lørdag, 09 november 2013 22:16

Hvilken side av platematten låter best på Linn LP12

Skrevet av

Det hele startet i April 2012 om hvilken side av matten som låter best og enkelte HFS brukeres gjentatte påstander at det er klar forskjell på hvilken side som låter best, selv med laaaaangt rimeligere utstyr enn hva undertegnede bruker..... som konklusjon på dette mente jeg at dette måtte prøves ut fordi kan de høre dette så klart så skulle det neppe være vanskelig og høre på et såpass analytisk anlegg som mitt eget og atpåtil i det som er et konrolert miljø sett ut i fra eget ståsted.

Les mer:

6 mer eller mindre hifi "gale" bekjente har stillt opp som "crashtest-dummies" (2 av dem fremtstår her på HFS som ganske så audiofile vil jeg påstå ) gå gjennom en blindtest når det gjelder dette + min 16 år gamle sønn og at jeg har brukt et altfor stort antall timer på og teste ut dette selv....... for er det noe jeg liker....... så er det og teste ut ting selv og ikke høre på andre.

Resultatet kan jeg ta med engang og det er at INGEN engang var i nærheten av noe enhetlig resultat hverken som enkelt individer eller som gruppe eller for den saks skyld at det ble oppfattet noen lydhørbare forskjeller i det hele tatt som kunne bekreftes som en forskjell......... HVIS det er noen hørbare forskjeller så er de så små at det og i blindtest avgjøre hvilken side som er best så godt som umulig.
Når jeg analyserte test resultatene så fremstår det hele som den reneste gjette konkuranse.
F.eks lot jeg en av testerne høre den samme siden av matten 7 ganger og han hørte forskjell 5 ganger, en annen hørte ingen forskjell når jeg byttet side hver gang...... og sånn fortsatte det....... ren gjette konkuranse.
Min påstand er at hvis noen hører forskjell på dette i en blindtest så skal jeg pokkern i meg bøye meg dybt i støvet og legge opp hele hobbyen min.
Men etter at 8 mann har prøvd dette meget utførlig så er ikke sansynligheten veldig stor for at det vil skje.
Skulle gjerne sagt opp til bevis........ men gidder ikke og kaste bort mer tid på psyko relatert overbevisning om at det bare MÅ være forskjell på ting fordi en eller annen fjott har fått det for seg at det MÅ være forskjell siden det er snakk om mer enn en mulighet........ hvis man har et kokt egg....... smaker det best hvis man spiser det fra bunnen eller fra topppen ?............. men hvis nok folk har lagt ut i det vide og det brede og du har hørt en gourmet professor eller en Michelin kokk si at det smaker MYE bedre når man spiser det fra toppen....... så vil det smake bedre spist fra toppen fordi du har blitt hjernevasket akurat nok til at det egentlig ikke er noe behov for og smake på selve egget fordi alle sier det er en forskjell og at toppen er best dermed kommer du inn med en forutinntatt mening, altså er resultatet av testen (les smaken) uintresannt fordi det i utgangspunktet ikke lenger er et nøytralt startsted. Det MÅ jo smake forskjellig fordi så mange har sagt at det smaker forskjellig og tilslutt begynner du og tvile selv og går inn for og kjenne forskjell du også, dermed tvangs-psyker du deg selv til og finne et resultat, det MÅ jo være forskjell fordi alle sier det........ noen mennesker kan tvinge seg selv til og mene ting de egentlig ikke mener bare fordi de ønsker og smelte inn i den gemene hop eller og stå ut i fra den gemene hop........ folk er forskjellige..... det er det eneste som er sikkert

Det blir litt som de som alltid kjøper dyrere kabler....... det MÅ jo bli bedre fordi de er dyrere........ æhhhhh NEI det må det ikke, det KAN bli bedre, men det MÅ ikke bli bedre....... faktisk KAN det bli dårligere.

Hvis tilsammen 8 mann i flere blindtester ikke klarer og høre forskjell så tviler jeg meget sterkt på at det er klare eller tydelige nok forskjeller til og kunne komme med eplekjekke kommentarer om forskjeller når det gjelder dette.


