torsdag, 13 mai 2021 12:05

TEST: Kudos Audio Cardea Super 10A – stativhøyttalerne som vokser inn i himmelen Spesial

Skrevet av

Vi har hatt et par med Kudos Audio sine toppmodeller av stativhøyttalere i Cardea-serien til test. De blir testet i tett tospann med Linn Selekt DSM for biamping med aktive digitale delefiltre.

Den engelske høyttalerprodusenten Kudos Audio holder til i nord-østre del av England, en drøy halvtimes kjøretur syd for Newcastle. De startet opp for 30 år siden, med stativhøyttaleren S100. I 2006 fikk selskapet en revitalisering i regi av Derek Gilligan, og i dag er det to høyttalerserier i sortimentet. Toppserien heter Titan, og vi hilste på den nest største modellen i denne serien i den ettermiddagskonserten vi var invitert til sammen med nye Linn Klimax DSM i midten av april.

Titan følges av den mer moderate HighEnd-serien serien Cardea. Cardea-serien har ellers vært med Kudos Audio fra starten, selv om modellene har blitt kraftig utviklet underveis. Cardea-serien består av fire modeller. De to stativmodellene C10 og Super 10A har sine motsvarende gulvmodeller i C20 og Super 20A.

Forberedt for aktiv drift

Kudos høyttalere har blitt spesielt interessante i Linn-kretser, men også blant Naim-eiere og noen tilhengere av andre merker som også har tatt jobben med å forberede for aktiv deling. For selv om denne linken mellom Kudos og Linn kan ha sammenheng med lydegenskaper er det også et annet element som gjør de fleste modellene spesielt aktuelle for Linnister. For alle modellene i toppserien Titan i tillegg til de to modellene Super 10A og 20A er forberedt for aktiv drift, med aktive delefiltre ved at det er enkelt å rute signalet utenom de integrerte passive delefiltrene.

Dette gjelder altså også for testmodellene Super 10A, og er strengt tatt en viktig grunn til at de er valgt ut for test denne gangen. For de testes sammen med en topprigget versjon av Linn sin streamer Selekt DSM, med aktive digitale delefiltre som har en spesiell konfigurasjon for nettopp Cardea Super 10A, i tillegg til at den i software også kan konfigureres for andre modeller fra Kudos Audio, KEF, PMC og JBL. Og selvfølgelig fra praktisk talt alle Linn sine egne høyttalermodeller. Men dette kommer vi tilbake til.

Cardea Super 10A

Det umiddelbare inntrykket Cardea Super 10A gir er at dette er tradisjonsrikt Engelsk håndverk. Et robust kabinett med behersket, enkelt men samtidig elegant design oser av kvalitet. Med mål på 35x20x27cm er det vel riktig å karakterisere dette som mellomstore stativhøyttalere. Men vekten på 10kg er godt over middels i forhold til størrelsen, og vitner om et robust kabinett.

Konstruksjonen er bassrefleks, med en avrundet portåpning plassert på kabinettets bakside over den dominerende terminalplaten.

Diskanten er den samme som på øvrige modeller i Cardea-serien, en spesialtilpasset modell fra Seas der Kudos Audio har bidratt med spesifikasjoner. Det er en 29mm Crescendo K2 tekstildome, som er en videreutvikling av Seas sin Crescendo. Diskantelementet har en forsenket plassering i baffelen med en nærmest mini-waveguide rundt.

Mellomtone / Bass kommer også fra Seas, og er en 180mm med papir-cone. Støvhetten er en karakteristisk enhet med Kudoslogoen i den flate fronten.

Delefilteret følger Kudos Audio sin filosofi om at det er lav-ordens delefilter som gir best resultat med færrest bivirkninger. Det benytter Mundorf sine MResist Supreme resistorer og air-core inductorer, og ClarityCap sine CopperConnect teknologi kapasitorer.

