mandag, 28 november 2022 19:50

TEST: Bose QCE II møter Pixel Buds Pro i Tombstone… Spesial

Skrevet av

Ved en tilfeldighet ankom disse to testobjektene omtrent samtidig. Og siden dette er to kandidater som kjemper i stort sett samme terreng, og siden det også fritt etter hukommelsen er 50 år siden jeg leste Morgan Kane-boka Duell i Tombstone, var det uunngåelig at dette måtte bli en duell.

INNHOLD

BOSE QUIETCOMFORT EARBUDS II

GOOGLE PIXEL BUDS PRO

TERRENGET

ETUI

QCE II

Pixel Buds Pro

Etappeseier

BATTERI OG LADING

QCE II

Pixel Buds Pro

Etappeseier

FORBINDELSER

DESIGN OG FARGER

QCE II

Pixel Buds Pro

Etappeseier

KOMFORT

QCE II

Pixel Buds Pro

Etappeseier

BETJENING

QCE II

Pixel Buds Pro

Etappeseier

APP

QCE II

Pixel Buds Pro

Etappeseier

TILPASNING

Etappeseier

EQUALIZER

QCE II

Pixel Buds Pro

Etappeseier

ANC

QCE II

Pixel Buds Pro

Pixel buds Pro - ANC og lydkvalitet

Etappeseier

DRIVERE

Etappeseier

VI SPILLER MUSIKK

Testløype

OPPSUMMERING LYTTEINNTRYKK

QCE II

Pixel Buds Pro

Etappeseier

Bose og Pixel mot de gamle heltene

NÅR RØYKEN LEGGER SEG I TOMBSTONE

KONKLUSJON

 

Det er egentlig litt ulikt bakteppe for disse testobjektene for mitt vedkommende. For mens jeg plukket opp Bose QuietComfort Earbuds II samtidig med at jeg leverte tilbake QC 45 fra samme produsent, var Pixel Buds Pro ettersendt i forbindelse med Google sin Norgeslansering av sin Pixel mobiltelefonkolleksjon i Norge.

BOSE QUIETCOMFORT EARBUDS II

QuietComfort 20Med et produktnavn som slutter på «II» skal det ikke så veldig mye omløp til for at man aner at det er en forløper med samme navn. For i tillegg til at Bose har vært en uformell konge på haugen i øvelsen støykansellerende hodetelefoner siden tidenes morgen med godt selskap av Sony i nyere tid, har de også hatt en historie med øreplugger -både kablede og trådløse. Mens de trådløse QuietComfort 20 og iOS-modellen 20i ble lansert i 2015, var det ikke før i 2020 Bose kom med sine første trådløse øreplugger – første generasjon QuietComfort Earbuds. Eller QCE blant venner. Og denne første generasjon QCE hadde en ganske heftig størrelse, og etuiet var enda mer brutalt.

Og i tillegg til Sport Open Earbuds som ble lansert i begynnelsen av 2021, kom vårt testeksemplar i september i høst. De er 2. generasjon av QuietComfort Earbuds, kalt QCE II, og har en veil pris på NOK 2.999,-. De har fremdeles et ganske voluminøst etui, men er likevel veldig mye mer moderat enn forgjengerne.

GOOGLE PIXEL BUDS PRO

Pixel BudsOgså Pixel har en temmelig fersk historikk i øvelsen øreplugger. Og da tenker jeg ikke i Norge, for her bla Pixel mobiltelefoner og øreplugger lansert via offisielle kanaler den 6. oktober i år. Men også internasjonalt kom Google sent i gang med sine Pixel Buds, men likevel betydelig tidligere enn Bose med sine trådløse modeller. På en annen side var ikke disse debutmodellene til Pixel helt trådløse, men hadde en kabel mellom høyre og venstre øreplugg. Derimot var oppfølgerne som kom i 2019 helt trådløse.

I 2021 kom en ny modellserie kalt Pixel Buds A-Series, og den ble med i Norgeslanseringen nå i høst med en prislapp på NOK 1.199,-. Pixel Buds A-serie har ikke støykansellering, men det har Pixel Buds Pro – våre testmodeller til 2.399,-. 

TERRENGET

De hvasseste konkurrentene til Pixel Buds Pro og Bose QCE II jeg har testet i løpet av de to siste årene er Huawei FreeBuds Pro 2, Beoplay EQ og B&W PI7. Dette er øreplugger som på lanseringstidspunktet strekker seg fra 1.999,- for Huawei-modellene til godt over fire tusenlapper for de to andre. B&W PI7 har riktignok fått en betydelig prisreduksjon etter hvert. Dette har til nå vært mine favoritter av trådløse øreplugger når det gjelder lydkvalitet, Men Huawei FreeBuds Pro 2 var så nær at det måtte avgjøres med målfoto da jeg testet dem tidligere i høst. Og B&W PI7 har vært de eneste blåtannmodellene som kunne puste de kablede Sennheiser IE 300 i nakken, mens avstanden til de mye dyrere IE 600 har vært litt for stor.

Jeg har valgt å legge opp testløype som en fortsettelse av den testløpa som ble benyttet for FreeBuds Pro 2, Beoplay EQ og B&W PI7, der kommentarene for hvert spor i løypa er beholdt som referanse sammen med kommentarene til Pixel- og Bose-modellene.

Men vi må selvfølgelig ikke underslå at det også er andre aktuelle konkurrenter som jeg ikke har testet enda. Sony WF-1000XM4 og Sennheiser Momentum True Wireless 3 er kanskje de mest interessante. For ikke å snakke om konkurrentene fra de to store økosystemene som konkurrerer med Google – Apple og Samsung. Og da er det selvfølgelig AirPods Pro 2nd. gen og Galaxy Buds Pro 2 vi snakker om.

ETUI

QCE II

Som antydet innledningsvis Har QuietComfort Earbuds II et ganske ruvende etui, selv om det er dramatisk mye mindre enn etuiet til forgjengeren. Størrelsen ligger vel på noe av det samme som B&W PI7, selv om Bose sitt etui har avrundede former som gjør at det likevel glir enkelt opp og ned av lomma. Og dessuten virker det betydelig mer hardfør, og med en holdbar finish som er langt bedre enn PI7 sitt etui, som ellers var det svake punktet på PI7.

Men Bose sitt etui har også sin akilleshæl, og det er den tråløse ladingen som er fraværende - et ikke uvesentlig ankepunkt på modeller til tre tusen.

På en annen side syns jeg krybbeløsningen inne i etuiet fungerer godt, og det oppleves som noe enklere å ta ut ørepluggene enn på Pixel Buds Pro.

Designet på etuiet er det vel egentlig ikke så mye å si om. Det fungerer greit nok, uten å være veldig elegant. Men det er plastkvaliteten som berger inntrykket, og den relativt høye netto vekten på snaut 60 gram bekrefter et kvalitetsinntrykk. Og tross alt betyr det langt mer enn om du drasser rundt på 10 gram ekstra i dine daglige gjøremål.

Pixel Buds Pro

Selv om etuiet på Pixel Buds Pro er veldig enkelt, har de ved hjelp av veldig effektfulle virkemidler greid å skape et svært elegant etui. Den nesten flatklemte eggeformen (don`t try this at home) har en matt overflate i offwhite plast av høy kvalitet, og en tynn sort stripe aksentuerer hvor lokket befinner seg. Under lokket på det lyse etuiet er det en sort innmat som gir rom for de to ørepluggene, og her skal det litt trening til før man kan plukke ørepluggene ubesværet ut.

Vekten på etuiet er ganske lav, med en nettovekt på rett under 43 gram. Det er likevel tilstrekkelig mye til at kvalitetsfølelsen er ivaretatt.

Og her har Google sørget for at QI-lading er på plass. Sammen med en Pixel 7 eller 7 Pro kunne jeg også benytte funksjonen «Batterideling», eller Reversed Charging som det også kalles. Veldig praktisk dersom du er på tur, og har begrenset mengde med ladere og ladekabler. Eller du har mye ekstra strøm på mobilen, og har gått tom i ørepluggene. Men denne batteridelingen må aktiveres for hver gang du skal benytte den, et fornuftig grep for at det ikke skal skje utilsiktet.

Etappeseier

I denne etappe blir det en klar etappeseier til Pixel Buds Pro, spesielt på grunn av størrelse, design og QI-lading.

BATTERI OG LADING

QCE II

Batteritiden på ørepluggene er oppgitt til 6 timer, og siden ANC ikke kan slås av er dette inklusiv bruk av ANC. Etuiet gir mulighet for 3 ekstra ladninger, som skulle gi en samlet batteritid på 24 timer, som er litt over middels, tatt i betraktning at det er inklusiv bruk av ANC.

Ladetid for øreplugger er 1 time, mens det for etuiet er tre timer. Og som nevnt i forrige avsnitt har QCE II ikke QI-lading.

Pixel Buds Pro

Batteritiden på Pixel Buds Pro er oppgitt litt lavere enn for Bose, med 5 timer med bruk av ANC, og 24 timer totalt inklusiv ladninger i etuiet. Uten ANC aktivert er det oppgitt hele 11 timer, og total 31 timer med lading i etuiet.

Ladetiden på Pixel Buds Pro er ikke oppgitt, og jeg har heller ikke målt den. Men jeg har hatt stor glede av QI-lading.

Etappeseier

En forsiktig etappeseier til Bose her, siden jeg har lagt vekt på batteritid med ANC

FORBINDELSER

Her er situasjonen den at mens Bose stiller med aller nyeste versjon av blåtann, BT 5.3, har Pixel BT 5.0. Begge deler er mer enn godkjent. Litt overraskende er det kanskje at begge modellene har blåtann-kodeker begrenset til SBC og AAC.

DESIGN OG FARGER

Siden vi omtalte design på etuiet i et tidligere avsnitt om nettopp etuiet, er dette avsnittet begrenset til å omhandle design på selve ørepluggene.

QCE II

Bose har gått litt nye veier med sitt design av QuietComfort Earbuds II. Og et kreativt design er alltid kjærkomment, spesielt når det i tillegg til å ivareta utseende har en funksjonell motivasjon. For der Bose med forrige modell hadde en gigantisk plate som lå nærmest som en tech-ørepynt, har de nå redusert den til en stang litt tilsvarende det konseptet Apple og mange andre benytter, men med den forskjellen at den er litt kortere og bredere enn de aller fleste. Dermed blir det også spillerom for en slags touchflate på utsiden av denne stangen.

Men en annen kanskje enda viktigere del av dette designkonseptet er at de har videreutviklet den minivingen som bidrar både til en god forsegling og til å holde ørepluggene på plass. Og for å ivareta en personlig tilpasning som er så viktig på nettopp øreplugger har Bose levert tre ulike størrelser på denne vingen, som dermed enkelt kan tilpasses brukeren. Dette oppleves som en svært god løsning, for QCE II har både en god komfort, og en opplevd sikker passform som gjør at ørepluggene ikke lett vil falle ut.

Bose QCE II kan leveres i både sort (Triple Black) og hvit (Soapstone) utførelse. Testeksemplaret er i sort utførelse, og jeg tenker at dette kanskje er den mest praktiske varianten – ikke minst med tanke på øreadapterne etter lengre bruk.

Pixel Buds Pro

Google har valgt et helt annet designkonsept med sitt dråpeformede design. Også dette konseptet har sine røtter, og både B&O sin tidlige modell Beoplay E8 som vi testet for noen år siden og ferske utgaver av Samsung sine Galaxy Buds2 og Buds2 Pro er ganske beslektet. Men Pixel har funnet sitt eget uttrykk på dette konseptet ved hjelp av fargesettingen – i hvert fall på testeksemplaret som er i fargen Fog, der touchflaten er i en lys kontrasterende farge til antrasitt som er fargen til resten av konstruksjonen. Dette i motsetning fargevalget Charcoal, som fremstår som ensfarget antrasitt.

Det positive med Pixel Buds sitt designkonsept er at det fremstår som litt diskre, og lite ruvende.

Men det er også noen litt uheldige sideeffekter av dette designet. Ørepluggene fremstår med en uklar retning, og det er ikke helt åpenbart hvilken vei de skal settes inn i øret, bortsett fra at øreadapteren selvfølgelig skal vende innover. Etter litt tilvenning oppdager du likevel fort at det er bare å sette den inn en eller annen vei, og så skru den bakover til den butter i hjernebarken. Da bør du stoppe.

Pixel buds oppleves ikke å ha fullt så god sikring mot å falle ut som Bose har. Jeg opplever av og til at jeg får behov for å sjekke at de sitter helt godt på plass under bruk ved utendørs gange.

Etappeseier

Her er jeg sterkt i tvil, siden det er styrker og svakheter hos begge. Så jeg lander på uavgjort.

KOMFORT

QCE II

Som jeg så vidt antydet i avsnittet om design har QCE II god komfort. De kan benyttes lenge uten at det gir noen form for ubehag, og må få godt over middels i denne øvelsen. De er likevel ikke helt oppe blant mine favoritter, som er åpne stangkonstruksjoner tilsvarende det jeg har opplevd med Huawei FreeBuds 3 og 4.

I begrepet komfort på øreplugger hører det også med at de oppleves å sitte trygt fast, og det bidrar til at QCE II får en god score her.

Pixel Buds Pro

Selv om det er ganske jevn konkurranse mellom Bose og Pixel i denne øvelsen, der de begge scorer godt i komfort, er det ikke til å komme fra at jeg opplevde Pixel Buds Pro som enda et hakk bedre enn QCE II. Men bare et lite hakk. Det er ganske lite merkbart at du har ørepluggene i øret, og igjen må jeg vise til at det bare er de åpne stangkonseptene som oppleves som klart bedre.

En effekt av at Pixel Buds Pro bygger så lite ut av øret er at de også fungerer bra for de av oss som liker å ta en middagslur med musikk på øret. Du kan godt ligge med hodet over på siden uten at det blir et vesentlig komfortproblem.

Etappeseier

Begge kandidatene er gode på komfort, men jeg må gi seieren til Google Pixel. Utslagsgivende var det at jeg i lengre perioder har beholdt ørepluggene på i lang tid etter at musikklyttingen tok slutt. Jeg var til og med i ferd med å gå i dusjen en søndag formiddag med ørepluggene på.

BETJENING

QCE II

Vi har tidligere omtalt touchflatene på QCE II, og det er her all direktekontroll på ørepluggene foregår. Og i utgangspunktet er kommandoene like på hhv høyre- og venstre øreplugg, men du har mulighet for å gå inn og overstyre dette til egne preferanser for «trykk og hold». Jeg valgte å ha taleassistent på venstre plugg, og skifte mellom ANC-moduser på høyre plugg.

De ulike kommandoene følger et kjent mønster som er ganske gjenkjennbart fra andre enheter. Det inkluderer volum opp- og ned, som styres ved å stryke opp eller ned på styreflaten. Dette fungerer ganske godt, men er i overkant langsom. Litt økt utveksling hadde vært en fordel. Jeg har vel allerede i en annen sammenheng benyttet sammenligningen med at det kan føles litt som å sykle ned Lierbakkene i 1. gir på en 24-girs sykkel.

Bortsett fra det oppleves det at det er ganske stor treffsikkerhet i denne betjeningen, med lite «hit & miss».

Pixel Buds Pro

Pixel har en betjening som minner svært mye om betjeningen på QCE II. Også har er det et touchpanel, men i motsetning til det avlange panelet på Bose er det sirkulært hos Pixel. Det er en fordel ved trykkbetjening, men en ulempe ved strykebevegelser – dvs. volum opp og ned.

De ulikekommandoene er egentlig akkurat de samme som på Bose. Men det er likevel litt lettere å foreta feilbetjeninger her. Jeg opplevde f.eks. å endre ANC-mode ved et uhell flere ganger under testen, når jeg egentlig skulle dobbel-tappe for å skippe til neste spor. Også ved volumjustering er det fort gjort å pause musikken ved et uhell. Jeg tenker at dette kan løses ved å ha mulighet for litt sterkere skille mellom å trykke og å tappe nos som virker plausibelt kan endres med en softwareoppdatering.

Etappeseier

Begge kandidatene er gode på betjening, men jeg må gi seieren til Bose, siden de har mindre innslag av feilbetjening.

APP

QCE II

Bose har en veldig bra app som heter Bose Music App, og som jeg ble godt kjent med i min test av Bose QC45 som ble publisert tidligere i høst.

En veldig kjekk detalj i denne appen er at den har en avdeling for hvilken enhet som skal være kilde dersom flere er tilkoblet samtidig. Det er også en test av passform, og den har en notorisk trang til å insinuere at passformen er god på venstre øre, men ikke like god på høyre øre. Den skal få høre fra min advokat.

Batteristatus på begge ørepluggene vises, og du kan gå inn og stille på ANC-moduser. Dette kommer vi tilbake til i et senere kapittel.

Alt i alt en veldig bra score for appen til Bose.

Pixel Buds Pro

Også Pixel har en god app for styring av ørepluggene. Men det er likevel et par overraskelser. For det første finnes det ikke en app for iOS. Det betyr at du ikke kan gå inn og foreta enkelte justeringer som du har tilgang til i appen. Dette kan være den nye EQ-funksjonen som kom ved siste softwareoppdatering i høst. Eller finn mine earbuds, eller den øretuppjusteringen som også Pixel tilbyr. Men det er viktig å understreke at Pixel Buds Pro fungerer helt problemfritt sammen med en iPhone. Tilkoblingen går prikkfritt – det er bare de nevnte justeringene du eventuelt må ta på en Androidbasert enhet.

Sammen med en Pixel-mobil går det hele ekstra glatt, siden Pixel Buds-appen dukker opp automatisk første gang du åpner lokket på etuiet når du er i nærheten av en Pixel-mobil. Og så er det også en fantastisk komfortabel Google-synergi at du får tilgang til veldig mange av funksjonene i appen når du trykker på volumkontrollknappene på en Pixel-mobil. Dette er et ekstra godt argument for å velge Pixel Buds Pro hvis de skal kombineres med en Pixel Mobiltelefon, som Pixel 6a, 7 eller 7 Pro, som vi nettopp har publisert tester av. Det er likevel litt overraskende at appen Google Pixel Buds ikke blir lagret med et App-ikon på Pixelmobilene, men må lastes inn via Google Stor hver gang, til tross for at appen åpenbart allerede er installert. Dette i motsetning til på Samsung Galaxy S10, der Google Pixel Buds-appen blir lagret med et ikon. Jeg går ut fra at dette skjer på alle andre Androidbaserte mobiler også

Også på Pixel Buds Pro kan du differensiere trykk og hold ved å gå inn i appen. Og da er det litt viktig å våre oppmerksom på at dersom du ønsker å få muligheten for å skifte mellom de tre modusene for ANC, er det venstre øreplugg som skal konfigureres til denne funksjonen. Hvis du velger høyre plugg er det bare av og på du kan velge mellom.

