lørdag, 17 juni 2017 09:06

Vrang – SæterSoul. Folkemusikk med aksent

Skrevet av

Vrang – SæterSoul. Folkemusikk med aksent.

Etter lang tids modning har Folkemusikktrioen Vrang utgitt CDen SæterSoul. Jeg har lyttet til den.

Vrang har sin bakgrunn fra mer enn ti år tilbake, og oppsto under den islandske sildefestivalen i Siglufjörður. Det er tre musikere fra Osloområdet med utspring fra Bærum Spelemannslag som bemanner trioen.

Jon Hellum Brodal trakterer hardingfele, fele og vokal i Vrang. Han har ellers satt sine spor i den Estlandske gruppa Aio, og i musikkteaterforestillingen Veslefrikk. I tillegg deltok han i innspillingen på KKV-albumet Tears of the World, av Knut reiersrud og Mighty Sam McClain.

Det gjorde også Tuva Færden, en annen deltaker i trioen. Hun er ellers med i den nystartede folkemusikktrioen Raabygg, som har basis i folkemusikk fra Agder. Tuva trakterer hardingfele, fele, lyre og vokal.

Maja Gravermoen Toresen er den tredje musikeren i trioen, og er også kjent for sin deltakelse i Einar Stray Orchestra. I Vrang spiller hun hardingfele, fele og mandolin, i tillegg til at hun synger.

I tillegg til trioen bidrar Anders Löfberg på cello og Jens Linell på perkusjon.

 

 

Inntrykk

Musikken på SæterSoul levner aldri tvil om at hovedingrediensen er folkemusikk, men har likevel uten unntak inspirasjon fra nye tider og fjerne strøk. Innimellom er det også antydning til urbane strøk fra felene.

Åpningssporet på SæterSoul er instrumentalen Ait Abdi. Dette er Jon Hellum Brodal sin komposisjon, og er inntrykk etter en reise trioen hadde til en Marokkansk landsby. Musikken fremstår som moderne folkemusikk med sydlig accent, særlig på grunn av flott rytmisk spill.

Neste spor er en kjenning fra et annet album jeg har skrevet om – albumet Gull i Munn av Jørn Simen Øverli og Sølvguttene. I Vrang sin inkarnasjon av Prøysen sin klassiker Lille Måltrost får vi en vakker og intens folkemusikkversjon med et snev av jazz.

Vriompeisen er en annen komposisjon av Brodal, og en av mine favoritter på dette albumet. Det er også Lomnesvisa, en Prøysenlåt som har en nesten magisk fremførelse med nerve. Vrang sitt enkle men likevel intense arrangement her er mesterlig. Og den generelt usøkte lyden på denne utgivelsen har en topp på dette sporet.

Gærne Anders er en interessant hybrid etter to ulike tradisjonelle slåtter fra naboygdene Sigdal og Krødsherad. Den kanskje mest rent klassiske folkemusikklåten på albumet, men likevel i en personlig Vrang-drakt.

I Bulgarske Føtter skal vi sørover igjen. Jeg sal ikke fornærme leserens intelligens med å fortelle hvilken nasjon det dreier seg om i dette tette, rytmiske arrangementet.

Nog är världen trötter et nytt høydepunkt på SæterSoul, og er en flott tolking av en tradisjonell svensk sang. Den påfølgende Play the Butternut Squash / raska på er en spennende instrumental komposisjon av Maja Gravermoen Toresen. Personlig får jeg litt britiske vibrasjoner, men det er kanskje utilsiktet.

Avslutningslåten Var inte rädd för mörkret er et nytt høydepunkt, og er en tradisjonell svensk melodi basert på dikt av Erik Blomberg. En lavtempo melodi og lavmælt stemning med en praktfull vokal prestasjon. Dessverre lar ikke albumet oss få innblikk i hvem av de to jentene som står for de enkelte vokalprestasjonene på albumet, men det er gjennomgående vakkert.

 

 

Lyden på SæterSoul

Vi er i all hovedsak vant med flott lyd på det aller meste av KKV sine utgivelser, selv om det finnes unntak der vi er nede på pari. Dette albumet har fantastisk god lyd, og er en sterk medvirkning til den intense stemningen albumet gir. Det er et nesten spooky stereoperspektiv på mange av låtene, og enkelte ganger får vi en mikrodynamikk som gir gåsehud. Jeg er også personlig tilhenger av at folkemusikkutgivelser skal ha en klang som tenderer mot det varme, og det får vi her. Samtidig med at detaljene fremstår krystallklart. Veldig bra jobbet av Halibakken lydstudio og Cutting Room.


Både lyden og de musikalske prestasjonene gjør at SæterSoul er et flott og verdifullt tilskudd til universet av folkemusikk i moderne drakt.

 

Lest 5603 ganger Sist redigert lørdag, 17 juni 2017 10:07
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.