mandag, 12 august 2013 10:04

CX-5000 og MX-5000 - Highend hjemmekinosett fra Yamaha

Skrevet av

De fleste store japanske produsenter av hjemmekino har styrt unna separate komponenter for hjemmekino. Nå er ikke Yamaha lengre en av dem.

Les mer:

Flaggskipreceivere er en celeber vare, og i mange tilfeller nærmer prisen seg førti-femti tusen hvis du vil bli lykkelig eier. Haken er at surroundreceivere i større grad enn stereokomponenter er ferskvare, siden bransjen sørger for at det hele tiden er nødvendige eller unødige tekniske nyvinninger som må inkluderes. Dermed kan den stoltheten du har brukt en månedslønn- eller to på være litt passè etter få år.

Dette er en av grunnene til at det kan være en god ide å kjøpe separate komponenter når man kommer opp i dette segmentet. 11 heftige effekttrinn som yter 150 konservative watt pr. kanal i 8 ohm vil i separat effektforsterker være akkurat like relevant etter en del år, og man hardcore-entusiastene kan fokusere på å oppgradere prosessordelen. I tillegg har vi selvfølgelig til de sedvanlige fordelene med økt fleksibilitet og muligheter for skjerming av forforsterkerkretsene fra effektdelen ved separate komponenter.

Den japanske giganten Yamaha har nå brutt sine tradisjoner og lansert flaggskipmodellene som separate komponenter som erstatning for den eter hvert svært så tilårskomne rX-Z11. Vi snakker om prosessoren CX-5000 og MX-5000, en benevnelse som neppe vil overraske gamle hifi-entusiaster som husker Yamaha sine high-end stereo forsterkersett med nøyaktig samme bokstavbenevnelser.

Prosessoren CX-5000 kan jobbe med et 11.2-oppsett, og i motsetning til de fleste andre produkter kan disse benyttes samtidig. Det er unødig å lure på om noen dekodingsalgoritmer mangler, det samme gjelder også for nettverksfunsjoner og airplay. Forforsterkeren har 11 balanserte utganger, dvs. samtlige kanaler unntatt sub. Det er også en balansert stereoinngang.

Effekttrinnet MX-5000 har oppgitt effekt på 150w pr kanal i 8 ohm, der effekten er målt med drift i to kanaler. Og vi som har fått undervisning av Yamaha-importøren de siste månedene (og tidligere) vet at oppgitt maks strømforbruk har sine egne målemetoder, og ikke sier noen verdens ting om reell effekt i forsterkeren.

I tillegg til at effektforsterkeren gir mulighet for å velge mellom balanserte – og linjeinnganger, er det en kanalvelger som gir fleksibilitet for biamping.

Forsterkersettet fås i sort, titan, eller gullfarget chassis.

Priser på rundt 20k for CX-5000 og 23k for MX-5000. Det er allerede registrert gatepriser litt i underkant av dette.

Importør: Yamaha Norge.

Link til informasjon om CX-5000 og MX-5000

Sist redigert lørdag, 11 april 2020 09:04
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Siste fra Karl Erik Sylthe