søndag, 20 juni 2021 19:44

TEST: LG Tone Free HBS-FN7 – Ja takk, alt det der… Spesial

Skrevet av

LG har samarbeidet med Meridian om lydprodukter en stund. Det inkluderer LG sine helt trådløse øreplugger, og vi har undersøkt hva dette samarbeidet har resultert i gjennom toppmodellen Tone Free HBS-FN7

Selv om LG er en av de virkelig dominerende gigantene innen TVer ikke minst takket være OLED-panelene, har de bare hatt moderate markedsandeler innen lydprodukter. LG sin innsats er begrenset til tre hovedområder, som er lydplanker, trådløse blåtannhøyttalere og øreplugger. Og det er sistnevnte kategori vi nå tar for oss med testen av Tone Free HBS-FN7.

Markedet for helt trådløse øreplugger har ikke akkurat stagnert de siste årene, og LG har også deltatt med modeller i HBS-serien. Den modellen vi har til test er toppmodellen HBS-FN7. Den har et design som kan minne om AirPods Pro med sitt stangkonsept, men dette konseptet er det etter hvert svært mange andre trådløse øreplugger som har. Og HBS-FN7 er proppfull av tilleggsegenskaper som vi skal komme inn på etter hvert. Men det interessante spørsmålet er selvfølgelig om LG her har prioritert masse «bells and whistles» foran god lyd. Også det kommer vi tilbake til.

Meridian Audio

Det er interessant å legge merke til at store produsenter som i utgangspunktet burde ha rikelig ressurser til å opparbeide egen spisskompetanse likevel går til andre renommerte produsenter for et samarbeide når de beveg er seg inn i et terreng som er litt på siden av deres ultimate komfortsone. Vi har selvfølgelig sett det med Huawei sitt samarbeid med Leica og Devialet for henholdsvis kameraoptikk og lyd. Og på samme måte har LG gått til Meridian Audio når de skal få utviklet DSPer for sine beste lydproduktet. Meridian er vel kjent for flertallet av våre lesere. De holder til i Huntingdon, en halvtimes biltur nordvest for Cambridge, og har syslet med HighEnd audio siden 1977. I den siste tiden har de fått ekstra mye oppmerksomhet på grunn av formatet MQA og evigvarende diskusjoner rundt dette som er utviklet av CEO Bob Stuart i samarbeid med Peter Craven.

I dagens produktutvalg har samarbeidet mellom LG og Meridian materialisert seg i form av toppmodellene i LG sitt sortiment av Sound Bar, i PL- og PN-serien av trådløse høyttalere, og ikke minst i de trådløse ørepluggene der vi nå tester toppmodellen.

Også mobiltelefoner har vært en arena der LG har samarbeidet på noen modeller. Men som kjent har LG nå dessverre trukket seg ut av dette segmentet.

Spatial Audio

I tillegg til mer standard DSP-funksjoner for å ivareta lydtuning har Meridian introdusert begrepet Spatial Audio i LG sine øreplugger. Dette er et begrep vi kjenner igjen fra både Apple sine AirPods Pro og AirPods Max, i tillegg til at de har introdusert begrepet i sin nyrehabiliterte Apple Music som fikk en ny frisk giv i juni. Men Apple og Meridian legger åpenbart ulike elementer i sine Spatial Audio, for der Apple sidestiller dette med både Dolby Atmos og retningsbestemt lyd i forbindelse med hodebevegelser, har Meridian sin versjon av Spatial Audio mer betydning av en psykoakustisk effekt for å hjelpe til å eliminere de typiske In Your Head-opplevelsene man kan få fra øreplugger og hodetelefoner. Dette er kalt Meridian`s Headphone Spatial Processing (HSP)

Etui

Etuiet til Tone Free HBS-FN7 er utpreget kompakt, og har en fasong vi kjenner igjen fra andre produsenter – ikke minst mange av Huawei sine FreeBuds-modeller. Det er to tilgjengelige farger på øreplugger og etui, og kanskje litt overraskende har LG valgt en glossy finish på det hvite etuiet, mens det sorte har en matt finish. Ved nærmere ettertanke er dette kanskje ikke så overraskende likevel, for mens den sorte finishen tar seg veldig bra ut i matt utførelse, er den hvite absolutt mest elegant i High Gloss. Testeksemplaret er i hvit finish.

