lørdag, 31 juli 2021 09:24

Jubileumsmodellen Pro-Ject Debut PRO – ikke akkurat en Debutant

Skrevet av

Vinylgiganten Pro-Ject fyller 30 år, og markerer det med en jubileumsmodell i volumserien Debut. Og Debut Pro er noe langt mer enn en vanlig Debut som er litt ekstra pen i tøyet, pyntet til fest

Selv om Pro-Ject langt fra er eldst av de profilerte, nålevende platespillerprodusentene, er det i år 30 år siden de ble grunnlagt i Mistelbach i Østerrike, en liten times kjøretur nord for Wien. Men de har i løpet av disse årene rukket å bli den ledende platespillerprodusenten, og er etter hvert blitt store innen vinylrelatert elektronikk. Og selv om, hovedkontor og design fremdeles foregår i Mistelbach, er selve produksjonen flyttet til Tsjekkia og Slovakia.

Når denne giganten skal markere sitt 30-års jubileum er det derfor gjerne naturlig at de også velger en videreutvikling av en av volummodellene, og Debut er en av disse. Den befinner seg i et segment som er en fornuftig kombinasjon av økonomi og pris i forsiktig mellomklasse for dem som ikke satser på HighEnd-spillere, og konkurrerer typisk med andre volumspillere som Rega Planar 2.

Men i motsetning til det vi registrerer hos enkelte andre produsenter som skal lage jubileumsmodeller er ikke en forsiktig oppgradering eller kosmetisk pynt som gir en treffende beskrivelse av Pro-Ject Debut PRO. Her kan vi lett få inntrykk av at Pro-Ject har utforsket hvor langt de kan ta utviklingen av Debut-serien uten at den bokstavelig talt helt går fra konseptene.

Pick it PRO

Vi starter med en av de aller viktigste delene av en platespiller. Pro-Ject har en lang tradisjon for å gå til Ortofon når de skal få produsert PUer til sine egne platespillere, og Ortofon 2M Silver som nå har skiftet navn til Pick it 2M Silver har en lang fartstid på mange av modellene til Pro-Ject. For få år siden endret produsenten navn på PUene til Pick it, og sortimentet består nå av fire modeller, inklusiv det siste tilskuddet Pick it PRO, som er modellen utviklet for Debut PRO. Den er fremdeles bygget over en elliptisk nål, men har eller avvikende spesifikasjoner fra 2M Red på omtrent samtlige punkt.

CNC

Mange av delene i Debut PRO blir produsert ved hjelp av presisjons CNC som freser aluminiumsdeler med nikkelfinish. Pro-Ject hevder at dette gir deler med høy kvalitet og holdbarhet.

Og tonearmbæringen har et helt nytt design, og bygger på en CNC-fresing av en singel aluminiumsblokk.

Motor

Motoren i den beltedrevne spilleren er en elektronisk regulert synkronmotor, og kan skifte mellom 33 og 45 rpm. Og med et eget medfølgende belte er det også mulig å avspille 78-plater

Platetallerken

Platetallerkenen på Debut PRO er en nylansering for Pro-Ject, og den  … ehhh … Debuterer på Debut Pro. Den har en forsenkning for området i sentrum der etiketten sitter, for å gi et mest mulig jevnt underlag for platen. Og sammen med den 190g tunge Record Puck PRO som kan kjøpes separat mener Pro-Ject at dette presser platen tett mot tallerkenen.

Selve tallerkenen er i støpt aluminium, og er videre bearbeidet i forhold til tidligere modeller, og Pro-Ject hevder at den også er presisjonsbalansert for å oppnå en jevn rotasjon.

På innsiden av den anti-magnetisk tallerkenen er det en ring som er laget av termoplastic elastomer (TPE). Denne skal bidra til å dempe resonanser, og redusere wow og flutter.

Hybrid arm

Den nye modellen har en tonearm som er laget i en sandwich av karbon og aluminium i et stykke. Karbonlaget skal gi økt stivhet, mens det indre røret i aluminium gir demping av armen. Pro-Ject mener at dette gjør den ideell for oppgradering til en mer påkostet MC-pickup.

Justering av Azimuth og VTA

Den nykonstruerte armen gir mulighet for å justere både langsgående og tversgående vinkel for PU. Dette er ofte en viktig parameter for å gi optimale arbeidsbetingelser for PU, og enkelte PU-konstruksjoner er betydelig mer følsomme for vinkelavvik enn andre.

Bein

Debut Pro har tre metallbein, og som kjent får du ikke et bord eller en platespiller med tre bein til å vippe. Disse beina har demping, og er i tillegg justerbare i høyden – ideelt for å vatre opp spilleren.

Tilgjengelighet og pris

Debut PRO skal være tilgjengelig i september. Vi kjenner ikke prisen i Norge, men basert på både påkostinger og enkelte utenlandske priser er det grunn til å regne med et solid tillegg i forhold til øvrige Debut-modeller.

Pro-Ject importeres av Neby

Les mer om Debut PRO hos Pro-Ject

Sist redigert søndag, 01 august 2021 08:53
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.