torsdag, 01 oktober 2020 14:50

Launch Night In - 4 nye produkter fra Google

Skrevet av

Onsdag kveld arrangerte Google en verdensomspennende digital lansering. De produktene som er aller mest relevante for våre lesere er en helt ny smarthøyttaler og en ny versjon av Chromecast med Google TV. Siden det neppe er noen av leserne våre som er brukere av mobiltelefon…

Launch Night In – fire nye produkt

Onsdagskveldens lansering hadde den litt underfundige tittelen Launch Night In, og det var på forhånd nokså allment kjent at det var fire nye produkt som skulle vises frem. Og dette dreide seg produkter med sterkt variabel grad av forhåndslekkasjer. De to mobiltelefonene har av andre blitt karakterisert som årets mest forhåndsomtalte mobilnyhet. Og den nye utgaven av Chromecast skal angivelig allerede ha blitt solgt en- eller flere steder i USA før lanseringsdato.

Du kan se hele den digitale lanseringen her:

Google Nest Audio

Den nye høyttaleren derimot har det vært få lekkasjer om på forhånd. Riktignok har det i løpet av den siste uken være lekket noen bilder, primært av etui, men detaljert informasjon har det vært lite av. Vi har selv hatt et testeksemplar av Google Nest Audio siden mandag, og lovet dyrt og hellig å ikke avsløre noe om prestasjonene før tidligst 5. oktober. Og det skal vi overholde.

Google Nest Audio er en smarthøyttaler som erstatter høyttaleren Googler Home. Den har samme lanseringspris i USA som Google Home hadde da den ble lansert, og er en mellomstørrelse-høyttaler i Google sitt sortiment. Mye mindre enn Google Home Max, og samtidig mye større enn Google Nest Mini, som undertegnede har hatt i tjeneste siden januar.

Nest Audio er en smarthøyttaler med et minimalistisk eksteriør. Den følger dagens trend for tilsvarende Bluetooth- og strømmehøyttalere ved å være trukket i et stofflignende materiale, og finnes i fem farger, og har kraftig avrundede former. Svært liten risiko for at denne høttaleren skal bli involvert i noen hjemmeulykker, med andre ord. I Norge har Google i denne omgang valgt å begrense fargevalget til to, i lys- eller mørk grå. Eller Charcoal og Chalk, som fargene er registrert som i folkeregisteret. De har dropper de litt smalere pastellfargede variantene som også ble vist på lanseringen. Fysisk betjening er begrenset til tre trykkfølsomme områder i øvre del av fronten, for spill/pause, volum opp og volum ned. Og på baksiden er det en fysisk bryter der du slår mikrofonen av- og på.

Dette er ellers en høyttaler som inviterer sterkt til å bli betjent via Google Assist, eller via Google Home APPen du sikkert allerede har installert på mobilen hvis du er i bestiielse av en- eller flere Chromecast. Høyttaleren kan selvfølgelig også velges direkte som kilde via Spotify-APPen.

Google lover at deres nye Nest Audio leverer 50% mer bass og 75% høyere lyd enn forgjengeren Google Home. Og mens vi først er i gang med prosentregning - 70% av kabinettet består av gjenvunnet plast.

Høyttaleren er kompatibel med musikktjenestene Youtube Music og Spotify, og med nettradiotjenesten TuneIn. Og så kan vi vel si at den bokstavelig talt snakker med Google Duo, Google Calender, Ikea Home Smart og Philips Hue. Det vil si – egentlig er det du som snakker med Google Nest Audio, og så tar den det videre med de respektive tjenestene.

Googler Nest Audio kan være elementer i et multiromoppsett ved hjelp av Party-mode. Og du kan også sett opp to enheter i en stereokonfigurasjon. Det pleier å være dobbel moro, minst…

Vi kommer tilbake med en test av Google Nest Audio i løpet av kort tid.

Pris for Google Nest Audio er kr. 999,-. Og med en pris i USA på 99USD er det egentlig en positiv overraskelse i dagens pengemarked.

Les mer om Nest Audio hos Google

Google Chromecast med Google TV

For mange vil kanskje den nye versjonen av Chromecast være det aller mest interessante produktet som ble lansert i går kveld. Første versjon av Chromecast kom allerede i 2013, og landet som en spydspiss inn i det trådløse streaminguniverset. Det var vel egentlig da begrepet «casting» ble innlemmet som et strømmebegrep, et ord som egentlig betyr avstøpning. Skribentkollega Stig Arne har drodlet litt rundt dette begrepet i sin siste dagbokartikkel.

I 2015 skrev vi om 2. generasjon Chromecast, og sammen med den en ren lydversjon kalt Chromecast Audio. Sistnevnte variant har etter hvert blitt droppet av Google, og mange har undret seg over hvorfor. I 2016 kom også 4k-versjonen Chromecast Ultra på markedet, mens tredje generasjon med basisversjon kom i 2018, og støttet høyere båndbredde som åpnet for 60fps i 1080 oppløsning.

Nå har altså Google lansert 4. generasjon Chromecast, og denne utgjør de største nyhetene i produktets historie. Og det angår både software og hardware.

Vi starter med Hardware, der eksteriøret egentlig ikke er så banebrytende nytt, hvis vi da ser bort fra fargen(e). En liten dongle tilknyttet en kort, flat kabel som leder til en HDMI-kontakt minner om det vi er kjent med fra før, bare et snev avlang i formen. Det er ellers en selvfølge at denne versjonen av Chromecast støtter 4k@60fps i 2020. Den støtter også HDR, og Dolby Atmos.

