lørdag, 25 juni 2022 15:23

TEST: Chromecast med Google TV – Strømmeboksen som går i strupen på Apple TV Spesial

Skrevet av

Nye Chromecast ble egentlig lansert for nesten 2 år siden, men den har latt vente på seg i Skandinavia. Nå har den endelig landet også her, og vi har med stort begjær sikret oss et testeksemplar.

Den 30 september 2020 hadde Google et digitalt internasjonalt lauch-event med det litt originale navnet «Launch Night In». Og i tillegg til to nye Pixel-modeller var det to andre produkter som fanget min oppmerksomhet spesielt. Det ene var den nye Google Nest Audio, som vi allerede under lanseringen 30. september hadde hatt på test et par dager. Den gjorde en overraskende god figur, størrelse og pris tatt i betraktning, og den testen kan du lese her.

Det siste produktet som ble lansert var en helt ny Chromecast med Google TV, et helt annet og mer mer komplett produkt enn tidligere generasjoner av denne populære strømme-donglen. Men vi fikk beskjed fra våre kontakter i Google at den ikke kom til Norge i første omgang. Det har altså gått nesten to år før vi endelig fikk den hyggelige nyheten at Chromecast var på vei til Skandinavia via offisielle kanaler, selv om det riktignok skal ha vært mulig å få tak i denne gjennom andre kanaler enn Google.

Litt Chromecasthistorie

Den første utgaven av Chromecast kom for ni år siden, sommeren 2013. Den var som nå en liten dongle, men med et fysisk konsept som mer fremsto som en litt forvokst minnepinne. Den formfaktoren var litt uhensiktsmessig, siden det er betydelig risiko for skade på HDMI-inngangen ved brekking, og etterfølgende utgaver har hatt en mer hensiktsmessig løsning med en kort kabel mellom HDMI-plugg og selve donglen.

2. generasjon kom i 2015, samme år som Chromecast Audio ble lansert. Disse to enhetene hadde et annet fysisk design, med formfaktor som en liten skive.

Chromecast Audio oppnådde en stor interesse blant lydinteresserte, godt egnet til musikkstrømming. Og gjerne i kombinasjon med ekstern DAC tilkoblet via en 3.5mm mini-toslink i den kombinert analoge- og digitale utgangsterminalen. Chromecast Audio ble trukket fra markedet i begynnelsen av 2019, til manges store fortvilelse. Den er observert på bruktmarkedet til priser langt over opprinnelig nypris.

Chromecast Ultra kom i 1016, og var en versjon med kapasitet til å formidle signal med 4k og HDR. Og tredje generasjon ble lansert i 2018, før Chromecast med Google TV altså fikk sin internasjonale lansering høsten 2020.

Chromecast med Google TV

Vi må kanskje starte med å fortelle litt om at Google TV er en utvidelse av begrepet Android-tv, eller kanskje rettere et skinn utenpå Android TV. Det vil si at det er en AV-plattform som inneholder det du måtte ha behov for av Apper og strømmetjenester for TV og film, i tillegg til en del andre tjenester, som vi kommer tilbake til – deriblant musikkstrømmetjenester.

I denne testen vil jeg ha spesiell oppmerksomhet rettet mot Chromecast med Google TV som en direkte konkurrent til Apple TV 4k, og forsøke å kartlegge likheter og forskjeller mellom disse to enhetene.

Fysisk fremtoning

Det rent fysiske med denne nye modellen stadfester at det har vært en gradvis evolusjon, og nyeste Chromecast fremstår som en litt mer avlang utgave av CC 3. gen. Det har den store fordelen at du kan henge den i en HDMI-inngang på baksiden av TVen eller en AV-receiver, der du ellers må finne en liten plass til Apple TV i AV-hylla.

I underkant av denne testen kan du fordype deg i alle tekniske spesifikasjoner, men vi kan jo trekke frem høydepunktene her. Strømmen hentes fra en USB-lader på 5V og 1,5A, med andre ord kan du ikke benytte en typisk mobillader på 5 watt. Den gode nyheten er at strømadapteren følger med i esken.

Minnet er en del begrenset, i det det gis mulighet for lagring av 4,4GB. Dette vil definitivt holde for folk flest, men kan kanskje være en begrensning for spillnerder. Da er det betryggende at du kan koble til ekstern lagring via en USB-HUB.

 

Fjernkontroll

Og så er en av de store og viktige nyhetene at denne nye versjonen har en fysisk fjernkontroll, noe som er en viktig forutsetning for at den kan fremstå som en fullverdig konkurrent til Apple TV. Fjernkontrollen er i helplast med samme farge som du får Chromecast i. Det vil si hvit, eller to lyse pastellfarger. Funksjonaliteten er etter min oppfatning langt bedre enn forrige generasjon Siri Remote, mens den kanskje blir overgått av nyeste utgave av Apple sin fjernkontroll.

Den touchbaserte styreplaten på forrige Apple-kontroll kan være hurtig å betjene i noen sammenhenger, men gir samtidig en litt upresis betjening. Ikke minst gjelder det ved frem- og tilbakespoling under avspilling av videomateriale. Og dessuten var det fort gjort å snu den opp ned i farten. På Google sin fjernkontroll får du en litt mer klassisk utgave, med fire retningsbaserte knapper i en sirkel rundt ok-knappen.

Direkteknapp for Netflix og Youtube er svært kjærkomne valg, og også en programmerbar Power-knapp er akkurat det jeg har savnet på Apple-kontrollen, siden HDMI CEC-ikke fungerer knirkefritt sammen med Apple TV med mitt oppsett. Og det er flere funksjoner som kan konfigureres under innstillinger. Ganske mange egentlig, men vi nevner bare de mest interessante her. Og det er valg mellom stereo- eller surroundlyd, som jeg hadde god nytte av da den var tilkoblet Marantz MODEL 40n som vi publiserte test av for en uke siden. Eller hvilken enhet volumkontrollen skal styre.

Også stemmestyring har fått en egen knapp, og det bør ikke komme som en stor overraskelse at det er Google-assistent det går i her.

Det eneste jeg savner på fjernkontrollen er den kvalitetsfølelsen du får med siste generasjon Siri Remote, som har fått et hus i aluminium. Det er kanskje spesielt den utpregede tynnplastfølelsen- og lyden OK-knappen gir som utmerker seg. Og så har Google valgt en plassering av volumknappene som ikke samsvarer med min ergonomi. Hadde jeg vært venstrehendt ville det kanskje ha funket bedre. Det er også en ulempe at fjernkontrollen ikke er ladbar, som Apple sin er. På Chromecast må du bytte batterier, og det er tross alt normalen.

Fjernkontrollen kan kjøpes separat dersom du skulle rote den vekk, og koster 249,-.

Tilkoblinger

Man kan kanskje ha en formening om at en beskrivelse av tilkoblinger på en dongle med bare en USB-C inngang for strøm og en HDMI-utgang for tilkobling til TV skal være fort gjort. Men det er nok litt forhastet, for litt overraskende har Chromecast med Google TV en Bluteooth-utgang. Denne kan konfigureres i oppsettmenyen, og jeg forsøkte å koble til en Bluesound Node 2i og et sett med hodetelefonene JBL Club One via Bluetooth, og begge deler fungerte utmerket som lydformidler fra Chromecast. Spesielt tilkobling av trådløse hodetelefoner er veldig nyttig for mange.

Jeg nevnte også mulighet for å tilkoble lagring ved hjelp av en USB-HUB. Dette har jeg ikke forsøkt selv, men det berettes om mulighet for å koble til både tastatur og mus via en HUB, som da altså er ekstrautstyr.

Og så har du mulighet for å kjøpe en ethernet-adapter for 249,- dersom du ønsker en kablet internetforbindelse.

Videokvalitet og Audio

Chromecast med Google TV støtter 4k 60Hz med HDR, og støtter HDR-formatene Dolby Vision, HDR10 og HRD 10+, og også VP9 og HLG. Den støtter også passthrough for Dolby lydformater, der Dolby Atmos er det mest interessante.

Startskjermen

 

Nå er vi selve hjertet av Google TV. Eller sjela, om du vil. Og det er vel egentlig her vi finner den største forskjellen fra Apple TV, selv om det kanskje i større grad er en horisontal- enn en vertikal avstand.

Øverst finner vi en slags hovedmeny, med fire faner. Detter forresten to mindre enn det som finnes i den internasjonale toppmenyen, som i tillegg til «Søk», «Hjem», «Apper» og «Bibliotek også har menypunktene «Movies» og «Shows». Den norske versjonen er tydeligvis strukturert litt annerledes, og jeg savner ingen ting.

