onsdag, 16 september 2020 14:08

Time Flies – Apple launch event

Skrevet av

 

15 september har en stund vært knyttet til store forventninger fra Apple. Og en av disse forventningene er at iPhone 12 er forsinket. Apple-lanseringen foregikk på Youtube, og har fått det megetsigende navnet Time Flies. Om navnet avspeiler at det var Apple Watch som skulle få hovedoppmerksomheten, eller om det mer var et uttrykk for at tiden har flydd så fort at Apple ikke har rukket å få ferdig de nye iPhone 12-modellene til denne lanseringen vites ikke.

Vi har etter hvert blitt vant til at alle store digitale lanseringer har en intro som handler om korona, og Time Flies var ikke noe unntak. Og allerede fra start ble det kunngjort at kveldens lansering handler om to hovedprodukt: Apple Watch og Ipad. Og ikke et ord om iPhone 12.

 

Apple Watch

Og i forlengelsen av koronasituasjonen blir Apple Watch sitt helsefokus ekstra meningsfullt. Helsefunksjonalitet har vært en av hovedsatsingene de siste par årene. Tidligere kanskje primært i form av hjerterelaterte funksjoner, ikke minst EKG. Apple benyttet også naturlig nok anledningen til å påpeke at Apple Watch har reddet liv.

Og i år er dette utvidet med måling av oksygenopptak i blodet. Ikke bare målingen i seg selv, men også plutselige endringer i oksygenopptak kan være tegn på sykdom, og forårsaker et varsel i Apple Watch. Det har til og med vært antydet i forkant at denne funksjonen kan bidra til å avsløre Covid-19.

 

Dette er en nyhet som krever siste versjon av Apple Watch, i motsetning til en del andre nyvinninger som følger oppdatering av Apple Watch OS. Som for eksempel en håndvaskmonitor, som passer på at du vasker hendene godt nok basert på at klokka detekterer lyden av rennende vann i springen. Og så gjenstår det å se om den også klyper deg i nakken når du skal fylle et glass vann.

I år er også sport og fitnessaspektet et forsterket satsingsområde, med mer avansert støtte for ulike fitness- og sportsmodus. Og søvn. Apple Watch har tidligere overlatt søvnovervåking til tredjepartsapper, men nå er søvnmonitor en del av watchOS 7.

 

Apple Watch 6

Det kommer selvfølgelig ikke som en overraskelse på noen at neste generasjon Apple Watch heter Apple Watch 6. Derimot er det noen overraskelser i den nye modellen, og farger er en av dem. For første gang lanserer de en Product Red, og sammen med en matchende klokkereim gir det en farge på klokka som er temmelig tiltalende, og kommer selvfølgelig på toppen av at Product Red har et samfunnsnyttig formål. Det tiltalende hovedinntrykket er egnet til å lirke frem filosofier over hvorfor Apple ikke har gjort dette grepet tidligere. Men også en ny blåfarge på chassis er et nytt og frapperende valg.

Nye reimer er også tilgjengelig, og den mest nyskapende er Solo Loop, en reim som er laget av et helt stykke av myk, tøyelig silikongummi. Apple hevder at den er overraskende lett å ta av og på, og at den er svært behagelig mot huden. Denne loopreimen finnes også i en flettet variant med navn Flettet Solo Loop, en variant enkelte av oss ikke blir fullt så fascinert av, ikke minst fordi prislappen er den doble av Solo Loop hvis man kjøper dem i løs vekt.

Apple lanserer også en ny variant av Leather Band som er ganske interessant, og kommer i flere farger. Og så kommer det nye fargevarianter av Nike Band. Og et par nye skinnreimer.

Allways on display er en viktig egenskap som kom med forrige generasjon, og den skal nå være forbedret med å være betydelig mer lyssterk utendørs. Apple sier ikke noe om hvilke konsekvenser dette har for batteritiden, noe som har vært et tema med Allways on Display på Apple Watch 5.

Urskiver har Apple også benyttet anledningen til å presentere mange nye varianter av. Vi tar det for gitt at disse er tilgjengelig også for tidligere modeller ned til Apple Watch 3 via oppdateringen i AppleOS 7. Dette er i stor grad snakk om urskiver som er tilpasset spesielle behov, som fotografer, vannsportutøvere og stjernekikkere.

