mandag, 30 november 2020 11:15

Maxima Amator – Ny gulvstående klassiker fra Sonus Faber

Skrevet av

Sonus Faber har lansert en ny gulvstående modell i Heritage Collection, en serie som rendyrker produsenten sine historiske røtter for høyttalerdesign. Maxima Amator er den første gulvstående modellen i serien.

Det er få elementer som er mer ikonisk for Sonus Faber enn kombinasjonen av valnøtt og lær, spesielt når det toppes av et mellomtone-/basselement som tenderer til å sprenge den fysiske rammen for bredden på høyttalerkabinettet på den måten Franco Serblin introduserte allerede i 1984 med første generasjon Electa Amator. Dette er signalementet på en høyttaler i Heritage-serien, et signalement som har like høy gyldighet selv om denne tradisjonsrike produsenten fra Vicenza nå for første gang introduserer en gulvmodell i Heritage-serien.

Heritage-serien har ellers fått en total fornyelse i løpet av de to siste årene. Det startet med Electa Amator III, som ble lansert høsten 2018, og som vi fikk et godt inntrykk av på messen Menn & Ting i Larvik tidlig våren 2019 der de ble drevet av en Audio Research GSi75 integrert. Litt senere samme vår ble Minima Amator II lansert i Munchen, hvor vi fikk et hyggelig, men dessverre lydløst møte på Audio Reference sin eksklusive stand med fornyelsen av denne modellen som i sin opprinnelige inkarnasjon ble lansert i 1992.

Sonus Faber Maxima Amator

Når Sonus Faber nå lanserer den første to-veis gulvmodellen Maxima Amator i Heritage-serien, starter de ikke med blanke ark. For i tillegg til at de omhyggelig har ivaretatt den klassiske designfilosofien som noen av oss verdsetter aller høyest blant mange flotte designlinjer hos Sonus Faber, har de tatt med seg driverne fra Electa Amator III over i den nye gulvmodellen.

Det betyr at diskanten ivaretas av en 28mm D.A.D (Damped Apex Dome) med Neodymium magnet motor system. Diskanten er montert i et eget kammer som utgjør en akustisk labyrint. Dette diskantelementet er det samme som befinner seg i Sonus Faber sine toppserier Aida, Reference og Homage Tradition.

Mellomtone og bass besørges av en 180mm driver med lufttørket membran som er laget av cellulosemasse og naturlige fiber montert på en ramme i støpt aluminium.

Men selv om driverne er hentet fra Electa Amator III, er delefilteret en ny konstruksjon for Maxima Amator. Her har Sonus Faber utviklet IFF, som er kjælenavnet til Interactive Fusion Filtering. Delefilteret er i likhet med hver enkelt av driverne montert i et eget kammer, og er synlig via et transparent deksel nederst på de italienskproduserte høyttalerkabinettenes bakside.

Tilgjengelighet og pris

Med en prislapp på 174.990,- legger Maxima Amator seg skulder ved skulder med fetteren Olympica Nova V, en gulvmodell med langt mer moderne design fra samme produsent, og som koster en tusenlapp mindre. Høyttalerne skal være tilgjengelig i løpet av første halvdel av Desember, akkurat i grevens tid for å sikre seg en plass under årets juletre. Eller ved siden av…

Les mer om Maxima Amator hos den norske importøren Mono AS

Les mer om Maxima Amator hos Sonus Faber

 

Sist redigert mandag, 30 november 2020 11:46
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.