mandag, 24 mars 2014 13:51

Rudi`s PickupGuide: 4b - Rudi's anbefalinger av riaa trinn, armer og kabler.

Skrevet av

Dette er mine anbefalinger av riaa trinn, armer og kabler.

 

 

Riaa:SOUNDSMITH MCP2 til 6800.-


Enda en hva jeg vil kalle "no brainer" fra Soundsmith, får således en klar anbefaling fra undertegnede.

Les mer på: SOUNDSMITH MCP2 MC Riaa
Linn Euphorik

Koster nesten kr 20.000,- men er et Linn produkt jeg synes virkelig er verd pengene.

Har ballanserte både inn og utganger, valgbare settinger for både MC og fin tilpassning av MM pickuper, er tyst les lav egen støy, låter veldig bra. Har egentlig veldig lite negativt og si om denne riaa forsterkeren.

Anbefaler alle som skal ha en riaa i denne prisklassen å ta med denne i betraktningen, er et av de få Linn produktene jeg synes appelerer til en MYE større og bredere kundegruppe enn bare Linn entusiaster. Sammenlignet med Linn's gamle Linto riaa vil jeg påstå at Uphorik tilhører en helt annen verden - et kvantesprang forover i dynamik og oppløsning, for ikke og snakke om egenstøy.

Euphorik er blandt de rimeligste riia'ene jeg har testet som klarer å gjengi overtonestrukturen på enkelte "vanskelige" flygelinnspillinger jeg har. Hører man på f.eks på Decca's 1959 innspilling av Peer Gynt, så hører man også overtonestrukturen fra strykerne også på annen og tredje rad tydelig (så fremt pickupen din greier og grave dypt nok i rillene da).

Det er tydlig at Linn har ansatt nye folk i utviklingsavdelingen sin, fordi mens f.eks Linn's egen Urika riaa (innebygd riaa i LP12) er beviset på hvor lite fleksibel og ukurant en riaa kan være, så er Euphorik beviset på det motsatte om hvor fleksibel en riaa kan være. Det er mulig at Urika riaa'en kan være et strå vassere med "riktig" pickup lydmessig uten at jeg har fått sammenlignet de direkte, men jeg tror det skal holde hardt.

Jeg bruker begge disse i dag. Men hadde jeg visst hva jeg vet nå om de begge, hadde jeg aldri kjøpt Urika for og si det sånn. Da hadde jeg heller valgt 2 Euphorik - man får de jo i sølv og svart .:-) 

Må si at jeg fremdeles etter et halvt års bruk av denne riiaa'en er imponert over denne........ som sagt er Linn Euphorik en riaa for langt fler enn bare Linn folket.Aesthetix Rhea Signature

Fullt rørbasert riaa som er meget bra lydmessig, har den naturlige organiske lyden, koster en del penger, men er verd hver eneste krone, spør du meg. 3 innganger, gain, samt impedanse justering forgår via fjernkontroll, har også balanserte utganger.
Musical Fidelity V-LPS II

En dum liten box til litt under 1500.- med en minimal veggvorte som strømforsyning. Burde på ingen måte spille som denne gjør - her får riaa'er til både dobble prisen og tre-dobble prisen noe og tenke på.

Har inngang for MM og MC pickup (100 ohm)..... that's it.

Jeg bruker mange ganger denne riia'en sammen med en hodetelefonforsterker for sene nattetimer når familien har lagt seg, og den fungerer kjempebra til det. Men den vil selvfølgelig passe utmerket i en mengde andre kombinasjoner også. Synes det er kjempegøy at det finnes slike produkter som står litt ut i fra den grå store massen og markerer seg tiltross for en meget hyggelig pris.Musical Fidelity V90 LPS

Den nyeste versjonen av den rimelige Musical Fidelity Riaa'en har forandret navn til V90 LPS, og er enda nedre (om mulig) value for the bucks.Andre riaa'er samt brukte og eldre ting:

Cary
NLE
Sugden Masterclass
Tricord
Whest audio
Musical Fidelity Vinl
DP riia både 2.0 og 2.2
Trigon Vanguard II med Volcano strømforsyning.Trigon Advance


Skal sies at jeg sjelden tør anbefale de rimeligste utgavene av noen som helst riia, det finnes jo riaa'er som glimrer til, men støy, dynamikk, størrelse og ikke minst bredde på lybildet samt definisjon/oppløsning blir ofte bedre desto dyrere man kjøper........ men det er et stort bruktmarked og mange gode kjøp.

Platespillerarmer:
JELCO SA 750 D/DB

Koster kun 5000.- hvilket er billig i og med at den f.eks i UK koster ca 870 pund.
Til den engelske prisen er armen MEGET god. Til den norske prisen - uten konkuranse.
Den er så riktig oppbygd som det bare går an, enkel og grei, leveres med 2 motvektslodd, headshellet er dypt og kan tilpasses nær hvilken som helst pickup både av størrelse og tyngde. Kan fåes i både sølv og sort utgave.

Leveres uten armkabel, så den må kjøpes separat. Oyade kablen til drøye 2k beskrevet lenger ned på denne siden er en perfekt match, og selv om sluttsummen da blir like over 7000 kroner er det en nær uslåelig combo. SME M2-9 har her fått en meget hard konkurent til lavere pris.

SME M2-9

Pr September 2013 er prisen steget til 12.490.-. Til den gamle prisen som var 8900.- var armen MEGET god til prisen - til 12500.- er den vel mer gjennomsnittelig til prisen.
Når det er sagt vil en Soundsmith Boheme, Aida, Audio Technica AT33, eller en Ortofon 2M Black passe veldig bra. Det samme gjør en Ortofon Rondo Bronze. Sit back, relax - and enjoy....

TriPlanar MK VII II til +/- 38000.-

En arm i absolutte toppsjiktet, veldig nøytral, dvs liten eller ingen misfarging av lyden. Jeg elsker VTA justeringen på den, jeg er desto mindre imponert over antiscatings justeringen, spesielt hvis man bytter pickuper ofte... her er det room for improvement.
Armen er laget på en måte slik at den kan justeres til nær alle eksisterende pickuper med "normal" innfestning, allt er tilrettelagt slik at alle pickuper skal kunne passe inn, med det mener jeg at det er laget god plass i selve pickuphuset inkl rikelig med plass til og justere pickupen korrekt i alle vinkler, grunnen til at jeg nevner dette er at dette slettes ikke er noen selvfølgelighet blandt topp armene.
Lydmessig hører TriPlanar der oppe sammen med SME serie V, Graham Phantom, DaVinci, Schrøder m.fl, lydmessig vil jeg påstå at det er heller mindre som skiller de da de alle "gjør" lite med lyden, alle er på et så høyt nivå at jeg anser det som vrøvl og si at den ene gjør noe veldig mye bedre enn de andre, valg av en slik topp arm må være hva du faller for selv, det er vanskelig og gå feil med noen som helst av disse armene.......... men personlig liker jeg TriPlanar veldig godt og den har noen småting/smådetaljer som får meg til og føle det lille ekstra for den kontra de andre nevnte armene, men altså små ting som VTA justeringen som bare er smoooooooth.
Det følger med en rekke motvektslodd og pickuper på 4 gram går like greit som en på 18, har du en pickup med 5 i compliance så er absolutt 0 problem med TriPlanar armen......... også utseende da...... det blir ikke stort råere enn dette eller ??......... og snart kommer 12" utgaven........ det blir en killer på alle områder.
TriPlanar er en arm undertegnede godt kunne levd med om jeg skulle tvinges til og velge kun 1 stk arm


SME serie V
SME V-12
Ortofon 212
Fidelity Research 64
TriPlanar
Jelco
Dynavector 507
Graham Phantom
DaVinci Grandezza 10,5 og 12"
DaVinci Nobile 10,5"Armkabler:


Oyaide tonarmskabel PA-2075 DR

Koster i Norge kun kr 2050.- og får min varmeste anbefaling. Her får du maksimalt for pengene, er en oppgradering for nesten alle spillere utenom de som er levert med VdH kablen her under.

Kan leveres med rett eller vinklet Din plugg, eller som vanlig signalkabel med RCA plugger i begge ender. Oyade bruker kun Rodium plugger på denne kabeltypen som = null irring.
Selv om denne kabelen ikke koster mer enn drøye 2 frogner ti'ere, så gir den alikevel en gedigen kvalitetsfølelse. Den virker rett og slett ordentlig laget. Og lyden da ? Vel jeg må si at jeg har ikke klart å oppdage noen spesielle svakheter med den til nå, og bare det er et gigantisk pluss. Så til 2050.- er det bare og løpe å kjøpe.

VdH 501 Silverhybrid også kjent som SME's standard kabler som medfølger de nyere SME armene. En kabel som er meget nøytral og har svært liten filter-effekt. MEN !!!!! den trenger 2-300 timer med tilspilling før den yter sitt beste. Jeg har mang en gang brukt nye slike, og syns at det låter veldig grått og kjedelig med en klar negativ lydsignatur. Men denne slipper gradevis etterhvert. Hadde en liten blindtest her med et par bekjente med en eske ny sådan kabel og en godt brukt en, og jeg spilte og byttet kabel flere ganger hvorpå forsøkskaninene blånektet på at det var samme kabel. MEN det var det, så tilspilling kan være alfa og omega for denne kabelen.

Jeg liker den godt og bruker den på flere av spillerne mine. Et tips til Linn LP12 eiere - denne kabelen er enda mer fleksibel enn Linn's orginalkabler, og den er et godt hakk oppover lydmessig kontra den vanlige Linn kabelen som følger med en LP12 opptil Ekos II. Er vel mer dødt mellom denne og den nye "Linn" Mogami kabelen.

 

Edit 4/12-2012
Min tilspillte VdH 501 kabel er foreløpig langt mer åpen og gjennomsiktig i lyden enn den nye Mogami kablen som følger med nye Linn armer, med mindre Mogami kablen trenger mange hundre timer tilspilling den også da ?

Cardas
Har flere armkabler, og persolig synes jeg de låter lett farget i mellomtonen ved at de tillegger lyden et litt mykt varmt slør. Svært mange platespiller-comboer vil tjene på å bruke denne kabeltypen, mens andre kan låte litt vel mykt med Cardas. Det er nå min mening, jeg har brukt flere av disse, men byttet ut alle sammen til fordel for Hovland kabler, men det er ikke dermed sagt at Cardas er dårlige, bare annerledes.

HOVLAND
Får du tak på en sådan kabel på bruktmarkedet så kjøp den, så enkelt er det. Ren og uten slør les filtereffekt/farging. Jeg er ikke i tvil i det hele tatt, enkelt og greit den beste kabelen til dette bruk.

SILK

Graham

Jelco / Audiopax

Lest 18695 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.