søndag, 07 mai 2017 11:25

AUDIOFILT INNTRYKK: Guro Kleven Hagen og Marianna Shirinyan – Ravel Poulenc Prokofiev

Skrevet av

Guro Kleven Hagen fascinerte meg første gang da hun utga sitt debutalbum med Max Bruch sin fiolinkonsert No. 1, og Prokofjev sin fiolinkonsert No. 2. Med en gjenkjennelig nerve i tonen ble musikken fremført utrolig sterkt.

Denne gangen har hun alliert seg med pianisten Marianna Shirinyan, som har en betydelig merittliste og blant annet fem tidligere CD-ugivelser bak seg.

På denne nye CDen er det verker av Ravel, Poulenc og Prokofiev som er innspilt.

 

 

Sonate Posthume for Violin and Piano (1897) er Ravel sin første fiolinsonate, og var et lenge glemt verk. Den ble første gang fremført i 1975 – til tross for at den ble komponert på tampen av det 19. århundret. Den antas å være ufullstendig. Vakker er den uansett.

Francis Poulenc sin Sonata for Violin and Piano er hans eneste fiolinsonate, og det gjorde han i 1942-43, da krigen raste i Frankrike. Denne vakre, lyriske, men også tidvis dramatiske fiolinsonaten var angivelig Poulenc sin passive motstand mot okkupasjonen av Frankrike.

Sonata No. 1 for Violin and Piano er egentlig Prokofiev sin andre fiolinsonate, da han skrev en unummerert allerede i 1903. Den offisielle No.1 ble derimot i likhet med Poulenc sin til under den 2. verdenskrig. Med andre ord to krigsberetninger fra hver sin side av Tyskland, og det er nok beretningen fra Russland som er den mest dystre og dramatiske.

 

 

Inntrykk

Det er en veldig flott fremførelse av Guro Kleven Hagen og Marianna Shirinyan. To personlige stiler kombineres i et glimrende samspill og gjensidig lytting.

Lyden er også i sedvanlig Simax-kvalitet i denne innspillingen fra Sofienberg Kirke – en kirke som er svært mye benyttet til innspillinger av klassisk musikk. God mikrodynamikk og en åpen gjengivelse med godt perspektiv. Det er også god balanse mellom direktelyd og reflektert lyd, der den reflekterte lyden aldri får dominere i lydbildet.

 

Lest 3891 ganger Sist redigert mandag, 08 mai 2017 13:25
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.