mandag september 24 , 2018
lørdag, 25 april 2015 08:57

PLATEANMELDELSE: We Float – Silence

Skrevet av

 

Det norsk-svenske bandet We Float utgir sitt debutalbum Silence på LP. I tillegg blir det tilgjengelig som download album. Jeg har lyttet til den digitale utgaven.

 

 

Anne Marte Eggen har vi lyttet til før i Audiophile.no. For et snaut års tid siden anmeldte jeg det Snåsabaserte bandet Ljom sin utgivelse Seterkauk, hvor vi finner Anne Marte på bass.

Denne gangen skal vi forflytte oss til søndre del av Sverige, der Anne Marte Eggen har dannet bandet We Float. Dette er et ungt band bestående av musikere i siste halvdel av tyveårene.

Linda Bergstrøm er vokalisten, og foruten We Float synger hun også i en rekke andre band. Trommeslageren Filip Bensefelt leder hiphopgruppen Oh`Fille!, i tillegg til at han er med i andre settinger. Fanny Gunnarsson spiller på tangenter, synger og komponerer, og har ellers sin egen kvartett.

 

Debutalbumet Silence er utgitt på det ganske ferske plateselskapet Havtorn Records, et plateselskap som eies av musikerne, og som formål å fungere som en kreativ platform.

Musikken på Silence er skrevet at Anne Marte Eggen. Sjangermessig sier bandet selv at vi befinner vi oss i et grenseland mellom jazz og pop. Det må likevel tilføyes at jazzinnslagene er heller få, og kanskje i hovedsak begrenset til låten Echolocation, som har et helt klart jazzpreg med svensk aksent til tross for at det altså er norsk komponist.

Da er det mer fristende å trekke inn et par andre sjangre som mulig fundament for musikken – vise og ambient. Kanskje spesielt sistnevnte, for vise strander gjerne på at teksten neppe er essensiell i disse låtene, annet enn som stemningsbærer.

Og det er nettopp stemningen jeg finner som det bærende elementet i denne utgivelsen. Og da er på en måte sjanger litt revnende likegyldig. Og dessuten har vi for lengst konkludert med at den mest interessante musikken befinner seg et eller annet sted mellom to- eller flere sjangere.

Allerede på introduksjonslåten Intro får vi denne litt drømmeaktige atmosfæren, som i varierende grad ligger litt som et bakteppe på albumet. Selv om musikken langt fra er veldig annerledes enn alt annet, sliter jeg litt med å finne en klar referanse til andre musikere eller band. Et litt morsomt innslag er ellers den analogstyle synthpatchen som kommer inn etter ca. to og et halvt minutt, og gir klare assosiasjoner til Rick Wakeman sin uttrykksform på 70-tallet sammen med Yes og som soloartist.

På det neste sporet My Bones har vi fremdeles en del ambient preg, men her dukker også min første assosiasjon til Seterkauk opp. Til tross for en veldig annerledes stil, er det spesielt noe i den korte overgangen som utføres første gang ved 0:51 som inneholder noen av de samme musikalske resonnementene som jeg husker fra dette Ljom-albumet.

Tittellåten Silence er et av albumets høydepunkt, og fungerer aller best når det er på det mest lavmælte med forsiktige tangentakkompagnement. Også de to siste låtene er blant albumets aller beste, og illustrerer samtidig at det er den forsiktige karakteren i mange av låtene jeg setter størst pris på.  Farewell har en forsiktig melankolsk grunntone, mens Vinden gir meg litt assosiasjoner il Twin Peaks, trolig blant annet på grunn av sin spesielle klang.

Som helhet fungerer dette godt. Til tross for at det sjangermessig er et diffust- og litt fasettert landskap, gir låtene en god helhet. Man kan kanskje innvende at musikken ikke er grenseløst spennende, men den har en god dybde. Og ved mange gangers gjennomlytting dukker det opp nye lag. Det er alltid et kvalitetstegn.

Dette er som sagt We Float sitt debutalbum, og det er fristende å fornemme at bandet er søkende. Det blir spennende å følge utviklingen videre, og mitt håp er at det er det enkle- og tidvis lavmælte uttrykket med lette arrangementet i mange av låtene som får nye innfallsvinkler på veien videre.

 

 

Sound of Silence

Silence utgis både digitalt som download,og på vinyl, men foreløpig er det bare den digitale utgaven som har kommet. Vi kommer tilbake til en beskrivelse av Vinylutgaven når den er klar. Til denne ameldelsen er benyttet demo-CD, avspilt på Denon DCD-2000AE, og WiMP HiFI avspilt på Linn Akurate DS.

Det er noe med små, ukjente plateselskap som får alarmbjellene til å forhåndsringe når det gjelder lydkvalitet. Ikke minst på min forrige anmeldelse, av Ugler i Mosen sitt debutalbum Mors Kjeller Records ga navnet på studioet bange anelser. Den gang viste det seg at bekymringen var totalt ubegrunnet - Lyd av en Fremmed har fremragende lydkvalitet. Og selv om Havtorn Records har vesentlig større merittliste enn Mors Kjeller Records, var noe av forhåndsbekymringen til stede også her. Og også denne gangen like ubegrunnet. Silence har fremragende lyd, og skårer godt på alle parametre. God dynamikk og flott perspektiv. Enkelte steder virkelig briljerer lyden, som når Filip Bensefelt leker med cymbaler på Echolocation. Det hele blir veldig visuelt.

 

 

Silence er et godt debutalbum fra We Float. Det er forsiktig nyskapende, samtidig som det tråkker varsomt i et interessant klanglandskap. Den meget gode lyden er med på å gjøre dette til et album som anbefales.

 

Les mer om We Float.

Les mer om Havtorn Records.

 

 


Lest 3453 ganger Sist redigert søndag, 26 april 2015 18:45
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser