søndag, 23 mars 2014 09:47

Rudi`s PickupGuide: 2a - Tips til oppsett av pickup/arm/spiller, info og begrepsforklaringer.

Skrevet av

Først noen tips / litt info om noen begrep og hvordan man justerer opp pickup/armen :

Les mer:FØR man begynner med justeringer av arm og pickup så sørg for at spilleren står i vater og at også armen og tallerkenen er i vater (gjelder i hovedsak spillere med flytende oppheng eller separate armbaser), hvis IKKE spilleren står i vater så vil aldri pickupen spore riktig uanset hvor mye man justerer.
Les mer:

 


Impedanser/belastningsimpedanser:

Alle MC pickup'er opererer med 2 forskjellige impedanser, en intern- impedanse (som skal brukes mot en trafo) og en ekstern impedanse (som skal brukes mot riaa). Intern-impedansen er som regel mye lavere enn ekstern-impedansen og ligger som regel i området 1-40 ohm, mens eksternimpedansen (også kallt belastnings-impedanse) som regel ligger i fra 100 ohm og oppover. Når det gjelder bruk av innternimpedanse i forbindelse med bruk av MC trafo er det viktig og treffe så spot on som mulig og ALDRI under det oppgitte internimpedanse tallet i pickup'en.
Husk også at capacitansen i kablene OG ikke minst pluggene må taes med i utregningen når man skal finne nøyaktig impedanse.
Når det gjelder eksternimpedanse og riaa er den som regel ikke "så" nøye, her gjelder det mere og lytte seg frem til det som låter best hjemme hos deg selv, de aller fleste produsenter oppgir hva de mener er best og da er det jo bare og forsøke utifra hve de/denne måtte oppgi.
Men det er sjelden det låter "bedre" med lavere impedanse (les høyerer belastning) enn det fabrikantene oppgir/anbefaler.
Mange lurer på om man slavisk skal følge det som står i instruksjons manualene vedr impedanser og mitt svar til det er et rungende NEI (gjelder IKKE ved bruk av MC trafo), det man skal/bør gjøre er og lytte seg frem, dette igjen krever selvfølgelig at man har en justerbar riaa.

Slik gjør du det når det gjelder prøving med Impedanse tillpassning:Fremgangsmåte:

Begynne gjerne med 10 kohm (altså 10.000 ohm) om du har denne innstillingen også lytter du godt og lenge for så trinnhvis gå nedover som f.eks til 5 kohm (5000 ohm), 1 kohm deretter kanskje 800, 500, 250 og kanskje ned til 100 ohm. Husk at svært få og da mener jeg svæææært få pickup'er låter bra med belastning under 100 ohm, ofte låter pickup'ene best med 250 ohm eller mere, har man f.eks en VdH eller en Benz så spiller mange av de faktisk finest i fra 800 ohm og oppover, noen VdH liker helt opp i MM impedanser på 47 K (47000 ohm). Mange Ortofoner derimot opererer med impedanser langt under 100 ohm, men erfaring tilsier at også disse låter best rundt 100 ohm.
Så spør noen hva skjer med lyden hvis man belaster med for lav impedanse ??
Jo som oftest går det utover dynamikken, deretter vil piclup'en ofte låte inneklemt og "grå" i lyden.......... eller veldig lite "viril" eller livlig kontra hva den egentlig "kan" om du forstår hva jeg mener.
Har man for høy belastningsimpedanse kan spesielt diskanten oppleves som lite kontrolert og siblianter kan bli svært fremtredende i lydbildet og hele lydbildet kan fort oppleves som lite kontrolert og som litt "piggtråd".
Til de av dere som er litt nervøse for og prøve noe annet enn akurat det som står i manualen: ikke vær redd........ pickup'en går IKKE i stykker fordi du tester med litt forskjellige impedanser, husk at det er lyden som teller......... ikke nødvendighvis hva som står i instruktionsboka............. "boka" vet nemlig ingen verdens ting om ditt anlegg eller din smak.

Allt dette forutsetter selvfølgelig at spilleren og arm/pickup er korrekt justert.......... spesielt med korrekt stift trykk OG med riktig justert VTA.VTA eller "vertical tracking angel" = høyden på armen kontra platetallerknen.

OK.......... hva er korrekt VTA, jo kort sagt:
Med for mye postiv VTA (armen står for høyt) så blir lyden spiss og skarp,
med en for lav posisjon, altså for mye negativ VTA (armen står for lavt) blir lyden diffus og uklar.
Tingen er og finne balansegangen mellom bra fokus og skarphet, men med fylde og rike klangfarger uten for spiss og skarp diskant
Generelt bør armen ligge vannrett med platetallerkenen, MEN mange pickup'er låter best med ørlite negativ VTA altså at armen "henger" bitte litegranne i bak kant. Dette er noe man absolut bør prøve seg frem med. Har man ikke mulighet for trinnløs VTA justering (f.eks på Rega spillere) er det lureste og forsøke og få til så vannrett innstilling som mulig. Husk på at så godt som ingen pickup låter bra med positiv VTA (altså at armen står for høyt i bakkant og armen heller nedover i forkant i forhold til platetallerkenen).


SRA = Stylus Rake Angel.

SRA vinklen er et hett diskusjonstema for mange nå om dagen etter at det av enkelte ble oppdaget at det fantes billige kinesiske måleinnstrumeneter på markedet og at Michael Fremer (kjent hifi journalist fra bla Absolute Sound) tok opp dette i en artikkel.
Nå er det jo engang slik at det var Fremeres "mentor" som rundt 1980 (altså for over 30 år siden) tok opp problematikken rundt SRA......... men de fant ut av den gangen etter enedeløse diskusjoner blandt de lærde at det ikke finnes noe endelig svar på problemet takket være altfor mange variabler og det hele kokte bort i kålen. Når man leser Fremers artikkler kan man lett få inntrykk av at det var han som oppfant/oppdaget hele problematikken og ikke minst at det er han som har funnet løsningen....... og mitt svar til det er : for en haug med bull-shit.

VTA og SRA er egentlig 2 alen av samme stykke, den ene påvirkes av den annen og vise versa....... men SRA er den aktuelle hellningsvinkelen på selve stiften.... les diamanten....... denne er i følge flere forståsegpåere veldig viktig og ha korrekt, men det er slik at denne vinkelen automatisk blir påvirket når man justerer Azimuth og VTA og det og justere SRA alene korrekt krever dedikert måleutstyr og du har ca 0 garanti for at det hele blir optimalt lydmessig, hvorfor ?? Jo fordi FØR man begynner med SRA justering og for at det overhodet skal være noe poeng å forsøke seg på denne justeringen, må man være 100% sikker på følgende kriterier:
- Er alle platene du bruker skåret i henhold til den gitte vinkel ?
- Er stiften les diamanten og ikke minst cantileveret på nettop din pickup montert i henhold til disse kriteriene ?
- Passer slipingen av diamanten på nettop din pickup ?
- Passer det overhodet arm/spilleren din og skulle forsøke seg på en hellning på f.eks 92 grader på selve diamanten ?

Man kan fort oppleve at pickupen blir stående særdeles "på tryne" og med påfølgende sporingsfeil pga at cantileveret ikke får bevege seg slik som konstruktøren forutså når han tegnet det hele.

En annen ting er at hvis man vinkler pickupen med spacere av ymse slag så kan man forandre på hele resonance-mønsteret les overførselen av resonancer til pickuparmen i pickupen fordi anleggsflaten mot pickuphuset er blitt forandret.

SRA "instrumeneter" ala hva f.eks Michael Fremer anbefaler fungerer KUN hvis ovennevnte kriterier er oppfylte....... men det aller viktigste er alikevel uansett hvor korrekt det måtte bli på papiret: LÅTER DET BRA ?

Hvis man ser på f.eks en pickup produsent som Ortofon så fester de ofte diamanten i ca 20 graders vinkel (det er veldig mange forskjellige vinkler produsentene benytter seg av ettersom hvilken type sliping de bruker på de forskjellige pickupene) men at de (Ortofon) fester den i denne vinkelen er ikke dermed sagt at det endelige resultatet er 20 grader og for og lage en meget lang historie kort som man egentlig kan diskutere side opp og ned så er det så mange ting som skal klaffe her at Fremers 92 grader sjelden er det helt optimale rett og slett fordi at han tar utgangspunkt i et "gitt" utgangspunkt, mens SRA lever i en verden med nær sagt uendelige variabler.

Hvis man ser litt historisk sett så monterte man diamanten i 15 graders vinkel helt opp til rundt begynnelsen av 1970 tallet, det var først utpå 70 tallet at man begynte med og montere diamantene i 20 graders vinkel. Jeg tror en plausibel forklaring på dette lå i at det opptil slutten av 60 tallet var mange mono innspillinger og skjæringen av disse platene stemte overens med en vinkel på diamantene på 15 grader. Utpå 60 tallet ble som kjent stereo plater det som overtok fullstendig og skjæringen av disse platene lå mer opptil en 20 graders vinkel.

Den eneste løsningen for f.eks Fremer er å justere SRA (VTA) individuelt for hver eneste plate han skal spille, da og bare da kan han være sikker på korrekt SRA. For 99,9 % av oss andre er det om og gjøre å få Azimuth og VTA så korrekt som mulig og ikke minst i henhold til din egen smak, hvis du ikke har tid til og lytte deg frem og bruke dine egne ører til og finne ut av hva du liker best....... vel da er kanskje ikke dette den riktige hobbyen ?

Det er desverre slik at det ikke finnes noen snarveier til optimal lyd, det vil alltid være de som forsøker seg på snarveier, men så lenge man tror mer på short-cutts enn på fysikkens lover så.........
Min mening er at det må prøves og testes ut "gamle veien" altså ved lytting...... for den aller største variablen oppe i alt dette er deg, din smak og dine ører.Azimuth

= vertikal pickup vinkel, dvs at pickup'en står montert skjevt sideveis i arm/pickuphus sett forfra.
Denne vinkelen er også meget viktig og få så riktig som overhodet mulig, letteste måten og sjekke den er og bruke et lite speil som du legger på platetallerkenen og plasser så forsiktig stiften oppå speilet og du vil fort se om den er tiltet en eller annen vei, en annen måte er og bruke f.eks en linjal el lign som du er sikker på at er helt "rett" både over og under plasser denne et sted under pickup/head shell og den andre delen hvilende på tallerkenen, se så etter "gliper"/luft, ingn gliper = pickup i riktig vinkel, en glipe betyr at pickupen står litt skjevt og armen/pickupen må justeres.

Har du en moderne arm med fast pickuphus ala SME, Linn, Rega m.fl så er dette en vinkel som det hører til sjeldenhetene at behøver og justeres. Dog bør du alikevel sjekke den med speilmetoden for og være helt sikker. Skulle du finne noen glippe el lign ved kontroll bør du sjekke om det er noefeil med armen eller måten den er festet på spilleren.

Hva skjer med lyden om Azimuth er feiljustert? Jo, du får mer volum i en av kanalene og kan miste detaljer/info fra en av kanalene pga manglende kontaktflate.Noen ord om:
Ortofon's Cadenza, Kontrapunkt serie og Ortofon Winfeld når det gjelder såkallt "innebygd" Azimuth justering.

Hvis man ser på toppen av pickuphuset på de nevnte pickuper så finner man to små "tapper" i bakkant, og en avlang tapp/forhøyning i midten foran. Disse var det et smart hode hos Ortofon engang i tiden som tenkte ut at skulle være til hjelp for og kunne justere azimuth vinkelen på armer som ikke er utstyrt med azimuth justering. På en måte var jo dette sikkert ment som en god ting. MEN - og det er et stort MEN - hvorfor dette nok virker VESENTLIG dårligere i praksis enn det gjorde på tegnebordet til konstruktøren. Hvorfor ??  Først og fremst fordi så er det veldig fort gjort å justere det hele forferdelig feil.
Og jeg har sett MANGE, til og med butikk monterte sådane pickuper som er helt på trynet montert. Igjen hvorfor ?? Jo, fordi folk monterer disse som om det ikke skulle vært noen "tapper" på toppen og skrur til pickupen på den ene siden først, og deretter skrur de den andre siden fast. Og resultatet er at pickupen står helt skjevt montert. Folk flest leser ikke instruktionsboka - det er bare en måte og montere en pickup på. FEIL.!

Korrekt måte å justere disse pickupene på er å skru den ene skruen til løst og så skru den andre etter også løst....... så aller helst sjekke avstanden på begge sider (husk vi snakker om millimetre). Veldig brukbare verktøy kan være f.eks stiftåpningsverktøy med blader i forskjellige tykkelser, eller tynne skiver av metall eller hardplast. Selv harde tynne papp plater kan brukes for og måle seg frem til lik "åpning" på hver side. En annen ting er at disse pickupene for guds skyld IKKE skal trekkes til hardt.

Som sagt kan tanken hos Ortofon ha syntes å være god, men i praksis virker det nok mer mot sin hensikt enn slik det egentlig var tiltenkt i og med at sjansen for feilmontering har økt kraftig.
En annen ting er jo at hvis man på en arm uten mulighet for azimuth justering likevel må justere azimuth, så betyr det at et eller annet er skjevt..... O
g hvis et eller annet er skjevt så betyr det at hele geometrien blir feil. Og uansett hvor mye man justerer så blir det ikke bra. For er en vinkel feil, så blir alle andre vinkler feil også

Jeg har diskutert det hele med Ortofon, og jeg har det svart på hvitt at de er klar over problemet og at de vil gå bort i fra og lage "tapper" på toppen av pickupene sine i fremtiden.

Her ser du hvordan det ser ut når du legger et lite speil på platetallerkenen og hvis noe er skjevt er det lett og se at pickupen tilter en eller annen vei.

 
Her ser du at nålen har lik kontaktflate på begge sider nede i rillen på platen = korrekt justert, bildene viser også veldig godt forskjellen på 2 slipinger, man ser lett at den ene går vesentlig dypere ned i rillen noe som igjen medfører at den tar opp mer info fra platen.


Stifttrykk

Korrekt stift trykk er meget viktig for å oppnå maksimale sporingsegenskaper og lyd. Det er en grunn til at fabrikantene oppgir at stifttrykket bør være f.eks 1,6 - 1,7 gram

Desverre er dette lettere sagt enn gjort, og faktisk er det slik at man veldig ofte stiller inn for lavt trykk.
Min erfaring er at med å stille inn etter scalaen på motvekten som mange spillere har, blir litt som og vinne i lotto. Seff kan det jo hende at du kommer i nærheten av der du skal, men særlig sannsynlig er det ikke.

Av andre alternativer går vi over til f.eks Ortofon's billige plastik vekt. Min erfaring med denne er at du nok kommer noe nærmere med denne. Nakamichi hadde engang i tiden en meget bra mekanisk vekt med vater som fungerte meget bra, men selv ikke disse måler 100% korrekt. Så den optimale løsningen ligger i en liten elektronisk vekt.


De elektroniske vektene koster som regel fra en 6-700.- og oppover, men er du en av de mer seriøse, mener jeg at en slik elektronisk vekt er et must. Faktisk vil jeg påstå at hvis du ikke kan koste på deg en slik så er det ikke noe poeng å investere i noen dyr pickup heller.

Vedr korrekt og for mye eller for lite stifttrykk - jeg tror aldri jeg har vært borte i en pickup som sporer bedre under det fabikanten har oppgitt som minsteinnstilling bare så det er sagt.

Korrekt justering/justeringer ER alfa og omega vedr platespillere - sånn er det bare . Men også her gjelder det å lytte og finjustere etter hørselen, husk at 0,1 gram kan utgjøre forskjellen på Nirvana og helvete på en high-end pickup.
Lest 18582 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.