onsdag, 15 april 2020 18:38

iPhone SE – Premium i miniatyr

Skrevet av

Etter mange kanskje-lanseringer som ikke helt kom likevel er iPhone SE nå sluppet ut av sekken. Ikke overraskende er dette som en iPhone 8 med indre forsterkninger.

Lansering av signifikante mobilmodeller er alltid forbundet med mye skvalder i media, ikke minst i form av spekulasjoner i forkant av selve lanseringen. Etter at det ble før påska ble klart at Apple sin nye Premium-light mobil likevel ikke skulle hete iPhone 9, visste vi at fødselen var nært forestående.

I dag er det overstått, og iPhone SE 2020 landet med et lite brak. Eller skal vi kalle det et lite plask? Uansett er vil det være en noe avdempet reaksjon på en modell såpass langt nede i i hierarkiet. Og hadde det ikke vært for at dette tross alt er en iPhone, ville den kanskje fått langt mindre oppmerksomhet. Spenningen knytter seg likevel til hvilke valg Apple har gjort, og ikke minst hvordan den blir priset.

Størrelse

Med ytre mål på 138,4 x 67,3mm er dette selvfølgelig noe puslete i dag, i motsetning til da iPhone 8 ble lansert. Og det hjelper ikke akkurat at arealeffektiviteten er laber sammenlignet med dagens Androidmobiler, der skjermflaten formelig flyter ut over kanten. Med en skjermdiagonal på 4,7 tommer har iPhone SE 77% av skjermstørrelsen til en Phone 11. På plussiden hører det selvfølgelig med at vekten er tilsvarende lav, med 148 gram på sokkelesten.

Skjermen er en HD-skjerm med en oppløsning på 1334 x 750 ved 326 ppi. Det høres kanskje lite ut, men vi må ikke glemme at størrelsen også er begrenset. Og dette er tross alt en retina-skjerm.

Bionic A13

I den andre enden av wow-skalaen er det faktum at iPhone SE har fått samme prosessor som flaggskipmobilen Iphone 11 Pro. Og det er ikke noe å kimse av – denne regnes for å være kraftigere enn både Qualcomm Snapdragon 865 og Huawei sin Kirin 990. Og denne prosessoren kommer godt med når vi skal over til en andre akilleshælen til SE.

Kamera

For i 2020 er det litt i overkant puslete å presentere en mobil med bare et kamera. Her får vi en vanlig vidvinkel med blenderåpning på f/1,8, og inntil 5x digital zoom. Kameraet er gjenbruk fra iPhone 8.

Men likevel kommer prosessoren til unnsetning når den ved hjelp av AI kan gi en bokeh-effekt i portrettmode.

Og video er det all grunn til å forvente at iPhone SE skal takle på en utmerket måte, i likhet med sine større søsken. Den byr på 4k video der du kan velge mellom 24p, 30p eller 60p, og optisk bildestabilisator har utmerkede referanser fra iPhone 11 / Pro.

Priser og konkurrenter

Prisen på iPhone SE er trolig den største suksessfaktoren. Med en prislapp på 5.490,- har Apple plassert denne mobilen litt utenfor allfarvei. På den ene siden får du mobiler med langt mer imponerende spesifikasjoner til betydelig lavere beløp. Da snakker vi gjerne om nedskalerte modeller fra Kina, som har både mye større skjerm og en kamerapark som imponerer langt mer enn SE sitt enslige kamera.

På en annen side har de gjerne en langt svakere prosessor, og med en omramming i plast er det farvel til premiumfølelsen.

Og tross alt er dette en iPhone. Den vil nok selge mange eksemplar bare på navnet, og den creden dette gir.

Et interessant fenomen er at tillegget for økt minne er større på iPhone SE 2020 enn for iPhone 11. På SE må du ut med 700 ekstra for å øke minnet fra 64 GB til 128 GB, og ytterligere 1.500,- for å øke fra 128 . 256 GB. Tilsvarende prisøkninger for iPhone 11 er hhv 600 og 1.300,-. Mange har valgt økningen til 128 GB som en fornuftig fremtidssikring for iPhone 11. Med en SE 2020 blir denne vurderingen litt annerledes, mest på grunn av at investeringen i utgangspunktet er betydelig lavere, og at denne fremmtidssikringen derfor er mindre relevant. Vi tipper at iPhone SE 2020 med 64 GM lagring blir volummodellen her!

Tilgjengelig fra 24. april, i fargene hvit, sort og rød (Product red).

 

Priser i Norge:

  • iPhone SE 2020,  64 GB: 5.490,-
  • iPhone SE 2020, 128 GB: 6.190,-
  • iPhone SE 2020, 256 GB: 7.690,-

 

Les mer om iPhone SE 2020 hos Apple

 

Sist redigert torsdag, 16 april 2020 05:26
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Siste fra Karl Erik Sylthe