torsdag, 26 oktober 2006 23:00

Marianne Thorsen / Trondheimsolistene - Mozart

Skrevet av

I tillegg til sine rike kulturtradisjoner med strikkevotter og heimbrent, har kommunen Selbu med sin beliggenhet at the dark side of Jonsvannet en vakker kirke der de eldste delene antas å stamme fra 1100-tallet. I denne kirken holdt Trondheimsolistene konsert med Marianne Thorsen som solist på tre av Mozart sine fiolinkonserter en dag i mai i år. Dette førte til en utgivelse på kombinert CD / SA-CD på plateselskapet 2L.

Musikk *****
Lyd *****
Plateselskap: 2L  

Kjøp SA-CDen her:

 

 

 

 

På repertoaret sto fiolinkonsertene no. 3-5, med h.h.v. KV. 216, 218 og 219. Med andre ord tre fiolinkonserter komponert botimot på rappen i 1775. Musikalsk er dette en meget tiltalende utgivelse, der Marianne Thorsen briljerer som solist. Min desiderte favoritt på denne platen er tolkingen av den 3. fiolinkonserten (KV 216), der særlig adagio tiltaler meg. For øvrig kan nevnes at dette trekløveret av fiolinkonserter later til å være en mye benyttet kombinasjon som konsertmateriale, og det foreligger blant annet en utgivelse med Anne-Sophie Mutter med disse tre.

2L, som står for Lindberg Lyd As, har på flere måter gjort en uvanlig tilnærming til denne oppgaven. For det første er det svært gledelig at de stadige ryktene om SA-CDens død stadig vekk blir stadfestet som betydelig overdrevne, og denne gangen i form av en meget audiophil utgivelse her i Norge. 2L har ikke valgt å lage denne som en Hybrid-plate (muligens av produksjonstekniske årsaker?), men har i stedet utstyrt dette albumet med en separat skive for CD og SA-CD, der sistnevnte har både stereo- og multikanals spor. For kjøperen er dette selvfølgelig en kunneikkeværtbedre-situasjon, og muliggjør bl.a. en AB-sammenligning av CD-og SA-CD. Hvordan dette kommer ut kostnadsmessig, overlater jeg til Lindberg å våke over.

Videre hevder 2L at dette er den første SA-CD utgivelsen i Europa der det benyttes ”Digital eXtreme Definition” (DXD) under opptakene. Etter hva jeg forstår er dette egentlig PCM med oppløsning på 352,8kHz / 32bit. Dette blir så konvertert til DSD på SA-CDen.

Uvisst hvilken innvirkning DXD har på resultatet, har det blitt en meget god utgivelse også når det gjelder lydkvalitet. Subjektivt oppfattet er det svært veloppløst, og dynamikken som er så viktig for å gi liv og nærvær til også denne type innspillinger, er spesielt fremtredende.

Det er alltid spenning knyttet til multikanalsutgivelser, og særlig for klassisk musikk. For en god del konservative musikkjøpere – og ikke minst konservative audiophile – er det en sterkt befestet dogme at en presentasjon helst skal foregå i bare to kanaler, og subsidiært skal en multikanals-utgivelse strengt illudere lytteposisjon fra salen, helst bakerste rad!

Denne dogmen tror jeg herrene L`Orange og Lindberg har hatt en forholdsvis frisinnet tilnærming til. I hvert fall er det her mer aktivitet i surroundkanalene enn det som er vanlig for multikanals-utgivelser av klassisk musikk, og det dreier seg i stor grad om direktelyd, ikke bare ambience.

Og skal jeg forsøke å plassere meg selv et sted i Selbu Kirke denne maidagen basert på lydbildet, er det under ingen omstendigheter bakerst på galleriet. Ytterst på tuppen av dirigentens stav rimer bedre. Og så kan vi alle filosofere over hvilken plassering som gir den beste innlevelsen i musikken…

Denne Mozartutgivelsen anbefales varmt både som CD-og SA-CD innspilling. For ikke å snakke om hvis du vil høre vakker gjengivelse av Mozart.

 

 

Skrevet av Karl Erik Sylthe, den 27.10.06

 

 

Lest 5790 ganger Sist redigert torsdag, 21 august 2014 12:42
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.