fredag, 19 april 2024 20:19

Linn 360 revisited – Back in Black i Vibes gate 13 Spesial

Skrevet av

 

I går den 18. april fikk vi vår tredje seanse med Linn sine nye flaggskiphøyttalere. Og i likhet med forrige seanse for et halvår siden var det den passive versjonen med aktive basser vi lyttet til.

Men i motsetning til de modellene Brand Ambassador Rachel fra Glasgow spilte på som var på en omreisende turne, var det denne gangen et høyttalerpar med sort highgloss utførelse. Derav temaet Back in Black som Odd Rune i Eksakt HiFi har satt på de to kundekveldene med Linn 360 i første omgang.Men denne gangen er det ingen grunn til panikk dersom du ikke får med deg noen av de to demoene på kundekvelder, for disse eksemplarene er innkjøpt som faste demoeksemplar i Vibes gate 13, og landet like etter påske. Dermed blir det rikelig med anledninger til å lytte til disse høyttalerne, og Odd Rune tar sikkert mot henvendelser om private demoer. Men første mulighet er på kundekveld førstkommende tirsdag 23. april fra kl. 18:00 til 21:00, dersom det fremdeles er ledige plasser.

Linn 360

Vi koster på oss en presentasjon av disse flaggskiphøyttalerne fra Linn for eventuelle nye lesere, selv om vi har hatt en grundig presentasjon både i den første nyhetsartikkelen i mai 2023, og lytteinntrykket fra vår tur til Tonlaget i Gøteborg, samt fra Eksakt HiFi sitt besøk av Rachel sist høst.

Dette er en 4-veiskonstruksjon som har en helnorsk bestykning, med komplett sett med drivere fra Seas i Moss. En ikke så rent liten fjær i hatten for denne tradisjonsrike produsenten av høyttalerelementer.

I toppen finner vi en 19mm diskant i beryllium, som sammen med en 64mm tynnvevd karbon-dome ivaretar de øverste frekvensene. Mellombassen er en 190mm aluminium/magnesium-cone og er supplert med 2 stk. 220mm drivere med long-throw aluminiums-cone.

Linn 360 er tilgjengelig i fem ulike finisher, og demoparet i Vibes gate er i Piano Black. Og selv om jeg likte godt de grågrønne Clyde Built som var i butikken i oktober, syns jeg nå at disse modellene i Piano Black kanskje er enda et lite hakk mer elegante.

Linn 360 Integrated

Det er to hovedversjoner av Linn 360. Den helaktive 360 Exakt Integrated til i overkant av 1,2 mill. Disse har separate forsterkere for hver enkelt driver, og et komplett Exakt-system med digitale delefilter plassert i høyttaleren. Disse utgavene er med andre ord utstyrt med alle de facilitetene Linn har på repertoaret.

En interessant bit med Linn 360 Integrated er at forsterkermodulene for de tre øverste frekvensområdene har Linn sitt helt nye forsterkerkonsept som de kaller Adaptive Bias Control. Dette konseptet er også bærebjelken i de nye flaggskip-monoblokkene Klimax Solo 800 som vi skrev om da de ble lansert i januar i år.

I bunnen er det et annet forsterkerkonsept kalt Linn Power DAC. Linn hevder at dette bass-systemet leverer lavfrekvent lyd med mer effektivitet og dramatisk mindre forvrengning, takket være den nye Power DAC teknologien. Denne nye Linn-teknologien kombinerer DAC og forsterker i et enkelt trinn, og på den måten utvides den digitale signalveien, mens forvrengning og tap i den analoge delen blir redusert.

Linn Power DAC er ifølge produsenten høyeffektiv og ultra-støysvak, og hevdes å gi en perfekt plattform for å drive dypbass-systemet i Linn 360. Når det er tilkoblet de tilpassede 220mm driverne, produserer Linn 360 en seismisk, realistisk og forvrengningsfri bass ifølge Linn.