Men det er når vi beveger oss rundt til bakplaten at Cardea Super 10A sine største særegenheter blir eksponert. For der vi vanligvis finner et eller to par høyttalerterminaler, er det et helt annet arrangement på disse høyttalerne. For vanlig passiv drift er det et enkelt sett med ganske minimalistiske terminaler. Men i tillegg er det totalt 8 terminaler som er forbundet med fire bøyler på hver høyttaler, bøyler etter litt samme konsept som det du finner på en 3020 eller annen integrert forsterker med bøyler mellom Pre-out og Main-In. Og det er nettopp litt tilsvarende funksjon også her. For signalet blir sendt ut etter det passive delefilteret og inn igjen via disse bøylene. Og hele poenget med dette arrangementet er at du kan trekke ut de fire bøylene og koble til to sett høyttalerkabler til de respektive inngangene, som dermed vil gå utenom det innebygde passive delefilteret.

Arrangementet kan minne litt om det som sitter på baksiden av mine Linn Ninka høyttalere, men der er det noen patcheplater som må skiftes eller snus når du skal veksle mellom ulike moduser med bi-eller triamping. Den løsningen Kudos har valgt er langt enklere og mer oversiktlig.

Kabinettet har en overflate med tre-finer, og her kan du velge mellom Hvit, Sort eik, Natur eik eller valnøtt. Testsettet har sistnevnte valnøtt-finish.

Tord Gustavsen

 

Kudos Audio og vår egen formidable jazzpianist Tord Gustavsen har inngått en samarbeidsavtale i forbindelse med Jazz Day’s 10th anniversary. Tord Gustavsen er eier av gulvhøyttalerne Super 20A som er toppmodellene i Cardea-serien, og han har laget en spesiell spilleliste med egne verker koblet til dette samarbeidet. Og siden jeg selv er en stor tilhenger av Tord Gustavsen sin musikk, fant jeg det ekstra naturlig å benytte denne spillelisten som en av testløypene for Cardea Super 10A.

Åpningsetappen – passiv drift

For å gjøre meg kjent med høyttalerne, og også for å få en sammenligning mellom passiv og aktiv drift valgte jeg å kjøre første etappe i testen med passiv drift i mitt oppsett i sommerhuset i Fredrikstad. Det dreier seg om en Marantz ND8006 streamer/CD-spiller som sender det analoge signalet til et Linn forsterkersett bestående av Kolektor forforsterker og LK100 effektforsterker. Jeg har to LK100 i stallen, men denne gangen valgte jeg single-amping.

Høyttalerne ble plassert ca. en meter fra frontvegg bak høyttalerne på svært solide, sandfylte stativer, med en innbyrdes avstand på i overkant av to meter, og omtrent samme avstand fra lytteposisjon sånn at det ble dannet en likesidet trekant. En svak toe-in i samsvar med produsentens anbefalinger. Avstanden fra lytteposisjon til bakvegg var ca. 2 meter.

Og for å ha mest mulig sammenlignbare innspillinger kjørt jeg en hel runde med min standard spilleliste. Men siden denne har blitt litt i overkant eksponert de siste testene skala korte ned på beskrivelsen av inntrykkene til de mest essensielle.

Bohemia After Dark ble gjengitt åpent og dynamisk, mens Armstrong sin St. James Infirmary hadde et ekstremt nærvær selv om klangen var en anelse lys.

Kontrabassen på Hyperborean kommer under huden, og har en enorm mikrodynamikk. Og så er det et annet fenomen som jeg begynner å kjenne igjen, i form av det engelskmennene ville kalt «tunefull bass», og som jeg kanskje nærmest kan beskrive på norsk som melodisk- eller melodifokusert bassgjengivelse.

Zappa sin Rubber Shirt får en ny bestenotering innen dynamikk. Og så har jeg notert at fret-noise er fremtredende. Og Chelsea Hotel med søsknene Wallumrød Ekstremt har nærvær og hudløs fremførelse. Og en litt påtrengende øvre mellomtone.

Spor 12 på Himmelskip av Kleive / Reiersrud har en mesterlig gjengivelse av akustikk i Odense Domkirke. Og suverent perspektiv. En ro over musikken jeg ikke kan huske at jeg har opplevd tidligere.

Litt interessant er det at et spor som ellers har passert litt ubemerket gjør det spesielt bra på disse Kudoshøyttalerne. For på Garbarek sin It`s Ok To Listen To The Grey Voice har jeg notert: Fantastisk. Detaljert, åpent og musikalsk. Også Hendrix sin Red House imponerer stor på Kudos. Bassen fremstår distinkt som en påle, og det er fantastisk musikalitet i gjengivelsen. Høyttalerne fremhever hvorfor den versjonen av Red House er en av tidenes beste Hendrix-låt. Og hvorfor Jimi Hendrix var en av historiens aller beste gitarister.

På John Abercrombie sin Timeless smeller Jan Hammer sin synthbass mot meg. Akkurat Abercreombie er den instrumentalisten som blir mest moderat gjengitt.

Joni Mitchell sin Overture / Cotton Avenue er obligatorisk i de fleste av mine testløyper, og det er ikke dybden i Jaco sin bass som imponerer, men syngingen og musikaliteten. Joni sin vokal er ikke det som imponerer mest her.

På Kari Bremnes sin Kanskje er det det rytmiske som fremheves. Transienter som piskes frem. Like Før Dagen Går Ned får bassen til å synge ekstremt. Og det gjør Kari også på samme spor. Gjengivelsen pirrer i enda større grad nysgjerrigheten over hva denne sangen egentlig handler om. På den brutale sangen Syk Pike tegnes bilder skarp, og det er ubehagelige bilder. Og trommetransienter som smeller. Mens på A Lover In Berlin fremheves dynamikken og det melodiøse. Spesielt god syntese mellom Kudos og Kari her. Og bassen synger fremdeles.

Hovedetappen – Exakt aktiv digital biamping

Etter denne innledende runden med tradisjonell forsterkning var tiden moden for å koble til streamingforsterkeren Linn Selekt DSM. Dette er en modell som ble introdusert tidlig høsten 2018, og som utgjorde et generasjonsskifte for design på Linn sine modellserier. Ganske kort tid etter at denne testen av Kudos Cardea Super 10A blir produsert vil også testen av Selekt DSM bli publisert, og der kan du lese mer fordypende om denne forsterkeren. Jeg vil bare nevne at testeksemplaret har to stereo effktforsterkere på 50 watt i 8 ohm og 100 watt i 4 ohm, med drift i klasse D. Den har som tidligere nevnt aktive, digitale Exakt delefiltre, som i dette tilfellet er konfigurert tilpasset de aktuelle Kudoshøyttalerne. Dette er så ehhh… eksakt at i konfigurasjonen må et unikt serienummer for hver enkelt høyttaler legges inn.

Vi starter med inntrykk fra deler av Tord Gustavsen sin spesielle spilleliste for Kudos Audio, der åpningssporet The Tunnel er fra det ganske ferske albumet The Other Side fra 2018 med hans trio. Men musikken har en umiskjennelig Tord Gustavsen-karakter. Det innebærer en syngende melodiføring med et snev av folkemusikkinspirasjon som innimellom kan gi assosiasjoner til Jan Johansson sine meritter på 60-tallet. Og gjengivelsen her er eventyrlig, med et nærvær og en nerve som ikke er daglig vare.

Silent Spaces er fra 2014 med hans kvartett, og også den lavmælt. Og uhyre distinkt, melodisk og musikalsk gjengitt på dette oppsettet.

Den påfølgende The Way You Play My Heart fra 2016 har like umiskjennelige Gustavsen-karakter, man har samtidig en nytt litt underfundig element. Og det låter strålende på Linn / Kudos. Det gjelder også for Afterglow / Sweet Melting, og her bidrar i tillegg Tord Gustavsen sin partner Simin Tander med en fantastisk vokal, som får en bortimot magisk gjengivelse på oppsettet.

Med låten Entrance er vi tilbake til kvartetten fra 2014, og er et av mine favorittspor. Musikken litt mindre syngende jazz, men vanvittig ekstrem og hudløs gjengivelse fra oppsettet.

Morning Sun Of Hope er hentet fra en utgivelse av Masha Vahdat, en av mange av hans bidrag til KKV-innspillinger. Og gjengivelsen er flott. Once Again Beside Myself fra samme album er enda bedre, og med en fantastisk musikalsk gjengivelse.

Tears Transforming er en klassikerer fra en Av Tord Gustavsen sine tidlige utgivelser med trioen. Og bassen til Harald Johnsen synger som bare rakker`n ved siden av Tord sine melodiske pianofabuleringer.

Vi forlater Tord Gustavsen sin spilleliste der, og går over til en utgivelse av 2L der Tord Gustavsen også har en sentral roille. Da snakker vi om Stille Grender, som jeg skrev om før jul. Her er det en fantastisk dynamikk og en utrolig god gjengivelse av klangen i Uranienborg Kirke. Platen er ellers et flott samspill mellom Tord sitt piano og Det Norske Jentekor på de 15 første sporene, og fabuleringer og improvisasjoner over julemusikken med solo piano på de 11 neste sporene. Dette er musikk som også er utgitt i multikanal, men på dette stereo-oppsettet med Linn og Kudos låter det nesten like bra som i multikanal.

Vi runder av lytterunden med en KKV-innspilling. Hymn of Compassion er en veldig flott innspilling som kom like før påske i år, og som står på vent til min neste platesmaking. Øyvind Kristiansen og Jonas Kilmork Vemøy på henholdsvis piano og trompet låter utrolig flott her, ikke minst på sporet Sacred Head. Og det blir nesten magisk når Beate S. Lech kommer inn med sin særpregede vokal på sporet Forsaken sammen med en bass to die for. Og også Marte Wang og Mahsa Vahdat blir strålende gjengitt på sine respektive spor av Kudos Cardea Super 10A.

Oppsummering av lytteinntrykk

Kudos Cardea har en flott lydgjengivelse, og imponerte stort allerede i de innledende rundene med passiv deling. Det er et klart rytmisk driv over gjengivelsen, og med spesielt god mikrodynamikk, og flott detaljeringsevne blir det både god musikalitet og presisjon over gjengivelsen.

Bassen er presis og distinkt, og kjennetegnes av en syngende og melodisk karakter. Oppgitt in-room frekvensrespons skal strekke seg ned til 40Hz, men uten at avviket er oppgitt. Likevel stemmer dette godt med mitt inntrykk. Diskanten er fin og behagelig, og bidrar til det høye presisjonsnivået i gjengivelsen, men uten at den er spesielt fremhevet.

Øvre del av mellomtonen er vel den delen av frekvensområdet der jeg på enkelte av sporene kunne tenkt meg en anelse mer tilbakeholdenhet, selv om den overveldende delen av musikken jeg serverte Kudos hadde en flott mellomtone, med blant annet god kropp for vokaler.  Men dette var altså med passiv drift.

Med aktiv deling skjedde det ganske dramatiske ting. For det første opplevde jeg en nesen magisk gjennomsiktighet  i hele frekvensområdet, og perspektiv ble også uhyre presist. Bassen er fremdeles like melodisk og syngende, og samtidig økte presisjonen enda et par hakk.

Forskjellen på passiv og aktiv drift kjenner jeg igjen fra egne erfaringer med mitt Linn-oppsett med analoge aktive delefiltre, og i enda større grad med en runde der mine Ninka-høyttalere fikk en testrunde med et Exakt-komponenter for en del år siden. Høyttalerne blir helt andre skapninger, og spiller musikk i en annen liga med aktiv deling generelt, og digital exakt-deling spesielt.

Konklusjon

Kudos Cardea Super 10A et svært flott par med stativhøyttalere, og har en finish som oser av kvalitet. De spiller svært godt også med konvensjonell passiv deling, og et moderat forsterkersett, noe mitt tilårskomment oppsett med Linn Kolektor og LK100 viste til fulle.

Men det er ikke til å komme forbi at disse høyttalerne ikke får vist sitt fulle potensiale før de får aktiv deling, noe runden med dette exakt-oppsettet med Linn Selekt DSM var demonstrerte. Har du først forsøkt aktiv deling, er det ofte ingen vei forbi. Heller ikke med Kusdos Cardea Super 10A!

Veil. pris for Cardea Super 10A er kr. 52.000,-, en pris som bygger på veil. europeisk pris.

Les mer om Cardea Super 10A hos forhandler Eksakt HiFI

Les mer om Cardea Super 10A hos Kudos Audio

 

Lest 2587 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.