torsdag mai 25 , 2017
tirsdag, 21 mars 2017 22:49

Sonus Faber Homage Tradition presentert hos Renaissance Audio. Spesial

Skrevet av

Mandag kveld var en stor aften i Bergen. En helt ny generasjon av toppserien Homage fra Sonus Faber ble presentert, og satte dype spor i mange fremmøtte musikksjeler.

Det er slett ingen ukjent begivenhet med musikalsk seanse på Støletorget i Bergen, dominert av Sonus Faber sine modeller i Homage-serien, gjerne flankert av rør-elektronikk fra Audio Research. Renaissance Audio er en av to forhandlere av Sonus Faber på dette nivået i Norge, og med Roald Mikkelsen som regissør går vi aldri glipp av store musikalske opplevelser.

Denne gangen var det ikke bare Simen Bjerkestrand og Audun Mæland fra importøren Mono AS som bidro med informasjon. Mattia Donnola er salgssjef hos Sonus Faber, og han holdt et lengre foredrag om Sonus Faber generelt, og Homage Tradition spesielt.

 

 

Homage Tradition Collection.

Denne nye serien innen Homage-kolleksjonen består av tre helt nye høyttalere. Selv om to av modellene har navn med lange tradisjoner hos Sonus Faber, er det altså helt nye konstruksjoner, der alt er nytt. De tre modellene er:

 • Homage Guarneri Tradition, en stativhøyttaler til 150.000,- pr. par, inklusiv stativ.
 • Homage Serafino Tradition, den minste gulvmodellen i Homage-serien. 200.000,- pr. par.
 • Homage Amati Tradition, gulvhøyttaler til 260.000,- pr. par.

Selv om Homage-serien har lange tradisjoner, og også designet har klare fellestrekk med tidligere modeller, er det helt klare nyskapinger her. Og det gjelder både design og lyd. Hvis vi starter med designet, la Mattia stor vekt på at de italienske luksusbåtene Riva – som vi alle har siklet på i våre vandringer langs en promenade i Portofino eller ved en av de store nord-italienske innsjøene. Det er spesielt topplaten som gir det store utslaget her, der profilen ikke lenger bare har musikkinstrumentet lutt som modell, men også baugen på en Riva – sett ovenfra. Aluminiumsomramninger er også et klart designtrekk som dominerer i den nye modellserien.

Hvis vi beveger oss en anelse over mot den delen av designet som har med lyd å gjøre, er det en påfallende endring at Sonus Faber nå har gått bort fra den bakoverlente silhuetten, og har frontbafler som er i lodd. Man kan fristes til å tenke at dette også har en symbolsk betydning, ved at det er et slags oppgjør med eldre tiders noe tilbakelent lydsignatur, til en mer moderne og transparent og sprudlende lydkarakteristikk. Eller som noen ville ha sagt – rødvinen er erstattet av Prosecco.

Nå er for så vidt denne transformasjonen ingen revolusjon som kom med Homage Tradition, men snarere en evolusjon som vi har kunnet bivåne over tid. Særlig vi som har vært så heldige å kunne være stamgjester på Støletorget.

Nytt er det også at de røde høyttalerne nå er supplert med Wenge utførelse, mens Graphite har gått ut.

 

 

Homage Guarneri Tradition.

Denne stativhøyttaleren har i tillegg til et helt nytt design også fått et nytt stativ som skiller seg svært mye fra det gamle Guarneri-stativet. Det nye stativet er bygget i karbonfiber, og er dermed svært lett i forhold til den gamle konstruksjonen.

Høyttaleren er en toveiskonstruksjon med følsomhet på 87dB. Diskanten er en 28mm silkedome, som har fått sitt eget internkabinett. Mellomtone og bass serves av en 150mm.

Prisen på Homage Guarneri Tradition er 10.000,- over forgjengeren Homage Guarneri Evolution, som vi fikk et heftig stevnemøte med hos Musik-Magazinet for 2½ år siden.

 

Homage Serafino Tradition.

Dette er ikke bare en helt ny modell – også navnet er nytt. Og i det ligger det også at den ikke erstatter noen tidligere modell. Serafino går inn som den rimeligste gulvmodellen i Homage-serien, og med en prislapp på 200.000,- gir den en mulighet for en fullskala Homage-høyttaler til en noe rimeligere pris enn tidligere.