I en avdeling under en annonse for en aktuell film eller serie finner vi en avdeling med anbefalte toppvalg, tilpasset det som må antas å være mine preferanser basert på tidligere valg.

I neste rekke kommer alle de appen du har valgt å installere. Hos meg ligger NRK-appen aller først fordi jeg har flyttet den dit,fulgt av Youtube og alle strømmetjenestene for film, og TuneIn nettradio.

Litt morsomt er det at også erkerivalen Apple TV er blant appene om kan installeres.

I søkefunksjonen får du opp resultat på tvers av alle strømmeplattformene. Og det er litt av det glupe med Google TV – både søkeresultat og anbefalinger dukker opp på forsiden fra alle de tjenestene du abonnerer på, i motsetning til i Apple TV, der du må inn i den enkelte appen for å følge med på nyheter.

Musikkstrømmetjenester

Her har Google en liten ledelse foran Apple, for jeg får tilgang til installere fire av mine strømmetjenester – Spotify, TIDAL  Deezer og Youtube Music. Sistnenvte er egentlig bare en snarvei til musikkavdelingen i Youtube, men så er det ikke noe skarpt skille mellom Youtube og Youtube Music uansett, annet enn at Youtube Music kan benyttes som en ren musikkstrømmetjeneste på mobilen.

TIDAL – et par overraskelser

Jeg fikk en stor overraskelse under den innledende utprøvingen av TIDAL. Enkelte album lot seg ikke avspille, og jeg oppdaget fort at dette systematisk gjaldt album i MASTER kvalitet, altså album i MQA. Og hver gang jeg forsøkte å spille et album i MASTER ble det ingen avspilling. Det er ingen overraskelse at Chromecast ikke støtter MQA, men jeg har aldri før opplevd at en streamer ikke har avspilt MQA-filer i det hele tatt, eventuelt uten å dekode dem. Jeg fant etter hvert ut at løsningen er å stille ned fra Master til HiFi i innstillinger i TIDAL-appen. Problemet altså løst, men litt besynderlig og høyst uvanlig.

Den andre overraskelsen kom en del senere, under innledende testrunde av Sonos Beam Gen 2, som kom inn på test i slutten av testperioden. I hoveddel av testen var Chromecast tilkoblet min AV-receiver, og Dolby Atmos oppførte sånn jeg er vant til i TIDAL fra Apple TV. Det vil si at det dukker opp en egen avdeling over nyeste utgivelser i Dolby Atmos, og AV-receiveren gir også bekreftelse om at de blir avspilt i Atmos.  Når jeg så plugger Chromecast direkte til TVen, og avspiller til Sonos Beam Gen 2 via HDMI ARC, forsvinner Atmos avdelingen. Og når jeg søker opp Atmos-album, blir de ikke avspilt i Atmos selv om de er merket som Atmos, og til tross for at signal fra Apple TV blir formidlet til Beam i Atmos via HDMI ARC. Dette endrer seg i det jeg kobler Chromecasten tilbake til AV-receiveren, og sender signalet til TVen via den. Her er det altså ikke Chromecast som er synderen, men TV-apparatet som ikke gir nødvendige handshake-signaler til Chromecast om at det er en Dolby Atmos-kompatibel enhet i andre enden.

Roon

Chromecast med Google TV er kompatibel med Roon, og kan strømme musikken via Chromecast (Google Cast).

Google mot Apple

Så har tiden kommet for å forsøke å lage en oppsummering av duellen mellom Chromecast med Google TV mot Apple TV. Og selv om vi overser den store prisforskjellen der rimeligste Apple TV koster 2,5 x Chromecast. For hvilken strømmeboks som er best er som så ofte ellers avhengig av den enkelte sine preferanser og vekting av disse.  

Apple TV sine fortrinn

 • Brukergrensesnittet er ikke minst en av de faktorene som kan gi ulike preferanser. Mange, inklusiv meg selv er vant med Apple TV sitt grensesnitt, og noen av oss vil kanskje foretrekke dette, om ikke annet fordi vi er mest vant med det.
 • Den nyeste fjernkontrollen til Apple TV vil også kanskje foretrekkes av mange, om ikke annet på grunn av premiumfølelse og design. Dessuten er den ladbar.
 • Og TIDAL sin implementering er hakket bedre i Apple TV, siden Chromecast ikke kan avspille TIDAL Master-filer selv uten MQA-dekoding.
 • Appen for Apple Music får du bare på Apple TV
 • God integrering med Apple økosystem

Chromecast sine fortrinn

 • En fjernkontroll med direkteknapper for både Netflix og Youtube er et gedigent sjekketriks, så hvis du ikke er veldig opptatt av premiumfølelsen er denne fjernkontrollen bedre enn Siri Remote. Og mye bedre enn forrige generasjon av Siri Remote.
 • En annen stor fordel er at forsiden inneholder info på tvers av plattformene, og at dette også gjelder søkefunksjonen hvor du får flere alternative forslag til hvor du kan se- eller kjøpe en film eller serie.
 • Hvis du er Deezer-abonnent, er Chromecast et åpenbart riktig valg for deg. App for denne får du ikke i Apple TV.
 • Mulig å koble til tilleggsutstyr via USB-HUB
 • Kan henge skjult på TVens bakside
 • God integrering med Google sitt økosystem

Valgets kvaler

Som du ser er det hele ganske jevnt mellom de to duellantene. Desto mer relvant blir det at prisforskjellen er enorm. Den nye Chromecast har en veil. pris på 799,-, mens rimeligste Apple TV har en veil pris på 1.999,-. I min bok kan det kvalifisere til å få slutt på et dilemma.

Konklusjon

Jeg blir fristet til å sitere Lasse Kolstad som gjorde et uutslettelig inntrykk på en 12-åring da han i 1968 utbasunerte følgende i Skipper Worse: «Vi kommer sent - hr. kunsel! men vi kommer godt!» Det samme kan sies om Chromecast med Google TV, som det fremdeles er litt vanskelig å forstå har brukt nesten to år på reisen til Norge, i hvert fall via offisielle kanaler.

For dette er en godbit som har et potensiale i seg til å selge i bøtter og spann. Nå finnes det andre konkurrenter til Apple TV, men ikke like gjennomført som Chromecast. Og med et så vellykket produkt til en brøkdel av prisen som Apple forlanger, bør det del vel egentlig ligge til rette for en sier på walkover…

Tekniske spesifikasjoner

Chromecast with Google TV specs:

 • Output: HDMI2.0 with ALLM feature for gaming
 • Input: 110-240V AC 50/60Hz
 • Power: 5 Volt DC, 1.5 amp
  • A power supply is required and included in the Chromecast with GoogleTV box. A separate ethernet power supply is sold separately on https://store.google.com.
 • Dimensions:
  • Device: 6.4 in x 2.4 in x 0.5 in (162 mm x 61 mm x 12.5 mm)- not including cables or accessories
  • Power cable: 1.5m (59.05 in)
 • Resolution: Supports resolutions up to 4K Ultra HD and high dynamic range (HDR) for superior picture quality, in up to 60fps
  • Note: To enjoy 4K Ultra HD and HDR picture, you need a 4K TV, 4K content, and a high-speed internet connection. If 4K is unavailable, your content will still be optimized for your TV’s maximum resolution.
 • Video and audio support: Support Dolby Vision, VP9 and HLG decode. Support HDR10 and HDR10+ wide color space. Support Dolby audio pass through mode.
 • Ports and connectors:
  • HDMI plugs directly into the TV
  • USB-C for power and data
  • Ethernet port on the Ethernet power adapter (sold separately)
 • Colors: Snow, Sunrise and Sky
 • Weight: 56.7g (2 oz.)
 • Wireless Standards: 802.11ac Wi-Fi (2.4GHz/5GHz); Bluetooth 4.2
 • Wireless security: WPA2

Chromecast remote specs:

 • Battery: 2 AAA batteries
 • Audio: Microphone for voice input (located between power and source buttons)
 • Colors: Snow, Sunrise and Sky
 • Weight: 63.8g (with batteries)
 • BLE: 2.4GHz to RF transceiver compatible with BLE 4.2
 • IR LED
 • Memory - Flash: 256kB external SPI flash memory
 • Buttons:
  • D-pad 
  • Select
  • Home
  • Back
  • Volume
  • Power, Source
  • Play/Pause 
  • Assistant 
 • LED indicator

 

Veil pris for Chromecast med Google TV er kr. 799,-

Les mer om Chromecast med Google TV hos Google

Lest 3434 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.