Multipunkt Connection er tilgjengelig også her, som på Bose sin app.

Etappeseier

Denne er litt vanskelig, og begge ørepluggene har veldig gode apper. Jeg tror jeg må gi betinget resultat her. Pixel Pro tar seieren sammen med Androidmobiler, og da særlig med Pixel-mobiler. Mens Bose er det beste valget i kombinasjon med iOS-enheter.

TILPASNING

Både Bose og Pixel har en ganske lik funksjon for å teste tilpasningen, i tillegg til at de leverer med tre sett med øreadaptere. Men i tillegg har Bose gått et lite skritt lenger, ved at de spiller en kort testtone hver gang du tar på ørepluggene. Denne skal sørge for en automatisk EQ-tilpasning.

Etappeseier

Godt resultat for begge, men en forsiktig etappeseier til Bose, både på grunn av justerbare vinger og testtone som avspilles automatisk hver gang.

EQUALIZER

QCE II

Bose hadde en tre bånds equalizer fra start. Det er en tre-bånds tonekontroll, med grafisk visning. Det er vel og bra, men Bose har samme unnlatelsessynd som Pixel, ved at de ikke har oppgitt frekvensen for de respektive kontrollene.

Og så er det fire forhåndsdefinerte EQ-stillinger, som heldigvis har intuitivt beskrivende navn i motsetning til de som benytter mer romantiske benevnelser på sine EQ-presets. For Bassøkning, Bassreduksjon Diskantøkning og Diskantreduksjon skulle ikke være lett å misforstå. Og så er det uansett uendelig mye mer presist å benytte den grafiske reguleringen.


Pixel Buds Pro

Pixel Buds Pro hadde innledningsvis ingen EQ-innstillinger tilgjengelig, og det fikk de litt kritikk for. Men med siste softwareoppdatering som for øvrig har det interessant navnet 3.14 – ikke 3.14159265359 – var dette en av oppdateringene.

I Pixel sin EQ er det fem bånd som også har slidere, men ikke den samme frekvenskurvevisningen som i Bose-appen. Men det spiller for så vidt mindre rolle, for du får langt mer presis regulering her enn med de tre i Bose. Og så ønsker jeg meg fremdeles en angivelse av frekvens, i stedet for Øvre diskant / diskant / middels(!) / bass / lav bass.

Det er også en fordel at du kan lagre de innstillingene du gjør, i tillegg til at du også her har tilgang til forhåndsdefinerte EQ-innstillinger – 6 stykker.

Etappeseier

Her blir det etappeseier til Pixel Buds Pro

ANC

QCE II

Bose hevder selv at de med QuietComfort Earbuds II har laget verdens beste støykansellerende øreplugger. Og selvskryt skal man lytte til, for det kommer fra hjertet. Og dessuten – i Bose sitt tilfelle kommer det fra et hjerte som i en lang årrekke har pumpet for en produsent som har vært DeFacto verdensmester i ANC.

Men min oppgave i denne eller andre tester er ikke å automatisk gå ut fra at alt er som produsenten sier, så jeg må basere meg litt på det jeg hører også. Og jeg hører at Bose QCE II har betydelig bedre støykansellering enn de aller fleste ørepluggene jeg har testet. Det gjelder i de fleste frekvensområdene, men jeg får inntrykk av at den er ekstra bra i bassområdet.

Oppmerksomhetsmodusen, som er den jeg egentlig er mer opptatt av enn støykanselleringen er kanskje enda mer imponerende, og helt i tet. Bare Apple har rykte for å kunne måle krefter med QCE II i den øvelsen, men det har jeg ingen egne erfaringer med.

Et lite hjertesukk til slutt – jeg skulle ønske at Bose hadde en innstilling som slår av ANC helt, og ikke bare mulighet for å velge mellom støydemping og oppmerksomhet. Jeg vet at det er mange andre audiofile som ønsker seg det samme på ANC-hodetelefoner, og de produsentene fleste tilbyr det. Dette var også situasjonen på QC45. Men det finnes faktisk en omvei som løser dette, for Bose har mulighet for flere egendefinerte ANC-stiler. Og jeg valgte en stil kalt musikk, der jeg stilte ANC-nivået til 0. Men jeg regner med at du ikke oppnår noen grad av batterisparing med denne metoden, som du etter alle solemerker ville oppnådd med å sla av ANC helt. I hvert fall fungerer alle andre ANC-hodetelefoner på den måten at batteritiden øker når ANC blir slått av.

Dette med ulike definerbare stiler er forresten nyttig til flere bruksområder. For du kan lagre ulike stiler med forskjellig nivå av ANC. For meg har det ikke noe nytteverdi, men for andre kan det være annerledes.

Pixel Buds Pro

Selv om Pixel Buds Pro har en god støykansellering greier den seg ikke helt å nå opp til Bose sitt nivå. Men når det er sagt er de absolutt gode, og over middels av det jeg har oppnådd. Omgivelseslyd er også god, men her syns jeg det blir en litt spesiell klang på lyden av omgivelsene, selv om musikken låter bra.

Pixel buds Pro - ANC og lydkvalitet

Da jeg første gang tok i bruk Pixel Buds Pro var den i Støyreduksjonmode, og jeg var på vandring fra Løkka til sentrum for å treffe kjentfolk. Så slo jeg av ANC, og fikk et lite «what??». Jeg opplevde noe jeg har opplevd i større eller mindre grad hos andre produsenter, men aldri i like stor grad som med Pixel Buds Pro. For klangen forandret seg fundamentalt, og det på en måte som ikke funker for meg i det hele tatt. Den relativt fyldige og ganske behagelige klangbalansen med ANC påslått, og som i liten grad endrer seg også med «omgivelseslyd» påslått blir endret til en klangbalanse som mangler fyldighet og varme. Jeg har tidligere opplevd dette i størst grad på noen Huawei-modeller, og alltid benyttet disse med støykansellering på enten det har vært behov for det eller ikke. Og det gjelder også for Pixel Buds Pro. Derfor har jeg også benyttet ANC påslått også i både testløypa og andre lytteseanser under testen. Nå når den siste softwareoppdateringen har gitt en godt brukbar EQ kunne jeg sikkert ha kompensert med denne i stedet, men med ANC påslått er det ikke behov for det. Klangbalansen er utmerket for meg uten bruk av EQ.

Etappeseier

I øvelsen ANC blir det en klar etappeseier til Bose.

DRIVERE

Livet har lært meg at jeg skal skygge unna forhåndsforventninger når det gjelder sammenhengen mellom størrelse på driverne på øreplugger og lydkvalitet. Jeg har ikke greid å finne noen klar sammenheng, og slett ikke en indikasjon på at større er bedre. Så når jeg registrerer at Bose har drivere med diameter 9,3mm mens Google Pixel Pro har drivere på 11mm, er det bare et faktum å registrere uten at jeg legger noe mer i det.

Etappeseier

Ingen etappeseier her.

VI SPILLER MUSIKK

Så har vi kommet til det som etter hvert har blitt en tradisjonsrik etappe, med en testløype på en god del mer eller mindre faste spor, som riktignok blir oppdatert etter hvert. Denne gangen har jeg valgt å holde på testløype som startet med B&W PI7 og B&O EQ, og som etter hvert ble utvidet med Huawei FreeBuds Pro 2. Kommentarene fra disse ligger som referanse, men det har ikke blitt avspilt en ny runde med disse nå.

Jeg har etter hvert begynt å fase over til Qobuz i testløypa, men på grunn av historikken er det denne gangen fremdeles TIDAL.

I testløypa er det benyttet avspilling uten noen EQ-innstillinger, men begge er avspilt med ANC støykansellering. QCE II fordi den ikke kan slås av, og Pixel Buds Pro fordi klangbalansen ikke funker for meg uten ANC aktivert.

Og så vil jeg igjen minne om at denne testløypa bare utgjøre en veldig liten del av lytteseansene med de to kandidatene.

 • Pixel Buds Pro ble avspilt med AAC på Pixel 7 Pro, med ANC på.
 • Bose QCE II ble avspilt med AAC på Pixel 7 Pro
 • PI7 avspilt med AAC på iPhone 11
 • EQ avspilt med aptX Adaptive på Samsung Galaxy S10
 • FreeBuds Pro 2 avspilt med AAC på iPhone 11

Testløype

 1. KARI BREMNES. SYK PIKE – LØSRIVELSE
  Pixel Buds Pro:
  Litt mer balansert lyd enn QCE II. Bassen er ikke fullt så ruvende som på Bose, og også vokalen mangler noe av sibilansen til QCE II.
  Bose QCE II:
  Jeg får litt førsteinntrykk av en V-formet frekvenskarakteristikk. Bassen er ganske ruvende, og samtidig er Kari sin vokal litt spiss.

  B&W PI7: Det blir mye bass i denne rapporten, men selv om Syk Pike primært handler om alt annet enn bass er det uunngåelig å bli satt ut av den autoritære gjengivelsen av Bjørn Kjellemyr sin bass allerede i introen. Ellers fin og velbalansert gjengivelse av dette sporet.
  Beoplay EQ: Ganske balansert klang, men med fokus på de perkussive detaljene
  FreeBuds Pro 2: Dyp og presis bass, som er godt balanser. Kari sin vokal er en anelse skarp. Gjengivelsen fokuserer på melodi. Helhet og den dramatiske fortellingen.

 2. KEITH JARRETT. FOR MILES – BYE BYE BLACKBIRD
  Pixel Buds Pro:
  Jack DeJohnette sine fabuleringer har enn fin balanse mellom musikkfokusering og detaljgjengivelse. Fin mikrodynamikk, som jeg er vant med på dette sporet. Også bassen til Gary Peacock og Keith Jarrett sitt piano blir gjengitt med finklang, og med bra detaljgjengivelse.
  Bose QCE II:
  Cymbalene blir litt mer fremtredende her enn med Pixel Buds Pro. Men det er utrolig flott punch i trommesettet, og Gary sin bass blir kanskje litt mer fremtredende enn på Pixel. Mens jeg verdsatte den litt mer varme klangen i pianoet på Pixel Buds Pro.

  B&W PI7:
  Sporet åpner med en luftigere og mer detaljert gjengivelse av Jack DeJohnette sine fabuleringer enn jeg har opplevd på en god stund. Gary Peacock sin kontrabass holder seg behersket i bakgrunnen mens Jarrett sitt piano har en fin balanse i klangen.
  Beoplay EQ: Veldig åpen gjengivelse av DeJohnette sin intro gjennom hele registeret, men med ekstra oppmerksomhet i diskanten. Fin pianoklang, mens Gary Peacock sin bass er litt slank.
  FreeBuds Pro 2: Veldig flott og luftig gjengivelse av Jack DeJohnette. Fin bass. Pianoet er distinkt, med en nøytral klang.

 3. KOLBJØRN FALKEID. ALT – SOLSKINNSDYPET
  Pixel Buds Pro
  Fin gjengivelse av Kjellemyr sin bass, mens jeg syns t trompet og vokal er litt mer balansert enn med Bose.
  Bose QCE II: 
  Flott fremheving av bassen til Kjellemyr, mens Arve Henriksen sin trompet blir litt lys i toppen. Det gjelder også for Falkeid sin vokal.

  B&W PI7: På denne perlen av en utgivelse av Kolbjørn Falkeid som dessverre gikk bort tidligere i sommer, syns jeg Arve Henriksen sin fabulerende trompet i bakgrunnen kommer ekstra tydelig frem. Det illustrerer PI7 sin evne til å skille begivenhetene fra hverandre.
  Beoplay EQ: Også på EQ er det ekstra mye oppmerksomhet rettet mot Arve Henriksen. Kolbjørn Falkeid sin stemme litt skarp i kanten
  FreeBuds Pro 2: I introen er det Ketil Bjørnstad sitt piano som får mest oppmerksomhet. Kolbjørn Falkeid sin vokal er godt gjengitt.

 4. LEONARD COHEN. HAPPENS TO THE HEART – THANKS FOR THE DANCE
  Pixel Buds Pro:
  Flott gjengivelse, og god bass i Cohen sin vokal.
  Bose QCE II: Det er vanskelig å unngå å bli litt ekstra entusiastisk over et ekstra løft i bassen på dette sporet, der Leonadr Cohen sin vokal selvfølgelig dominerer.

  B&W PI7: Jeg kvepper nesten til når Leonard Cohen brått entrer lydbildet på denne utgivelsen som er produsert etter hans død. Autoritært og hudløst.
  Beoplay EQ: Litt lysere klang på EQ enn på PI7, men samme grad av nærvær
  FreeBuds Pro 2: Veldig god gjengivelse med flot klang i Cohen sin vokal.

