torsdag, 25 april 2024 15:49

Beosystem 9000c – ny gjenskapt klassiker fra Bang & Olufsen

Skrevet av

I dag har Bang &B Olufsen lette på sløret for en ny klassiker. Beosystem 9000c er en oppfølger til Beogram 4000c, som kom høsten 2020.

Bang & Olufsen vi få muligheten til å feire 100-års jubileum neste år, og tro meg – det kommer de til å gjøre. De startet sin virksomhet i 2025, og det var de to herrene Peter Bang og Svend Olufsen som sto i spissen for denne etter hvert svært legendariske produsenten, som startet karrieren med å produsere små radioer.

Og selv om vi ikke har fått noen grunn til å anta at dagens spennende nyhet har noen tilknytning til det oppseilende 100 års-jubileet, er det et produkt som vektlegger B&O sin stolte historikk.

 

Beogram 4000c Recreated Limited Edition

I den sammenheng fristes vi overmåte til å spole tiden tilbake til høsten 2020. Da lanserte Bang & Olufsen en revitalisert utgave av den platespilleren som av de fleste B&O-entusiaster regnes som den aller beste av de klassiske tangensialarmspillerne som så dagens lys for noen tiår siden. Beogram 4000 var et ikon som mange av oss som i en periode på 70-tallet var hekta på Bang & Olufsen siklet etter, selv om vi i første omgang måtte nye oss med en langt enklere Beogram 1100.

Den nye- og revitaliserte spilleren fikk navnet Beogram 4000c hadde som konsept at produsenten sporet opp og tilbakekjøpte et større antall eksemplar av Beogram 4000, som de inspiserte, moderniserte og finjusterte før de ble solgt på ny. I utgangspunktet var det beregnet å være et totalt antall på 95 enheter av denne Beogram 4000c, et antall som selvfølgelig er uløselig knyttet til 95 års-jubileet i 2020. Om B&O har tviholdt på dette antallet, eller om de har dratt en «Technics», som økte antallet på sin Limited Edition fra opprinnelig annonsert 1000 til 1210 på SL-1210GAE Limited Edition på grunn av uforutsett høy etterspørsel , vites ikke.

Beosystem 9000c

Denne gangen ble det en uvanlig lang intro før vi endelig kommer til dagens nyhet, men det håper vi at B&O-entusiaster tilgir oss. Og dem er det mange av, det vet viPoenget er at Beosystem er en naturlig- og selvfølgelig oppfølger til Beogram 4000c, og de inngår begge i det våre venner i Struer kaller Recreated Classics. Og skal vi tro Mads Kogsgaard Hansen, Head of Product Circularity & Portfolio Planning, er Bang & Olufsen sin produktfilosofi der bærekraftige produkter står i fokus ikke bare et spørsmål om en bærekraft som gir holdbarhet i form av driftssikkerhet. Det hele handler også om produkter som har en subjektiv holdbarhet i form av å være ettertraktet. Og her har B&O en trackrecord i særklasse. For selv om mange HiFi-nerder ikke automatisk er B&O-entusiaster, er det en ganske stor andel av audiofile som har et ekstra godt forhold til denne produsenten. Og det handler selvfølgelig ikke om at de nødvendigvis står i tet når det gjelder lydkvalitet pr. krone, men at de alltid har hat ikoniske produkter med et særpreget design.

Et annet aspekt med de nye Recreated Classics fra Bang & Olufsen er at de ønsker å manifestere at de mener å ha sett at fysiske media har fått en renesanse de seneste årene. Eller for å bruke Mads Kogsgaard Hansen sin egene ord:

“More than showcasing our commitment to product longevity, we wanted to celebrate the revival of physical media that has taken place in recent years. Vinyls and CDs have returned to being something special, where people invest time and energy to connect with the music and artists they love. Longevity in design and the passion for music listening are essentially what we are celebrating with the launch of Beosystem 9000c. It is all about keeping listening choices alive”.

Beosound 9000

Denne svært ikoniske CD-spilleren er kjernen i Beosystem 9000c, og ble opprinnelig lansert i 1996. Den var designet av Dave Lewis, og ble den gang markedsført i kombinasjon med de klassiske hyttalerne Beolab 8000.

Det sies at Lewis fikk ideen til CD-spilleren Beosound 9000 da han gikk forbi en platebutikk i London der seks CDer var utstilt i en rekke i vinduet. Dette ga han inspirasjon til at Cover-art skulle utstilles lineært også på CD-spilleren i stedet for å gjemmes vekk.

Denne klassiske CD-spilleren blir nå gjenstand for en litt lignede prosess som Beogram 4000 for noebn år siden. Denne gangen er det 200 eksemplar av den opprinnelige Beosound 9000 som er innsamlet, og sendt inn til fabrikken i Struer for en full overhaling og forsiktig redeisgn av farger. De nye fargene er tilpasset frgene til høyttalerne som følger med i systemet – Beolab 28.

 

Beolab 28

Disse særpregede høyttalerne ble lansert i mai 2021 samtidig med de små bære Beosound Explore. Noen av oss er tilbøyelig til å tenke at dette er tidenes mest elegante høytttalere fra Bang & Olufsen. Og det er også uomtvistelig at de har et strekt designmessig slektskap med sine forfedre Beolab 8000, høyttalerne som den opprinnelige Beosound 9000 ble markedsført sammen med. For ikke å snakke om Beolab 18, som kom i 2013.

Et drøyt halvår etter lanseringen i 2021 ble Beolink Multiroom lansert, og det er et system som samtidig ble gjort kompatibelt med blant annet Beolab 28. Dette gjør at det nye systemet Beosystem 9000c er kapabelt til å håndtere både strømming og CDer. Og så er det bare å tilføye en Beogram 4000c hvis du skulle ønske deg et komplett oppsett med Recreated Classics fra Bang & Olufsen.

Priser og tilgjengelighet

I systemet følger det også med en fjernkontroll med navn Beoremote One.

Beosystem 9000c Recreated Classic i Cosmic Black/Natural Aluminium (veiledende pris NOK 545 000) vil være tilgjengelig i et begrenset antall på totalt 200 enheter. Beosystem 9000c vil bli vist fram i utvalgte Bang & Olufsen-butikker over hele verden og kan kjøpes fra og med 24. april 2024.

Veil. pris for Beosystem 9000c er NOK 545.000,-

Les mer om Beosystem  9000c hos Bang & Olufsen

 

 

Sist redigert torsdag, 25 april 2024 16:09
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.