tirsdag, 14 mars 2017 20:52

Arendal Sound 1723 Monitor – stativhøyttaleren som sprenger grenser. Spesial

Skrevet av

Arendal Sound dukket opp som en helt ny norsk høyttalerprodusent for et drøyt år siden. Og allerede ved lanseringen hadde de et komplett sett for hjemmekino på plass. Jeg har hatt stativhøyttalerne 1723 Monitor på test i en lengre periode, og de har satt sine tydelige spor…

Selv om Arendal Sound er et helt nytt merke, oppstår de ikke i et vakuum. De som har fulgt med i bransjen assosierer gjerne byen Arendal med aktøren L-Sound. Og helt riktig, det er den samme Jan Ove Lassesen – bakmannen i L-Sound - som står bak grunder-høyttalerne Arendal Sound. Produktnavnet avslører at vi har med en åpenbar Arendal-patriot å gjøre. Og hvis du skulle lure på hva tallet 1723 står for, kan jeg umiddelbart avkrefte at det indikerer et kabinettvolum på 1723 liter – det bare virker sånn. Derimot er 1723 året da Arendal by ble grunnlagt.

 

 

Hjemmekino på høyt nivå

Serien 1723 består av hele ni produkter, hvorav fire av disse er subwoofere. Man skal ha ganske svakt utviklede antenner for å unngå å tenke at hjemmekino har vært et hovedsatsingsområde for Arendal Sound. Det er også åpenbart at det er i premium-segmentet de ønsker å definere seg, med fremheving av kompromissløs satsing på kvalitet som et viktig markedsføringselement. Det interessante spørsmålet for meg er om disse høyttalerne også kan fungere som gode musikkformidlere?

Det er min oppfatning at det ofte settes opp et kunstig skille mellom hjemmekino og musikk. Virkelig gode hjemmekinohøyttalere vil også være gode musikkformidlere. I utgangspunktet har begge konseptene den samme ordren på oppdragsseddelen – de skal gjengi det tilførte signalet mest mulig presist og nøytralt. Så kan man kanskje hevde at et middelmådig- eller dårlig høyttaleroppsett lettere slipper unna i et hjemmekinooppsett, bare det er i stand til å levere en brukbar mengde bass.

Men her skal vi i utgangspunktet befinne oss i et segment der kvalitetsambisjonene er på topp. Da bør vi også kunne forvente at 1723 høyttalerne bør kunne spille musikk med høy kvalitet.

 

1723 Monitor

Allerede for et års tid siden hadde vi den første dialogen om test, og under høstens Hortenmesse ble dialogen gjenopptatt. Av en eller annen grunn var det stativhøyttalerne som interesserte meg mest. Kanskje er årsaken til det at det er 1723 Monitor som er den mest ukonvensjonelle konstruksjonen her, i hvert fall når den er kombinert med den spesialutviklede 1723 Stand. Brukt sammen utgjør disse et utvendig volum som er ganske identisk med gulvmodellen 1723 Tower. Men i mine øyne er det en anelse mer eleganse i kombinasjonen 1723 Monitor / 1723 Stand. På en annen side ligger ikke prisen på stativvarianten særlig langt under 1723 Tower, og kanskje får man enda bedre lyd med 1723 Tower, med sine to ekstra basselement?

Med 1723 Monitor kan man kanskje forledes til å hevde at Arendal Sound ikke helt har forstått konseptet stativhøyttalere. Det skal være små høyttalere som glir ubemerket inn i interiøret, levert i en emballasje der gjerne begge høyttalerne får plass i en felles skoeske. Men en slik forståelse er ganske historieløs. For få tiår siden var det slett ikke uvanlig med stativhøyttalere med ganske stort volum – ofte like stort volum som 1723 Monitor, om enn kanskje ikke like høy vekt. Og hva stativ angår, var det ofte lave, spesialkonstruerte stativer for hver enkelt modell. Og så hadde høyttalerne en tendens til å være produsert i England…

 

Design.

Designet til 1723-serien bærer i stor grad preg av å være Premium hjemmekinohøyttalere. Høy finish i detaljer sikrer premiumfølelsen, men samtidig er det noe i linjeføringen som gjør at disse høyttalerne kanskje ikke helt når opp til en del av konkurrentene i WAF når finstua skal inntas. Vi befinner oss ikke helt i Sonus Faber sin verden når det gjelder design.

Til hjemmekino kan matt sort utførelse være et førstevalg, mens jeg til stuebruk vil foretrekke sort high-gloss.

 

 

Kvalitetsinntrykk

Som tidligere nevnt har Arendal Sound lagt stor vekt på kvalitet i markedsføringen. Dette er et inntrykk som umiddelbart blir bekreftet ved utpakking, og starter med de hvite hanskene som ligger på toppen av forpakningen. Og selv om volum burde gi et hint om at dette ikke er høyttalere du tar en under hver arm, er det en overraskende (og ukomfortabel) høy vekt på disse modellene. Dette bekrefter at det er lagt vekt på en robust konstruksjon.

