Saturday, 18 May 2019 11:35

HARMAN på HighEnd 2019 i Munchen - Nyheter fra Mark Levinson, Lexicon, Arcam og JBL

Written by

HARMAN hadde ikke så veldig storslått stand på selve messen. Men hva gjør vel det, når de virkelig hadde noe formidabelt i bakhånd…

For på torsdag ettermiddag var det et arrangement i Munchen sentrum, på Harman Luxury Experience Store Munich, og noen inviterte representanter fra media deltok der.

Harman Experience Store Munich er en nyåpnet butikk og opplevelsessenter i hjertet av Munchen, i Sendlinger Strasse 46 – en av de sentrale gågatene i syd-vestre del av Altstadt. Det er den første flaggskipbutikken i Europa, og er designet av Gensler Architects, et arkitektfirma som blant annet har Facebook sitt hovedkvarter i California, Cadillac House i New York og Shanghai Tower på samvittigheten. Fra før har Harman bygget flaggskipbutikker i Tokyo og New York, og Munchen sin tilknytning til bilindustri var bakgrunnen til at denne byen ble valgt til en Experience Store.

For her er det lagt til rette for en dynamisk kombinasjon av tung HighEnd og musikk på farten. Og Harman Experience Store Munich har allerede huset utagerende utstillingsbiler med underholdningselektronikk fra Harman Kardon, JBL, B&O og B&W. Harman har tidligere kjøpt opp automotive-divisjonen i de to sistnevnte produsentene.

Av stasjonære produsenter rommer dette senteret HARMAN sine merker – Harman Kardon, JBL, Lexicon, Mark Levinson, Arcam, Revel og AKG.

 

 

The Art of Listening

Første del av denne kvelden på Harman Experience Store Munich besto av det som kanskje var det aller største høydepunktet. Et panel bestående av produsenten Frank Filipetti, Dr. Sean Olive og Dr. Hauke Egerman drøftet om kunsten å lytte er en døende «kunstart». Frank Filipetti holder til i New York, har 7 Grammy-seire bak seg, og har produsert album for Carly Simon og Rod Stuart, i tillegg til at han har arbeidet med album for bl.a. Barbra Streisand, George Michael, Luciano Pavarotti, Billy Joel, Andrea Bocelli, Elton John, Frank Zappa, Korn og James Taylor.

Det må erkjennes at Frank Filipetti dominerte dette panelet, selv om også de to «doktor`ne» Sean Olive og Hauke Egerman bidro med høy kompetanse.

 

Lexicon SL-1

Det lydmessige høydepunktet besto av Lexicon SL-1, som ble lansert på denne messen. Den ble presentert inne på Luxury Audio Studio, som hadde sin åpning denne dagen. SL-1 er en velvoksen rundstrålende aktiv høyttaler til 43.000 Euro. Det unike med SL-1 er at det har et system som gjør at du kan styre sweet-spot, både i form av bredde og plassering. Dette ble demonstrert i det nye lytterommet på 135 m2, et rom som ellers var dekket med vertikale, stillbare tre-lameller for diffusering av lyden – et innslag som i seg selv er interessant.

Med den aktuelle prislappen er dette selvføglelig et smalt produkt, men jeg diskutert litt med «Sjefen» i Harman, som bekreftet at det kan være interessant med en nedskalert versjon for et litt bredere marked.

Demoen lød ellers svært overbevisende, både for SL-1 som høyttaler, og når det gjelder styring av sweet-spot.

Lexicon SL-1 forventes å være tilgjengelig mot slutten av året. Du kan lese mer om SL-1 hos Lexicon.

JBL kinosystem

I naborommet hadde Harman rigget til et heftig kinosystem, bestående av JBL Synthesis 7.4.4 loudspeaker system med disse spesifikasjonene:

 • 1x Lexicon MC-10 Surround Sound Processor

  • Logic7 Immersion – Natural Sound Upmixer
  • Dolby Atmos & DTS:X with 11.1 Decoding and 7.2.4 Outputs
  • Dolby Vision Compatible
  • 4K (UHD) HDMI2.0a with HDCP2.2 in Main and Zone 2
  • Dirac Live for Lexicon Room Correction
  • Cirrus CS42528 Audiophile DAC
  • Balanced XLR Outputs and 12 RCA Single-ended Outputs

 • 3x JBL Synthesis® SDA 7200 Multichannel Power Amplifiers

  • Class D amplifier
  • 7 channels, 200 Watts per channel at 8 ohms
 • 3x SCL-2 in-wall loudspeakers:
  • Mid/high frequency: 1.5” (38mm) dual annular ring Teonex® diaphragm compression driver mounted to Sonoglass® horn/baffle
  • Low frequency: Three 8" (200mm) cast-frame, Advanced Aluminum Matrix cone woofers
  • Sensitivity 92dB
  • Frequency response 57Hz – 25kHz (-6dB)
  • Crossover frequencies: 225Hz; 1.3kHz

 4x SCL-3 in-wall/in-ceiling loudspeakers:

  •  Mid/high frequency: 1" (25mm), annular ring Teonex® diaphragm compression driver
  • Low frequency: Dual 5.25" (130mm) cast-frame, Advanced Aluminum Matrix cone woofers
  • Sensitivity 91dB
  • Frequency response 65Hz – 33kHz (-6dB)
  • Crossover frequency: 1.3kHz

 • 4x SCL-4 in-wall/in-ceiling loudspeakers:
  • Mid/high frequency: 1" (25mm), annular ring Teonex® diaphragm compression driver
  • Low frequency: Dual 7" (180mm) cast-frame, Advanced Aluminum Matrix cone woofer
  • Sensitivity 91dB
  • Frequency response 45Hz – 33kHz (-6dB)
  • Crossover frequency: 1.3kHz

 • 4x S4S in-wall subwoofers:
  • Dual 10” polymer-coated aluminum cones with rubber surrounds
  • Sensitivity 88dB
 • 1x Samsung 85” LED screen

Rommet hadde en svært omfattende demping med akustikkplater på vegg og i himling – en nødvendig forutsetning for å oppnå det gode resultatet. Harman var en av flere utstillere som spilte samme klipp fra Bohemian Rapsody, og de presenterte den overlegent beste lyden på dette klippet.

