mandag, 09 mars 2015 12:38

Piega og Auralic fokusdager hos Musik-Magazinet i Bergen.

Skrevet av

http://www.piega.ch/en/Musikk-Magazinet i Bergen hadde besøk av den sveitsiske høyttalerprodusenten Piega og den kinesiske elektronikkprodusenten Auralic i slutten av første uke i mars. Vi avla to besøk – les vår rapport.

 

Martin i forretningen Musik-Magazinet i Logen i er en driftig ung mann.  Løpet av ganske kort tid har han fått i stand flere events for HiFi interesserte bergensere. Sist høst hadde Mono AS et arrangement som vi besøkte og skrev om her, og denne gangen var det importøren Duet Audio som hadde en event med to av sine agenturer. Da Martin ringte og spurte Erik i Duet om han kunne komme, ringte Erik like godt til representanter for begge de to produsentene som skulle i ilden. Både Piega og Auralic er nå produkter som Musik-Magazinet har et bredt sortiment av i den tradisjonsrike butikken, og som er to av grunnpilarene hos Duet Audio.

 


Manuel Greiner i Piega t.v. og Erik Becklund i Duet Audio (t.h.)

Piega er en 30 år gammel høyttalerprodusent som holder til i Zurich i Sveits. Manuel Greiner er eksportsjef, styremedlem og sønn av grunnleggeren av denne produsenten som startet sin karriere med høyttalere som ifølge han låt veldig bra, men så begredelig ut. Dette ble det tatt et grep med, og alumniumskabinetter ble tidlig et varemerke for Piega sine høyttalere. Coax og Premium er serier som har rene aluminiumskabinetter, et materiale som har gode resonansegenskaper.


En engasjert Maunuel Greiner forteller om Piega

I fokus for hoveddelen av eventet som var torsdag kveld, var toppmodellen i den nye Classic Line som ble lansert for kort tid siden. Her er aluminium erstattet av tre, og toppmodellen 80.2 som det ble spilt på denne kvelden var en svært velvoksen konstruksjon. I toppen sitter Coax-elementet som består av en bånddiskant og et mellomtoneelement som sitter på samme akse i alle tre retninger, og som går igjen i mange andre modeller fra Piega. I Toppmodellen i Classicserien er denne Coax-gruppen assistert av to ti-tommere som spiller bass ned til 22Hz.

 

Det var en ganske formidabel lydopplevelse som ble servert av Classic 80.2, da de spilte sammen med et komplett oppsett med electronikk fra Auralic. Bassfundamentet var billedlig talt bunnsolid, og det var åpenbart at praktisk talt hele det hørbare området ble dekket. Samtidig var det en enorm transparens, dynamikk, og et stort stereobilde som ble tegnet. Lou Reed tok en Walk lengre on the Wild Side enn jeg noen gang har hørt før, og Lars Danielson spilte nesten like nærværende som da han spilte sammen med sin kone Cæcilie Nordby på en restaurant på Bispebjerget for skandinavisk HiFipresse høsten 2011.

For meg ble likevel høydepunktet da en besøkende satte på Spanish Key fra Miles Davis sitt legendariske og omstridte album Bitches Brew. Dette albumet har jeg til tross for mine klart digitale tilbøyeligheter enda til gode å høre bedre enn på det doble vinylalbumet som kjøpt for ca. år siden. Til da en 24/96 versjon fra HD-tracks spilte helt eventyrlig, og med en forrykende dynamikk. Etter hva jeg forstår stammer denne remiksede utgaven fra den 4CDers boxen der det ble tatt det svært kontroversielle grepet å remiks Teo Macero sin magiske produksjon fra 69-70 uten hans godkjenning, og som jeg slett ikke syns låter noe spesielt bra på CDutgaven. Og her er det altså all time high. Nå var dette for så vidt en avsporing, men det illustrerer hvilken suveren prestasjon dette oppsettet er i stand til å prestere. På sett og vis får jeg assosiasjoner fra min opplevelse med Tannoy DC10T – bare med enda mer av det som imponerte meg med disse Tannoy-høyttalerne når det ble spilt på kombinasjonen av Piega 80.2 og Auralic. Og det er litt interessant at det er en del felles trekk mellom DC10T og 80.2. Begge har et slags Dual Concentric konsept, og har i tillegg 10-tommere i bassen. Og så er det alltid sånn i et kortvarig møte at det blir overfladiske inntrykk uten mulighet for grundigere sammenligninger med ulike referansekomponenter for å finne ut om det er oppsettet som helhet som har æren for suksessen, eller om enkelte komponenter har større del av æren enn andre.