Åpningen av etuiet skiller seg vesentlig fra Huawei sine etui med samme fasong, ved at det er hengslet mer som en østers der Huawei gjerne har en åpning som kan minne mer om en hengsling av åpningen på et bløtkokt egg. Dette gjør at du gjerne bruker et par sekunder mer på å få åpnet lokket på en Tone Free, men når du skal oppsummere dagen er det ikke sikkert at du ville fått brukt siste to  sekundene til noe fornuftig uansett.

Og belønningen kommer når du har åpnet etuiet. Da åpenbarer det seg to øreplugger som ligger i en seng med blå bakgrunnsbelysning. Noen vil kanskje mene at dette er på grensen til litt Harry, men får umiddelbare heftige innsigelser fra meg. Skikkelig lekkert, og gir assosiasjoner til eksponering av eksklusive premiumkomponenter.

UVnano

Men du må ikke la deg forlede til å tro at det er dette blå lyset som gir den batteridrepende beskyttelsen som LG reklamerer med i sin UVnano-teknologi. For ved siden av de blå LEDlysene befinner det seg noen lyskilder med UV-C lys som ifølge LG skal drepe 99,9% av bakteriene på høyttalergrillen. I den perioden vi har vært gjennom det siste året er dette trolig argumenter som gir gjenklang hos brukerne, selv om det ikke er grunn til å tro at bakteriedrepingen har noen som helst effekt på viruset Covid-19. Og så er det selvfølgelig litt sjarmerende når LG markedsfører sin UVnano-teknologi under den tvetydige vignetten Introducing our cleanest audio ever….

Komfort

Også i proppene har LG valgt å markedsføre helseaspektet. Disse er laget i et materiale som LG hevder er allergivennlig og mangler giftstoffer. Men også komforten er en øvelse materialet skal bidra til, og det bekreftes etter lengre tids bruk. Kombinasjonen av lav vekt og i mitt tilfelle god passform gjør at Tone Free HBS-FN7 er over middels komfortable, og blir bare slått av åpne modeller som AirPods og FreeBuds 3 (og 4, som er på vei inn for test)

Bluetooth

Tone Free HBS-FN7 har støtte for Bluetooth 5.0. Dette er trolig en forutsetning for lav latency som hevdes som en del av Real-time Sound, som er en del av pakken fra Meridian Audio. Det gir en fordel ved bruk i forbindelse med AV- og gaming.

Lydkodeker som støttes er SBC og AAC. Androidbrukere kan tenkes å savne aptX. Eller Sony sin LDAC.

Batteri og trådløs lading

Den virkelig gode nyheten er at Tone Free HBS-FN7 har støtte for trådløs lading. Det betyr at du kan legge den på en QI-kompatibel trådløs ladeplate. Eller du kan benytte en mobil med reversibel trådløs lading. Kablet lading foregår ellers via medfølgende USB-C kabel.

Oppgitt batteritid er litt midt på treet. 7 timer som kan suppleres med totalt 14 timer fra etui til en samlet batteritid på 21 timer er bra, men også litt middels. Og det gjelder også for faktum at den reduseres til 5+10 timer når ANC er aktivert.

Ørepluggene har en IPX4-rating. Det innebærer at de tåler regn, og også at du svetter under en joggetur.

App

LG sin Tone Free App er vel en av de beste og mest omfangsrike appene for øreplugger jeg har vært borti, og konkurrerer med Sennheiser sin app som også er svært god.

Vi starter med EQ-avdelingen, som har fire ulike presets i form av Innstillingene Immersive, Bass Boost, Natural og Treble Boost. Og hvis du nå automatisk har gått ut fra at jeg i egenskap av en person med audiofile tilbøyeligheter foretrekker Natural, tar du feil. Livet har lært meg at man ikke skal bedømme presets på bakgrunn av navnet, ikke minst gjelder det for Huawei Sound X der det viste seg at det er Tale som gir den mest musikalske innstillingen. Og denne gangen er det Bass Boost som er min foretrukne innstilling. Situasjonen er ellers ganske annerledes med hodetelefoner og øreplugger enn for vanlig HiFi, der jeg svært sjelden foretrekker noen form for EQ. På hodetelefoner er det derimot vanlig akseptert at EQ god gi en god forbedring, og ikke minst gjelder det for IE øreplugger, der individuelle tilpasninger er avgjørende og lett gir ulike utslag.

Det er også to sett med brukertilpasninger av EQ med en 8-bånds grafisk equalizer som kan lagres. Utmerket!

Ellers har du mulighet for å tilpasse styringen på hhv høyre og venstre touchknapp på ørepluggene. Og det er en bra egenskap, siden det også er lagt inn styring med start/stopp med bare et enkelt trykk. Dette legger opp til utallige utilsiktede stopp hvis du bare skal korrigere posisjonen i øret, så jeg deaktiverte enkelttrykk, mens jeg til gjengjeld i større grad differensierte mellom høyre og venstre styreknapp for doble- og trippel-trykk. I appen kan du også velge å låse disse styreknappene helt.

Det finnes også et menyområde kalt Tone Free Lab, som skal bli aktivert etter en softwareoppdatering.

En annen ganske unik egenskap er at du kan velge å få opplest melinger av typen SMS, MMS og SNS-meldinger. Dette er ganske coolt til å begynne med, og kan også være nyttig i en del situasjoner. Men samtidig må det avveies mot om det i lengden virker forstyrrende.

Automatisk start/stop er en annen nyttig egenskap som vi også finner hos mange av konkurrentene. På Tone Free fungerer det bedre enn på enkelte av konkurrentene.

Find my earbuds

Dette er i seg selv en uhyre nyttig funksjon, og kan hjelpe til med å finne igjen en øreplugg du har mistet. Eller bare ikke finner i farten. Funksjonen forutsetter at du befinner deg innen Bluetooth-avstand, og aktiveres ved at du trykker på en knapp i menyen som starter en pipelyd i selve ørepluggen. Det er separat søk etter høyre- og venstre plugg, men når jeg først har forelsket meg i denne funksjonen kunne jeg likt at den også kan benyttes på etuiet med begge pluggene i. Men her er begrensningen at du ikke får kontakt med Tone Free HBS-FN7 i appen hvis pluggene ligger i etuiet med lukket lokk.

Denne funksjonen er ganske sjelden, men jeg har sett at noen modeller innen trådløse øreplugger fra SkullCandy har fått støtte for Tile. Og også hodetelefonene Crusher Evo som vi testet før jul hadde støtte for Tile.

ANC

Tone Free HBS-FN7 har en ANC som er god, men den er på ingen måte eksepsjonell. Det gir et godt tilskudd til den allerede gode passive støyreduksjonen som er på plass med godt tilpassede ørepropper. I menyen kan du forresten stille inn to ulike nivåer av støyreduksjonen.

Det kanskje mest interessante fenomenet er at jeg på ny støtte på et fenomen jeg tidligere har opplevd på Huawei sine modeller Freebuds 3i og FreeBuds Pro, men som var omtrent eliminert på FreeBuds 4i. Det fremstår på den måten at klangbalansen blir svært mye mer behagelig, med en fyldig mellomtone som gir god kropp til vokaler og instrumenter i mellomtoneregisteret. Av samme grunn benyttet jeg alltid ANC påslått under alle lytteseanser, og alle vurderinger må ses i lys av det.

HBS-FN7 har også en Ambient Sound Mode. Den er såpass kraftig at den gir en god åpenhet i forhold til omgivelseslyd. Jeg verdsetter dette når jeg ferdes ute, men samtidig mister jeg da den flotte bedringen i klangbalansen.

Lyden av HBS-FN7

Innledningsvis kan nevnes at Tone Free HBS-FN7 ble testet med både iOS-enhet i form av en iPhone 11, og Android fra en Samsung Galaxy S10. I begge tilfeller ble kodeken AAC benyttet.

