lørdag, 20 april 2019 08:01

Thorens – tre platespillere og en båndopptaker

Skrevet av

Thorens lanserer tre nye platespillere. Og rosinen i pølsa er at de også presenterer en ny spolebåndopptaker.

Vi har sett dette komme en stund - spolebåndopptakerne er på vei tilbake. Neida, ikke på samme måten som platespillere og vinyl fikk en renessanse for en del tilbake, men enkelte hardcore analog-entusiaster vil ønske seg en båndopptaker. Enten av nostalgiske grunner, eller rett og slett fordi de mener det låter bedre.

Og det er allerede noen leverandører av ferdig innspilte tapes. I tillegg til Analogy Records som vi skrev om for snart fire år siden, har vi STS-Analog, Zavalinka Records og Analogify.

 

 

Thorens TM 1600

At det ikke blir noen stor bølge med spolebåndopptakere illustreres ganske krystallklart av at Thorens sin nye modell kommer i et opplag på 100 enheter. Den nye kreasjonen TM 1600 er utviklet i samarbeid med Ballfinger i Dusseldorf. Dette er Thorens sin første spolebåndopptaker, og produsenten ser det som en mulighet for å utvikle sin analoge kompetanse. Det er Ballfinger som har utviklet drivverket, en konstruksjon med tre motorer. Den kan ta spoler på opptil 10,5”, med hastigheter på 19 eller 38 cm pr. sekund. Og du kan velge mellom CCIR og NAB equalisering.

En faktor som skiller denne båndmaskinen fra andre er at den har en veldig slank konstruksjon det gjør at du kan velge å henge den på veggen. Men billig blir den ikke – med en prislapp på 12.000 Euro er det grunn til å anta at vi må opp i et sekssifret beløp i Norge. Vi får ta med oss et første blikk på High End i Munchen hvor den vil være til stede.

 

Thorens TD 1600

Nå er vi over på langt mer kjent terreng. For den nye modellen TD 1600, som har samme chassis som spolebåndopptakeren er samtidig en videreøring av klassikeren TD 160. Den modellen ble avsluttet på 90-tallet, og jeg hadde selv en Mk2 av den. Og fellestrekkene er at dette er en modell med fjæring og remdrift.

Men det er selvfølgelig en masse nyheter i nykommeren. Den mest fundamentale er at fjærene er flyttet fra toppen- til bunnen, sånn at subchassiset ikke lenger henger, men står oppå fjærene.

Armen er heldigvis også ny, for den gamle originale armen på TD 160 var ikke kjent for å være spillerens styrke. Amen på den nye spilleren er ni-tommers-versjonen av TP 92, og har høydejustering.

Prisen på TD 1600 er foreløpig ukjent, men den kommer i sort og valnøtt..

 

Thorens TD 1601

En TD 1600 med ekstrautstyr er vel den enkleste beskrivelsen av TD 1601. Den har samme plattform og den samme høydejusterbare 9” armen. Men mens TD 1600 er helt manuell, har TD 1601 en elektrisk løftemekanisme. Den har også automatisk stopp når platen er ferdigspilt. Den har også balansert kabling med XLR terminaler.

 

 

Thorens TD 402 DD

Den siste nyheten fra Thorens er også den rimeligste modellen. TD 402 DD er som modellnavnet antyder en direktedrevet spiller, og det er første gang på 30 år at Thorens lanserer en modell med direkte drift.

Og selv om designet er utpreget klassisk, er dette en helt ny og moderne konstruksjon. Den har valgbar auto-stop, og også en valgbar auto-start som starter motoren automatisk når armen blir beveget mot platen.

Armen er TP 72, en ny modell som har rett armrør og avtakbart headshell. Den kommer med en Audio Technica AT-VM95E, en modell vi har testet her.

Prisen på Thorens TD 402 DD blir 799 Euro.

 

Thorens forhandles i Norge av Duet Audio

Sist redigert lørdag, 20 april 2019 08:20
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.