Den viktigste nyheten på hardwaresiden er at det følger med en helt ny fjernkontroll. Dette er en virkelig god nyhet, også i forbindelse med tradisjonell bruk av en Chromecast. For et av irritasjonsmomentene med Chromecast har vært at du må til med å fikle i menyer på mobilen eller andre enheter for å pause det du ser på.

Fjernkontrollen har egen direkteknapp for Youtube og Netflix, og bærer bud om å kanskje være en mer lettbetjent fjernkontroll enn den som følger med Apple TV. Flest mulig knapper er vanligvis en gamechanger for en fjernkontroll. Dette vil vel stå og falle på hvor godt styreflaten på toppen fungerer. Vi håper å kunne komme tilbake med en test av denne etter hvert når den ankommer Norge.

Men den nye fjernkontrollen er nok også uløselig knyttet til det som er den aller største og mest interessante nyheten med nyeste generasjon Chromecast. For dette later til å være en fullblods konkurrent til Apple TV, men er selvfølgelig basert på Android TV. Det vil si – Google TV er en videreutvikling av Android-TV, og etter hva vi forstår vil Google TV etter hvert fase ut den opprinnelige Android TV. En del enheter med Android TV vil også med tiden kunne oppgraderes til Google TV. Google TV har noen funksjoner som ikke finnes på Android TV, og har vel egentlig ganske mange likheter med Apple TV sitt konsept. Men til en tredjedel av prisen…

Les mer om 4. generasjon Chromecast med Google TV hos Google

Pixel 5 og Pixel 4a 5G - to nye Pixel-modeller med 5G

Google lanserte også to nye mobilmodeller i går kveld, og at disse har navnet Pixel er den aller minste overraskelsen – Pixel har vært Google sitt merkenavn på mobiltelefoner fra de første Pixel-modellene ble lansert i 2016, etter at navnet tidligere hadde blitt introdusert på laptopen Chromebook Pixel. Og som vi antydet i introen kommer vi ikke til å gå like grundig inn i disse mobilnyhetene, siden vi har full tillit til at våre lesere stort sett holder seg til gjennomprøvd samtaleteknologi levert av Televerket, og ikke disse suspekte, moderne mobiltelefonene som ikke engang holder seg i ro. Et telefonapparat skal stå stødig på en benk i entreen, og ha en dreieskive.

Google sine mobiler har vel egentlig aldri handlet om å ligge helt i tet i det store spesifikasjonskappløpet, men mer om å tilby velvalgt hardware med gode og nyttige egenskaper, og kanskje også med spesielt gode fotoegenskaper. Dette har også vært avspeilet i prisen, og der andre opererer med flaggskipmodeller med skjermer som nærmer seg 7-tommer og prislapper som for lengst har flyttet seg opp i den femsifrede sfære, har Google valgt å utvise mer magemål.

Ikke minst har dette gjort utslag på pris, senest manifestert under lanseringen av Pixel 4a i august i år, som fikk en utropspris på 349 USD. Så vidt vi vet har ikke denne kommet il Norge enda.

Og når Pixel 4a 5G nå blir lansert med en prislapp på 499 USD, kan det ved første øyekast se ut som en prisøkning på over 40% bare for å få 5G. Men det er en forhastet konklusjon på totalt sviktende grunnlag. For 4a 5G er en helt annen mobil enn 4a, og har faktisk mer til felles med den nye Pixel 5 enn med 4a. 

For Pixel 5 og Pixel 4a har fått samme Snapdragon 765G prosessor, en prosessor som riktignok ikke er den aller heftigste fra Qualcom, men som likevel har vist seg å ha en veldig god ytelse i andre ferske mobiler i Flaggskip-killer segmentet, Som OnePlus Nord.

Kamerapakken er også den samme i begge mobilene, og skiller seg ut fra tidligere modeller med å ha en Ultra-vidvinkel. Dette er noe alle vil ha mobilen nå til dags, og med god grunn. Pixel 4a har med sine 6,2 tommer til og med en større skjerm enn Pixel 5 sine 6 tommer med samme oppløsning, og mye større enn 5,8-tommeren på 4a. Men Pixel 5 har en oppfriskingsfrekvens på 90Hz, mens Pixel 4a 5G har 60Hz. Det er der den mest merkbare forskjellen på refreshrate ligger, mens videre økning fra 90Hz til 120Hz regnes som mer subtil, og kanskje mest interessant for gamere på farten.

Pixel 5 har også trådløs og reversert lading. Dette er ganske unikt i et kabinett av aluminium. Her stiller Pixel 4a 5G uten trådløs lading med et plastkabinett, i likhet med Pixel 4a. Og så må vi i Audiophile.no selvfølgelig trekke frem at Pixel 4a 5G har 3,5mm minijack intakt, mens Pixel 5 må klare seg uten.

Det er også noen nye software-egenskaper knyttet til de to nye Pixel-modellene. Den første er at portrettmode nå også fungerer i svakt lys, og i tillegg kan du ved hjelp av AI også gi tilleggsbelysning på ansikt.

Hold for Me er en ny funksjon som gjør at du kan bruke ventetiden til noe interessant hvis du blir satt på vent i et sentralbord. Google har funnet ut at det i USA blir brukt millioner med timer på å vente i en telefonsamtale. Dette skaper selvfølgelig en utålmodighet som avspeiles helt til topps i amerikansk politikk, og for de som fikk med seg duellen i valgkampen sist tirsdag må det være åpenbart at hvis sittende president hadde hatt en mobil med Hold for Me tilgjengelig mens Biden snakket, ville det hele hatt mulighet for å gå mer fredelig for seg…

Les mer om Pixel 4a 5G og Pixel 5 hos Google.

 

 

Sist redigert torsdag, 01 oktober 2020 15:53
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.