Tuesday, 15 September 2020 08:03

Arcam ST60 – ny streamer i HDA-serien

Written by

 

Arcam har lansert en ny streamer med egenskaper som vil pirre interessen hos en del av oss. Streameren ST60 støtter både MQA og Roon, og har også støtte for de strømmetjenestene som er aktuelle i Norge.

HDA-serien til Arcam var et helt nytt designkonsept som opprinnelig startet ed AV-produkter i høyere prisklasser. Men i 2018 lanserte Arcam også stereoprodukter i denne serien. Det startet med de integrerte forsterkerne SA10 og SA20, samt CDS50 SACD/CD-spiller sommeren 2018. CDS50 erstattet CDS27, og Arcam regner denne som tidenes beste sølvplatespiller fra selskapet. SA10 erstattet A19, og er en klasse AS-konstruksjon, mens SA20 erstattet A29, og er en hybrid klasse G konstruksjon som opererer i ren klasse A opp til 20 watt. Året etter kom toppmodellen SA30 blant integrerte forsterkere, en interessant modell som i tillegg til å ha en hybrid klasse-G konstruksjon også implementerte romkorreksjon og HDMI med støtte for eARC.

Arcam ST60

Nå har Arcam utvidet stereoavdelingen av HDA-serien med enda en komponent, og ikke unaturlig var det en streamer som sto for tur.

Størst mulig kompatibilitet ser ut til å ha vært i førersetet hos Arcam når de skulle utvikle ST60. Støtte for de vanlige strømmetjenestene er på plass, inklusiv TIDAL, Spotify, Qobuz Napster og Deezer. I tillegg har det som er viktig for mange, og mindre viktig for andre – dekoding av MQA.

Et annet punkt som også vil tiltale mange er at denne streamere er godkjent som Roon Endpoint. Dette gir mulighet for å både styre filer fra eget bibliotek, eller fra TIDAL og Qobuz via Roon sin suverene app. Og det gir også mulighet for å implementere ST60 i et Roon-basert multiromoppsett. Men som alltid ellers forutsetter det at du har et Roon-abonnement.

DACen er et av de viktigste elementene i en streamer, i hvert fall hvis den ikke overlater DA-konverteringen til eksterne krefter. Arcam har hentet sin DAC-chip fra ESS SABRE-serien, en ESS9038 som i tillegg til MQA-kompatibilitet støtter filer i formatet FLAC, WAW, AIFF og ALAC. Arcam ST60 har også støtte for Airplay 2 og Google Cast, samt UPnP.

ST60 har to optiske og to coax digitalinnganger i tillegg til en USB-inngang. Det er også to digitale utganger, for eventuell bruk med ekstern DAC. Av analoge utganger kan du velge mellom XLR og RCA Streameren er også tilrettelagt for bruk sammen med Control4 eller Crestron via RS232.

ST60 beregnes å være tilgjengelig mot slutten året. Prisen i Norge er foreløpig ukjent, men med en engelsk pris på 1.190 UKP må vi regne med at den blir en del over ti tusen.

 

Produsentens høydepunkt for Arcam ST60:

  • 4 digital inputs
  • Balanced XLR and Single ended RCA analogue outputs
  • Optical and coaxial digital outputs
  • GoogleCast, Airplay2, uPnP Streamer
  • Roon endpoint
  • MQA supported
  • 32-bit ESS9038K2M Sabre DAC
  • Full I/P and RS232 control including Control4 and Crestron
  • Total harmonic distortion + noise = 0.0008%

 

Les mer om ST60 hos Arcam 

Arcam forhandles i Norge av:

 

Last modified on Tuesday, 15 September 2020 13:09
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.