søndag, 09 oktober 2016 08:59

Sopra No.1 måler krefter med No.3 på Støletorget Spesial

Skrevet av

 

For et par uker siden avla Isak i Multirom et besøk hos Roald i Renaissance Audio. Og med seg hadde han de minste- og de største Sopra-modellene i trekløveret fra Focal.

Den midterste modellen Sopra 2 har vært behørig demonstrert tidligere av denne duoen. Og vi var til stede, sammen med et publikum som var fulltallig, og vel så det.

Denne gangen kolliderte dessverre arrangementet med at undertegnede befant seg på skyggesiden av Hardangervidda. Men hva gjør vel det, når gjestfrie Roald sørger for å holde tilbake begge modellene såpass lenge at både Stig Arne og jeg får mulighet for en privatseanse på hver vår dag - Stig Arne på tirsdag og jeg på onsdag!

 

Sopra No.3

Dette er toppmodellen i Sopra-serien, selveste Tony SopraNo. Den overgås bare av Utopia-serien innen Focal sitt sortiment. 180.000 for paret er selvfølgelig en god del penger for et høyttalerpar, men ser (eller rettere lytter) vi på hva den kan konkurrere mot, er det likevel et veldig interessant høyttalersett Denne ettermiddagen var disse høyttalerne stilt opp sammen med en forsterker fra Audio Research – en formidabel integrert til snaut 175.000,- som vi har hatt gleden av å lytte til tidligere. Både i Mono AS sitt rom på fjorårets Hortenmesse, og hos Renaissanca Audio sammen med et høyttalersett fra Vivid Audio. Som kilde benyttet Roald en interessant streamer fra Aurender.

Roald åpnet konserten med musikk av Dvorak, og det ga Sopra No 3 muligheten til å demonstrere et enormt lydbilde, der det var vanskelig å skimte spor av gardiner mellom meg og musikerne. Et påfølgende spor viste at også dynamikken er på plass, sammen med et fantastisk godt perspektiv.

Le Trio Joubran sitt album Majaz inneolder tradisjonell palestinsk musikk, og den flotte dynamikken sammen med et spooky perspektiv blir forbilledlig formidlet av Sopra No.3. Men høydepunktet i forestillingen er nok likevel når Livingstone Taylor plystrer Stevie Wonder sin klassiker Isn`t she Lovely. Instinktivt griper jeg fatt i kameraet for å fotografere broren til James Taylor der han står rett foran meg, men dessverre har ikke fototeknikken kommet fullt så langt enda. Eller kanskje det er heldigvis…

Sopra No.1

Riktig nok minstemann i Sopra-serien, men samtidig er Sopra No.1 en formidabel høyttaler. Både i fremtoning og som lydformidler. Og prislappen er på snaut 90.000 - halvparten av prisforlangende for storebror No.3. Hadde det ikke vært for den røde fargen på demosettet kunne man for så vidt lekt med tanken om at disse høyttalerne kunne gli langt mer ubemerket inn i stuen uten å bli lagt merke til av tilfeldige forbipasserende, takket være et mindre volum enn toppmodellen...

Roald hadde valgt en langt mer moderat makker på elektronikksiden. Parasound sin integrerte forsterker Hint, som allerede har fått masse skryt av andre HiFi-publikasjoner med sin tross alt beskjedne prislapp på snaut 30.000,-. Roald spilte direkte fra sin MacBook til USB-inngangen på Hint`en.

 

 

Og jovisst - Hr. Taylor var så avgjort til stede i rommet også når Sopra No.1 sto for lydformidlingen. Riktignok i en litt annen fasong, men så avgjort imponerende. Og det på såpass kloss hold at jeg kunne avslørt om han hadde spist hvitløk dagen før innspillingen. Han hadde ikke det...

Ain`t no Sunshine when She`s gone er en gammel kjenning fra 1971, og har vært til stede i min LP-samling en gang på 70-tallet i covret utgave på en "top-of-the pops", ellerno`. Originalen ble fremført av Bill Withers. Denne gangen var det en kvinnelig vokalist som av uforståelig grunn foretrakk å være anonym, men som kledelig justerte teksten til …..when He`s gone. Og med en formidabel lydgjengivelse.

Og bare for å ha nevnt det – det er ikke hver dag jeg får skikkelig rockefot av klassisk musikk, men det presterte Sopra No.1 å gi meg når de spilte Baby Yaga, av den ikke veldig kjente russiske komponisten Anatoly Lyadov som la inn årene et lite stykke inn på 1900-tallet.

 

 

De store er fortsatt størst!

I forkant av en seanse lik den jeg fikk servert av Roald sist Onsdag kan man alltids håpe på at en Sopra No.1 er 98% av en Sopra No.3, men til halve prisen. Slik er det nok ikke, vi snakker nok mer om 85%, i den grad det i det hele tatt gir mening å drive med prosentregning i forbindelse med musikkopplevelser. Og egentlig gir det for så vidt et riktigere bilde å si at Sopra No.3 spiller 117% i forhold til No.1

Kanskje en litt dårlig nyhet for No.1, og en tilsvarende god nyhet for Sopra No.3. Og så må jeg selvfølgelig også ta forbehold om at Sopra No.3 ble servert av overlegen elektronikk i forhold til lillebror, og også at de største høyttalerne hadde blitt oppstilt i den beste delen av lokalet.

Uansett – dette var strålende musikkopplevelser for begge oppsettene sine vedkommende.

 

Priser på Sopra-serien:

  • Focal Sopra No.1:   90.000,- pr. par.
  • Focal Sopra No.2: 130.000,- pr. par.
  • Focal Sopra No.3: 180.000,- pr. par.

 

Importør Multirom AS

 

 

Lest 5062 ganger Sist redigert søndag, 09 oktober 2016 17:00
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.