tirsdag, 27 mai 2014 10:22

Jovisst, vi elsker «ja, vi elsker»!

Skrevet av

Forsvarets stabsmusikkorps og Scola Cantorum har spilt inn en bukett nasjonal musikk på Pure Audio Blu-ray. Plateselskapet er 2L, og jeg har lyttet til den.

Les mer.

 

 

Det må innrømmes at dette musikalske materialet ikke er hverdagskost på mitt musikkanlegg. Ser vi bort fra tilfeldige radiosendinger, tror jeg det må være rundt 40 år siden noe av musikken vi nå finner på platen «ja, vi elsker» ble avspilt på min platespiller, og da var det Jimi Hendrix som sto for en litt avvikende tolking av Kongesangen på et lånt eksemplar av «Hendrix in the West» . Eller rettere God Save The Queen(/King), som den er en avledning av.

Like fullt er det aller meste av det musikalske materialet her selvfølgelig velkjent, helst gjennom avspillinger i nasjonale feiringer. Og kvaliteten på fremførelsen kan være svært sjarmerende, men likevel høyst variabel. Tilsett en dose slitne bein, og gnagsår av ikke helt inngåtte finsko, og utgangspunktet for en musikalsk nytelse er kanskje ikke helt optimal til enhver tid.

Med denne utgivelsen får vi mulighet til å nullstille alt dette. Det som ofte fremføres av det entusiastiske lokale bydelsmusikkorpset, blir her fremført av to av de mest profesjonelle ensemblene i sine kategorier. Vi snakker om Forsvarets stabsmusikkorps og koret Scola Cantorum. Begge er tidligere Grammynominert henholdsvis for innspillingene La Voie Triomphale og Hymn To The Virgin. Begge selvfølgelig innspilt på 2L.

Resultatet har blitt fantastisk flotte utførelser av nasjonale sanger og noen andre instrumentale verker med Nasjonal karakter. Det er en utrolig flott presisjon i Forsvarets stabsmusikorps sine fremførelser, og Scola Cantorum har praktfulle korfremførelser. Sammen presterer disse to ensemblene å skape musikk som blir en stor musikalsk opplevelse, også for en som i utgangspunktet ikke er veldig sterkt knyttet til nasjonal korpsmusikk.

Erik Fosnes Hansen har en veldig flott tekst i det medfølgende tekstheftet, en tekst som er med på å berike denne utgivelsen som har en sterk relasjon til grunnlovens 200-års jubileum. I tillegg til å gi en veldig godt bakteppe for det historiske aspektet ved musikken i denne utgivelsen, kommer han med noen lydfilosofiske betraktninger som er veldig gode og interessante, der han påpeker at korpsmusikk i dette formatet er skapt for gjengivelse i store utendørs byrom, og at de dessuten alltid er en live-fremførelse med sine karaktertrekk og ufullkommenheter. Og at en innendørs kontrollert innspilling dermed pr. definisjon vil være en krevende øvelse. Dette er skrevet som en så flott og audiofilt reflektert analyse, at hr. Fosnes Hansen herved er invitert til å skrive for Audiophile.no, dersom han en dag blir lei av å skrive på disse romanene sine.

I mellomtiden må jeg bare gi han rett i at Morten Lindberg har lyktes svært godt i å skape en lydgjengivlese som ivaretar gjennomsiktighet på en flott måte, og som alltid er det en sterk dynamikk i innspillingen. Og også som alltid på utgivelser fra 2L spiller multikanalsinnspillingen ringer rundt stereosporet. Dont you touch that yellow button.

Det er også verd å tilføye at Pure Audio Blu-ra utgivelsen "ja, vi elsker" også inneholder en SACD med stereo- og multikanals spor. Blu-ray skiva har ellers spor i 2.0 LPCM i 24/192, og 5.1 DTS HD MA i 24/192.

 

 

Det vil forundre meg svært om denne innspillingen ikke vil bli en gjenganger avspilt på NRK som referanseinnspilling av nasjonal musikk. Og hvis det ikke skulle fremgå tydelig i teksten lengre oppe, vil jeg gjenta at dette har blitt en innspilling som det godt går an å sette seg ned og lytte til for å få en flott musikalsk opplevelse i tillegg til lydopplevelse. Selv om det skulle være milevis unna 17. mai.

 

Les mer hos 2L

Sist redigert torsdag, 21 august 2014 12:41
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.