torsdag, 20 mars 2014 17:46

Rudi`s PickupGuide: 1 - Kategoriforklaring og generell info om PICKUPGUIDEN

Skrevet av

Hei og velkommen til Rudi`s PickupGuide som er ment og være en hjelpende hånd i pickup jungelen slik at det skal bli litt enklere å finne frem til riktig pickup til ens egen smak/behov.

Les mer:

 

Dette er selvfølgelig ikke noen "bibel", og skal kun tas som en veiledning. Men den er satt sammen etter beste skjønn fra meg selv og fra mange vinyl entusiaster, så jeg tror den er ganske presis og burde helt klart kunne gi deg en formening om de enkelte pickupenes klangkarakter.

 

Pickup kategorisering og forklaring på hvordan du leser PickupGuiden:

Kategorisering 1 -8, hvor 1 er varm, romantisk nesten for mye av det gode, 2 er varm, 3 er varm, men nærmer seg også det nøytrale, 4 er nøytral men med f.eks en karakter som heller mot det varme, 5 er helt nøytral, 6 er nøytral men heller mot det analytiske, 7 er analytisk og "ren", 8 er superanalytisk på grensen til overkill. "+" = i grenseland til en karakter opp.

Desto dyrere pickup, jo større spennvidde. Dvs at selv om en pickup har blitt plassert i f.eks kategori 5, "kan" den spenne fra f.eks kat 3-7, de dyreste kan til og med produsere referanselyd i enda flere kategorier.

En Ortofon MC7500 kan lage referanselyd helt fra kategori 5 - 8, en Lyra Titan "i" kan gjøre det samme i kategori 3 - 8.



Valg av pickup, hva skal man velge og hvordan skal man velge.

Det første man bør sjekke er hva slags platespillerinngang man har. Er det bare MM inngang, eller finnes det også en MC inngang. Og hvis man har MC inngang så må man sjekke ut hvilke impedanser denne er beregnet for.

Det neste er å sjekke ut hvilken type platespillerarm man har. Er den av det tyngre slaget, eller mellomtung eller en lettvekter?

Når man velger pickup så må man titte litt på vekten av selve pickupen og compliancen (les stivheten) i pickupen.
Har man en lett arm så er det høy compliance (over 20) og lav vekt som gjelder for pickupvalget, har man en medium arm så stiller man ofte noe friere og kan velge de lette pickupene med høy compliance i tillegg til litt stivere varianter med compliance kanskje ned i mot 12 - 14.

Har man en tung og stiv arm, kan man velge de mest "håpløse" pickupene med compliance ned i 2 og 3. En veldig kjent og kjær pickup som Denon DL103 finnes i varianter med en compliance nede på 5. Denne krever således en relativt tung og stiv arm for å yte sitt optimale.

Det er et must å sjekke ut effektiv masse på armen, og husk at desto bedre lagring armen har, desto mer utbytte får du av de dyrere pickupene.

Når man har fått seg et anlegg man er fornøyd med, må man sette seg ned og tenke ut hvordan man vil at lyden fra platespilleren skal være. Låter anlegget i seg selv lyst, kan det hende man ønsker seg mer fylde og litt varme. Låter allerede anlegget litt mørkt, kan det være at man ønsker det motsatte. Noen mennesker ønsker å få alle detaljer på platene servert så klart og tydelig som overhodet mulig, mens andre ønsker det motsatte, så akkurat det og tenke ut hva man ønsker seg er VELDIG viktig,

Det finnes jo nesten ikke noen verre ting enn å handle en pickup til kanskje 25.000,-, og så låter diskanten som om man skjærer glass.

Nå i dag finnes det jo et utall pickuper i forskjellige kategorier som kan forandre lyden i riggen din fullstendig. Personlig liker jeg masser med detaljer, dynamikk og en pickup som gjerne spiller med en liten glød i mellomtonen, men uten at det går på bekostning av oppløsningen.

Men valget må taes ut fra hva du ønsker, hvordan anlegget ditt hjemme hos deg låter, og hva du mener du vil ha av lyd ut av spilleren din.

Ofte er det "desverre" slik at man får det man betaler for. Desto dyrere pickup, jo flere detaljer, mer oppløsning slik at bakgunnsdetaljer står mer frem i lydbildet og er lettere å definere. Ofte gir dyre MC pickuper mer dynamikk, men krever også mer fra spiller/arm.

Det er ikke bare å kjøpe en dyr pickup for bruk på en billig spiller, og så forvente topp lyd. Dyre sofistikerte MC pickuper krever topp arbeidsforhold og dyre armer med superbe lagre for og spille optimalt.


Litt om hvordan jeg tester:

Når jeg tester ut pickuper så kryssjekker jeg ofte med bruk av flere vidt forskjellige spillere slik at jeg skal være sikker i min sak før jeg kommer med en anbefaling eller uttalelse. Noen ganger bruker jeg opptil 5 forskjellige Riia forsterkere i prisklassen 1400.- og opptil rundt 50k ...... og jeg kan finne på å este de i flere forskjellige anlegg. Det er jo ikke alle som har dyre high-end spillere, og dermed blir det hele litt ekstra utfordrende å teste fordi man også må teste for de som ikke har så dyre spillere.

Det finnes mange der ut som anbefaler dyre pickuper til rimelige og halvdyre spillere..... helt feil etter min mening....... min mening er at god lyd starter med et godt og stabilt drivverk som er plassert riktig, det det hele handler om er å skape så gode arbeidsforhold for pickupen som overhodet mulig. Har man klart dette - altså og maksimere arbeidsforholdene for pickupen - så vil de fleste pickuper kvittere med meget bra lyd, og vise frem klart og tydelig hva de kan.Og ikke kan. 

Et lite tips på tampen til dere med mye 70 og 80 talls plater......... kjøp en pickup med "naken" sliping .... f.eks en Shibata sliping......... kan hende du blir sittende og spille igjennom din gamle platesamling både to og tre ganger fordi den høres helt ny og fremmed ut.

Er faktisk VELDIG mye info på disse gamle platene som ligger skjult mye pga at man ikke hadde råd til så bra avspillings utstyr for 20-30 år siden den gangen man kjøpte platene.






Lest 7374 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Mer i denne kategorien Rudi`s PickupGuide: Kategori 1-2 »