S6 er en helt ny prosessor som har fått plass i Apple Watch 6. Den skal være basert på Apple sin A13-chip, og loves å være 20% kjappere enn forrige generasjon - S5.

 

Apple Watch SE

Så har vi kommet til det som kanskje var kveldens største overraskelse. Og den beste nyheten, i hvert fall for alle andre enn konkurrentene. Og i den kategorien finner vi kanskje Apple selv, for her vil det trolig være betydelige innslag av kannibalisme.

 

Den som er sånn noenlunde kjent med Apple-begrepene forstår intuitivt hva Apple Watch SE dreier seg om. Det er tilsynelatende standard Apple Watch, men der de har beholdt den gamle S5-prosessoren, en prosessor som egentlig er rikelig tilstrekkelig muligens med unntak av evnen til å håndtere den nye oksygenovervåkingen, som uansett ikke er inklusiv i SE-versjonen. Det er heller ikke EKG, men der stopper forskjellene egentlig. Falldeteksjon er på plass også i SE.

 

Prisene for en Apple Watch SE er satt til kr. 3.590,- i 44mm med Solo Loop reim, og 3.290,- i 40mm med samme reim. Dette er 1.400,- rimeligere enn tilsvarende Apple Watch 6, og for mange vil det være et enkelt valg. Ikke minst for den yngre garde, som kanskje ikke er like opptatt av hjerteovervåking. Og selv om prosessoren S6 er dobbelt så kjapp som prosessoren S5 i SE-modellen er det grenser for hvor hurtig du trenger at en klokke skal gå…

Dette er første gang Apple opererer med to prisklasser på sine smartklokker – tidligere har dette bare vært begrenset til å kunne kjøpe en eldre generasjon, som i det siste har vært begrenset til Apple Watch 3. Og Apple Watch Se fremstår som svært mye mer attraktiv enn Apple Watch 3.

Apple Watch Family

 

Family er en ny mulig konfigurasjon, og skal gjøre det enklere for familiemedlemmer å benytte en Apple Watch, selv om de ikke har en iPhone. Det har lenge vært et sterkt ønske at klokka skal kunne være tilgjengelig også for Android-brukere, men det er utafor for Apple. Nå strekker de seg lenger ved å kunne lage en familiekonfigurasjon knyttet mot en enkelt iPhone.

Fitness+

Kanskje mer interessant er Apple sin nye helhetsløsning som de har kalt Fitness+. Dette er en kurert fitnessløsning der data på klokken suppleres med video som streames på iPhone eller iPad. Apple hevder at det benyttes trenere i verdensklasse, og det skal være nye workouts hver uke. Et abonnement på Fitness+ vil komme på 9,99 USD pr. måned eller 79,9 USD pr. år, og vil forhåpentligvis bli tilgjengelig også i Norge etter hvert. Det vil være 3 mnd. gratis abonnement ved kjøp av en Apple Watch.

 

 

Apple One

Apple One er et kombi-abonnement som vi har sett komme en stund. Basisversjonen består av disse fire abonnementene:

  • Apple Music, et velkjent abon nement for musikkstrømming som gikk rett i strupen på Spotify og TIDAL da det kom.
  • Apple TV+, et abonnement på videostrømming som kom for et snaut år siden
  • Apple Arcade, et abonnement for spill.
  • 50Gb iCloud lagring.

 

Ideen med Apple One er ikke dum, og vil kunne være lønnsomt for mange. Ikke minst for Apple. Prisen i USA for individuelt abonnement er satt til 14,95 USD, mens et familieabonnement er satt til 19,95 USD. Det er også antydet en Premiumversjon som også inkluderer diverse digitale avisløsninger i Ness+, og Fitness+, i tillegg til at lagringsplassen i iCloud er økt til 2TB. Prisen for denne er satt til 29,95, og der ryker nok strikken for nordmenn flest. Med mindre de da får med seg Aftenposten, VG og Dagbladet i pakken…

To nye iPad

Det andre av dagens tema var to nye modeller av Apple iPad. Og den største spenningen var knyttet til hvilke modeller som skulle få en fornyelse denne høsten. Siden iPad Pro nettopp har blitt fornyet var den selvfølgelig ikke aktuell, så de aktuelle kandidatene var begrenset til standard iPad, iPad Mini og iPad Air.

Ipad Mini har nok blitt en mindre aktuell kategori etter hvert som de største mobilene nesten begynner å nærme seg størrelsen til et 8-tommers nettbrett. På en annen side er det hendig å kunne ha et nettbrett på innerlomma når du tar en pit-stop på nærmeste kaffebar. Faktum er at min første må-ha opplevelse av en iPad var da jeg ble vitne til en person som dro frem en iPad på en fortauskafe på Stureplan i Stockholm for omtrent et tiår siden.

Den kanskje viktigste grunnen til at iPad har blitt et så dominerende nettbrett ligger ikke nødvendigvis i selve nettbrettet, men i det faktum at Android ikke har greid å være like mye på hugget når det kommer til Apper som det Apple har.

 

Ipad 8. generasjon

Den minst spennende nyheten må ikke forveksles med at den ikke er god. For standard-iPaden er kjent for å være et svært godt nettbrett. Da forrige generasjon ble lansert fikk den bare litt kritikk for at det var benyttet en litt gammel prosessor, og det har Apple gjort noe med i årets versjon. A10 er erstattet av A12, og skal være en veldig oppegående prosessor.

Bortsett fra dette prosessorbyttet er det ikke sørlig mange nyheter i årets modell. Støtte for Apple Pencil er allerede plass, og 8.generasjon drar selvfølgelig nytt av iPadOS 14, som lanseres i dag.

 

Prislappen for 8.generasjon er en gammel kjenning. For 3.990,- får du 32GB lagringsplass, som er på grensen til uforskammet lite. Og vil du ha mer, ryker det en tusenlapp ekstra for 128Gb.

 

iPad Air

Det standard-iPaden mangler av spennende nyheter tas igjen i iPad Air. Den nye designlinjen fra iPad Pro eksponeres også i iPad Air, med en svært beskjeden skjermkant og en flat aluminiums-ramme som oser av Premium. Og en 10,9-tommers Liquid Retina skjerm. Og så kunne vi selvfølgelig trukket frem at den også har store likhetstrekk med Samsung sin Galaxy TAB S7 som ble lansert for en drøy måned siden. Faktisk er denne likheten så stor at Samsung kunne vurdert å saksøke Apple for plagiat. Hadde det ikke vært for at de umiddelbart ville fått et motsøksmål i fleisen for at TAB S7 kopierte iPad Pro.

 

Prosessoren i iPad Air er ikke mindre spennende, og A14 Bionic er faktisk tidenes heftigste prosessor fra Apple noensinne.  Og for den som har legning for å bli starstruck av beskjeden tykkelse kan det også trekkes frem at frem at den er på bare 5 nanometer hos A14 Bionic. Litt mer relevant for folk flest er det nok at en angivelig skal være 40% kjappere enn forgjengeren, og har 30% kjappere grafikk.

USB-C tilkobling er en hyggelig nyhet som er overført fra iPad Pro, og er forhåpentligvis et forvarsel om hva som etter hvert kommer til å skje med iPhone. Men kanskje ikke i år.

 

En morsom detalj er at fingeravtrykkssensor er på toppen av rammen. Touch-ID har fått fornyet aktualitet etter at koronamasker har lagt ut snubletråder for face-ID.

Og så er iPad Air i likhet med iPad Pro kompatibel med den minste utgaven av Magic keyboard, det forførende tastaturet som skal gjøre at iPad for noen kan erstatte en laptop. Den eneste haken med Magic Keyboard er prisen, som starter på 3.790,-.

 

iPad Air kommer i fargene Sølv, Stellargrå, Rosegull, Grønn og Himmelblå. Veil. Pris starter på kr. 6.990,-, men stiger fort hvis du både skal ha tilstrekkelig lagringsplass og 4G.

 

Apple TvOS 14

I dag 16. august skal TvOS 14 bli tilgjengelig. De største nyhetene er at Youtube blir tilgjengelig i 4k, og at det blir mulighet for bilde i bilde (PiP). Det skal også bli mulig å streame 4k-innhold fra iPhone til Apple TV.

Du kan se hele lanseringen Time Flies her:

 

Sist redigert torsdag, 17 september 2020 06:10
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Siste fra Karl Erik Sylthe