Manuel Greiner i Piega (t.v.) Thorbjørn Roll fra Musik-Magazinet. i midten bak, Martin Aadland fra Musik-Magazinet (t.h.) og Erik Becklund fra Duet Audio i midten foran.

 

 

 

En forfatter vender tilbake til åstedet.

På torsdag var det naturlig nok Piega som fikk hoveddelen av oppmerksomheten, siden Manuel sto for den innledende presentasjonen. Denne regien var en naturlig konsekvens av at AURALiC sin representant ikke ankom før fredag. Og siden siden AURALiC er en spesielt spennende produsent som har fått særlig oppmerksomhet for sine Aries streamere for tiden, benyttet jeg anledningen til å booke en avtale med Christian Rechenbach lørdag morgen. Han er som navnet antyder en tysker bosatt i en småby ganske nær grensen til Nederland. Han er AURALiC sin representant for Europa, og utviser et stort engasjement for produktseriene, som ellers i sin helhet er utviklet og produsert i Kina.


Christian Rechenbach ved siden av sine produkter fra AURALiC

 

AURALiC Aries er en ren streamer uten DAC, og finnes i to versjoner. Aries er den mest påkostede utgaven, mens Aries LE er en noe rimeligere variant. Ingen Limited Edition bak de bokstavene, med andre ord. I utviklingen av streamingkonseptet har AURALiC skjelt ti Linn itt Open-source DS.konsept, og videreutviklet det. Men Christian avslørte at de også har myst mot Sonos, med sin vel renommerte stabilitet. AURALiC har utviklet en egen App kalt Lighting DS, en APP som for øvrig fungerer på Linn sine DS-streamere. Foreløpig finnes denne APPen bare for iPad, men det er også en variant for Android og iPhone på gang, og etter hvert også for PC.

 

De to hovedaspektene som skiller Aries og Aries LE er klokke og strømforsyning. Den dyreste versjonen har en mye bedre strømforsyning enn LE. Det er også en mye bedre klokke som sitter i Aires, en FemtoKlokke. Femto er et begrep som står for 10−15 , og Aires har to uavhengige FemtoKlokker. Christian Rechenbach understreker ellers at suksessen med Aires og DACen Vega i stor grad har med timing av den digitale musikkstrømmen å gjøre. Og stabilitet.

 

For FemtoKlokker finner vi ikke bare i Aires, men også i den påkostede digitale forforsterkeren AURALiC Vega. Dette er en ren digital forforsterker, og har ingen analoge innganger eller A/D-konverter. Den oppsampler alle PCM-baserte signaler til 32bit/1,5MHz, og FemtoKlokken sørger for en ekstrem nøyaktighet med jitter på maks 82 femtosekund (0.082 picosecond). Alle HighRes formater støttes, og DSD 2.8 og 5.6 støttes også.

Brukeren kan fintune lyden med ulike filtre. Det er også valgbare presisjoner på klokken, der en mest ekstreme Exact-mode har egenskaper som gjør at klokken trenger oppvarming før den fungerer stabilt. Christian forteller om episoder der klokken har falt ut som resultat av at et vindu ble åpnet. Selv har han sin enhet plassert i et reol der temperaturan alltid er tilstrekkelig til å kunne fungere i exact-mode. Men Exact-mode er altså en nerde-modus, som bare anbefales for de som vil ha det ultimate, til tross for sine praktiske begrensninger.

 

Siden Vega er en ren digital forforsterker har de også analog forforsterker i programmet. AURALiC Taurus Pre heter forforsterkeren, mens en ganske lik enhet kalt Taurus MKII er en hodetelefonforsterker med forforsterkerfunksjon.

Som siste ledd i kjeden har finner vi monoblokkene AURALiC Merak. Klasse-D forsterkere som yter over 200W i 8 ohm, og 400w i 4 ohm.

 

Musik-Magazinet har hele serien fra AURALiC i sitt sortiment.

 

Les mer om Duet Audio her.

 

Les mer om Piega her.

Les mer om AURALiC her.

 

 

Lest 8296 ganger Sist redigert mandag, 09 mars 2015 13:20
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.