fredag, 07 oktober 2005 08:56

Miles Davis - Live in Munich - DVD-omtale

Skrevet av

Konsertopptak fra Munchen, der det irriterende nok ikke er angitt nøyaktig datering.

Les mer:

 

 

En konsert på over to timer, og uten dødpunkt. Jeg vil påstå at dette er en av de beste oppsetningene Miles hadde i andre halvpart av 80-tallet, og samtidig en av de beste konsert-innspillingene jeg har hørt med han fra denne tiden. Det forhindrer ikke at et par av numrene kanskje er enda bedre på enkelte andre innspillinger, spesielt Tutu og New Blues.

En av høydepunktene i besetningen er Prince-bassist Benny Rietveld, men hele rytmeseksjonen er veldig bra, med historiens eneste sidekvinne Marilyn Mazur som setter en ekstra spiss. Også altsaksofonist Kenny Garrett syns jeg spiller mer inspirert her enn på enkelte andre innspillinger. Og så greier jeg ikke å la være å bli fascinert av gitaristen Foley, som spiller på noe som ligner på en ombygd bassgitar (4 strengs!)

Det musikalske høydepunktet er i mine ører dacapo-nummeret ”Portia”. Også på studio-albumet Tutu var dette høydepunktet, og her er det veldig mye bedre. Og veldig annerledes.

For meg gir det en ekstra dimensjon at denne oppsetningen er praktisk talt identisk med oppsetningen i Grieghallen 25. oktober 1988, som jeg var så heldig å være tilstede på.

Også låt-repertoaret er nesten det samme.

DVDen har spor med 24-bits PCM, og Dolby Digital 5.1. Lydkvaliteten er god. Videokvaliteten er bra, og filmingen enda bedre.

Utgivelsen har ganske omfattende ekstramateriale, og det meste av dette er bra. Svært interessante ”liner-notes” for hver enkelt låt, og et intervju som later til å være tatt umiddlebart før konserten er alltid interessant, selv om intervjueren ikke later til å være noen stor Miles-kjenner. Men en slags mini-diskografi er det største makkverket jeg noen gang har sett. Et knippe innspillinger som later til å være valgt ved loddtrekning, supplert av mange upresise dateringer, og i to tilfeller bommes det med 5-6 år!

Men som helhet er dette noe av det beste fra Miles Davis på 80-tallet, uansett medie.

Se også samleartikkelen Miles på DVD

Lest 2566 ganger Sist redigert tirsdag, 14 april 2020 13:50
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.