tirsdag, 01 mars 2022 18:28

Roam SL - Sonos sin nyeste bærbare modell

Skrevet av

Sonos lanserer i dag en ny modell i sitt sortiment. Roam SL er en nedskalert utgave av deres minste og mest bærbare modell Roam.

Hvis du tenker at det er noe kjent med dette SL-etternavnet på den nye Roam-modellen har du helt rett. Dette er den benevnelsen Sonos har vent seg til å ha på sine mikrofonløse varianter av hovedmodeller. Det oppsto første gang med den mikrofonløse utgaven av Sonos sin volummodell One, som er tre hundrelapper rimeligere i inkarnasjonen One SL.

Sonos Roam SL

Og nå har vi allerede avslørt hva som er greia med Sonos sin nye Roam SL. Den rent fysiske forskjellen er at mikrofonen er droppet, og dermed også mikrofonknappen på toppen. Alle andre fysiske egenskaper er uendret, noe som innebærer at de kompakte målene i et kabinett som kan gi assosiasjoner til en halv liter med noe godt drikke som skribentkollega Stig Arne pleier å ha en hel spalte full av nederst i sin månedlige dagbok.

Mykvarekonsekvenser

Men det har selvfølgelig noen konsekvenser for kvalifikasjonene til en Sonos Roam når man dropper mikrofonen i SL-utgaven. Stemmestyring er en av dem, for der Roam kan skilte med støtte for både Alexa og Google Assistant, må Roam SL melde pass. Ikke helt forresten, for Roam SL har fremdeles indirekte støtte for Alexa og Google Assistant gjennom andre Sonos-enheter som har mikrofon. Eller andre enheter fra andre produsenter som støtter taleassistenter for den del.

Så har vi dette med Automatisk Trueplay, som er en uhyre fiks egenskap med både Roam og storebror Move. Den gjør at Sonos-enheten automatisk tilpasser seg akustikken når den flyttes til en annen lokasjon. Uten mikrofon er ikke dette mulig, så hvis du likevel ønsker å få en akustikktilpassing via Trueplay må du benytte gammelmetoden med å gå rundt og veive med din iPhone mens du inderlig håper at ingen naboer observerer deg gjennom et vindu og ringer 113.

Den tredje og siste egenskaper du mister med Roam SL i forhold til modermodellen er Sound Swap, en egenskap som gjør at du kan overføre musikken som spilles på Roam til nærmeste stasjonære enhet. Dette foregår ved hjelp av et ultrasonisk signal, og krever en mikrofon i Roam for å motta et signal fra den enheten som skal overta stafettpinnen.

Privacy

Foreløpig har vi ikke snakket om det som er fristende å anta er hovedmotivasjonen for å droppe mikrofonen i en SL-utgave, og som Sonos ikke omtaler med et ord. Men for egen regning er det nærliggende å gå ut fra at det kan være mange potensielle kunder som har en utrygghet ved at de kan føle at muligheten for overvåking er til stede når apparatet har en mikrofon. Dette er ikke spesielt for Sonos sine apparater med stemmestyring, men Sonos har tatt steget enda litt lenger enn enkelte andre produsenter, som bare har en fysisk knapp for å deaktivere mikrofonen.

For strengt tatt er det kanskje en ganske god handel å plusse på de ekstra 200 kronene for å få fullversjonen av Roam, sånn at du får med stemmestyring, Automatic Trueplay og Sound Swap. Men nå får du muligheten for å ta det valget selv.

Det du uansett ikke går glipp av enten du velger Roam eller Roam SL er en knakende god høyttaler som ligger overraskende tett opp til Sonos One i lydkvalitet, og med veldig høy fleksibilitet i et markedsledende økosystem for strømmehøyttalere. Det fikk vi ettertrykkelig bekreftet i vår test av Sonos Roam for et snaut år siden.

 

Les mer om Roam SL hos Sonos

Veil pris for Sonos Roam er kr. 1.999,.-
Veil pris for Sonos Roam SL er kr. 1.799,.-

 

Sist redigert tirsdag, 01 mars 2022 18:45
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.