torsdag, 04 desember 2014 09:39

Xavian Neox – ny høyttalerserie fra Xavian.

Skrevet av

Den tsjekkiske høyttalerprodusenten Xavian har lansert en ny høyttalerserie. Navnet er Neox.

Xavian ble grunnlagt i 1996. De holder til i Tsjekkia, og flyttet for et års tid siden inn i en ny fabrikk i utkanten av Praha. Men Xavian blir profilert som tsjekkisk-italiensk, siden sjefsdesigneren Roberto Barletta er italiensk, og studerte elektronikk i Torino.

Selv om Xavian for tiden ikke er representert i Norge, er dette merket godt kjent for det norske audiofile markedet. De ble tidligere importert av Audiofoni på Karmøy, og var kanskje særlig kjent for XN-serien, med stativ- og gulvhøyttalere som hadde bakovertiltet front. Men også Mia-serien, der undertegnede i en årrekke har hatt et sett bestående av Mia II med tilhørende senter og subwoofer i et av mine oppsett.

Og det er nærliggende å betrakte den nye Neox-serien som en videreutvikling av nettopp sistnevnte modellserie. Neox består av fire modeller. Gulvhøyttaleren NEOX 2 er en 2.5-veis konstruksjon, med to 150mm element fra Scanspeak med membran av impregnert papir. Diskantelementet er et 26mm impregnert soft-dome fra Xavian. Kabinettet er håndlaget i 22mm MDF, og er tredelt der bunnseksjonen er forberedt for sandfylling.

Stativhøyttaleren Neox 1 er en kompakt toveis bassreflekskonstruksjon. Også denne høyttaleren benytter 150mm Scanspeak i mellomtone/bass og 26mm i diskant. Centerhøyttaleren NEOXC1 benytter de samme elemntene som NEOX1, men har to 150mm elementer i stedet for det ene i NEOX 1.

Subwooferen NEOXS1 representerer et nytt konstruksjonsprinsipp fro subwoofere fra Xavian. Det er en bassreflekskonstruksjon, men har i tillegg til det egenproduserte 260mm elementet også en slavebass som sitter i bunnen. Derav de relativt høye punktsoklene.

 

Alle kabinettene i NEOX-serien er håndlagde, og fås i 6 ulike farger.

 

Les mer om Xavian NEOX hos produsenten.

Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Siste fra Karl Erik Sylthe