Det kan være vel værd et besøk neste gang du er i Munchen, men skynd deg før det tilstøtende hotellet blir åpnet – da må de begrense lydstyrken...

 

 JBL L100 Classic

Denne klassiske høyttaleren som egentlig er en helt ny konstruksjon basert på designet til den gamle modellen ble også presentert. Denne fikk vi grundige smaksprøver av på Guttemessen i Larvik tidligere i vår, der Harman sin representant Per Magh spilte på disse.

 

L100 Classic låter usedvanlig friskt, og er vel verd et nærmere bekjentskap. De tar seg best ut på de originale stativene med umiskjennelig 60/70-talls design. Konstruksjonen av L100 Classic består av en nyutviklet titan-diskant med det romantiske navnet JT025Ti1. Sammen med 105H-1 mellomtone blir de assistert av en JW300PW-8 bass. Jeg har sikkert sagt det før, men det er få ting her i livet som kan måle seg med den selvfølgelige autoriteten til en 12-tommer!

Les mer om L100 Classic hos JBL

Mark Levinson 5000-serien

Også Mark levinson № 5805 som ble lansert sammen med den noe «mindre» № 5802 i Munchen er en kjenning fra Larvik tidligere i år. Det vil si – det var egentlig en førproduksjonsmodell Per Magh spilte på for å drive et par JBL L100 Classic. Den gangen var ikke den digitale delen oppe operativ enda, så den ble benyttet som en rent analog forsterker. Og gjorde en svært god figur da den overgikk Arcam-forsterkeren.

ML № 5805 er en påkostet versjon av ML № 5802. Og noe uvanlig er det felles effekttrinn på disse to modellene, mens № 5805 har en mer påkostet forforsterkerdel, med et inngangstrinn i Klasse A.

Begge modellene har en DAC fra ESS-Sabre og en hyggelig nyhet er at de er MQA-kompatibel. ML № 5802 skiller seg ellers ut ved å ha bare digitale innganger.

Begge forsterkerne har en konservativ effekt på 2x125 watt i 8 ohm, som dobles i 4 ohm.

I Larvik ble det antydet en pris på № 5805 rundt 85 tusen. Og hvis det holder stikk kan det være fristende å anta at № 5802 vil havne et sted rundt 70 tusenlapper.

Men Mark Levinson hadde mer i ermet. CD/SACD-spilleren № 5101 briljerer med også å være streamer. For egen regnig tipper vi at denne havner et sted mellom 50 og 60 tusen.

 

 

Arcam SA30

På messen i Larvik bel vi kjent med den nye HDA-serien fra Arcam. Den har til nå inneholdt de to basismodellene av integrerte forsterkere – SA10 og SA20, i tillegg til CD-spilleren DCS50. I Larvik spilte SA20 glimrende på JBL L100 Classic, og de fikk levert signalet fra den kombinerte CD/SACD-spilleren og streameren DCS50.

Men nå er det en flaggskipforsterker på gang fra Arcam. Det er ikke veldig overraskende at denne får navnet SA30, men innholdet kan overraske mer. Arcam har sin egen Klasse G på forsterkere, og den benyttes også på SA30. 120 watt i 8 ohm blir til 220 watt i 4 ohm, og vitner om en rikelig strømforsyning. På spørsmål fra meg svarer også Arcam sin tekniske representant at strømforsyningen det viktigste elementet i en vellykket forsterkerkonstruksjon.

Også Arcam SA30 vil støtte MQA, og DACen er en HighEnd ESS Sabre ESS9038 DAC. Forsterkeren støtter AirPlay 2 og uPnP, og ARC via HDMI-inngang. På den analoge siden er phono-inngang forberedt både for MM og MC. Roon støtte er også på plass, so dette begynner å bli særdeles lovende.

Den aller største overraskelsen er at Arcam har forsynt SA 30 med romkorreksjonssystem fra svenske Dirac. Dette er et av de mest interessante romkorreksjonssystemene for tiden. Prisen er foreløpig kjent, men med Arcam sin tradisjon for moderat prising ligger alt til rette for at dette blir en forsterker det vil være interessant å følge med på.

 

 

Bolandi Trio med sangerinnen Regy Heiß

En flott, lærerik og hyggelig aften ble avsluttet med konsert av jazztrioen Bolandi Trio, som hadde med seg en dyktig sangerinne Regy Heiß. Trioen består av piansten maximilian Hacker på piano, bassisten Thomas Ganzenmüller og den distinkte trommisen Manuel Pliefke. Praktfull musikk, der jazz-tolkingen av Get Back ble kveldens favorittlåt.

Last modified on Saturday, 09 January 2021 12:58
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.