På baksiden finner vi noen av de mest tiltalende og tillitsvekkende høyttalerterminalene jeg har vært i kontakt med på denne siden av hundretusenkroners-bøyen. Materialbruken er kobber, med Rhodiumbelegg. Dette valget er gjort for å sikre optimal kontakt, og gjelder også for kortslutningsterminalene mellom diskant- og mellomtone/bass.

Terminalplaten er laget i anodisert og børstet aluminium, og er ekstra stor for å gi plass for delefilteret som sitter umiddelbart innenfor bakplaten.

 

 

Konstruksjon

Arendal Sound 1723 Monitor er i utgangspunktet en ventilert konstruksjon, men leveres med propper som gjør at Arendal Sound definerer de som en lukket konstruksjon når de er i bruk. Bruk med- og uten propper gir ulik bassrespons. Med åpne porter går 1723 Monitor dypere før avrullingen starter, mens de til gjengjeld faller brattere. Med proppene på plass strekker responsen seg lenger ned i den aller dypere bassen. Oppgitte måledata er -3dB ved 58Hz for lukket konstruksjon, mens -3dB-punktet strekker seg ned til 34Hz. Viktig altså å se på mer enn oppgitt frekvensområde – avrullingskurven kan være minst like interessant. Hva som er å foretrekke er ellers avhengig av romtilpassing og personlige preferanser. Jeg har en kamerat som mener at bassrefleks pr. definisjon er en feilkonstruksjon, mens jeg selv foretrekker å nullstille meg foran hvert møte med en ny høyttaler.

1723 Monitor er en 2-veis konstruksjon, der en 28mm diskant tar seg av frekvenser over 1500Hz. Under delefrekvensen overtar doble åtte-tommere.

Diskanten er en 28mm syntetisk soft-dome, hentet fra Dr. Kurt Mueller i Tyskland. Arendal Sound har konstruert en Wawe-guide – en slags lett horn-lading for å optimalisere diskantelementets spredning. En av de egenskapene Arendal Sound har vektlagt med diskanten er dens evne til å levere signaler med høyt volum helt ned til 1500 Hz.

De to 8-tommers elementene er relativt konvensjonelle elementer med papirmembraner. Doble åtte-tommere gir ellers en svært god bassrespons, uten at det stiller for store krav til effektforsterkerne.

Delefiltrene er egenutviklet av Arendal Sound, og er 4.ordens filter med avrunding på 24dB/oktav.

 

1723 Stand

Dette svært utradisjonelle høyttalerstativet utgjør i seg selv et volum som overgår de fleste stativhøyttalerne. Det gjelder for vekten også, og det er før du starter med å fylle de med sand. Sistnevnte øvelse gjør at du før det mest robuste underlaget du kan tenke deg for et par stativhøyttalere. Det vil også gi en totalt mye tyngre konstruksjon enn 1723 Tower. Hvilket konkret lydutslag det gir vites ikke.

På baksiden finer vi fysisk kobling for å låse soklene til 1723 Monitor.

En av parameterne 1723 Stand bidrar med er å tilte høyttalerne en anelse bakover. Dette er selvfølgelig et vesentlig designelement. I tillegg bidrar det til at de to basselementene ikke får helt identisk avstand til øret, men der utslaget av dette er avhengig av sittehøyde og avstand mellom høyttalere og lytteposisjon. Rent teoretisk er ikke det helt ideelt. På en annen side slet jeg med å registrere forskjell ved å tilte høyttalere forover - en øvelse man for øvrig bør utføre med varsomhet med disse høyttalerne sin vekt.

 

Testoppsett.

I testperioden ble dette utstyret benyttet sammen med Arendal Sound 1723 Monitor..

 • Lydkilder:
  • Vinyl:
   • Thorens TD 160B Mk2 - Hadcock 228 - Sonus Blue Gold
   • Onkyo CP1050 - Ortofon 2M Bronze / Van den Hul DDT 2 Special
   • Vertere SG-1 Standard Groove – Ortofon Cadenca Black
  • CD / SACD:
   • Denon DCD2000AE
  • Streaming:
   • Linn Akurate DS/0
 • Forsterkere:
  • Denon PMA-2500NE, integrert forsterker
  • Linn Kolektor, forforsterker
  • Linn LK100, 2 stk effektforsterkere

 

 

 

 

 

Vi spiller musikk

Vi starter med en beskrivelse av Leonard Cohen sin siste utgivelse You Want It Darker, streamet lossless fra TIDAL via Linn Akurate DS. Spesielt tittelsporet har en markant bassgjengivelse som stiller krav til utstyret det gjengis på. Likevel håndteres dette uten snev av besvær av 1723 Monitor, samtidig som det utvises gode perspektivegenskaper. På sporet Treaty er Cohen sin stemme dypere enn jeg har hørt den noen sinne før, og det gjengis strålende av høyttalerne. Og den spesiell gitaren i introen av Leaving The Table blir gjengitt crispt og detaljert.

 

 

Gjenutgivelsen av Radka Toneff sin Fairytales blir for anledningen gjenstand for en duell mellom vinyl og TIDAL Lossless. Gjengitt over et nyankommet testeksemplar av den eksklusive platespilleren Vertere SG-1 med Cadenza Black, blir en god gammeldags «to indre – og vekk me`n» for vinyutgaven, selv om det også låter aldeles strålende på TIDAL lossless, avspilt på Linn Akurate DS. Og i begge tilfeller gjør 1723 Monitor en aldeles strålende jobb. Gåsehuden er absolutt til stede på The Moon is a Harsh Mistress.

 

 

 

Jan Gunnar Hoff utga nettopp albumet Stories på 2L, i en utgivelse som inneholder både Pure Audio Blu-ray og SACD. Denne gangen er det stereosporet på SACDen som settes på Denon DCD-2000AE. Atmosfæren fra Sofienberg Kirke gjengis veldig bra via 1723 Monitor på dette stereosporet, selv om jeg vanligvis foretrekker multikanalsversjonene fra 2L. Nerven i Jan Gunnar Hoff sitt pianospill gjengis veldig bra, på disse låtene som veksler mellom egne komposisjoner, og JGH-tolkinger av standardlåter, i det diffuse landskapet mellom jazz, klassisk og forsiktig samtidsmusikk. Spesielt bra syns jeg hans tolking av God Only Knows er, og bringer samtidig tankene til en utrolig bra versjon fremført av den portugisiske jazzsangeren Maria Joao (må ikke forveksles med den portugisiske pianisten med samme navn.)

 

 

Oscalypso med Eric Friedlander er en utgivelse med glitrende lyd. Og 1723 Monitor gjengir denne med et nesten spooky perspektiv, og en glitrende dynamikk. Litt interessant ellers å sammenligne gjengivelsen med det XTZ Master M2 presterte på det samme albumet. På sistnevnte høyttalere var perspektivet kanskje enda et hakk hvassere, mens makrodynamikken og bassgjengivelsen som presteres av 1723 Monitor er ganske suveren.

 

 

 

Vi løfter blikket litt

De fire plateeksemplene jeg har beskrevet ovenfor er selvfølgelig bare et lite utdrag av den musikken som har blitt spilt i testperioden. Og for å forsøke å trekke sammen lytteinntrykkene, er det en svært god forestilling Arendal Sound 1723 Monitor har gjort i mitt ca. 50m2 store lytterom i testperioden.

Vi kan starte med som uunngåelig er høyttalerne sine mest imponerende egenskaper. I bassområdet er det uhyre få høyttalere til denne prisen som er i nærheten av å holde følge med 1723 Monitor. Og da snakker vi selvfølgelig ikke om en dominerende bass som overtar showet og ødelegger for en balansert gjengivelse. Dette er presisjonsbass på sitt aller beste, og personlig foretrakk jeg gjengivelse med proppene i bassportene. Et veldig bra trøkk der det er på sin plass, kombinert med veldig flott balansert klang.

En av de store fordelene med en vellykket toveiskonstruksjon er at du får en sømløs overgang til mellomtonen. Det er rett og slett ikke noen overgang å forholde seg til. Og både manns- og damevokaler blir strålende bra gjengitt her – det samme gjelder for piano og strykere.

Diskanten kan enkelte ganger oppleves som en anelse forsiktig, selv om jeg slett ikke er sikker på at den er dempet i forhold til resten av frekvensområdet. Det kan like mye være snakk om fravær av enkeltfrekvenser som stikker seg ut. Likevel vil kanskje noen foretrekke en litt mer fremhevet diskant, for å fokusere litt mer på detaljgjengivelse. Selv satte jeg pris på denne flotte klangbalansen.

 

 

Konklusjon

Arendal Sound har laget en svært vellykket høyttaler her. Kombinasjonen av en svært autoritær og fjellstø bassgjengivelse sammen med et resterende frekvensområde som svinger seg elegant fra silkemyke toner fra Radka Toneff, til Miles Davis sin Bitches Brew og Jimi Hendrix sin In the west, vokser ikke på trær.

Arendal Sound har gjort et klart valg når det gjelder den designmessige tuningen her. Det er et valg som vil tiltrekke noen, og kanskje få andre til å se etter alternativer. Med den autoriteten Arendal Sound har fremvist i øvelsen høyttalerkonstruksjon her, er det fristende å forsøke å inspirere Lassesen & co til å utvikle en ny modell som designmessig appellerer til et bredere publikum for stuebruk. Det bare må bli knallsuksess!

Med 1723 Monitor har Arendal Sound laget en høyttaler som imponerer storslagent som musikkgjengiver i stereo. At den også er en fremragende hjemmekinohøyttaler kan du ta som en ren bonus!

 

Pris for Arendal Sound 1723 Monitor: Fra kr. 15.000,- pr. par.

Pris for Arendal Sound 1723 Stand: Fra kr. 6.000,- pr. par.

Les mer om 1723 Monitor hos Arendal Sound.

 

Lest 9866 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.