Saturday, 09 January 2021 14:11

JBL markerer sitt 75-års jubileum med flere retro-modeller

Written by

JBL har 75-års jubileum i år, og markerer dette med to nye klassiske produkter. I tillegg til en jubileumsutgave av retrohøyttaleren L100 Classic lanserer de den helt nye og interessante forsterkeren SA750, med både klare retro-trekk og ikke minst assosiasjoner til JBL sine tidligere forsterkermodeller.

Den årlige CES er heldigital i 2021, og siden det braker løs mandag 11. januar er oppseilingen allerede i full gang. Og om det er JBL sitt 75års-jubileum som gjør at JBL er ekstra på hugget i år skal være usagt, men det er en uvanlig stor mengde med produkter som annonseres fra den kanten i år. I tillegg til en stor mengde med hodetelefoner, øreplugger, lydplanker, trådløse høyttalere og nyvinninger inne automotive audio viser JBL frem to interessante HiFi-produkter med utpreget retro design. Og mens vi kommer tilbake med mer info om lydproduktene i lifestyle-segmentet, skal vi allerede nå ta et nærmere blikk på de to klassisk-inspirerte HiFi-nyhetene.

 

JBL L100 Classic 75

For et par år siden lanserte JBL disse gjenskapte utgavene av en klassiker som opprinnelig så dagens lys for rundt femti år siden. Vårt første møte med disse var på messen Menn & Ting i Larvik, og vi fikk fornyet kontakt med disse på et spesialarrangement i forbindelse med HighEnd i Munchen samme år. I ettertid har JBL også lansert en lillebror til denne modellen, med navnet L82 Classic, og også et par hornladede retrohøyttalere med benevnelsen JBL 4349 Studio Monitor.

Nå lanserer JBL en jubileumsutgave av L100-modellene kalt L100 Classic 75. Og selv om disse høyttalerne ved første blikk ser ut til å være lik eksisterende L100-modeller, er det ikke bare navnet som er nytt.

Vi starter litt forsiktig, med en spesiell Limited Edition plakett som forteller at dette er en serie som er tenkt med et begrenset opplag på 750 sett. Og disse plakettene vil ha en påskrift som viser hvilket nummer i serien de aktuelle eksemplarene har. Dette er et trekk som også gjør det vanskelig for produsenten å utvide opplaget dersom omsetningen i ettertid skulle ta av over opprinnelige forventninger, som vi har sett eksempel på hos noen av konkurrentene i HiFi-bransjen.

Litt mer vesentlig er nok at JBL introduserer en oppdatert versjon av Titan-diskanten, en driver med benevnelsen JT025Ti2-4, som erstatter JT025Ti1-4 som sitter i dagens L100 Classic. Derimot er den fem-tommers driveren JM125PC-8 uendret, mens 12 tommeren JW300SW-8 har fått nytt fjærende oppheng. Også delefilterkonstruksjonen  er justert, ved at den nå er forberedt for biwiring / biamping.

Beholdt er også den ikoniske Quadrex-grillen i klassiske 70-tallsfarger, en grill som kan få underbevisstheten til å gi klassiske Jefferson Airplane-vibrasjoner. Men på jubileunsmodellen er det bare sort grill som er tilgjengelig. Det forseggjorte kabinettet i teak-finer er også uendret.

I motsetning til L100 Classic vil jubileumsmodellene komme med det spesielle stativet JS-120 inkludert i prisen, en pris som er antydet til rundt 5.500 USD når den blir tilgjengelig i begynnelsen av april 2021

Les mer om L100 Classic 75 hos JBL

 

JBL SA750

Den største godbiten av de ny-klassiske HiFi-produktene er kanskje den nye forsterkeren SA750. Med et åpenbart retro design spiller denne forsterkeren også sterkt på fremtoningen til de to gamle JBL-klassikerne SA-600 fra 1966 og SA-660 som ble lansert for ca. femti år siden. Og det er ingen tvil om at den kommende SA750 er en visuell videreføring av designet til de to klassikerne.

Men om designet er retro, er dette åpenbart en moderne konstruksjon under skallet, med egenskaper hentet fra JBL sine makkere i Harman-konsernet.

Klasse-G

Vi starter med forsterkerdelen, som har et konstruksjonskonsept vi støtte på førte gang hos Arcam for 7 år siden. Etter hvert har klasse-G blitt et varemerke for Arcam, og er også å finne i de nye stereoforsterkerne SA20, SA30 og PA240, i tillegg til AV-receiveren  AVR30.

Klasse G har en effektivitet som ligger mellom klasse AB og klasse-D. Arcam har også hevdet at klasse-G spiller de 50 første wattene i ren klasse A.

JBL SA750 har en oppgitt ytelse på 120 watt pr. kanal i 8 ohm, og 220 watt pr. kanal i 4 ohm. Dette er ellers ytelser vi kjenner igjen fra toppmodellen til Arcam, SA30.

Digital avdeling

Og i likhet med Arcam sine forsterkere og for så vidt mange andre moderne forsterkere nå til dags har JBL SA750 også en digital avdeling med utstrakt kompetanse. Dirac Live er en svenskutviklet romkorreksjon som av mange regnes som den mest interessante i stereo- og AV-produkter.

SA750 har også en innebygget DAC og streamer, og støtter UPnP, MQA og Roon via ethernet og WiFi. Det er ikke opplyst hvilke musikkstrømmekilder som støttes.

MM/MC-inngang og andre analoge tilkoblinger

Forsterkeren SA750 har også en phono-inngang som kan avspille signaler både fra MM- og MC-pickuper. Og i fronten sitter det en egen 3.5mm utgang for hodetelefonforsterkere. Det er ellers 6 analoge RCA-innganger og 4 digitale innganger. Pre-out for tilkobling til ekstern effektforsterker, og to sett høyttalerutganger.

JBL forespeiler at SA750 blir tilgjengelig i april, til en veil pris på rundt 3.000 USD.

Les mer om SA750 hos JBL

 

Last modified on Saturday, 09 January 2021 22:59
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.