mandag juni 18 , 2018
søndag, 11 juni 2017 16:39

Ljom – Stundom. Snåsalåter for viderekommende

Skrevet av


Ljom – Stundom. Snåsalåter for viderekommende

Snåsabandet Ljom kommer med sitt andre album. Stundom er en sterk oppfølger til debutalbumet Seterkauk.

Sommeren 2014 lanserte Ljom debutalbumet Seterkauk. Et spennende og friskt pust fra en gjeng entusiastiske ungdommer med tyngdepunkt i Snåsa. Da jeg skrev om mine inntrykk fra dette albumet, hadde jeg litt blandede kommentarer. Og det var arrangementene som ikke alltid helt levde opp til de flotte vokalprestasjonene fra den strålende Kjersti Kveli. Det knyttet seg derfor stor spenning til hvor Ljom står i dag, tre år etter Seterkauk.

Men først må vi ta et lite gløtt til begivenheter fra dette personellet i mellomtiden. For selv om Ljom ikke har kommet med noen utgivelser i løpet av disse tre årene, har enkeltmedlemmer gjort det. Vi starter med bassisten Anne Marte Eggen, som også er med i det norsk-svenske bandet We Float. For et par år siden utga de det spennende albumet Silence. Anne Marte skrev musikken til dette albumet, og i likhet med musikken til Ljom er det også her snakk om sjangeroverskridelser. Du kan lese mer om mine inntrykk av albumet Silence her.

Men også gitaristen Nils Andersson har blitt fanget opp av min radar i denne perioden. Han deltar i et prosjekt med navn Fixity, som har vært uhyre produktive med mange utgivelser med svært spennende musikk som i mangel av noe bedre må få passere i kategorien jazz.

Og så må vi selvfølgelig ikke forbigå at Kjersti Kveli ble spelemannsnominert med det flotte albumet No E Tida. Her blir det ytterligere demonstrert hvilket stort format hennes stemme er.

 

Stundom

Men nå er det Ljom, og deres oppfølgingsalbum Stundom det dreier seg om. Før vi lar de musikalske inntrykkene strømme på, starter vi med å nevne at det har vært en liten utskifting i besetningen siden Seterkauk. Tor Morten Kjøsnes har forlatt Ljom, mens svenske Per W Ohls har kommet inn på trekkspill og akustisk gitar. De resterende medlemmene er på plass. Det innebærer at Kjersti Kveli fremdeles synger, mens Anne Marte Eggen trakterer elbass og kontrabass. Sivert Skavland står for den noe uvanlige kombinasjonen av klarinett og cello, mens svenske Nils Andersson er på plass med el-gitar og akustisk gitar.

Det er tre kunstnere fra Snåsa som danner bakteppet til denne utgivelsen. Vi snakker om spelemannen Gunar Dæli og poetene Lina Gjerstad og Reidar Sandnesmo, som alle er født i hvert sitt århundre.

 

 

Inntrykk

Vi drar straks kjensel på Ljom sitt særpreg og sound fra debutalbumet på åpningssporet Ferdamann. Her er det en god porson loal forlkemusikk i bunnen, samtidig med tydelige inspirasjoner fra rock og litt jazz. Men samtidig er det allerede her på åpningssporet klare signaler om at det er et mer modent Ljom som har laget arrangementet.

17.mai minner er kanskje det sporet på Stundom jeg har mest moderate følelser til. Og da ser jeg bort fra Anne Marte Eggen sitt frapperende spill på el-bass. Samt et flott og nakent arrangement i starten av trekkspillsoloen. Men det er ellers noe heseblesende og hardtklingende i låten som ikke helt appellerer til mine ører.

Haust er en stor kontrast, og et av albumets desiderte høydepunkt. Og også her er det Eggen som starter med et flott innslag. Til Kjersti Kveli overtar arenaen, og viser en stor vokalprestasjon. Den vemodige teksten av Lina Gjerstad er en viktig dimensjon, spesielt på denne låten.

Voggevise er en underfundig sang, der musikken er skrevet av Anne Marte Eggen og Nils Andersson, basert på en pols etter Gunnar Dæli. Og jeg drister meg til å hevde at det er en klar Eggen-signatur i den musikalske atmosfæren her, som jeg gjenkjenner fra We Float albumet Silence. Låten er ellers også et av høydepunktene.

Den påfølgende Einsleg I Vill Skog har jeg litt blandet forhold til. Det er på den ene siden ikke helt en låt som appellerer til meg. Men på en annen side er det en fin tilnærming til jazz her, og en lavmælt og fin gitarsolo av Andersson.

Juninatt lokker uvilkårlig frem dansefoten, og Julikauken Hans Spelmann-Gunnar står på trygge bein som albumets eneste instrumentallåt. I hvert fall nesten…

Det er noe fantastisk nakent og inderlig med Dagar Kjem Og Dagar Går. En minimalisme som nesten frister til bruk av det forslitte uttrykket Less is More. Hadde det ikke vært for at det uttrykket har opphav i et helt annet stilregime.

Stundom Talar Augo Dine har et flott, intenst og tett arrangement dominert av trekkspillet i starten. Etter hvet blir det mer luft, og den fantastiske atmosfæren gjør at dette kanskje er min desiderte favorittlåt på albumet. Og da må det nok trekkes frem at det er Nils Andersson som er kreditert for musikken.

Ho Stend Millom Blomar er den sterkeste utfordreren som albumets beste, og innimellom vipper pendelen over. Det er spesielt en del underfundige innslag i arrangementet som gjør dette. Og det uvirtuose, men like fullt fascinerende gitarspillet som gir assosiasjoner til helt andre årtier og musikalske verdener. Du verden - sånn skal det være!

 

 

Det førsteinntrykket i åpningslåten av et Ljom som har vokst har holdt seg trygt gjennom hele albumet. Her er det en helt annen musikalsk modenhet som preger arrangementene, selv om det samtidig er lett å kjenne igjen det musikalske fundamentet som Ljom har. Og dermed oppfylles to av de aspektene som er viktig hos en gruppe – et musikalsk særpreg kombinert med en utvikling fra album til album.

 

Lyden

Også lyden er svært bra på Stundom. Og det er ekstra gledelig siden jeg ikke var helt tilfreds med lyden på debutalbumet. Dette var ikke helt på høyden med det vi er bortskjemt med fra KKV, mens lyden på Stundom hør hjemme blant dette plateselskapets utmerkede produksjoner. Det er en musikalsk klang på albumet, mer enn uhyre detaljfokusert. Mens dynamikken er bra.

Alt i alt et svært bra album fra Ljom, med musikk som er tilstrekkelig frigjort fra sjangere til at det blir ekstra spennende.

 

Les mer om Stundom hos KKV

 

 

Lest 1832 ganger Sist redigert mandag, 12 juni 2017 11:30
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...
 • Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd!
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

  Les mer...
 • AudiovValve RKV-MKIII Ivory Edition
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Med Audiovalve RKV MKIII og et sett gode hodetelefoner tenker du mindre på lyd og opplever mer musikk.

  Les mer...
 • TEST: Ifi nano iDSD
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Liten, vellydende og anvendelig - kombinert DAC, hodetelefonforsterker og forforsterker i nanoformat.

  Les mer...
 • STILLA - Stig Arne si dagbok juni 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Onsdag 21. juni nådde FM-stilla vestlendingane. Eg sto seint opp, sjangla ut på badet og skrudde på ein liten reiseradio attmed vasken, og vart møtt med eit illevarslande snerr. Eller sus. Det var uansett ei ubehageleg oppleving, og det var vanskeleg å finna rytmen i tannpussen. 

  Les mer...
 • Nad 3020 – Del 2: NADen vert utfordra av ein jamnaldra Rotel.
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Midt i arbeidet med å skriva denne artikkelen, publiserte redaktør Karl Erik sin eigen artikkel om Nad 3020, attpåtil med trugsmål om å skriva del 2. Eg banna og tenkte at dette må jo bli kollisjon, og ringde. Men me vart raskt samde om at dette var jo berre moro, og at artiklane med litt samarbeid kunne utfylla kvarandre.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser