søndag november 18 , 2018
lørdag, 17 juni 2017 09:06

Vrang – SæterSoul. Folkemusikk med aksent

Skrevet av

Vrang – SæterSoul. Folkemusikk med aksent.

Etter lang tids modning har Folkemusikktrioen Vrang utgitt CDen SæterSoul. Jeg har lyttet til den.

Vrang har sin bakgrunn fra mer enn ti år tilbake, og oppsto under den islandske sildefestivalen i Siglufjörður. Det er tre musikere fra Osloområdet med utspring fra Bærum Spelemannslag som bemanner trioen.

Jon Hellum Brodal trakterer hardingfele, fele og vokal i Vrang. Han har ellers satt sine spor i den Estlandske gruppa Aio, og i musikkteaterforestillingen Veslefrikk. I tillegg deltok han i innspillingen på KKV-albumet Tears of the World, av Knut reiersrud og Mighty Sam McClain.

Det gjorde også Tuva Færden, en annen deltaker i trioen. Hun er ellers med i den nystartede folkemusikktrioen Raabygg, som har basis i folkemusikk fra Agder. Tuva trakterer hardingfele, fele, lyre og vokal.

Maja Gravermoen Toresen er den tredje musikeren i trioen, og er også kjent for sin deltakelse i Einar Stray Orchestra. I Vrang spiller hun hardingfele, fele og mandolin, i tillegg til at hun synger.

I tillegg til trioen bidrar Anders Löfberg på cello og Jens Linell på perkusjon.

 

 

Inntrykk

Musikken på SæterSoul levner aldri tvil om at hovedingrediensen er folkemusikk, men har likevel uten unntak inspirasjon fra nye tider og fjerne strøk. Innimellom er det også antydning til urbane strøk fra felene.

Åpningssporet på SæterSoul er instrumentalen Ait Abdi. Dette er Jon Hellum Brodal sin komposisjon, og er inntrykk etter en reise trioen hadde til en Marokkansk landsby. Musikken fremstår som moderne folkemusikk med sydlig accent, særlig på grunn av flott rytmisk spill.

Neste spor er en kjenning fra et annet album jeg har skrevet om – albumet Gull i Munn av Jørn Simen Øverli og Sølvguttene. I Vrang sin inkarnasjon av Prøysen sin klassiker Lille Måltrost får vi en vakker og intens folkemusikkversjon med et snev av jazz.

Vriompeisen er en annen komposisjon av Brodal, og en av mine favoritter på dette albumet. Det er også Lomnesvisa, en Prøysenlåt som har en nesten magisk fremførelse med nerve. Vrang sitt enkle men likevel intense arrangement her er mesterlig. Og den generelt usøkte lyden på denne utgivelsen har en topp på dette sporet.

Gærne Anders er en interessant hybrid etter to ulike tradisjonelle slåtter fra naboygdene Sigdal og Krødsherad. Den kanskje mest rent klassiske folkemusikklåten på albumet, men likevel i en personlig Vrang-drakt.

I Bulgarske Føtter skal vi sørover igjen. Jeg sal ikke fornærme leserens intelligens med å fortelle hvilken nasjon det dreier seg om i dette tette, rytmiske arrangementet.

Nog är världen trötter et nytt høydepunkt på SæterSoul, og er en flott tolking av en tradisjonell svensk sang. Den påfølgende Play the Butternut Squash / raska på er en spennende instrumental komposisjon av Maja Gravermoen Toresen. Personlig får jeg litt britiske vibrasjoner, men det er kanskje utilsiktet.

Avslutningslåten Var inte rädd för mörkret er et nytt høydepunkt, og er en tradisjonell svensk melodi basert på dikt av Erik Blomberg. En lavtempo melodi og lavmælt stemning med en praktfull vokal prestasjon. Dessverre lar ikke albumet oss få innblikk i hvem av de to jentene som står for de enkelte vokalprestasjonene på albumet, men det er gjennomgående vakkert.

 

 

Lyden på SæterSoul

Vi er i all hovedsak vant med flott lyd på det aller meste av KKV sine utgivelser, selv om det finnes unntak der vi er nede på pari. Dette albumet har fantastisk god lyd, og er en sterk medvirkning til den intense stemningen albumet gir. Det er et nesten spooky stereoperspektiv på mange av låtene, og enkelte ganger får vi en mikrodynamikk som gir gåsehud. Jeg er også personlig tilhenger av at folkemusikkutgivelser skal ha en klang som tenderer mot det varme, og det får vi her. Samtidig med at detaljene fremstår krystallklart. Veldig bra jobbet av Halibakken lydstudio og Cutting Room.


Både lyden og de musikalske prestasjonene gjør at SæterSoul er et flott og verdifullt tilskudd til universet av folkemusikk i moderne drakt.

 

Lest 2266 ganger Sist redigert lørdag, 17 juni 2017 10:07
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Om gamle platespelarar - Stig Arne si dagbok for november 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Gamle platespelarar går til returpunkta eller i verste fall i søpla, grunna ubetydelege feil. 

  Les mer...
 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser