torsdag desember 14 , 2017
lørdag, 17 juni 2017 09:06

Vrang – SæterSoul. Folkemusikk med aksent

Skrevet av

Vrang – SæterSoul. Folkemusikk med aksent.

Etter lang tids modning har Folkemusikktrioen Vrang utgitt CDen SæterSoul. Jeg har lyttet til den.

Vrang har sin bakgrunn fra mer enn ti år tilbake, og oppsto under den islandske sildefestivalen i Siglufjörður. Det er tre musikere fra Osloområdet med utspring fra Bærum Spelemannslag som bemanner trioen.

Jon Hellum Brodal trakterer hardingfele, fele og vokal i Vrang. Han har ellers satt sine spor i den Estlandske gruppa Aio, og i musikkteaterforestillingen Veslefrikk. I tillegg deltok han i innspillingen på KKV-albumet Tears of the World, av Knut reiersrud og Mighty Sam McClain.

Det gjorde også Tuva Færden, en annen deltaker i trioen. Hun er ellers med i den nystartede folkemusikktrioen Raabygg, som har basis i folkemusikk fra Agder. Tuva trakterer hardingfele, fele, lyre og vokal.

Maja Gravermoen Toresen er den tredje musikeren i trioen, og er også kjent for sin deltakelse i Einar Stray Orchestra. I Vrang spiller hun hardingfele, fele og mandolin, i tillegg til at hun synger.

I tillegg til trioen bidrar Anders Löfberg på cello og Jens Linell på perkusjon.

 

 

Inntrykk

Musikken på SæterSoul levner aldri tvil om at hovedingrediensen er folkemusikk, men har likevel uten unntak inspirasjon fra nye tider og fjerne strøk. Innimellom er det også antydning til urbane strøk fra felene.

Åpningssporet på SæterSoul er instrumentalen Ait Abdi. Dette er Jon Hellum Brodal sin komposisjon, og er inntrykk etter en reise trioen hadde til en Marokkansk landsby. Musikken fremstår som moderne folkemusikk med sydlig accent, særlig på grunn av flott rytmisk spill.

Neste spor er en kjenning fra et annet album jeg har skrevet om – albumet Gull i Munn av Jørn Simen Øverli og Sølvguttene. I Vrang sin inkarnasjon av Prøysen sin klassiker Lille Måltrost får vi en vakker og intens folkemusikkversjon med et snev av jazz.

Vriompeisen er en annen komposisjon av Brodal, og en av mine favoritter på dette albumet. Det er også Lomnesvisa, en Prøysenlåt som har en nesten magisk fremførelse med nerve. Vrang sitt enkle men likevel intense arrangement her er mesterlig. Og den generelt usøkte lyden på denne utgivelsen har en topp på dette sporet.

Gærne Anders er en interessant hybrid etter to ulike tradisjonelle slåtter fra naboygdene Sigdal og Krødsherad. Den kanskje mest rent klassiske folkemusikklåten på albumet, men likevel i en personlig Vrang-drakt.

I Bulgarske Føtter skal vi sørover igjen. Jeg sal ikke fornærme leserens intelligens med å fortelle hvilken nasjon det dreier seg om i dette tette, rytmiske arrangementet.

Nog är världen trötter et nytt høydepunkt på SæterSoul, og er en flott tolking av en tradisjonell svensk sang. Den påfølgende Play the Butternut Squash / raska på er en spennende instrumental komposisjon av Maja Gravermoen Toresen. Personlig får jeg litt britiske vibrasjoner, men det er kanskje utilsiktet.

Avslutningslåten Var inte rädd för mörkret er et nytt høydepunkt, og er en tradisjonell svensk melodi basert på dikt av Erik Blomberg. En lavtempo melodi og lavmælt stemning med en praktfull vokal prestasjon. Dessverre lar ikke albumet oss få innblikk i hvem av de to jentene som står for de enkelte vokalprestasjonene på albumet, men det er gjennomgående vakkert.

 

 

Lyden på SæterSoul

Vi er i all hovedsak vant med flott lyd på det aller meste av KKV sine utgivelser, selv om det finnes unntak der vi er nede på pari. Dette albumet har fantastisk god lyd, og er en sterk medvirkning til den intense stemningen albumet gir. Det er et nesten spooky stereoperspektiv på mange av låtene, og enkelte ganger får vi en mikrodynamikk som gir gåsehud. Jeg er også personlig tilhenger av at folkemusikkutgivelser skal ha en klang som tenderer mot det varme, og det får vi her. Samtidig med at detaljene fremstår krystallklart. Veldig bra jobbet av Halibakken lydstudio og Cutting Room.


Både lyden og de musikalske prestasjonene gjør at SæterSoul er et flott og verdifullt tilskudd til universet av folkemusikk i moderne drakt.

 

Lest 942 ganger Sist redigert lørdag, 17 juni 2017 10:07
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...
 • Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd!
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

  Les mer...
 • AudiovValve RKV-MKIII Ivory Edition
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Med Audiovalve RKV MKIII og et sett gode hodetelefoner tenker du mindre på lyd og opplever mer musikk.

  Les mer...
 • TEST: Ifi nano iDSD
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Liten, vellydende og anvendelig - kombinert DAC, hodetelefonforsterker og forforsterker i nanoformat.

  Les mer...
 • STILLA - Stig Arne si dagbok juni 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Onsdag 21. juni nådde FM-stilla vestlendingane. Eg sto seint opp, sjangla ut på badet og skrudde på ein liten reiseradio attmed vasken, og vart møtt med eit illevarslande snerr. Eller sus. Det var uansett ei ubehageleg oppleving, og det var vanskeleg å finna rytmen i tannpussen. 

  Les mer...
 • Nad 3020 – Del 2: NADen vert utfordra av ein jamnaldra Rotel.
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Midt i arbeidet med å skriva denne artikkelen, publiserte redaktør Karl Erik sin eigen artikkel om Nad 3020, attpåtil med trugsmål om å skriva del 2. Eg banna og tenkte at dette må jo bli kollisjon, og ringde. Men me vart raskt samde om at dette var jo berre moro, og at artiklane med litt samarbeid kunne utfylla kvarandre.

  Les mer...
 • Sonos PLAYBASE - den musikalske lydplanken
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Multiromskongen Sonos har utvidet repertoaret med en lydplanke. PLAYBASE mot PLAYBAR kan høres ut som kannibalisme, men der er det lett å gå i baret.

  Les mer...
 • Den nye vinen – to MM-pickupar frå Audio Technica på test
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Det er lett å la seg begistre av alt nytt. Og i pickupjungelen har eg ikkje greidd å finne ei erstatning for det eg har sett på som den beste moving magnet-konstruksjonen eg har fått skikkeleg til, den for lengst utgådde Audio Technica AT 170 ML. Mykje betre enn 150 ML og 440. Men no...

  Les mer...
 • AudioQuest DragonFly Black – myggen som brølte!
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  AudioQuest har fått en slags referanseposisjon blant de ultralette USB-DACer. Jeg har testet den minste versjonen av siste generasjon (1.5), som ble introdusert for et drøyt år siden. Hils på DragonFly Black.

  Les mer...
 • NAD 3020 – Del 1: Hva var det egentlig med denne legenden?
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  I tillegg til å være verdens mest produserte forsterker, har NAD 3020 den egenskapen at den får en del gamle gubber til å få et litt sløret blikk når denne legenden nevnes. Men hva er det egentlig med denne forsterkeren, og hvordan står den seg egentlig i dag?

  Les mer...
 • Vossajazz 2017 laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Dette skulle handla om Vossajazz, og det skal det og, men fyrst må eg få lufte eit par frustrasjonar.

  Les mer...
 • Dereneville Magic-Mat og Headshell Contact-Mat:
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen skal jeg ta for meg en platematte og mellomleggs plater for bruk mellom pickup og head-shell fra det tyske firmaet Dereneville. Konstruktørene i dette firmaet er tydlighvis klar over problematikken som resonanser utgjør og forsøker og lage produkter som skal hjelpe på problemene.

  Les mer...
 • Vossa jazz 2017 - fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som “førtidspensjonert” hadde eg i år betre tid enn nokon sinne til å førebu meg på årets Vossajazz (07.-09 april), og hadde gått gjennom samtlege artistar på Spotify og You Tube for å kartleggja kva grupper eg ville høyra på. 

  Les mer...
 • Vårpuls 2017
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  I år fikk undertegnede skviset inn et par besøk i Oslo under vårpuls 2017 og her er noen av inntrykkene mine. Det ble kun tid til besøk hos Duet audio's for meg nye lokaliteter i Akersgata og en tur innom Sterofil i Grensen.

  Les mer...
 • Audioquest JitterBug - Stig Arne si dagbok februar 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Førre dagboksartikkel, som vart presentert i januar, var skriven ferdig alt i november, men kom av årsaker som kan henda den beste, ikkje på trykk før i januar som sagt. I denne artikkelen har eg “dyrt og heilagt” lova at eg ska skriva oftare, og det har eg tenkt å halda.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser