søndag februar 25 , 2018
lørdag, 25 november 2017 19:27

ZYX Ultimate 100 Spesial

Skrevet av

ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

Til test ankom lillebror i serien; Ultimate 100.    En R100-variant har vært til test tidligere, så det var så klart interessant å høre hva som har skjedd siden den gang. Som vanlig fra ZYX kom pickupen vakkert emballert og innpakket, det blir litt høytidsstemning under utpakkingen.             

 

                                           

Data for Ultimate 100:                                                                                           

 • Vekt: 5g
 • Nålefane: C-1000 Carbon φ0.30mm
 • Slipning stift: Micro-Ridge Solid Diamond
 • Anbefalt stifttrykk: 1.7 – 2.5g. Ved en innetemperatur mellom 20 – 25 C anbefales 2g.
 • Komplianse: 15×10-6cm/dyne   
 • Internimpedanse: 4.0 Ω
 • Anbefalt last: > 100 Ω

 

 

Essensielle deler i konstruksjonen har blitt cryobehandlet ved -196 ℃.                                   

ZYX har foretatt flere detaljforandringer fra den opprinnelige R100, men det viktigste som har skjedd er nok antagelig at nålefanen nå er laget av karbon. Dette materialet er stivere enn titan og veier kun halvparten av boron. Ifølge ZYX gir dette en raskere, mer presis og mer detaljrik gjengivelse enn hva andre materialer klarer.

Ultimate 100 hadde ingen timer på klokka fra før, så innspilling måtte til. Pickupen ble montert i en Jelco SA-750E som står på et Nottingham Analogue Dais drivverk. EAR 324 phonotrinn behandlet signalet og sendte det videre til en Audio Research Ref 3 forforsterker. Jeg fulgte anbefalingen om 2g stifttrykk, pickupen sporet alt jeg testet den med problemfritt. Fra første rille var lyden overraskende detaljert til å være en helt fersk PU, samtidig som den hørtes litt beskjeden ut. Jeg erfarte lite overflatestøy gjennom hele testen, det sammen med graden av detaljer sladrer om en slipning som kommer seg godt ned i rillen.

Etter ca 17 – 18 timer var utviklingen hørbar og et sted mellom 20 og 25 timer spilletid følte jeg at ting hadde falt på plass. Borte var all beskjedenhet, i notatene mine leser jeg: «Fått på seg danseskoa!»

 

 

Blant de første skivene som ga en virkelig opplevelse, var Alicia Keys’ «Songs in A minor». Musikken var presis og punchy. Skulle bare spille én låt – det ble hele skiva…

Leonard Cohens siste, «You want it darker» fikk også noen runder. Bassgjengivelsen var dyp og full av nerve, og stemmen til Cohen akkurat så full av grus og gråsten som vi ønsker den.

Noen plater kommer alltid frem, de setter standarden. Harry Belafontes første Carnegie-album er ett av dem. Da «Sylvie» strømmet ut av høyttalerne må jeg innrømme at alt av hår på underarmene stod rett til værs. Anslag på basstrenger, nærværet i stemmen til Belafonte – magisk!

Med bakgrunn i det jeg hadde hørt fram til da, var det med en viss forventning jeg slapp løs Yello’s nyeste album «Toy», og på et relativt generøst volum. Her får enhver pickup jobbe for penga, det er mye og det er voldsomt. Ultimate 100 taklet albumet lytefritt, det ble en opplevelse. Høydepunktet var muligens låta «Pacific AM» - en dynamisk, lekker liten låt med dyp tørr bass som slår i magen.   Ellers er det mye som slår i magen på det albumet, men Pacific AM er så – vakker…

 

 

Sammenfattet:

Jeg opplever Ultimate 100 som meget rask og presis, den graver ut detaljer i massevis og er bassvillig. Jeg var redd for at den «spissingen» av R100-serien ZYX har foretatt her skulle resultere i en kald og analytisk pickup, det er heldigvis ikke tilfelle. Det er tvert imot masse musikalitet og nerve tilstede. I den grad jeg kan anføre noe, er det heller at jeg innbiller meg å høre antydning til romantisering i øvre mellomtone. Om dette er pickupen eller kombinasjonen av komponenter her, tør jeg dog ikke si noe alt for bastant om.

Jeg liker denne pickupen veldig godt. I sitt prisleie er den klart konkurransedyktig, og jeg tenker at den bør lånes øre til av de som har et budsjett mellom 10 og 20 000 kroner.

 

Takk til Exotic Audio for lån av pickup.

Veiledende pris ZYX Ultimate 100: 10.950,-

ZYX forhandles i Norge av Dacapo Hi Fi.

 

Lest 1494 ganger
Morten

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...
 • Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd!
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

  Les mer...
 • AudiovValve RKV-MKIII Ivory Edition
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Med Audiovalve RKV MKIII og et sett gode hodetelefoner tenker du mindre på lyd og opplever mer musikk.

  Les mer...
 • TEST: Ifi nano iDSD
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Liten, vellydende og anvendelig - kombinert DAC, hodetelefonforsterker og forforsterker i nanoformat.

  Les mer...
 • STILLA - Stig Arne si dagbok juni 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Onsdag 21. juni nådde FM-stilla vestlendingane. Eg sto seint opp, sjangla ut på badet og skrudde på ein liten reiseradio attmed vasken, og vart møtt med eit illevarslande snerr. Eller sus. Det var uansett ei ubehageleg oppleving, og det var vanskeleg å finna rytmen i tannpussen. 

  Les mer...
 • Nad 3020 – Del 2: NADen vert utfordra av ein jamnaldra Rotel.
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Midt i arbeidet med å skriva denne artikkelen, publiserte redaktør Karl Erik sin eigen artikkel om Nad 3020, attpåtil med trugsmål om å skriva del 2. Eg banna og tenkte at dette må jo bli kollisjon, og ringde. Men me vart raskt samde om at dette var jo berre moro, og at artiklane med litt samarbeid kunne utfylla kvarandre.

  Les mer...
 • Sonos PLAYBASE - den musikalske lydplanken
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Multiromskongen Sonos har utvidet repertoaret med en lydplanke. PLAYBASE mot PLAYBAR kan høres ut som kannibalisme, men der er det lett å gå i baret.

  Les mer...
 • Den nye vinen – to MM-pickupar frå Audio Technica på test
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Det er lett å la seg begistre av alt nytt. Og i pickupjungelen har eg ikkje greidd å finne ei erstatning for det eg har sett på som den beste moving magnet-konstruksjonen eg har fått skikkeleg til, den for lengst utgådde Audio Technica AT 170 ML. Mykje betre enn 150 ML og 440. Men no...

  Les mer...
 • AudioQuest DragonFly Black – myggen som brølte!
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  AudioQuest har fått en slags referanseposisjon blant de ultralette USB-DACer. Jeg har testet den minste versjonen av siste generasjon (1.5), som ble introdusert for et drøyt år siden. Hils på DragonFly Black.

  Les mer...
 • NAD 3020 – Del 1: Hva var det egentlig med denne legenden?
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  I tillegg til å være verdens mest produserte forsterker, har NAD 3020 den egenskapen at den får en del gamle gubber til å få et litt sløret blikk når denne legenden nevnes. Men hva er det egentlig med denne forsterkeren, og hvordan står den seg egentlig i dag?

  Les mer...
 • Vossajazz 2017 laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Dette skulle handla om Vossajazz, og det skal det og, men fyrst må eg få lufte eit par frustrasjonar.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser