tirsdag, 15 juni 2021 19:41

SYMFONISK Pictureframe – A2 Sonoshøyttaler fra Ikea

Skrevet av

I dag har Sonos i samarbeid med Ikea lansert en ny høyttaler i deres SYMFONISK serie. Og denne høyttaleren er den kanskje mest interessante i Ikea sin serie med Sonos-høyttalere.

Man kan si hva man vil om Ikea og våre kjære storebrødre i øst, men at de alltid briljerer i sensuell navngiving av sine produkter kan fremstå som en moderat overdrivelse. Og kanskje er det et godt eksempel på dette når produktet som på engelsk er navngitt SYMFONISK Pictureframe får navnet SYMFONISK bilderamme med trådløs høyttaler i Skandinavia. Det er komplett umulig å anklage dem for villedende markedsføring i navn på produktet, men plagsomt sensuelt er det neppe. Og apropos navn – Sara fra Sonos avslørte kanskje i det som kunne minne om en kjapp forsnakkelse at arbeidstittelen på Pictureframe hadde være «Panel». I hvert fall er det en fristende antakelse for oss med legning for å konspirere…

Men antakelig er dette produktet langt mer sensuelt enn navnet. For hele produktideen med Ikea sin SYMFONISK høyttalerserie er at dette er trådløse høyttalere som befinner seg i grenselandet mellom innredningskomponenter og høyttalere. Som den minste modellen i serien som er en vegghylle med lyd, eller den syngende bordlampen. For SYMFONISK serien er ment å treffe kunder som ofte har valgt å ikke ha høyttalere i sin bolig i det hele tatt. For hele poenget med samarbeidet mellom Sonos og Ikea er nettopp å kombinere spisskompetansen til disse to selskapene for å skape annerledes høyttalere. Og i dette tilfellet er det også tilføyet kunst i komponentmiksen

I dag 15 juni hadde Ikea og Sonos invitert til en digital lansering på Youtube, og den ble ledet av Sara Bertram Boss, som er kreativ leder i Ikea. Og i frontrekken hadde hun med seg Sara Morris som har tittelen Principal Product Manager i Sonos, og svensken Stepjan Begic – produktutvikler i Ikea. Og nettopp disse to sistnevnte representantene fra Sonos og Ikea har utviklet et langvarig samarbeid siden de første SYMFONISK-produktene ble lansert i 2019. Sara Morris ga uttrykk for at hun etter hvert hadde lært seg å sette pris på Stephjan sine utallige Why not…. i innspill for å gå nye veier med produktutvikling.

Og denne gangen er det vegghengte høyttalere som samtidig er bildekunst som er konseptet. Flate On-wall høyttalere er vi vant med, og også veggabsorbenter med bilder i front er et kjent fenomen. Men kombinasjonen av veggkunst og vegghøyttalere er ikke daglig kost.

Høyttalerne er 6 cm dype, men i likhet med mange vegghengte TVer ser de enda slankere ut takket være en slank kant på rammen, der betjeningsknapper er skjult på baksiden. Størrelsen ellers er omtrent som et A2-ark, med målene 42x57cm. Eller omvendt, for SYMFONISK Pictureframe henger like greit i landscape som i portrait orientering.

Selve kabinettet fås i sort eller hvit utgave, og har i utgangspunktet et abstrakt bilde designet av kunstneren Jennifer Idrizi. Det er også tilgjengelig to løse bilder man kan bytte ut de monterte bildene med, bilder som også er laget av den samme kunstneren.

Bak disse bildene avsløres det at dette er en toveis-konstruksjon, og Sonos vektlegger en ganske markant waveguide i forbindelse med diskantelementet, som de hevder skal gi en veldig god spredning av diskanten. I tillegg er det en mellomtone / bass av moderat størrelse, og uten at det ble omtalt ser det unektelig ut som en bassport i fronten.

Det ble ikke gitt mye detaljer rundt de tekniske egenskapene, bortsett fra at SYMFONISK Pictureframe støtter AirPlay 2, men ikke Bluetooth. At det sedvanlige Sonos-motoren er på plass via S2-appen er en selvfølge. Det som ikke ble nevnt er om de kan settes opp som surroundhøyttalere i et Lifestyle AV-oppsett i kombinasjon med en lydplanke og Sonos Sub. Men at dette for mange vil kunne være et svært interessant bruksområde er det liten tvil om.

Det ble derimot bekreftet at det er mulig å konfigurere 2 stk. SYMFONISK Pictureframe i et stereooppsett. Det er også mulig å lage et daisy-chain kobling for strøm, der den ene høyttaleren kan levere strøm til den andre via en spesiell kabel.

Oppdatert: Ikea har nå opplyst at et oppsett med 2 stk. SYMFONISK høyttalere kan konfigureres som bakhøyttalere i et oppsett med en Sonos soundbar

Prisen pr. stk for SYMFONISK Pictureframe er satt til 1.799,-, og hvis du vil bytte ut bildet i fronten koster det 199, pr. stk. Høyttalerne skal være tilgjengelig 15. juli, og vi håper å komme tilbake med en test.

Du kan se lanseringsvideoen her – spol gjerne forbi de 15 første minuttene:

Sist redigert tirsdag, 15 juni 2021 21:13
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.