Og så vil jeg igjen minne om at alle lytteøkter ble avspilt med bruk av ANC, og med EQ-modusen Bass-Boost. Sistnevnte med unntak av lytteøkter med 3D-lyd, der også modusen Immersive ble benyttet en periode.

Innledende åpning med min sedvanlige testpilleliste ble først benyttet til å finne ut at det ikke særlig overraskende var de største av de tre medfølgende settene med øreproppene som fungerte best.

Det var ellers en svært overraskende godt balansert klang, kombinert med god detaljering. Selv det sporet som i mange sammenhenger gir litt utfordringer – Debra Kadabra på Zappa sitt album Bongo Fury sammen med Captain Beefheart fra midten av 70-tallet ble gjengitt overraskende behagelig. Og bassen på Rubber Shirt fra Sheik Yerbouti ga en veldig presis og dynamisk bassgjengivelse. Patch of Light på Arild Andersen sitt album Hyperborean har en fin varme i klangen fra strykerne, noe jeg ikke alltid opplever i andre settinger. Hendrix sin Red House fra Hendrix in the West er glitrende, og Kari Bremnes sin vokal står fjellstøtt og med god detaljering, uten den tendensen til pågåenhet jeg har opplevd på andre øreplugger.

I lys både av at Meridian har sitt grep på Spatial Sound her, og ikke minst at Apple Music har gitt en fornyet aktualitet til 3D-lyd fant jeg det interessant å ta en egen testrunde med lydspor i både Dolby Atmos og Sony sitt 3D-format 360 Reality Audio. Ulike spor ble avspilt fra både TIDAL, Deezer og Apple Music. Og virkningen var varierende, men tilstrekkelig bra til at det er morsomt å utforske videre. Men det er uansett ikke til å komme fra at 3D-lyd gjør seg best på et ekte Atmos-oppsett med høydehøyttalere. Det er grenser for hvor mye som kan oppnås ved hjelp av psykoakustikk. Og så er det veldig avhengig av kvaliteten på de ulike innspillingene, og den jobben som er gjort i forbindelse med eventuell oppmiksing. Jeg syns på den ene siden at innstillingen Immersive hjalp litt på 3D-opplevelsen, men det ble oppveiet av savnet av innstillingen Bass-Boost. Så det endte med at jeg byttet tilbake til denne også når jeg lyttet til 3D-spor.

Alt i alt er dette en så hyggelig opplevelse av lydkvaliteten at LG Tone Free HBS-FN7 går rett inn på min topp tre-liste med helt trådløse øreplugger som jeg har testet. Fra før befinner Huawei FreeBuds Pro seg der, sammen med Sennheiser Momentum TW 2 som befinner seg helt i tet. Og så vet jeg selvfølgelig at det finnes flere interessante kandidater som vi ikke har fått testet enda, og som vi derfor naturligvis ikke kan bedømme. Og Sony sin WF-1000XM4 TWS sammen med B&W sine to nykommere PI5 og PI7 er lovende kandidater.

Konklusjon

Med Tone Free HBS-FN7 har LG laget en særdeles skarp konkurrent i markedet. Det er riktig at jeg har pirket borti noen få forbedringspunkt, men de fremstår som uvesentligheter i forhold til den parademarsjen av funksjonelle perler vi blir presentert her. Og høydepunktene er eksklusiv belysning i etui, trådløs lading, gjenfinning via lyd, og en svært god app med omfattende innstillingsmuligheter.

Det desidert største høydepunktet er likevel en overraskende god, balansert og detaljert lydgjengivelse, som gjør at Tone Free HBS-FN7 hevder seg i tetsjiktet blant de modellene vi har testet. Kombinerer vi dette med en anbefalt pris på 1.990,- som i praksis er halvert via mange tilbud i markedet fremstår dette som forsommerens beste kjøp innen helt trådløse øreplugger!

Veil pris på Tone Free HBS-FN7 er kr. 1.990,-, men fås i praksis til 990,-.

Les mer om Tone Free HBS-FN7 hos LG

Lest 3137 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.