Homage Serafino Tradition er en 3½-veis konstruksjon, og har i likhet med Guarneri en 28mm silkdome med separat innerkabinett. Mellomtonen er en 150mm, mens doble 180mm ivaretar bassområdet. Serafino har en følsomhet på 90dB.

 

Homage Amati Tradition.

Dette er den største av de nye modellene i Homage-serien, og erstatter den høyt verdsatt modellen Amati Futura, som gjorde et sterkt inntrykk da vi fikk den presentert hos Renaissance Audio for et par år siden.

Også Amati Tradition er en treveiskonstruksjon, men der Serafino har doble 180mm, varter Amati opp med 2x220mm basser.

 

 

Smaksprøver

Denne typen produktpresentasjoner har liten verdi uten at det spilles musikk. Og på Støletorget er vi bortskjemt med store musikalske opplevelser, iscenesatt av Maestro Roald Mikkelsen. Elektronikken besto av Audio Research DAC9, Ref6 og Ref7SE, samt en streamer fra Aurender.

Roald åpnet med å spille på toppmodellen Amati Tradition, og Charlie Haden ble øyeblikkelig kveldens stjerne med musikk fra albumet The Montreal Tapes Box Set. Vi fikk en hudløs gjengivelse, med et ekstremt perspektiv og en utrolig åpen lyd. Magnetic Lies med Malia har en litt magisk bass, som egentlig ikke er så dyp, men ble gjengitt på en veldig «tunefull» måte på Amati Tradition. Og dynamikken var ganske flott. Modern Jazz Quartet var til stede i salen da de spilte Pyramid med et voldsomt rytmisk driv og et Spooky perspektiv.

Neste bolk var viet Guarneri Tradition, og Solveig Slettahjell sin You Wont Forget Me fra albumet Silver var en veldig interessant referanse, siden vi har fått presentert den på mange andre oppsett tidligere hos Renaissance Audio. Og kanskje har vi hørt denne spesielle låten med enda større fundament, men neppe med nevneverdig større åpenhet. Pieter Wispelwei spilte en Cellosuite av Benjamin Britten, gjengitt svært flott, og med et stort nærvær. Steve Ray Vaughan avsluttet Guarneri-konserten med en forrykende blues, gjengitt veldig åpent og med en ekstrem mikrodynamikk.

 

 

Avslutningsvis ble det en liten dacapo med Amati-høyttalerne, der Bjørn Berge imponerte stort. Minst like interessant var det å få høre Pieter Wispelwei sin Cello gjengitt på Amati, men denne gangen på musikk av Cesar Franck. Her fikk vi ugjendrivelig demonstrert at de store er størst. Den kroppen og fundamentet som Amati Tradition fremviste er ikke lett for en stativhøyttaler å duplisere.

Det ble ikke tid til å lytte til Homage Serafino Tradition denne gangen, men jeg tviler ikke på at det vil by seg en anledning senere.

 

 

Importør av Sonus Faber er Mono AS

Les mer om Homage Tradition Collection hos Sonus Faber.

 

 

 

Lest 1702 ganger Sist redigert onsdag, 22 mars 2017 20:48
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

 • EVIG EIES KUN EN LP: Blood Sweat and Tears – in Concert

   

  Det amerikanske bandet Blood Sweat and Tears dukket opp på slutten av 60-tallet, og var et av de to store bandene som kombinerte rock med en blåserrekke. Det grepet har forledet mange - inklusiv meg selv – til å kalle musikken for Jazz-rock. Men etter at Chicago med James Pankow i spissen i nyere tid har avvist fullstendig at musikken deres har hatt noe med jazz å gjøre, har jeg innsett at det stort sett gjelder for BS&T også. Vi holder oss til «rock with a horn-section».

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP: Grateful Dead – Live Dead

  Grateful Dead var et fantastisk band, som det samtidig er litt vanskelig å sette i bås. Og i min bok er det vanligvis et kvalitetstegn for et band eller en musiker. I dette tilfellet snakker vi om et band som var noe inspirert av jazz, men samtidig blir det veldig feil å ta i bruk ordet jazz på inn- eller utpust hvis musikken til Grateful Dead skal beskrives.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP: Gino Vanelli – Storm at Sunup.

   

  For et år eller to siden spurte jeg min svært gode venn Stig Arne Skilbrei om han har lyttet noe til Gino Vanelli. Jeg tror det var på turen til- eller fra den årlige tradisjonsrike HiFi-messa i Horten. Og svaret hans vippet meg litt av pinnen: «Gino Vanelli – e ikkje det ein italiensk smørsangar?» (Stig Arne er etnisk Vossing…), svarte han med litt halvdårlig skjult forakt i stemmen. Og i beflippelsen greide jeg bare å svare noe sånn som «Jo, for så vidt, men han er veldig god!», mens jeg flakket litt med blikket. Ble ikke noe særlig schvung over det.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP. Colosseum II – Strange New Flesh

   

  Colosseum II var et band med ganske begrenset levetid. De oppsto i 1975, i kjølvannet av (selvfølgelig) Colosseum, og deretter Tempest.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP. Elton John – Goodbye Yellow Brick Road

   

  Vanligvis bruker jeg en god del spalteplass på å beskrive musikeren før jeg skriver om selve plata. I dette tilfellet tro jeg at det vil være feil å skrive veldig mye om Elton John. Både fordi han er veldig godt kjent blant folk, og fordi det er veldig mange som vet utrolig mye mer om denne profilerte sangeren og låtskriveren.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Guro Kleven Hagen og Marianna Shirinyan – Ravel Poulenc Prokofiev

  Guro Kleven Hagen fascinerte meg første gang da hun utga sitt debutalbum med Max Bruch sin fiolinkonsert No. 1, og Prokofjev sin fiolinkonsert No. 2. Med en gjenkjennelig nerve i tonen ble musikken fremført utrolig sterkt.

  Les mer...
 • 2L med Europapremiere for MQA på CD, på utgivelsen Mass for Modern Man!

   

  2L har på ny utgitt en Blu-ray med lydspor i Dolby Atmos. Og så er det en enda mer grensesprengende nyhet på denne utgivelsen Mass for Modern Man.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Nattsongar – vakkert og utforskende av Erlend Apnaseth

  Erlend Apneseth fremførte et bestillingsverk på Førdefestivalen i 2016. Det har blitt til CDen Nattsongar, og jeg har lyttet til den.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Recurrence – Praktfull musikk i Dolby Atmos

   

  Iceland Symphony Orchestra har en ny utgivelse på plateselskapet Sono Luminus. Det er dette plateselskapet sin første utgivelse med lydspor i Dolby Atmos.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: See the Woman – Mari Boine

   

  Mari Boine har vært uløselig knyttet til musikk med samiske røtter og samisk tekst. På sin nye utgivelse bryter hun helt med dette. I hvert fall på et av punktene.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: 2L – ORGANISM – Terje Winge

  Terje Winge har laget en innspilling på 2L, med verker av tre norske komponister. Jeg har lyttet til ORGANSM på Blu-ray Audio, med spor i Dolby Atmos.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Ken Thomson - Restless

  Komponisten Ken Thomson har utgitt en LP med to av sine komposisjoner. Jeg har lyttet til albumet Restless.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Trondheimsolistene – Reflections. Musikk i Dolby Atmos fra 2L

   

   

  For 10 år siden hadde jeg mitt første møte med en av 2L og Morten Lindberg sine produksjoner. Det var en innspilling med Trondheimsolistene, og åstedet for innspillingen var Selbu Kirke. Denne gangen er det de samme Trondheimsolistene som står for musikken, og også denne gangen er innspillingen foretatt i Selbu Kirke.

  Les mer...
 • 10cc i Alvøen

   

  Det er noe nesten naturstridig med settingen – 10cc på Alvøen Hovedgård låter nesten like surrealistisk som om Stones skulle spille til dans på samfunnshuset på Bremsnes. Eller Bruhagen. Og tro meg - der har jeg vært for et halvt århundre siden omtrent, men Stones dukket slett ikke opp.