360 Passiv med aktiv bass

Dette er den modellen vi lyttet til i Vibes gate, og de har de samme fem driverne som i den helaktive modellen. Men i bunnen finner vi også her aktive elementer med Linn Power DAC. Denne modellen kan utstyres med tilvarende teknologi som de aktive modellene, men da med eksterne løsninger. Og til gjengjeld er prislappen her redusert med rundt 450 tusen i forhold til den helaktive varianten.

Klassisk Klimax-oppsett

Oppsettet med kilder og forsterkere var det klassisk Klimax-oppsett med en Klimax DSM som kjernen i systemet. Denne er kombinert streamer og forforsterker, og er oppgradert med Organik DACer og Utopik strømforsyning. De to Klimax Solo monoblokkene er fremdeles storebrødrene til effektforsterkeren Klimax Twin som jeg testet for over 20 år siden.

Det var også en Klimax LP12 med en kombinert plint og topplate fra tredjeparts-produsenten Tangerine Audio med modellnavnet Stiletto. Den det ikke spilt på LP12 under demoen.

Ettermiddagskonserten

Vi fikk en «konsert» i form av en omfattende spilleliste, der store deler var hentet fra TIDAL sin «My daily discovery», en spilleliste med daglige oppdateringer. Og det var såpass mye interessant og god musikk at jeg benytter anledningen til å anbefale å sjekke den ut. Og den anbefalingen inkluderer meg selv. Spillelisten burde selvfølgelig også inkludert AC7DC sin klassiker Back in Black, men det får bli neste gang…

Noen korte notater med inntrykk fra konserten:

 

Dave's True Story - Like a Rock
Veldig transparent gjengivelse

Adam Ben Ezra - Can't Stop Running
Flott gjengivelse som var veldig åpen og dynamisk i bassen

TakeDake - Japanese Roots (feat. John Kaizan Neptune)
Magisk dynamikk og perspektiv, og veldig høy presisjon io gjengivelsen.

Bozzio Levin Stevens - Duende
Gnistrende gitar. Naturlig og avslappet bass fra Prog-legenden Tony Levin

You and Your Friend - Dire Straits
Flott gjengivelse av denne Die Straits-klassikeren fra bandets senere periode. Ekstra bra gjengivelse av vokal

Larry Carlton - Sunrise (Live Version)
Dette var et av mange spor der det ble demonstrert en mektig bass som samtidig er presis og godt balansert.

Dominic Miller - London Paris Cardiff
Veldig dyp og avslappet bass . Detaljer kommer veldig klart frem

Markusphilippe - Pink Panther
Morsomt gjenhør med en klassiker, som her blir gjengitt rått og åpent.

Dominique Fils-Aimé - Birds
Denne obligatoriske låten ble spilt på min oppfordring. Flott gjengivelse, og mer balansert enn i mange andre sammenhenger. Ekstremt trasperent- og litt avslørende gjengivelse

Odin Staveland - Parade
Rå og gjengivelse av denne låten som har vært på min standard testløype i 2-3 år.

Marian Hill - Differently
Ekstrem mikrodynamikk og rå dypbass. Samtidig registrerte jeg en flott gjengivelse av vreng. En god gjengivelse av vreng,

Against The Wind - Victory
Fin vokal, men ellers litt avslørende gjengivelse av denne innspillingen.

Man In the Long Black Coat - Bob Dylan
Veldig flott gjengivelse som skiller godt på begivenhetene

Lose Control - Teddy Swims
Dette sporet var ikke blant mine favoritter.

Ghost Rider - Make Us Stronger
Ekstrem dypbass, og morsom stereoeffekt i vokal som gjør at jeg fikk lyst til å høre hele albumet

Death Row - Chris Stapleton
Presist perspektiv, og dyp og presis bass. Gitar med en del klang skiller den litt fra resten av klangen i innspillingen.

Grandmama's Blues - Cyrus Chestnut
En nydelig 12 takter ble konsertens avslutningslåt. Her ble det også eksponert at oppsettet er en fremragende formidler av piano, og vi fikk også en praktfullt detaljert gjengivelse av cymbaler.

 

Linn forhandles av Eksakt Audio i Vibes Gate 13

Les mer om 360 hos Linn.

Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.