onsdag, 24 mai 2023 16:56

R-N800A og R-N1000A – nye strømmeforsterkere fra Yamaha

Skrevet av

Yamaha følger opp lanseringen i fjor med to nye strømmeforsterkere. R-N800A og R-N1000A er som benevnelsen mer enn antyder betydelig rimeligere enn R-N2000A som ble lansert i mai 2022.

MusicCast

I fjor lanserte Yamaha strømmeforsterkeren R-N2000A. Den bygger på de populære forsterkerne i den moderate HighEnd-serien som har blitt populære blant mange audiofile gutter. Og i tillegg har den integrerte MusicCast, en strømmeplattform som imponerte stort da vi testet WXC-50 for halvannet år siden.

Prisen for R-N2000A ligger ikke så langt unna førti tusenlapper, og selv om den sikkert er verd den prisen med god margin, er det uunngåelig at ikke alle budsjett strekker til. Og da er det en god nyhet at Yamaha nå lanserer vesentlig rimeligere modeller i R-N800A og R-N1000A. Disse to modellene har mye til felles, og tidligere omtalte MusicCast er et av disse fellestrekkene. Dermed er de mest populære strømmetjenestene i Norge tilgjengelig, med unntak av Apple Music.

YAPO

Også Yamaha sitt egenutviklede romkorreksjonssystem YAPO som er forkortelse for Yamaha Parametric Room Acoustic Optimizer er med i disse forsterkerne. Dette er et system som ellers er vanlig i Yamaha sine AV-receivere, og har sin tilhengerskare.

Og det du kanskje trodde var en dekorstripe i glossy sort nederst i fronten, er i realiteten et diskret OLED-display. De flotte- og ikke så rent lite retro VU-metrene som pryder fronten på R-N2000A må du derimot greie deg uten.

DAC

Begge modellene benytter den samme DAC-chipen. Det er ESS Technology sin SABRE ES9080Q, som gir kapasitet for 384kHz og 32 bits

Klasse A/B forsterker

Effekten er oppgitt til 100 watt i hver kanal i 8 ohm, 20-20.000Hz, og ved 0,07% THD. Denne spesifikasjonen er lik for begge modellene, som også begge opererer i klasse A/B. Vekten er derimot en liten kilo høyere i den største modellen, og noe av detter kan tenkes å tilskrives en dobbel bunn i kabinettet, som Yamaha fremhever som et element som skal dempe vibrasjoner. Det er også oppgitt en del mer påkostede materialer, og dette er trolig noen av de elementene som gjør at R-N1000A koster 35-40% mer enn minstemann.

Men du får også en HDMI ARC på R-1000A, og  er det sikkert mange som verdsetter. Det gjør også vi i Audiophile.no, for det gjør at vi har en ny modell som har fått plass i vår oversikt over stereoforsterkere med HDMI-inngang(er).

Støtte for blåtann og AirPlay får du derimot i begge modellene, som for øvrig er tilgjengelig i både sølv og sort.

Les mer om R-N800A hos Yamaha
Les mer om R-N1000A hos Yamaha

Sist redigert torsdag, 25 mai 2023 05:12
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.