  Les mer...
 • Evig eies kun en LP: Mahavishnu Orchestra / John Mclaughlin – Inner Worlds

   

  John McLaughlin “sitt” Mahavishnu Orchestra var en institusjon innen Jazzrock på begynnelsen av 70-tallet. Det ble betraktet som en av grunnpilarene innen jazz-rock, der begrepet «jazz-rock» ikke må forveksles med den jazzinspirerte rocken som bandene Chicago og Blood Sweat and Tears jobbet med. Her har vi arven etter Miles Davis, og Mahavishnu Orchestra var en av gigantene, sammen med Chick Corea sitt Return to Forever. For ikke å glemme Weather Report.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Pictures & Reflections - helt nye bilder på en utstilling.

   

   

  Tacet har gjenutgitt albumet Pictures & Reflections på Blu-ray Audio. Det er Markus Schirmer som har spilt inn suiten Miroirs av Ravel, og den legendariske Pictures at an Exhibition av Mussorgsky. Jeg har lyttet til den.

  Les mer...
 • Jeg lytter, altså er jeg.

   

  - Lytting som eksistensiell erfaring

  Kan opptaksteknologien bli redningsbøyen som gjør oss i stand til å oppfatte det store bildet i en verden av fragmenter?

  Les mer...
 • AUDIOfilt inntrykk: Marita Sølberg - opera arias

   

  Sopranen Marita Sølberg er en betydelig størrelse innen operaverden. Nå utgis hennes første soloalbum, og jeg har lyttet til det.

  Les mer...
 • AUDIOfilt inntrykk – Mozart – Complete String Quartets

   

  Auryn-kvartetten er en gammel kjenning fra det tyske plateselskapet TACET. Denne gangen har de alliert seg med den profilerte fiolinisten Nobuko Imai for å lage en boks med komplette innspillinger av Mozart sine strykekvartetter.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 3 - søndag

  Søndag var avslutningsdag på Vossajazz, og Stig Arne var selvfølgelig til stede også denne dagen.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 2 - lørdag

  Stig Arne var til stede på Vossajazzen også lørdag, og her noen inntrykk fra denne dagen.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 1 - fredag

  Det er så mange gudar for tida, som eg ikkje bryr meg katten om, men vergudane var i alle fall på vår side i år, og jazzturistane strøymde utan hue og vottar, smilande i solskinet, frå toget på jernbanestasjonen mot billettbua på Park Hotel Vossevangen, for å løysa billettane inn i armband.

  Les mer...
 • Leonard Cohen – Songs of Leonard Cohen

   

   

  Vi starter nå en ny serie med stemningsrapport fra vinylplater, og denne omtalen av Leonard Cohen sitt debutalbum e først ut. Artikkelen utgjør samtidig den første i en serie der målet er å skrive om samtlige av Leonard Cohen sine studio-album som er tilgjengelig på vinyl. God tur!

  Les mer...
 • The art of Freedom - en hyllest til Boulez

   

   

  Tirsdag den 5 januar 2016 gikk Pierre Boulez, en av musikkens absolutte pionérer ut av tiden. Både som dirigent og komponist står Boulez som en bauta og et referansepunkt for samtidige og påfølgende komponister og musikere. Han levde og virket i en tid da vestlig kunstmusikk bredte seg ut i et delta av pluralistiske stiler og tendenser og utfordret lytteren som aldri før, med klanglige og formmessige eksperimenter og systemer - et speilbilde av en kontrastfylt tid hvor gamle verdenssystemer og ideologier krakelerte og nye tanker sprang opp; en tid full av konflikt men også av kreativitet, utforskning og musikalsk nybrottsarbeid

  Les mer...
 • Musikk for ører og øyne

   

  Dagens omfattende opptaksteknologi gir oss i dag tilgang på musikk overalt og i alle settinger. Musikk er på sett og vis blitt et legemsløst fenomen: det er i dag fullt mulig å ha hørt flere hundre pianokonserter uten noen gang å ha sett et flygel. Har det noe å si? Tatt i betraktning i hvor stor grad sansene våre vikler seg inn i hverandre og påvirker hverandre så er det fristende å tenke at  det ligger en lite forskjell her - at det visuelle aspektet ved en musikkopplevelse kan ha noe å si for den totale lytteropplevelsen.

  Les mer...
Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser