onsdag, 10 februar 2021 20:02

Beosound Level – oppdatert presentasjon av Malte Erich Elborg, Global Product Manager i B&O

Skrevet av

B&O sin nyeste kreasjon Level presenterte vi for en ukes tid siden, basert på en pressemelding fra PR-byrået som representerer Bang & Olufsen i Norge. I dag fikk vi en direkte produktpresentasjon fra B&O sin Global Product Manager i en eksklusiv samtale på Teams, der det ble selvfølgelig anledning til å stille noen spørsmål. Deriblant et spørsmål vi selv hadde fått formidlet fra en av våre lesere.

 

Fremtidige oppgraderinger

I tillegg til de aspektene vi hadde med i vår første nyhetsartikkel om Beosound Level var det spesielt tema som er et interessant aspekt med denne nye høyttalerkonstruksjonen fra B&O. Vi holdt litt igjen om dette temaet i vår første artikkel, av flere grunner. For det første var det litt lite konkrete opplysninger i den pressemeldingen vi mottok om akkurat dette temaet. Og for det andre var vi allerede på dette tidspunktet forespeilet tilbudet om en eksklusiv samtale med Malte Erich Elborg, Global Product Mananager, der dette temaet var en av de forholdene som var aktuelle. Og det temaet vi snakker om her er fremtidige oppgraderinger og modulær oppbygging, som et ledd i å sikre at Beosound Level skal være en streaminghøyttaler som har ekstra lang levetid i kraft av å være oppgraderbar.

Det første elementet i disse oppgraderingsmulighetene var vi innom allerede i den første nyhetsartikkelen. Malte Elborg bekreftet at det allerede i dag er mulig å kjøpe en høyttalerfront med eikespiler separat, selv om man velger et kabinett i natur aluminium. Og Malte viser ellers til at det vil komme mange andre fronter i tiden som kommer, og peker på B&O sin rike tradisjon med å presentere nye farger på sine produkter, gjerne flere ganger pr. år.

Softwareoppgraderinger er en annen minst like essensiell oppgradering, og her er det et viktig element at dagens CPU i Beosound Level har 50% ledig kapasitet. Resten er buffer for eventuelle fremtidige oppgraderinger. Dette kan kanskje høres ut som en ekstravaganse, men det et viktig element i det å være sikret mulighet for fremtidige softwareoppdateringer med eksisterende hardware.

Og sist men ikke minst er det viktig at Beosound Level har en modulær oppbygning. Denne sikrer muligheten for å tilby en oppdatert CPU dersom det på et eller annet tidspunkt skulle være nødvendig for å ivareta fremtidig oppdateringer som ikke er mulig med dagens hardware. Men Malte Elborg understrekte at det ikke foreligger noen konkrete planer om en slik hardwareoppgradering.

Google Assistent

Det kan virke litt forvirrende at det er et brukervalg om Beosound Level skal leveres med Google assistent eller ikke. Og det som kanskje gjør at det blir enda mer forvirrende er at prisen ikke påvirkes av om høyttaleren er forberedt med. Bakgrunnen for at B&O har tatt dette valget er nok at enkelte kan føle en viss utrygghet knyttet til om Google Assistenten kan avlytte brukeren, og at det er grunnen til at man kan velge vekk Google Assistenten.

Stereo Pairing

Nå har vi kommet til det punktet som en av våre lesere har spurt oss om, og som undertegnede brakte videre til Malte Erich Elborg. Saken er den at man kan konfigurere to stk. Beosound Level i et stereooppsett. Dette gjøres i Google Home, og det innebærer at stereokonfigurasjonen bare fungerer for Chromecast.

Bang & Olufsen er oppmerksom på at dette er et spørsmål som opptar kundene, og Malte fortalte at B&O jobber med en løsning for stereooppsett som ikke er begrenset til Chromecast. Han kunne ikke gi noe tidsaspekt for når denne løsningen blir tilgjengelig, men det vil være en løsning som er felles for Balance og Level.

Room compensation

B&O har en løsning for romkorreksjon som kan minne om Sonos Move sin løsning. Det innebærer at høyttalerne foretar en automatisk romkompensering basert på den lyden som blir avspilt fortløpende fra høyttalerne. Men selv om konseptet har en del til felles med den løsningen som ble introdusert med Sonos sin første bærbare blåtannhøyttaler Move, forsikret Malte om at det ikke er noen felles trekk med Sonos sin løsning. Derimot fungerer løsningen i Beosound Level likt med tilsvarende løsning i Beosound Balance og A9.

 

DSP ved horisontal vs vertikal orientering

 

Det siste spørsmålet jeg utfordret Malte på er virkemåten for DSPen når Level er hengt opp på veggen i «Portrait Mode». I etterkant av Teams-presentasjonen kom han med denne skriftlige redegjørelsen:

“In the standing horizontal placement the drivers cooperate in creating two directivities:

  1. A narrow beam which is used for the part of the music which is intended to be localized in the center (the mono signal: Left channel plus right channel)
  2. A wider and decorrelated beam for the part of the music which is intended to create envelopment (the stereo signal: Left channel minus right channel)

This approach creates a centered sound stage with an enveloping reverberance, even when off axis. Hereby, vocals and speech are very intelligible while maintaining the ambience and room of the recording.

 

In the vertical placement the drivers cooperate in creating a wider vertical directivity for the mono signal. At the same time, the driver placement on a vertical line will create a wide horizontal dispersion.”

 

Du kan lese vår opprinnelig nyhetsartikkel om Beosound Level her

 

Sist redigert mandag, 15 februar 2021 07:12
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.