tirsdag, 08 desember 2020 20:32

Apple AirPods Max – Hodetelefoner med eksepsjonelt design, og nesten like eksepsjonell pris.

Skrevet av

I hele høst har vi ventet på at Apple skulle lansere et par hodetelefoner med navnet AirPods Studio. Det skjedde aldri, men nå kommer Airpods Max.

Om årsaken til at navnet AirpPods Studio aldri ble en virkelighet er at Huawei snappet dette navnet foran nesen på Apple får vi trolig aldri vite sikkert. Men uansett er det en kjensgjerning at Huawei med sine FreeBuds Studio tok glansen av det som unektelig er et scoop av noen hodetelefoner fra Apple. Når det er sagt må vi tilføye at vi i skrivende stund har Huawei FreeBuds studio inne til test, og kan avsløre at dette er uforskammet gode hodetelefoner. Men de befinner seg i et helt annet prissegment enn dagens nykommer – Apple AirPods Max

Eksepsjonelt design.

Det første vi må fremheve med AirPods Max er et eksepsjonelt design. For med fare for å mistenkes for å ha fått et akutt demensiøst anfall er det krevende å minnes å ha sett et par hodetelefoner som minner om disse fra Apple. Det har for så vidt ikke manglet på lekkasjebilder av disse nye kreasjonene fra Apple Campus. Men de har ikke vært plagsomt informative, så det som eksponeres i dag er en ganske stor overraskelse.

Og det er egentlig alle elementene i designet som er annerledes. Øreklokkene, de teleskopiske stålbøylene som kobler øreklokkene til bøylen over hodet, og ikke minst selve hodebøylen er alle svært nyskapende. Særlig den unike og luftige hodebøylen med en netting i et mesh som lover en luftig kontakt med den sårbare toppen av ditt hode. Men egentlig er vel alt dette som forventet fra Apple når de først tar bryet med å entre en helt ny arena. Eller som Apple selv sier det – en radikalt annerledes komposisjon.

Hodetelefonene kommer i fem ulike farger når de blir tilgjengelige om en uke. Du kan velge mellom Sølv, Stellargrå, Himmelblå, Rosa og Grønn. Og hvis du syns at det høres ut som om dette påfallende matcher fargepaletten til iPhone 12, er du inne på noe.

Litt småteknisk

Vi varmer opp med litt småteknisk. Og aller først en selvfølgelighet – dette er trådløse hodetelefoner. Det som ikke er like selvfølgelig er at det later til at de bare er trådløse, uten mulighet for kablet lydforbindelse uten t du anskaffer en analog lydkabel for egen maskin. Nå er ikke dette enestående, for også på dette punktet kom Huawei dem i forkjøpet på FreeBuds Studio. Og der er det ikke mulig med 3.5mm analog tillkobling, bare via Bluetooth.

Enda mer overraskende og direkte dristig er det at det kan se ut til at disse trådløse hodetelefonene bare er Apple-kompatible hvis du vil ha full funksjonalitet. I spesifikasjonene listes det opp en rekke iPhoner, iPader og Macer i tillegg til en AppleTV og iPod 7 som kompatible enheter. Du kan selvføglelig koble til andre enheter via Bluetooth 5.0, men full funksjonalitet får du ikke uten at det er en Apple-enhet.

Driverne har en størrelse på 40mm, en mye benyttet størrelse på Premium hodetelefoner. Kontakten med omverdenen ivaretas av Bluetooth, og her er det versjon 5.0 som gjelder.

H1-chip er en gamme kjenning både fra AirPods 2 og PowerBeats Pro. AirPods Max har en H1 i hver øreklokke som ivaretar prosessering av blant annet ANC

Batteritiden er vel det som imponerer minst på Airpods Max. Ikke for det, 20 timer er høyst akseptabelt, men det er liksom et stykke fra …. ehhhh….. Max. Og så hører det med til historien at de kan ligge og hvile i en ganske unik medfølgende smartcase for å spare strøm. Unheard of….

Digital Crown

Digital Crown er et fenomen har knabbet fra sin egen Apple Watch, og trolig en smart innretning. Her får vi assosiasjoner til den eksklusive BeoPlay H95, som også har introdusert et fysisk ratt på øreklokkene, men i en helt annen størrelse og fasong. På AirBuds Max kan Digital Crown benyttes som volumkontroll. Du kan også benyttet den til å bytte låt, ta telefonen og kontakte Siri hvis du må.

ANC

Aktiv støykansellering er en selvfølge på trådløse hodetelefoner i dette segmentet, og når Apple hevder at de er bransjeledende er det foreløpig vanskelig å gjøre annet enn å ta dem på ordet. De skal uansett ha cred for at du ved å trykke på ANC-knappen på direkten kan skifte over til Lydfremheving, en modus andre gjerne kaller Awareness mode.

Adaptive EQ

At Apple har lagt inn en funksjon de kaller Adaptive EQ er i utgangspunktet spennende, men likevel ikke mer unikt enn at flere av konkurrenten har noe av det samme, og det i langt lavere prisklasser. Men igjen står og faller det på hvor godt denne EQen fungerer.

Romtilpasset lyd med dynamisk retningssporing

Det er her det virkelig kan begynne å ta av. For dette er et spennende felt som Apple har pirket borti tidligere med høstens softwareoppdatering av sine AirPods Pro. Hodetelefonen har sensorer som registrerer hodetelefonenes- og dermed også hodets bevegelser, og justerer retningen på lyden deretter. I tillegg er det 3D-lyd i form av Dolby Atmos innabords.

Lyddeling

Dette med lyddeling er ikke nytt. Det innebærer at enheten kan være tilkoblet to enheter samtidig. Men på AirPods Max er dette utvidet til tre enheter, og det har vi ikke opplevd før. Her innebærer det samtidig tilkobling til iPhone, iPad og AppleTV. Hendig, og så får vi håpe at også Apple har sørget for at disse dingsene ikke synger i munnen på hverandre.

Tilgjengelighet og pris

Hvis du er en av dem som først fikk veldig lyst på et par Beoplay H95, for så grøsse når du fikk høre prisen, får du kanskje mulighet for en Deja Vu her. For prisen på et par AirPods Max er 6.990,-. Og da kan det være en mager trøst at du får med en gratis gravering på kjøpet, og at de kanskje kan rekke å havne under juletreet. Men du verden så fristende de er …

Pris i Norge for AirPods Max er kr. 6.990,-

Les mer om AirPods Max hos Apple.

 

Sist redigert tirsdag, 08 juni 2021 19:10
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.