mandag juni 18 , 2018
tirsdag, 21 mars 2017 22:49

Sonus Faber Homage Tradition presentert hos Renaissance Audio. Spesial

Skrevet av

Mandag kveld var en stor aften i Bergen. En helt ny generasjon av toppserien Homage fra Sonus Faber ble presentert, og satte dype spor i mange fremmøtte musikksjeler.

Det er slett ingen ukjent begivenhet med musikalsk seanse på Støletorget i Bergen, dominert av Sonus Faber sine modeller i Homage-serien, gjerne flankert av rør-elektronikk fra Audio Research. Renaissance Audio er en av to forhandlere av Sonus Faber på dette nivået i Norge, og med Roald Mikkelsen som regissør går vi aldri glipp av store musikalske opplevelser.

Denne gangen var det ikke bare Simen Bjerkestrand og Audun Mæland fra importøren Mono AS som bidro med informasjon. Mattia Donnola er salgssjef hos Sonus Faber, og han holdt et lengre foredrag om Sonus Faber generelt, og Homage Tradition spesielt.

 

 

Homage Tradition Collection.

Denne nye serien innen Homage-kolleksjonen består av tre helt nye høyttalere. Selv om to av modellene har navn med lange tradisjoner hos Sonus Faber, er det altså helt nye konstruksjoner, der alt er nytt. De tre modellene er:

 • Homage Guarneri Tradition, en stativhøyttaler til 150.000,- pr. par, inklusiv stativ.
 • Homage Serafino Tradition, den minste gulvmodellen i Homage-serien. 200.000,- pr. par.
 • Homage Amati Tradition, gulvhøyttaler til 260.000,- pr. par.

Selv om Homage-serien har lange tradisjoner, og også designet har klare fellestrekk med tidligere modeller, er det helt klare nyskapinger her. Og det gjelder både design og lyd. Hvis vi starter med designet, la Mattia stor vekt på at de italienske luksusbåtene Riva – som vi alle har siklet på i våre vandringer langs en promenade i Portofino eller ved en av de store nord-italienske innsjøene. Det er spesielt topplaten som gir det store utslaget her, der profilen ikke lenger bare har musikkinstrumentet lutt som modell, men også baugen på en Riva – sett ovenfra. Aluminiumsomramninger er også et klart designtrekk som dominerer i den nye modellserien.

Hvis vi beveger oss en anelse over mot den delen av designet som har med lyd å gjøre, er det en påfallende endring at Sonus Faber nå har gått bort fra den bakoverlente silhuetten, og har frontbafler som er i lodd. Man kan fristes til å tenke at dette også har en symbolsk betydning, ved at det er et slags oppgjør med eldre tiders noe tilbakelent lydsignatur, til en mer moderne og transparent og sprudlende lydkarakteristikk. Eller som noen ville ha sagt – rødvinen er erstattet av Prosecco.

Nå er for så vidt denne transformasjonen ingen revolusjon som kom med Homage Tradition, men snarere en evolusjon som vi har kunnet bivåne over tid. Særlig vi som har vært så heldige å kunne være stamgjester på Støletorget.

Nytt er det også at de røde høyttalerne nå er supplert med Wenge utførelse, mens Graphite har gått ut.

 

 

Homage Guarneri Tradition.

Denne stativhøyttaleren har i tillegg til et helt nytt design også fått et nytt stativ som skiller seg svært mye fra det gamle Guarneri-stativet. Det nye stativet er bygget i karbonfiber, og er dermed svært lett i forhold til den gamle konstruksjonen.

Høyttaleren er en toveiskonstruksjon med følsomhet på 87dB. Diskanten er en 28mm silkedome, som har fått sitt eget internkabinett. Mellomtone og bass serves av en 150mm.

Prisen på Homage Guarneri Tradition er 10.000,- over forgjengeren Homage Guarneri Evolution, som vi fikk et heftig stevnemøte med hos Musik-Magazinet for 2½ år siden.

 

Homage Serafino Tradition.

Dette er ikke bare en helt ny modell – også navnet er nytt. Og i det ligger det også at den ikke erstatter noen tidligere modell. Serafino går inn som den rimeligste gulvmodellen i Homage-serien, og med en prislapp på 200.000,- gir den en mulighet for en fullskala Homage-høyttaler til en noe rimeligere pris enn tidligere.

Homage Serafino Tradition er en 3½-veis konstruksjon, og har i likhet med Guarneri en 28mm silkdome med separat innerkabinett. Mellomtonen er en 150mm, mens doble 180mm ivaretar bassområdet. Serafino har en følsomhet på 90dB.

 

Homage Amati Tradition.

Dette er den største av de nye modellene i Homage-serien, og erstatter den høyt verdsatt modellen Amati Futura, som gjorde et sterkt inntrykk da vi fikk den presentert hos Renaissance Audio for et par år siden.

Også Amati Tradition er en treveiskonstruksjon, men der Serafino har doble 180mm, varter Amati opp med 2x220mm basser.

 

 

Smaksprøver

Denne typen produktpresentasjoner har liten verdi uten at det spilles musikk. Og på Støletorget er vi bortskjemt med store musikalske opplevelser, iscenesatt av Maestro Roald Mikkelsen. Elektronikken besto av Audio Research DAC9, Ref6 og Ref7SE, samt en streamer fra Aurender.

Roald åpnet med å spille på toppmodellen Amati Tradition, og Charlie Haden ble øyeblikkelig kveldens stjerne med musikk fra albumet The Montreal Tapes Box Set. Vi fikk en hudløs gjengivelse, med et ekstremt perspektiv og en utrolig åpen lyd. Magnetic Lies med Malia har en litt magisk bass, som egentlig ikke er så dyp, men ble gjengitt på en veldig «tunefull» måte på Amati Tradition. Og dynamikken var ganske flott. Modern Jazz Quartet var til stede i salen da de spilte Pyramid med et voldsomt rytmisk driv og et Spooky perspektiv.

Neste bolk var viet Guarneri Tradition, og Solveig Slettahjell sin You Wont Forget Me fra albumet Silver var en veldig interessant referanse, siden vi har fått presentert den på mange andre oppsett tidligere hos Renaissance Audio. Og kanskje har vi hørt denne spesielle låten med enda større fundament, men neppe med nevneverdig større åpenhet. Pieter Wispelwei spilte en Cellosuite av Benjamin Britten, gjengitt svært flott, og med et stort nærvær. Steve Ray Vaughan avsluttet Guarneri-konserten med en forrykende blues, gjengitt veldig åpent og med en ekstrem mikrodynamikk.

 

 

Avslutningsvis ble det en liten dacapo med Amati-høyttalerne, der Bjørn Berge imponerte stort. Minst like interessant var det å få høre Pieter Wispelwei sin Cello gjengitt på Amati, men denne gangen på musikk av Cesar Franck. Her fikk vi ugjendrivelig demonstrert at de store er størst. Den kroppen og fundamentet som Amati Tradition fremviste er ikke lett for en stativhøyttaler å duplisere.

Det ble ikke tid til å lytte til Homage Serafino Tradition denne gangen, men jeg tviler ikke på at det vil by seg en anledning senere.

 

 

Importør av Sonus Faber er Mono AS

Les mer om Homage Tradition Collection hos Sonus Faber.

 

 

 

Lest 3722 ganger Sist redigert onsdag, 22 mars 2017 20:48
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...
 • Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd!
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

  Les mer...
 • AudiovValve RKV-MKIII Ivory Edition
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Med Audiovalve RKV MKIII og et sett gode hodetelefoner tenker du mindre på lyd og opplever mer musikk.

  Les mer...
 • TEST: Ifi nano iDSD
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Liten, vellydende og anvendelig - kombinert DAC, hodetelefonforsterker og forforsterker i nanoformat.

  Les mer...
 • STILLA - Stig Arne si dagbok juni 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Onsdag 21. juni nådde FM-stilla vestlendingane. Eg sto seint opp, sjangla ut på badet og skrudde på ein liten reiseradio attmed vasken, og vart møtt med eit illevarslande snerr. Eller sus. Det var uansett ei ubehageleg oppleving, og det var vanskeleg å finna rytmen i tannpussen. 

  Les mer...
 • Nad 3020 – Del 2: NADen vert utfordra av ein jamnaldra Rotel.
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Midt i arbeidet med å skriva denne artikkelen, publiserte redaktør Karl Erik sin eigen artikkel om Nad 3020, attpåtil med trugsmål om å skriva del 2. Eg banna og tenkte at dette må jo bli kollisjon, og ringde. Men me vart raskt samde om at dette var jo berre moro, og at artiklane med litt samarbeid kunne utfylla kvarandre.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser