fredag, 06 august 2021 09:52

TEST: Majik DSM – den minste integrerte strømmeforsterkeren fra Linn Spesial

Skrevet av

Hvis vi ser bort fra flaggskipet Klimax, er Majik DSM Linn sin nyeste kreasjon innen strømmeforsterkere. Jeg har hatt den på et tre-ukers sommeropphold i Sommerhuset, og utfallet kan du lese om her.

Etter at jeg testet en hotroddet Linn Selekt DSM Katalyst sammen med et sett Kudos Audio Cardea Super 10A stativhøyttalere tidligere i vår, ble det veldig fristende å undersøke hva innstegsmodellen av strømmeforsterkerne til Linn kan prestere. Sammen med et sett med stativhøyttalerne Majik 109 og subwooferen REL Acoustics T/9i ble de tatt med som feriebagasje til Sommerhuset i Fredrikstad, fra Eksakt HiFi i Vibes Gate 13. Siden alle disse tre objektene er av en kvalitet som fortjener høy oppmerksomhet vil de få separate testartikler. Testrundene foregikk både samlet og hver for seg, med periodevis alternative komponenter tilsluttet.

I denne første testrapporten starter vi med å presentere det som er hjertet i dette oppsettet.

Linn Majik DSM

Majik DSM ble lansert for ganske nøyaktig et år siden, og var den andre kreasjonen med Linn sitt helt nye designspråk. I Linn sine interne rekker går den som Linn Majik DSM/4, som indikerer at dette er fjerde generasjon Majik DSM. Første generasjon strømmeforsterkere i Majik-serien ble lansert i 2009 med navnet Majik DS-I, og i 2012 kom den første generasjonen med navn Majik DSM. I ettertid har det kommet diverse oppgraderte versjoner av Majik DSM, til den helt nye Majik DSM/4 kom i august 2020.

Majik DSM skiller seg fra storebror Selekt DSM på flere måter, og til tross for at dette er en rimeligere modell er det faktisk ikke bare nedturer i spesifikasjonene i forhold til den større Selekt. Men i motsetning til den Selekt-utgaven jeg testet er det en passiv deling det oppsettet som ble testet i sommer.

Terrenget

Selv om det er naturlig å sammenligne Majik DSM med øvrige familiemedlemmer i Linn-familien, kan det være interessant å se på andre britiske rivaler. On da er det Naim og Cambridge Audio det er nærliggende å gløtte mot. Dette er to produsenter som har konkurrerende modeller som inneholder mye av det samme som både Majik DSM og de mer påkostede modellene til Linn.

Hos Naim er det Uniti-serien som er den aktuelle serien å sammenligne med. Og for å være litt mer presis er det Naim Uniti Atom til rundt tretti tusenlapper som er den mest relevante sammenligningen.

Hos Cambridge Audio er det de to ferske modellene Evo 75 og Evo 150 som ble lansert i april i år som er naturlige kandidater for en sammenligning.

Design og finish

Kabinettet til Majik DSM kan vel enklest beskrives som en forenklet utgave av kabinettet til Selekt DSM. Grunnelementene er akkurat de samme, og bygger på at CNC-frest aluminiumskabinett med 5 mm tykke kabinettvegger. Også tannrekka med de seks pin-knappene og volumkontrollen er tatt med fra Selekt DSM

Men på Majik DSM har Linn droppet de to rosinene i pølsa som gjør både Selekt og Klimax til de ekstra elegante enhetene. Da snakker jeg om rattet på toppen av kabinettet, og den ekstra tykke bunnplaten med avfasede kanter. Derfor fremstår Majik DSM bare som en elegant strømmeforsterker, men uten det lille ekstra som gjør Linn Selekt og Klimax til de smykkene de er.

Klasse D forsterker

Vi starter med den innebygde effektforsterkeren i Majik DSM. Det er en klasse D-konstruksjon, og yter 2x50 watt i 8 ohm, som dobles til 2x100 watt i 4 ohm.

Dersom du konfigurerer de analoge utgangene til variable, kan du koble til en ekstern effektforsterker, og benytte Majik DSM som en ren streamer-forforsterker. I en sånn situasjon er det en god nyhet at du kan deaktivere den innebygde effektforsterkeren i oppsettmenyen. Det er en fordel ikke bare for strømforbruk, men reduserer også risikoen for at effekttrinnene skal skape forvrenging ved høye nivåer som blir tilbakeført til forforsterker. Dette konseptet blir også benyttet på f.eks. Denon sine toppmodeller av AV-forsterkere, som kan settes opp i en ren forforsterker-mode.

Enkelte kan ønske seg mer effekt enn de respektive 50- og 100 wattene i hhv 8 og 4 ohm. Men jeg følte aldri noe behov for mer effekt i min test av to sett stativhøyttalere med moderat følsomhet i en 30 m2 stor stue, der stort sett møblert musikk sto på menyen. Og skulle du likevel ønske deg mer effekt, kan det være godt å vite at Majik DSM er verd prisen selv som streamer-/ pre.

HDMI

Det punktet som er en soleklar fordel med Majik DSM i forhold til Selekt DSM er at du som standard får med en komplett HDMI-modul, der dette er en tilleggsmodul du kan velge på den høyst modulære Selekt DSM. 4 HDMI-innganger og en HDMI-utgang gjør at du kan benytte Majik DSM som en komplett AV-forsterker. Eller hvis du har en Reavon multi-/universalspiller som den modellen vi testen tidligere i sommer med to HDMI-utganger kan du sende lyden til Majik DSM via den ene HDMI-inngangen, mens videosignalet sendes direkte til TV, eller til en AV-receiver. Har du en Apple TV, kan den kobles til Majik DSM, og Apple-fjernkontrollen kan brukes til å styre hele greia.

Fire HDMI-innganger kan kanskje virke litt begrenset for en hardcore hjemmekinoentusiast, men da er det viktig å huske at Majik DSM primært er et musikkprodukt. Og for en typisk brukergruppe for Majik DSM er det rikelig med 4 HDMI-innganger og en utgang med ARC. Tar vi et gløtt mot de sammenlignbare modellene fra Naim og Cambridge Audio må du nøye deg med en enkelt ARC HDMI-inngang.

Hvis du skulle ønske å deaktivere alle HDMI-inngangene globalt for å redusere risikoen for digital støy, er også det en mulighet.

Andre digitale innganger

I tillegg til de 4+1 HDMI-inngangene finner vi en ethernet-inngang, en USB-B inngang og en Toslink-inngang. Og så er det også en SPDIF-inngang som du kan velge å omkonfigurere til utgang. Alle disse digitale inngangene kan i likhet med den analoge inngangen settes opp med Unity Gain – med fast volum.

WiFi, Bluetooth og Airplay

Linn har lenge sverget til kablet overføring av signal i forbindelse med sine streamere, men har i det siste lettet på dette grepet for nye modeller. Linn anbefaler fremdeles kablet tilkobling for en stabil og god forbindelse, men samtidig er WiFi nå tilgjengelig på de nye modellene. Dette startet med Selekt DSM for et drøyt år siden, og ble fulgt opp på nye Majik DSM og Klimax DSM

Bluetooth har også blitt tilgjengelig som Bluetooth 4.2, men begrenset til SBC-kodeken som er den eneste tilgjengelige. Og også Airplay 2 er tilgjengelig.

Analog inngang

Selv om det er rikelig med digitale innganger er det bare en enkelt analog inngang. Og dette må ses i sammenheng med et prinsipielt valg Linn gjorde for seks år siden.

Torsdag 4. juni 2015 arrangerte Linn et Webinar for både medlemmer av det som den gang var Linn sitt forum, og for andre. Her redegjorde teknisk direktør Keith Robertson for Linn sitt strategiske valg om å slutte med helanaloge forforsterkere på sine produkter. Dette var nær forbundet med både Linn sin Exakt-teknologi med digitale delefiltre, og med Linn sin Space Optimisation – en egen versjon av romkorreksjon i nedre frekvensområde. Men også for vinylavspilling som er et av Linn sine spesialområder har den digitale teknologien sine fortrinn. På Linn sin toppmodell av RIAA-trinn blir signalet AD-konvertert, og hele RIAA-kurven blir presist generert i det digitale domenet. Mer interessant er det at det er individuelle tilpasninger for en lang rekke PUer fra ledende produsenter. Disse kan velges i oppsettmenyen for Urika II, og er ganske unikt for Linn.

Signalet som kommer inn i denne ene analoge inngangen på Majik DSM blir altså AD-konvertert til et 24bit 192kHz signal. I setup-menyen kan du velge om det skal være et MM-phono signal, eller et vanlig linjesignal. I denne menyen har du også mulighet for å velge Unity Gain, som er Linn sin måte å benevne et signal som går utenom volumkontrollen. Dette gjør at inngangen i utgangspunktet skulle være egnet som HT-bypass, men her har vi en utfordring. For det som alltid hører med sammen med en AD-konvertering er en tidsforsinkelse. Og selv om du i setup-menyen også kan velge mellom tre ulike forsinkelser, var jeg ikke i stand til å få tilstrekkelig kort forsinkelse til at det fungerte sammen med auto-kalibreringen på min Onkyo TX-NR969. Jeg fikk alltid melding om at en- eller begge fronthøyttalerne ikke var til stede på grunn av denne forsinkelsen, så en manuell avstandskalibrering var nødvendig.

Majik DSM er derfor ikke særlig godt egnet for å benytte til frontkanalene i et AV-oppsett. Til gjengjeld er den et utmerket valg hvis du ønsker et stereooppsett sammen med AV-kilder, på grunn av de mange HDMI-inngangene. Og Unity Gain funksjonen kan også komme godt til nytte hvis du skulle velge å koble til en ekstra streamer med sin egen volumkontroll, selv om det er litt vanskelig å se for seg hvorfor du skulle ha behov for en annen streamer enn Linn sin DS-streamer.

Hodetelefonutgang

I forbindelse med testen av Denon sine HighEnd hodetelefoner AH-D5200, AH-D7200 og AH-D9200 fikk jeg pepper av en leser fordi jeg blant annet hadde benyttet hodetelefonutgangene på min Linn Kinos i tillegg til en dedikert hodetelefonforsterker. Problemet var at utgangsimpedansen er for høy på Kinos-utgangen til at den er ideell for de relativt lavimpedante Denon-modellene.

Uklok av skade måtte jeg ta en runde med Hifiman 400i 2020, Sennheiser HD560, Sennheiser IE 300 og en Beoplay H6 2. gen. Og hadde testen vart i en uke til, hadde jeg fått muligheten til et gjenhør også med Denon AH-D7200 som dukket opp på permanent basis i min kolleksjon noen dager etter at Majik testsettet var trygt tilbake hos Eksakt HiFi.

Utgangsimpedansen på hodetelefonutgangen er ikke oppgitt på Majik DSM, så jeg burde kanskje ikke tillagt det noe vekt. Men lyden på den forkortede testløypa var uhyre overbevisende. Og så er jeg veldig usikker på om det er kvaliteten på hodetelefonutgangen som sådan, eller om det var et resultat av Linn sin snart 15-årige erfaring med streamere, og en DAC som ifølge Linn ligger tett opp til Katalyst. Jeg mistenker at det kanskje er sistnevnte som har størstedelen av æren. Og siden dette skjedde i forkant av at høyttalere var tilkoblet, ga det ganske høye forventninger til hvilke opplevelser jeg kunne tenkes å ha i vente.

Linn DS streamer

Jeg har en 14-årig egen erfaring med en av de første eksemplarene av en Linn Akurate DS i Norge. Medaljens bakside av det er at denne Akurate DS/0 etter hvert har blitt litt akterutseilt i forhold til Linn sine ferske streamermodeller. Så selv om software har blitt gratis oppdatert et ukjent antall ganger som må begynne å nærme seg et tresifret tall, er ikke DAC og annen HW på min Akurate DS/0 helt på høyde med selv det som nå er Linn sin innstegsmodell – Majik DSM. Og det ble behørig demonstrert under testen av Majik DSM, selv om det ikke var mulig med en direkte AB-sammenligning siden min Akurate DS/0 befant seg i Oslo, mens testen foregikk i Sommerhuset i Fredrikstad.

Men Linn sitt DS-software er jeg lommekjent i, og dette har blitt videreutviklet gjennom de utallige softwareoppdateringene, og gjennom stadig nye brukergrensesnitt. Og selv om jeg kanskje ikke er helt objektiv, har jeg en soleklar oppfatning av at Linn sitt brukergrensesnitt er det beste av de strømmegrensesnittene jeg har forsøkt.

Det punktet der det kanskje har vært en begrensning, er i antall strømmetjenester som kan implementeres i Linn sine egne apper. I tillegg til Spotify Connect, har det vært begrenset til de to viktigste for oss med audiofile tilbøyeligheter – Qobuz og TIDAL. Men helt på tampen av testperioden, en av de siste dagene i juli kom det en oppdatering til softwareversjon 4.82.412. Og en av de viktige ingrediensene her er at også Deezer er inkludert som tilgjengelig strømmetjeneste. Da er vi oppe i fire strømmeleverandører der tre av dem tilbyr Lossless lyd, i tillegg til de to viktigste radiotjenestene. Det holder for de fleste, selv om Apple Music også begynner å bli interessant med sitt aggressive fremstøt med Lossless, HighRes og Dolby Atmos uten pristillegg.

UPnP og Roon

Streameren er også UPnP-kompatibel, og gir rom for å strømme ditt eget bibliotek, som også kan inneholde DSD-filer. MQA-støttes derimot ikke av Linn, noe de tidligere har gitt en grundig begrunnet redegjørelse for.

Roon er også en av de paraplyene som støttes, i varianten Roon Tested. Og også i den sammenhengen har det vært ganske beleilig at nettopp TIDAL og Qobuz har vært de utvalgte strømmetjenestene som har vært støttet, ikke minst nå når også Qobuz har kommet til Norge.

Testoppsett

Det ble en del variabler i denne testrunden, der jeg hadde ambisjoner om å teste Majik DSM separat med både mine ferske bruktkjøpte referansehøyttalere for Sommerhuset – stativhøyttalerne dynaBel 2s, som for 10-15 år siden befant seg i omtrent samme prisklasse som Majik 109 gjør nå, men som den gang var betraktet som et kupp til prisen. Og jeg ønsket også å teste Majik 109 sammen med mitt referanseforsterkersett på Sommerhuset, bestående av forforsterkeren Linn Kolektor og effektforsterkeren LK100. Og ikke minst var det behov for å teste Majik 109 både uten og med subwooferen REL Acoustics T/9i. Alt i alt ble dette en del runder i min etter hvert standardiserte, men dynamiske snaue femtimers testløype på TIDAL. Og enda mer omfattende ble det av at den blodferske Reavon UBR-X200 universalspilleren  dukket opp midt i testen med forkjørsrett…

Testløype Linn Majik DSM med Majik 109 + dynaBel 2S

Denne gangen har jeg forsøkt noe nytt. Den testløypa jeg har laget som en standardtrase for mine tester har jeg kjørt gjennom med to forskjellige høyttalere, og det har vært adskilte runder, der testnotatene har vært skrevet ned i hvert sitt dokument, og redigert sammen i ettertid. Det er de to høyttalersettene Linn Majik DSM og dynaBel 2S som har fått hver sin runde, og notatene er først og fremst de inntrykkene jeg har notert, litt uavhengig av hva jeg noterte for det andre høyttalersettet.

I det etterfølgende kapittelet vil jeg forsøke å sammenfatte de lydmessige konklusjonene på et mer overordnet nivå.

 1. Odin Staveland. Parade – Sillajass
  • Majik 109: Detaljert og åpent. Men ikke ubehagelig, som det kan være med andre oppsett.
  • dynaBel 2s: En gjengivelse som minner mye om Majik 109 – nakent og presist. Og dynamisk
 2. Erik Friedlander. Bohemia After Dark – Oscalypso
  • Majik 109: Eneste haken med dette sporet er at det spille vanvittig bra på omtrent alle oppsett. Også her, og hakket over snittet. Et ganske langt hakk forresten, for ikke å si nokså magisk
  • dB2s: Litt mer transparent enn Majik 109? Veldig hudløst og med enorm mikrodynamikk
 3. Nigel Kennedy. Vivaldi: The New Four Seasons: Summer: 8 Fear – Vivldi: The New Four Seasons
  • Linn Majik 109: Dette blir ganske analytisk, også i de rolige originalpassasjene. Gir en ekstra dimensjon til disse partiene, mens de heftige Kennedy-partiene blir nesten i overkant.
  • dynaBel 2s: Også her er de lyriske Vivaldi-partiene analytiske.
 4. Louis Armstrong. St. James Infirmary – Satchmo Plays King Oliver
  • Linn Majik 109: Det magiske perspektivet skinner.
  • dynaBel 2s: En virkelig fin gjengivelse
 5. Arild Andersen. Patch of Light – Hyperborean
  • Majik 109: Veldig god intensitet og detaljering
  • dynaBel 2s: Vakkert, og med fint balansert gjengivelse
 6. Arild Andersen. Hyperborean – Hyperborean
  • Majik 109: Veldig flott nerve i bassen til Arild Andersen
  • dynaBel 2s: Flott bassgjengivelse, som samtidig blir krystallklart separert fra Paolo sine lekne trommer
 7. Frank Zappa. Rubber Shirt – Sheik Yerbouti
  • Majik 109: Melodisk bass forteller kanskje minst like mye som dynamisk.
  • dynaBel 2s: Syngende, melodisk og veldig dynamisk bass
 8. Frank Zappa. Debra Kadabra – Bongo Fury
  • Majik 109: Med dette sporet er det to muligheter – enten funker det eller så funker det ikke. Og med dette Majik-oppsettet funger det som bare rakker`n. Og det vanvittige drivet som starter ved 1:28 er ….eh… Majisk. Det som ofte kan være litt diffust og på grensen til anstrengt, er her krystallklart.
  • dynaBel 2s: Låter rått, men det skal det gjøre – Captain Beefheart er ingen Crooner
 9. Frank Zappa. The Purple Lagoon – Zappa In New York
  • Majik 109: Det frenetiske basspillet i introen er krystallklart og uhyre distinkt, selv om det kunne vært mer dypbass. Det samme gjelder for partiet som starter litt før 1:30, med den lange sakssoloen. Saksen kan ha tendenser til å skingre litt i toppen. Magisk gitarsolo som starter etter 6 minutter, mens bassen «plukker» lekent og rytmisk i bakgrunnen. Jeg hadde egentlig tenkt å bære lytte til de første minuttene, men ble sittende spikret og lytte til den magiske og transparente gjengivelsen i alle de 17 minuttene, ikke minst under den fantastiske bassoloen som starter rundt ni blank.
  • dynaBel 2s: Overraskende mye punch i bassområdet. Fin separasjon av instrumenter
 10. David og Susanna Wallumrød. Chelsea Hotel – Chelsea Hotel (Live)
  • Majik 109: Veldig god nærhet i Susanna sin vokal. Ellers kontrollert og bra i hele frekvensområdet.
  • dynaBel 2s: Bra gjengivelse
 11. Greatful Dead. Death Don`t Have No Mercy – Live / Dead
  • Majik 109: Veldig god detaljering, og bra klangblanse.
  • dynaBel 2s: Presist og detaljert. Fin artikulering av vreng i orgel
 12. Gyda Valtysdottir. Unfold – Epicycle II
  • Majik 109: Veldig godt detaljert i det som eller kan bli en grå masse.
  • dynaBel 2s: Crisp og detaljert gjengivelse av strykerne
 13. Helene Grimaud. Silvestrov: Bagatelles I – XIII: Bagatelle I – Memory
  • Majik 109: Masse rominformasjon og perspektiv i en utpreget lyrisk fremførelse.
  • dynaBel 2s: Enda litt bedre definert rom og perspektiv enn på Majik 109?
 14. Kleive, Reiersrud, Dissing. Kimer I Klokker – Den signede dag
  • Majik 109: Her kimer det bokstavelig talt i klokkene på magisk vis under introen. Knut Reiersrud sin gitar fremstår krystallklart bak Povl sin vokal. Masse luft. Fret-noise som slår gjennom som det skal. Crescendo i siste vers beherskes utmerket.
  • dynaBel 2s: Magisk gitar, og enormt mye luft rundt Dissing sin vokal. Orgelet litt mindre presist gjengitt enn med Majik 109
 15. Reiersrud, Kleive. Spor 12 – Himmelskip
  • Majik 109: Dette sporet fra albumet Himmelskip er litt mindre krevende enn Kimer i Klokker, men ikke mindre luftig og strålende. Og Majik skuffer ikke.
  • dynaBel 2s: Her er orgelet fantastisk fint gjengitt. Reiersrud sin gitar også, forresten.
 16. Jan Garbarek. Mission: To Be Where I Am – It`s OK To Listen To The Grey Voice
  • Majik 109: Distinkt gjengivelse med klare detaljer, men jeg skulle ønske det var litt mer dypbass,
  • dynaBel 2s: Fin, syngende bass. Ellers litt på det jevne
 17. Jethro Tull. My God (Live) – Nothing Is Easy
  • Majik 109: Ekstremt bra gjengivelse av introen med Ian Anderson sin akustiske gitar, selv om hans vokal er en anelse spiss. Det hele blir vanligvis litt krevende i låtens høydepunkt når det hele går over fra akustisk, litt klassisk inspirert, til tung rock ved nøyaktig 2:00. Men Majik takler det bedre enn mange andre.
  • dynaBel 2s: Mye av de samme kvalitetene og begrensningene som på Majik 109
 18. Jimi Hendrix. Red House – Hendrix In The West
  • Majik 109: Noel Redding sin bass fremstår krystallklart og melodisk bak Jimi Hendrix sin gitar. Og så er det magisk å høre Jimi sitt «ekko» av vokalfrasene i det han synger Wait a minute, something`s wrong.
  • dynaBel 2s: Skinner allerede på introduksjonsriffet. Noel Redding sin bass står krystallklart frem ved siden av gitaren
 19. John Abercrombie. Red And Orange – Timeless
  • Majik 109: Det kunne selvfølgelig vært ønskelig med mer dypbass på Jan Hammer sin synthbass, men dette er likevel veldig bra og dynamisk gjengivelse.
  • dynaBel 2s: Synthbassen har tilstrekkelig vekt
 20. John McLaughlin. Every Tear From Every Eye – Electric Guitarist
  • Majik 109: Det bortimot-unisone samspillet mellom McLaughlin og David Sanborn er veldig bra gjengitt. Det handler om å høre begge instrumentene samtidig med helheten, og det er veldig god separert her. Og så blir også John McLaughlin gitarsolo fantastisk gjengitt drøye tre minutter ut i låten. Det gjelder også for Patrice Rushen sitt elpiano. For ikke å snakke om den suverene bassen til Alphonso Johnson.
   Dette sporet skinner mer enn jeg kan huske det på lenge.
  • dynaBel 2s: Vakkert gjengitt, og med god klarhet
 21. Joni Mitchell. Overture / Cotton Avenue – Don Juan`s Reckless Daughter
  • Majik 109: Veldig flott og oppløst, selv om det er uunngåelig at andre oppsett kan ha bedre klangbalanse. Jaco er distinkt og flott i det han kommer inn ved 1:46, men litt dypbass savnes. Inn i Cotton Avenue er lydbildet veldig klart, og detaljer sørger for at instrumenter og vokaler separeres fint.
  • dynaBel 2s: Jaco spiller med autoritet, og Joni sin vokal har en fin timbre
 22. Kari Bremnes. Kanskje – Det Vi Har
  • Majik 109: Jevnt bra gjengivelse
  • dynaBel 2s: Et snev av betoning av Kari sin vokal. Bassen er distinkt, men også ganske dyp. Stor snert i transienter
 23. Kari Bremnes. Like Før Dagen Går Ned – Og Så Kom Resten Av Livet
  • Majik 109: Det tegnes tydelige bilder av Majik
  • dynaBel 2s: Også her er det bra definisjon i bassen
 24. Kari Bremnes. Barn Av Blå Krukke – Blå Krukke
  • Majik 109: Alltid litt befriende å lytte til denne tidlige KB-låten. Gir helt andre klangbilder enn vi er vant til fra den kanten, og fint formidlet av Majik-oppsettet, med blant annet god dynamikk og godt perspektiv.
  • dynaBel 2s: Fin og karakteristisk gjengivelse, med vekt på transienter
 25. Kari Bremnes. A Lover In Berlin – Norwegian Moods
  • Majik 109: God klangbalanse og veldig god detaljgjengivelse.
  • dynaBel 2s: God balanse gjennom hele registreret. Strofen «…that voice, that voice….» er magisk
 26. Kari Bremnes. Du Har Sett Dem – Månestein
  • Majik 109: Jevnt bra
  • dynaBel 2s: Litt mer engasjement hos dynaBel 2S enn hos Majik 109
 27. Keith Jarrett. For Miles – Bye Bye Blackbird
  • Majik 109: Skremmende bra perspektiv
  • dynaBel 2s: Magisk utklinging i DeJohnette sitt trommeslageri i introen. Ganske enorm mikrodynamikk.
 28. Ketil Bjørnstad. Moren – Sunrise
  • Majik 109: Vanligvis blir jeg sittende og betrakte bildene som tegnes når jeg lytter til dette sporet. Denne gangen er det kanskje like mye perspektivet som dominerer. Ganske formidabelt utypisk Linn, egentlig. I hvert fall etter klassiske floskler…
  • dynaBel 2s: I motsetning til med Majik 109 legger jeg her mer merke til de visuelle bildene i fortellingen enn perspektivet.
 29. Kolbjørn Falkeid. Alt – Solskinnsdypet
  • Majik 109: Kolbjørn Falkeid som gikk bort tidligere i sommer blir veldig flott gjengitt her, med veldig gode detaljer fra hans vokal.
  • dynaBel 2s: Kolbjørn Falkeid får den tyngden i bassen han fortjener. Og her presenteres et nærbilde av hans stemmebånd. Men samtidig tegnes det også her bilder fra det landskapet som beskrives, både fysisk og psykisk
 30. Ketil Bjørnstad. Land – Odyssey
  • Majik 109: Låter litt rått når Frode Alnæs sin gitar kommer inn.
  • dynaBel 2s: Denne gangen er Ketil Bjørnstad sine pianotoner i introen som fanger størst oppmerksomhet, med sin fine balanse der de fabulerer over Myllargutens Bruremarsj.
 31. Ketil Bjørnstad. Sylvelines Hus – Berget Det Blå
  • Majik 109: Et veldig overdrevent høyre-venstre perspektiv blir aksentuert. Detaljert, og rytmisk betont.
  • dynaBel 2s: Også her dominerer det ekstreme høyre-venstre perspektivet. Klangbalansen er som alltid i det lyse domenet, og det kan ikke oppsettet fikse på.
 32. Leonard Cohen. Happens To The Heart – Thanks For The Dance
  • Majik 109: Ekstrem mikrodynamikk
  • dynaBel 2s: Spooky gjengivelse av Leonard sin vokal.
 33. Leonard Cohen. The Story Of Isac – Songs From A Room
  • Majik 109: Over middels gjengivelse. Nesten oppsiktsvekkende (mellom)bass
  • dynaBel 2s: Fin gjengivelse, men bassen er litt upresis
 34. Lynni Treekrem. Sjalu Type – Storm
  • Majik 109: Her illustreres det tydelig at det ikke kreves utagerende dypbass for å få frem kvalitetene i denne kreative tolkingen.
  • dynaBel 2s: Enorm mikrodynamikk, og et nærbilde av Lynni sine stemmebånd sammen med en dyp og distinkt bass.
 35. Lynni Treekrem. Veslemøy – Haugtussa
  • Majik 109: Lynni sin vokal står krystallklart frem her, selv om vi ikke får med fullt så mange detaljer fra stemmen som med f.eks. B&O PI7
  • dynaBel 2s: Proppfullt av detaljer til tross for et litt nakent lydbilde
 36. Mari Boine. Chasing Myself Into Reality – See The Woman
  • Majik 109: Akkurat på dette sporet er det nesten litt befriende at bassen preges mer av kontroll enn av ekstrem dybde.
  • dynaBel 2s: Bassen er mer distinkt enn jeg kan huske den gjengitt på lenge. Men likevel dyp og mektig.
   Mari sin vokal har en litt uvanlig farge på dette sporet – resultat av en ikke helt optimal bruk av klang?
 37. Marianne Baudouin Lie. Many Thousands Gone – Atlantis, Utopia And Ulvedrømmer
  • Majik 109: I tillegg til fin klang i Celloen handler det her om å få frem mikrodetaljer. Veldig bra!
  • dynaBel 2s: Fantastisk klang
 38. Mats Eilertsen. Endless – Reveries and Revelations
  • Majik 109: Magisk perspektiv fra en uortodoks innspillingsteknikk
  • dynaBel 2s: Flott!
 39. Mats Eilertsen. Signal – Reveries and Revelations
  • Majik 109: Dont play this alone…
  • dynaBel 2s: Fantastisk spennende musikk som er like fantastisk gjengitt
 40. Siri Svale Band. Don`t Explain – Blackbird
  • Majik 109: Fin klangbalanse. En anelse spisse «S»er. Fjellstøtt perspektiv og fin klangbalanse.
  • dynaBel 2s: Ganske formidabel bass i introen. Formidabel og presis. Litt sibilans i Siri sin vokal. Presis perspektiv.
 41. Norsk utflukt. Enda en Blues i november – Heder & Verdighet
  • Majik 109: Regnet som plasker ned før Lars Saabye Christensen kommer inn i lydbildet kan få deg til å slå opp paraplyen. Det avsløres litt resonans i Lars sin vokal
  • dynaBel 2s: Stor likhet med gjengivelsen fra Majik 109
 42. Ralph Peterson. Raise up off Me! - Raise up of Me
  • Majik 109: Åpent og dynamisk
  • dynaBel 2s: Her får bassen åpenbart en del mer tyngde enn på Majik 109
 43. Beyoncè. DONT HURT YOURSELF – LEMONADE
  • Majik 109: Veldig transparent. Beyoncè sin vrengte vokal blir bra gjengitt
  • dynaBel 2s: Enorm dynamikk.
 44. Dupp – Tvuru
  • Majik 109: Ambient klang på dette sporet godt gjengitt, og bra perspektiv
  • dynaBel 2s: Fin kontrast mellom det generelt veldig ambiente lydbildet og en dominerende og mer tørr bass.
 45. Øyvind Kristiansen, Jonas Kilmork Vemøy. Forsaken – Hymns of Compassion
  • Majik 109: Fantastisk flott. En uvanlig ro over musikken.
  • dynaBel 2s: Flott klang, og strykerne kommer fint frem. Litt sibilans i Beate sin Vokal, og også litt rasping enkelte steder.
 46. Radka Toneff. The Moon Is a Harsh Mistress - Fairyytailes
  • Majik 109: Magisk gjengivelse av denne innspillingen
  • dynaBel 2s: Også her er det magisk gjengivelse av Radka sin temme. Og det gjelder også for pianoet
 47. Erlend Apnaseth Trio. Vake – Lokk
  • Majik 109: Dette går dypt, og Majik henger ikke helt med til enhver tid. Men det låter utrolig flott
  • dynaBel 2s: Bassen litt upresis her, men ellers en uhyre spennende låt
 48. Angermanlandsmorgon – Past Present Future
  • Majik 109: Inntagende formidling av dette lyriske sporet
  • dB2s: Her får vi servert en presis bass, i et eller flott lydlandskap med mye klang.
 49. Maria Joao – Mario laginha. Horn Please – Cor.
  • Majik 109: For meg er dette et stemningsbilde fra morgentrafikken i Lisboa. Magisk uansett
  • dynaBel 2s: Magisk
 50. Maria Joao. We`ll Be Just Begining – Undercovers.
  • Majik 109: Dette låter ikke alltid like bra, men Majik fikser det. Med unntak av refrenget - det låter alltid hardt uansett. Men du verden for en tekst! Gå ikke glip av dette sporet, uansett hva du lytter med.
  • dynaBel 2s: På samme måte som med Majik 109 låter dette veldig flott før vi kommer til det harde og nesten litt overstyrte(?) refrenget.
 51. Lill Lindfors. Ankomst – Till Hades
  • Majik 109: Mystisk og magisk låt. Fint gjengitt på Majik-oppsettet.
  • dynaBel 2s: Det kan lett gå litt skumle ilinger nedover ryggraden ved å høre på denne gjengivelsen
 52. Piano – Live in Oslo.
  • Majik 109: Krystallklar gjengivelse
  • dynaBel 2s: Livegjengivelse med god klubbfølelse, og et kliss nakent piano.

