onsdag, 06 januar 2021 21:42

Bose Sport Open Earbuds - øreplugger med nytt konsept

Skrevet av

Bose har de siste årene vært konge på haugen i øvelsen hodetelefoner som forsøker å isolere deg fra omgivelsene. Med Bose Sport Open Earbuds går de nye veier i stikk motsatt retning.

Historien har lært oss at det er all grunn til å lytte når Bose finner opp kruttet på nytt. Som da Amar Bose lanserte de høyst ukonvensjonelle høyttalerne Bose 901 i 1968, et høyttalerkonsept som  ble fornyet i hele seks generasjoner til de ble tatt av markedet i 2016, og som HiFi-entusiastet elsker å hate eller elske.

Eller da de introduserte 2.1- og etter hver 5.1-system bestående av mini-satelitter i kombinasjon med en subwoofer. For ikke å snakke om da de i en lengre periode ble dominerende med sine QuietComfort støykansellerende hodetelefoner som alle konkurrentene forgjeves forsøkte å overgå i øvelsen ANC.

Sport Open Earbuds 

Denne gangen er det earbuds som er temaet. Og Bose har for lengst entret denne arenaen med både helt- og delvis trådløse modeller. Til nå har det vært modeller som stort sett har gått i fotsporene til konkurrerende modeller, men denne gangen er det et helt nytt konsept. For mens man gjerne grovsorterer hodetelefoner i kategoriene over-ear, on-ear og in ear, introduserer Bose her kategorien above-ear.

En litt nærmere beskrivelse av konseptet går ut fra at disse poddene sitter litt i overkant av ørekanalen, og blir holdt på plass av bøyler som i og for seg ligner på bøyler flest for sportsøreplugger.

Ideen bak dette konseptet er det stikk motsatte av det som ligger i QuietComfort-produktene til Bose. For i motsetning til å skulle stenge lyden fra omgivelsene ute, er ideen med Bose Sport Open Earbuds å slippe inn omgivelseslyden samtidig som du kan lytte til musikk. Eller en lydbok. Vi har vel alle følt på bebreidende blikk fra kvartalets HMS-ansvarlige verneombud i det vi syklet forbi med et par øreplugger med Frank Zappa eller Stravinsky på øret.

Bose OpenAudio ™

Det konseptet som Bose benytter for lydoverføringen på disse ørepluggene er ikke helt nytt, men har blitt utviklet for et helt annet produkt - Bose Frames. Dette er Bose sine syngende solbriller, som vi skrev om i 2018 da de ble lansert for første gang. OpenAudio™ skiller seg ifølge Bose vesentlig fra Bone conduction ved at det ikke stiller krav til fysisk kontakt, og skal heller ikke ha de samme reduksjonene av lydkvalitet.

Med Bose OpenAudio™ skal musikken flyte fritt gjennom luften, mens det samtidig skal hindres at den lekker mye ut til resten av omgivelsene. Og i Sport Open Earbuds er det to 16mm drivere som står for lydproduksjonen.

Bluetooth

I likhet med andre trådløse hodetelefoner er det Bluetooth som står for overføring av lyden, og i dette tilfellet er det versjon 5.1. Du kan velge mellom SBC og AAC, men ingen aptX. Sport Open Earbuds samarbeider både med iOS og Android.

Batteri og lading

Ørepluggene har en ladetid på 2 timer, og da skal de holde i 8 timer med aktiv bruk. Alternativt kan du foreta en hurtiglading på en halv time, som skal gi en spilletid på 3 timer.

Ladingen foregår i en medfølgende krybbe, mens etuiet ikke har lading. Dermed fungerer etuiet bare som oppbevaring, men kan ikke gjøre nytte som en base for påfyll av strøm mens du er ute.

Ørepluggene kommer i sort farge, og har en pris på 199 USD.

Sist redigert onsdag, 06 januar 2021 22:13
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.