 5. ØYVIND KRISTIANSEN, JONAS KILMORK VEMØY. FORSAKEN – HYMNS OF COMPASSION
  Pixel Buds Pro:
  Pixel Buds Pro har nesten like voldsom bass her som Bose, og de takler det veldig bra. Fin vokalgjengivelse.
  Bose QCE II: Introen på dette sporet har en bass som er dominerende på de aller fleste oppsettene, og Bose QCE II er selvfølgelig ikke noe unntak. Jeg blir litt overrasket over at det ikke er nevneverdige sibilantutfordringer, for det forekommer hyppig på dette sporet.

  B&W PI7:
  Flott lydbilde. Ingen plagsomme sibilanter fra Bete S. Lech sin vokal, som jeg har opplevd med andre oppsett. Også veldig bra bassgjengivelse
  Beoplay EQ: Veldig bra bass i introen. Litt mer sibilant vokal fra Beate S. Lech enn på PI7
  FreeBuds Pro 2: Dyp og presis bass, der mange andre sliter litt. Beate sin vokal er flott, og bare et lite snev sibilant.

 6. SIRI SVALE BAND. DON`T EXPLAIN – BLACKBIRD
  Pixel Buds Pro: «
  Her var også Pixel Buds Pro litt pågående i toppen», skrev jeg før jeg oppdaget at ANC hadde blitt slått av ved et uhell. Etter et nytt forsøk er dette godt balansert, og men bassen til Bjørn Alterhaug er nydelig
  Bose QCE II: Fantastisk nerve i bassen til Alterhaug i det jeg fristes til å kalle tunefull bass. Siri sin vokal har litt sibilant gjengivelse, men er ellers nydelig.

  B&W PI7: Kontrabassen til Bjørn Alterhaug står frem veldig distinkt, og med fin klangbalanse. Det samme gjelder for Carl Haakon Waadeland
  Beoplay EQ: Veldig distinkt bass, og Siri sin vokal strå utrolig flott frem.
  FreeBuds Pro 2: Veldig flott bass fra Bjørn Alterhaug. Siri sin vokal strålende.

 7. FRANK ZAPPA. RUBBER SHIRT – SHEIK YERBOUTI
  Pixel Buds Pro:
  Nydelig, selv om bassen ikke er fullt så dominerende som på Bose. Og går kanskje heller ikke like dypt.
  Bose QCE II: Bassen til Patric O`Hearn på dette klassiske Zappasporet er magisk, og veldig dynamisk gjengitt.

  B&W PI7: Stadig imponerende bass, og en fantastisk transientvillighet.
  Beoplay EQ: Her er det en voldsom mikrodynamikk, selv om bassen ikke er like dyp på EQ som på PI7
  FreeBuds Pro 2: Imponerende bass og mikrodynamikk.

 8. GREATFUL DEAD. DEATH DON`T HACE NO MERCY – LIVE / DEAD
  Pixel Buds Pro:
  Dette sporet har en veldig flott transparens, samtidig med at det er noe forvrengning enkelte steder. Og dette er ikke Pixel sin skyld. Men både transparens og vreng blir taklet veldig bra.
  Bose QCE II: Det er veldig hyggelig med den ekstra fokuseringen i bassen som QCE II gir, og den fører til at jeg foretrekker Bose på dette sporet. Gir nesten litt gåsehud.

  B&W PI7: Dette sporet har bokstavelig talt litt variabel track record når det gjelder lydkvalitet. PI7 greier å gjengi dette litt krevende sporet utmerket, og vreng på PigPen sitt orgel fremstår som en naturlig ingrediens. Det samme gjelder tidvis på Jerry Garcia sin karakteristiske gitar.
  Beoplay EQ: Her savnes litt mer fyldig mellomtone.
  FreeBuds Pro 2: God transparens, og vreng på orgelet blir godt og klart gjengitt.

 9. ERIK FRIEDLANDER. BOHEMIA AFTER DARK – OSCALYPSO
  Pixel Buds Pro:
  Flott gjengivelse, men her foretrekkes Bose.
  Bose QCE II: Også på dette sporet setter jeg stor pris på et ekstra løft i bassen som QCE II gir. Ellers god detaljering av dette sporet.

  B&W PI7:
  En gjengivelse proppfull av detaljer og perspektiv.
  Beoplay EQ: Utrolig god separasjon av instrumentene, kombinert med ekstrem dynamikk.
  FreeBuds Pro 2: Distinkt, og med god mikrodynamikk og perspektiv

 10. NIGEL KENNEDY. VIVALDI: THE NEW FOUR SEASONS: SUMMER: 8 FEAR – VIVLDI: THE NEW FOUR SEASONS
  Pixel Buds Pro:
  Bra varme i de opprinnelige Vivaldipartiene, og vrengen i Kennedy-passasjene er vel så ukomfortable som de må være.
  Bose QCE II:
  Tydelig mindre varme her enn med Pixel. Og Kennedy-passasjene er enda mer ukomfortable.

  B&W PI7:
  Essensen med PI7 er at de greier å holde styr på begivenhetene også i Kennedy sine crescendoer. Og samtidig gjengis en fin og nesten romantisk klang i de mer autentiske passasjene i dette barokkstykket av mesteren fra Venezia.
  Beoplay EQ: Savner litt varme i Vivaldi-partiene, mens Kennedy-kreasjonene gjengis veldig bra.
  FreeBuds Pro 2: Vivaldi-passasjene lyrisk, fint og balansert. Kennedy-passasjene sin vreng gjengis greit.

 11. LOUIS ARMSTRONG. ST. JAMES INFIRMARY – SATCHMO PLAYS KING OLIVER
  Pixel Buds Pro: Fin balanse i klangen både på tormpet og vokal.
  Bose QCE II: Trompeten litt pågående i toppen, men vokalen har fin balanse.

  B&W PI7:
  Utrolig bra perspektiv, som få andre øreplugger er i nærheten av.
  Beoplay EQ: Et ekstremt nærvær, som nesten overgår PI7.
  FreeBuds Pro 2: Trompeten luftig og fint gjengitt, og med flott perspektiv. Louis sin vokal fin

 12. ARILD ANDERSEN. PATCH OF LIGHT – HYPERBOREAN
  Pixel Buds Pro:
  Fin klang med bra varme, selv om andre enheter har gjengitt dette sporet med enda mer varme.
  Bose QCE II:
  Litt mer fremheving av diskanten på disse Bose-modellene.

  B&W PI7:
  Fin og balansert varme i stryker-passasjene, samtidig som instrumentene adskilles bra.
  Beoplay EQ: Strykerne separeres godt, men jeg ønsker litt mer varme.
  FreeBuds Pro 2: Flott klang med middels varme.
 13. ARILD ANDERSEN. HYPERBOREAN – HYPERBOREAN
  Pixel Buds Pro:
  Flott klang, og veldig melodisk og fin gjengivelse av Arild Andersen sin bass, med god dybde i klangen.
  Bose QCE II: Kanskje enda bedre klang enn med Pixel Buds Pro, selv om bassen tenderer til «deeper than life». Og Paolo Vinaccia blir litt mer fremhevet.

  B&W PI7:
  Veldig bra gjengivelse av både Arild Andersen sin bass, og av nå avdøde Paola Vinaccia sine trommer.
  Beoplay EQ: Arild Andersen sin bass ikke fullt så dyp som på PI7, mens Vinaccia kommer enda bedre frem på EQ
  FreeBuds Pro 2: Imponerende presis og distinkt bass, og luftig gjengivelse av Paolo Vinaccia

 14. FRANK ZAPPA. DEBRA KADABRA – BONGO FURY
  Pixel Buds Pro:
  Et krevende spor, som Pixel Buds Pro kommer ganske bra unna med.
  Bose QCE II:
  Litt hardt i toppen.

  B&W PI7:
  Dette er litt som med Death Have No Mercy – et spor som ikke låter veldig bra på alle oppsett. Her briljerer PI7, og det må antas å være den flotte oppløsningen som har æren for det.
  Beoplay EQ: Introen litt tynn, spesielt saksen.
  FreeBuds Pro 2: Over middels bra gjengivelse av et krevende spor.
 15. FRANK ZAPPA. THE PURPLE LAGOON – ZAPPA IN NEW YORK
  Pixel Buds Pro
  : Fin og engasjerende gjengivelse, og god mikrodynamikk
  Bose QCE II:
  Åpenbart mer bass enn Pixel, og det kler sporet.

  B&W PI7:
  Allerede fra første note demonstreres den store klarheten og evnen til å skille instrumentene fra hverandre, sammen med en utpreget transientvillighet.
  Beoplay EQ: Dette sporet blir ikke gjengitt like bra på EQ som på PI7.
  FreeBuds Pro 2: Her briljerer FB PRO 2 i bassen - det blir en strålende forestilling

 16. GYDA VALTYSDOTTIR. UNFOLD – EPICYCLE II
  Pixel Buds Pro:
  Fin klang, med litt mindre varme enn Bose. Men til gjengjeld spiller Pixel Buds Pro med større raffinement.
  Bose QCE II: God klang. Litt mindre raffinert enn de beste.

  B&W PI7:
  Her er det viktig at strykerne kan skilles fra hverandre for at disse musikalske vandringene skal fremstå som en litt grå masse. Det mestrer PI7 godt.
  Beoplay EQ: En god detaljering og instrumentseparasjon går litt på bekostning av varme.
  FreeBuds Pro 2: Flott klang, med et snev varmere strykere?

 17. HELENE GRIMAUD. SILVESTROV: BAGATELLES I – XIII: BAGATELLE I – MEMORY
  Pixel Buds Pro:
  God og luftig gjengivelse av Ukrainske Silvestrov sin Bagatelle I
  Bose QCE II: En anelse mer fyldighet i klangen, selv om toppen er litt pågående.

  B&W PI7:
  Fin romformidling av dette flotte opptaket med Helene Grimaud.
  Beoplay EQ: Også her er det god formidling av rommet. Men pianoklangen er bedre på PI7
  FreeBuds Pro 2: Magisk gjengivelse av klaver og rom.

 18. KLEIVE, REIERSRUD, DISSING. KIMER I KLOKKER – DEN SIGNEDE DAG
  Pixel Buds Pro:
  Klokkekimingen i introen er litt mer moderat enn med Bose, og det samme gjelder for fretnoise. Orgelet en anelse mer moderat enn med Bose.
  Bose QCE II: De kimende klokkene i introen er litt i overkant kimende i toppen, og Knut Reiersrud sin fretnoise kan også bli litt i overkant. Men orgelet til Iver Kleive imponerer.

  B&W PI7:
  I tillegg til alle de andre kvalitetene er det en flott tredimensjonal gjengivelse. Basstonene på Iver Kleive sitt orgelspill imponerer.
  Beoplay EQ: God romgjengivelse fra Odense Domkirke. Povl Dissing sin vokal litt skarp. Fret noise fra Reiersrud sin gitar ekstra fremtredende. Klangbalansen for mye dominert av en pågående diskant.
  FreeBuds Pro 2: Masse luft i Odense domkirke. PD sin vokal fantastiske. Crescendoet på slutten a walk in the park 

 19. REIERSRUD, KLEIVE. SPOR 12 – HIMMELSKIP
  Pixel Buds Pro:
  Vakkert og luftig
  Bose QCE II: Her tror jeg at det må bli Bose som vinner duellen, takket være litt mer fylde i bunnen.

  B&W PI7:
  Veldig luftig og godt balansert gjengivelse, der detaljene kommer godt frem.
  Beoplay EQ: Dette mester EQ langt bedre enn Kimer i Klokker
  FreeBuds Pro 2: Praktfullt og magisk.. Og trafikkbrumming fra gatene rundt OD er fint med.

 20. JAN GARBAREK. MISSION: TO BE WHERE I AM – IT`S OK TO LISTEN TO THE GREY VOICE
  Pixel Buds Pro:
  Ganske annet klangbilde fra Garbarek sin saksofon enn med Bose. Weber sin bass noe mindre fremhevet.
  Bose QCE II: Flott gjengivelse av Eberhard Weber sin bass. Og Garbarek har fin klang, helt til det blir litt for heftig i toppen. Og det mangler kanskje litt raffinement.

  B&W PI7:
  Bassen til Eberhard Weber dominerer i et ellers veloppløst lydbilde
  Beoplay EQ: Eberhard Weber langt mindre dominerende.
  FreeBuds Pro 2: Fin gjengivelse

 

OPPSUMMERING LYTTEINNTRYKK

QCE II

Vi starter i bassen, og der er Bose et veldig hyggelig bekjentskap. Jeg opplever bok at dette er litt mer på den basstunge siden enn det som er nøytralt, men på en annen side er hodetelefoner og øreplugger mer snakk om personlige preferanser enn på vanlig stereo, og dessuten er det mer Harman sine targetkurver som er referanser enn lineær respons. Og det er litt av det som er moro med hodetelefoner og øreplugger – det er lov å ha det moro. Og QCE II håndterer dette litt ekstra trøkket i bassen på en utmerket måte, uten at det blir boomy, eller går utover klarheten i resten av frekvensområdet. Og selv om jeg på flertallet av sporene foretrakk lyden i Pixel, gjaldt det slett ikke alle. Og alltid var bassen et pluss hos Bose. Jeg noterte i te tilfelle begrepet «tunefull bass», og den karakteristikken kunne nok ha vært benyttet også på flere spor. Og det bekrefter at det ikke bare er kvantitet det er snakk om i bassen.

Mellomtonen er litt forsiktig på QCE II, og gir seg uttrykk i at klangbalansen oppleves å ha litt v-form.

Dette understrekes av at Bose er litt frempå i diskanten. Mange kan foretrekke denne klangbalansen som det er fristende å karakterisere som analytisk, men jeg syns at diskanten kan bli litt i overkant. Derfor foretrakk jeg å dempe den noen hakk i EQen, mens bassen ble beholdt uendret.

Totalt gir Bose QCE II en god lydgjengivelse, spesielt på grunn av en god bass. Og så har de nytte av en forsiktig demping i diskanten.

Pixel Buds Pro

Også med Pixel Buds Pro starter vi i bassen, og selv om disse ørepluggene er litt mer balansert i bassen enn rivalene fra Bose, er det i høyeste grad en god- og noen ganger også heftig bassgjengivelse. Nøkternt sett er Pixel Buds Pro mer korrekte i bassen, men uten på noen som helst måte å helle over mot det forsiktige. Jeg noterte begrepet Tunefull bass for Bose, og det var også aktuelt på noen spor med Pixel Buds Pro.

Mellomtonen var også godt balansert på Pixel Buds Pro, og det gir seg utslag i at jeg opplevde at de funket bedre med en naturlig- men behersket varme i strykere og vokaler. Og når jeg skriver behersket, er det fordi jeg ikke vil definere dem som utpreget varme øreplugger, bare godt balansert.

Og så har vi kommet til diskanten, som også er behersket, men heller ikke her forsiktig. Jeg skrev tidligere at jeg ikke har behov for EQ på Pixel Buds Pro så lenge ANC er aktivert. Likevel kan jeg kanskje foretrekke at diskanten er senket et lite hakk på enkelte spor, mens den står seg på å være uendret på det meste av musikken.

Etappeseier

Totalt sett foretrekker jeg klangen og lyden til Pixel Buds Pro på det meste av musikken sammenlignet med Bose uten EQ, men på enkelte spor ble jeg likevel forført av Bose sine bassegenskaper. Etappeseier til Pixel Buds Pro på lydgjengivelse.

Bose og Pixel mot de gamle heltene

Nå når vi har avklart lydgjengivelsen på Bose og Pixel Buds Pro kan det være nyttig å sammenligne lydgjengivelsen med de forrige heltene, der B&W PI7 behold plassen på toppen av pallen, tett fulgt av Huawei FreeBuds Pro 2, mens Beoplay EQ kom på en veldig avklart tredjeplass.

Her må det innrømmes at verken Bose eller Pixel Buds Pro greier dytte PI7 og FreeBuds Pro 2 ned fra sine respektive topplasser, men Pixel Buds Pro sniker seg inn på en tredjeplass. Den har ellers en lydkarakter som ikke er så veldig annerledes enn den FreeBuds Pro 2 fremviser, og de har begge stort utbytte av å bli benyttet med ANC påslått for best mulig klangbalanse.

Også Bose QCE slår Beoplay EQ på klangbalanse gjengitt uten EQ, og her er det en åpenbar forskjell i bassgjengivelsen som gir et utslag.

NÅR RØYKEN LEGGER SEG I TOMBSTONE

Da er oppgjørets time kommet i Tombstone, og når kruttrøyken har lagt seg er det tid for å slikke sår og oppsummere. Jeg kunne kanskje ha avgjort seierherre i duellen ved å telle antall etappeseire, men for meg er det ikke sånn det fungerer. Disse etappeseirene er mer for å klargjøre de ulike aspektene både for meg og for leserne, og så vet jeg at jeg og leserne vektlegger de ulike etappene svært ulikt.

Så for meg er det klart at dette blir en hovedvekt på hva som vektlegges mest av lydkvalitet og støykansellering. Begge modellene er veldig gode i begge øvelsene, men hvis du har samme lydpreferanser som meg, og samtidig vektlegger lyden mer enn støykansellering, er Google Pixel Pro et naturlig valg. Hvis du derimot i likhet med svært mange andre legger stor vekt på ANC, og i tillegg kanskje har en iPhone, vil Bose QCE II være det beste valget.

KONKLUSJON

Denne gangen har jeg valgt en ny tilnærming i testen, og det er første gang jeg gjennomfører en regelrett duell. Og erfaringen frister vel egentlig til gjentakelse, ikke minst når man står overfor to sammenlignbare testobjekter som begge hevder seg så godt som QCE II og Pixel Buds Pro gjør.

Bose har en markedsledende støykansellering i sine QCE II, kombinert med en veldig god lyd. Dette er kombinert med veldig bra allroundegenskaper, og er spesielt gode på betjening i tillegg til at de har en svært velutviklet app.

Og Google på sin side har en utmerket lydgjengivelse som ligger veldig tett på mine desiderte favoritter blant ANC-øreplugger. Dette er kombinert med god støykansellering og en rekke andre Allroundegenskaper. Og Pixel Buds Pro har en ekstra synergigevinst når de er brukt sammen med Pixel mobiltelefoner, selv om de fungerer utmerket med alle mobiler.

 

Veil. pris for Bose QCE II er NOK 2.999,-
Veil. pris for Pixel Buds Pro er kr. 2.399,-

Les mer om QuietComfort Earbuds II hos Bose
Les mer om Pixel Buds Pro hos Google

 

Lest 3577 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.