Oppsummering lyd fra Majik DSM

De to rundene i testløypa gir en klar indikasjon på hvilke kvaliteter som ligger i Linn sin rimeligste strømmeforsterker, men den klareste indikasjonen får du ved å sammenligne med den samme testløypa for høyttalerne Majik 109 avspilt på det aldrende forsterkersettet Kolektor / LK100 sammen med streameren Marantz ND 8006.

Majik DSM gir en innsikt i musikken som langt fra er en selvfølge for strømmeforsterkere. Her eksponeres detaljer i en grad som er et samspill mellom streamer, DAC og forsterker. Og med begge de to høyttalersettene som Majik DSM ble testet sammen med ble dette behørig demonstrert, men naturlig nok med litt ulike vektlegginger.

Et veldig interessant fenomen som også blir eksponert ved å sammenholde med testløypa for Majik 109 sammen med Kolektor/LK100/ND8006 er at savn i dypbassområdet var mye mer fremtredende uten Majik DSM. Dette tillegger jeg kombinasjonen av oppsettmenyen og Space Optimisation i Majik DSM æren for. Space Optimisation kompenserer ikke for frekvensavvik i høyttaleren, men det gjør valg av riktig høyttaler i oppsettmenyen. Og dette blir i tillegg forbedret ved at Space Optimisation gjør sitt beste for å eliminere dipper og peaks for bassen i rommet.

Konklusjon

Linn Majik DSM har en begrensning som du må ta med i vurderingen. For forsterkereffekten er ikke overveldende for den som har veldig effektsultne høyttalere, og samtidig har behov for å spille veldig høyt i et stort rom. Men 50watt i 8 ohm som dobles til 100 watt i 4 ohm rekker mye lengre enn man kanskje vil tro. Og dessuten kan den tross alt moderate prisen på Majik DSM forsvares selv om du etter hvert skulle ønske å spe på med en separat effektforsterker.

Og rekken med fremragende egenskaper ellers vil overskygge denne begrensningen med god margin for HiFi-entusiaster flest. En markedsledende streamerløsning og en DAC og forforsterker som leverer et krystallklart og uhyre detaljert signal til en vellydende effektforsterker gjør Majik DSM til et særdeles attraktivt valg for en kompakt strømmeforsterker med gjennomarbeidet brukergrensesnitt.

 

Veil. pris for Linn Majik DSM er kr. 36.136,-

Eksakt Hifi forhandler Linn

Les mer om Majik DSM hos Linn

Les også testen av Majik 109 som denne strømmeforsterkeren ble testet sammen med.

Lest 4308 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.