Men kommer alikevel med en direkte utfordring for og være helt sikker:
Hvis du/dere mener at du/dere hører klare forskjeller på hva som er best av hvilken side matten som låter best og kan gjøre dette gjentatte ganger i en blindtest så ta min utfordring og ta turen til Vestby, så skal vi avgjøre det hele en gang for alle, inntil det skjer er allt som er sagt om dette emne reinspikka overtroisk vås.
Jeg skal med STOR glede presentere resultatene her enten de er av en sådan karakter at jeg og 7 andre må bøye oss i støvet og innrømme vår inkompetanse/døvhørte tilstand eller vi kan hovere og kalle en godtroende fjott for nettop ..... en godtroende fjott offentlig .

Ok, for og være litt seriøs......... skulle vært morsomt og møtt på en kar med bedre hørsel enn junior (for junior er helt rå når det gjelder hørsel, han har tatt til seg allt "gammel'n" har lært ham og plusset på noe selv også)...... som faktisk klarte og høre de nevnte forskjellene i en blind-test, denne personen vil jeg være dybt imponert over.For min egen del har jeg nå testet et antall forskjellige matter på mine LP12 spillere og jeg har rulert de mellom spillerne.

3 stk orginale Linn matter (hvorav 2 av samme type), men av svakt forskjellig struktur/veving.

2 stk forskjellige grå antistat matter men av forskjellig struktur/veving/coating.

1 stk svart Gold Ring antistatmatte

1 stk Ringmat 330.

1 stk "standard" gummimatte.

Har ingen problem med og høre når jeg skifter til Ringmat, det kommer tydlig frem selv i blindtest, hvorvidt det blir bedre skal jeg la være u-sagt, annerledes ja.
På enkelte musikktyper så foretrekker jeg faktisk Ringmat, men klarer ikke helt og finne ut av eksakt hvorfor....... mulig den gjør oppløsningen et hakk høyere kontra Linn matta.
Føler den som mindre "virksom" etter Radikal oppgraderingen og jeg bruker den mindre etter Radikal.

De to Linn matte typene........ "YEAH I wish" jeg kunne si jeg hørte forskjell, men ikke sjanse.

Antistatmattene da ?....... joda igjen forskjeller, små...... men svakt hørbare forskjeller, men igjen ikke nubbsjans til og høre om det ble bedre eller dårligere. m.a.o minimale ting og i allfall ikke hørbart nok i en blindtest til og avgjøre hvorvidt disse låt bedre eller ei.
Jeg jukset en slik innimellom til de andre bare for og dobbelt sjekke og det ble faktisk hørt forskjell ved bytte til disse, men ei heller der noen konklusjon til det bedre eller dårligere.

Gummi matten da....... igjen forskjell, akurat som med Ring-Mat så er det forskjeller som gjør at jeg noen ganger legger på denne og prøver .... og mange ganger foretrekker jeg denne, igjen er det snakk om ørsmå forskjeller og det er snakk om bedre utskillelse av bakgrunns detaljer = bedre oppløsning, men samtidig også kanskje litt mindre dynamik, men igjen snakker vi om små-små forskjeller.


En ting som jeg synes er viktig og poengtere....... alle mattene er prøvd på 2 Linn spillere av 2011/2012 modell, den ene en absolutt fullrigger til 175.000 og den andre en spiller som mangler Ekos SE og Tiger paw Khan, men som har allt annet for også og kunne anses som en fullrigger, m.a.o to fine spillere oppsatt hjemme hos meg av Simen fra Kontrapunkt som har brukt mange timer på å fin-trimme spillerne mine.
Spillerne "bouncer" perfekt slik de skal uten mislyder av noe slag........ noe som faktisk er vanskeligere og få til enn hva man skulle tro....... men altså er denne delen av oppsettet vel tatt hånd om.


Så min konklusjon til det hele er at jeg legger Linn "matta" den riktige veien altså med den groveste strukturen ned.......... også tar jeg jevn fart og driter i resten fordi jeg anser det som bortkastet tid og forske mer på det.

Lest 11432 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.