Saturday, 31 May 2008 23:00

Harman/Kardon AVR 255

Written by

Harman/Kardon har nettopp lansert en ny receiverserie i budsjettklassen. Vi har testet den mest interessante modellen.


Skrevet av Karl Erik Sylthe, juni 2008

Det er flere redaksjonsmedlemmer i Audiophile.no som har et godt øye – og øre - til Harman/Kardon. Denne produsenten med hovedsetet i USA har et spesielt talent til å bygge inn egenskaper i sine surroundreceivere som i en del øvelser skiller seg positivt ut fra mengden. Og samtidig har de hatt en del alvorlige mangellapper på utstyrsiden de siste par årene. Spesielt gjelder dette forrige generasjon, der det ble direkte påtrengende at de ikke var à jour med kompetanselisten knyttet til HDMI.

Så kom det altså melding om nye generasjoner tidlig i vår. Først budsjettserien, bestående av tre modeller, og til høsten kommer også to nye receivere i toppsjiktet. Budsjettserien består av AVR155, AVR255 og AVR355 til h.h.v. 5495,-, 6595,- og 9995,-. Vurdert bare etter utstyrslisten skal man ha en veldig sterk budsjettdisiplin for ikke å strekke seg den drøye tusenlappen ekstra opp fra AVR155 til 255, for med AVR155 må man gi avkall på bl.a. 7.1, pre-out, HDMI-dekoding og en rekke andre kjekke detaljer.

Prisdifferansen oppover til AVR355 er langt mer tydelig, uten at de funksjonelle avvikene trenger å bety så mye. Mer avansert multirom og kompabilitet med iPod-dock er kanskje de mest åpenbare forskjellene på funksjonssiden i tillegg til at AVR355 har en mer påkostet utgave av fjernkontrollen. Men forskjellen i lydgjengivelsen vet jeg foreløpig ikke noe om. Uansett er det vanskelig å komme unna følelsen av at AVR255 er spesielt aggressivt priset, noe som selvfølgelig alltid er hyggelig for kjøper. Og en soleklar grunn til å velge nettopp denne modellen for en test.

 

Design og Finish

Ved dette modellskiftet har H/K samtidig introdusert et helt nytt design. Eller, streng tatt skjedde vel dette skiftet med modellen AVR350, en litt merkelig lansering av en enslig svale før de hadde fått orden på HDMI-oppgraderingene. Vurdert bare etter sterile pressebilder framsto denne designjusteringen som et litt dristig tiltak, tatt i betraktning at utgående serie hadde en skikkelig designmessig appell til mange, deriblant meg. Når så AVR255 avdukes på testbenken, blir det klart at Harman Kardon har overgått forgjengeren i øvelsen ”Bella Figura”. Spesielt når den får litt strøm som avslører at H/K har byttet ut det blå lyset med hvitt, er det bare til å ta av seg hatten, og erkjenne at denne produsenten benytter industridesignere av et helt annet kaliber en de som vanligvis benyttes av elektronikkgigantene i Tokyo eller der omkring. Skal jeg likevel trekke fram et par smådetaljer som gjør at Nirvana må vente, må det være at vi på budsjettmodellene fremdeles må nøye oss med litt billige uhengslede plastdeksler foran fronttilkoblingene, samt at volumrattet ikke kjennes like eksklusivt som det visuelt framstår som.

 

Fjernkontroll

Fjernkontrollen er vel trolig den aller største positive overraskelsen på denne modellen. Tidligere har H/K hatt to helt forskjellige fjernkontroller til budsjettserien og toppmodellene, hvis vi da ser bort fra den Logitech-produserte spesialkontrollen til AVR745. Og budsjettfjernkontrollen til AVR340 som jeg har testet tidligere var et lite hyggelig møte, mens toppmodellen var av et helt annet kaliber.

Denne gangen har produsenten benyttet samme mal til alle modellene, en mal som for øvrig er en videreutvikling av fjernkontrollen som jeg selv har hatt et års tid til AVR635. Det betyr at materialbruken er tiltalende, spesielt med den lettere gummierte følelsen som gis av belegget på undersiden. Det innebærer også at størrelsen er i øvre sjiktet, og strengt tatt en halv centimeter bredere enn neven min setter pris på. På oversiden er sølvfargen erstattet med sort høyglans, og det passer veldig godt til receiverens uttrykk.

Brukervennlighet og oversiktlighet er god, langt bedre enn begge de to tidligere modellene. Her har H/K virkelig gjort en grundig jobb med å rydde opp i forvirrende layout som man fant på tidligere modeller. På den større modellen som leveres f.o.m. AVR355 har man plusset på noen funksjoner, som bakgrunnsbelysning og læring fra andre fjernkontroller.

Det er likevel et vesentlig ankepunkt knyttet til fjernkontrollen, selv om det er selve receiveren som har størstedelen av ansvaret. Det aksepteres ikke at man betjener receiveren fra sidelinjen. Ved ca. 45 grader sier det stopp. I tillegg bør du peke ganske direkte på receiveren. Forsøk med Logitech Harmony gir ikke bedre resultat fra siden, mens det aksepteres bedre at man er upresis med pekingen med en Harmony. Men dette fenomenet er ikke spesielt for AVR255, de andre H/K-modellene jeg har testet tidligere har hatt den samme begrensingen i følsomhet.

 

Funksjoner

En veldig positiv overraskelse som også er knyttet til det visuelle er det nye grafiske brukergrensesnittet. Hittil har det vært to produsenter som har levert GUI som befinner seg i et annet univers enn resten av feltet, og det har vært i finne i påkostede modeller fra Sony og Denon. Nå kan Harman/Kardon melde seg inn i denne klubben, for dette står bare minimalt tilbake i utseende. Og i tillegg er det positive moment knyttet til H/K sin GUI som gjør at i hvert fall Sony totalt sett må se seg forbigått på dette området.

For H/K har kombinert dette veldig tiltalende grafiske brukergrensesnittet med en oversiktlighet som gjør at man fra første stund får full oversikt over all funksjonalitet knyttet til receiveren. Og selv om man har gått såpass langt som til å tildele hver kilde sine individuelle innstillinger både for bilde og lyd, blir det aldri forvirrende med dette brukergrensesnittet.

Et veldig stort pluss er det at GUI kan benyttes transparent i kombinasjon med både analoge og digitale videokilder, dette i motsetning til f. eks. Sony STR-DA5300 til over doble prisen som ikke kan benyttes oppå video fra digitale kilder.

Du kan til og med justere grad av gjennomsiktighet på GUI når det dekker over videosignal, selv om jeg for min del kunne ønsket mulighet for enda større gjennomsiktighet.

 

 

En liten detalj jeg setter veldig stor pris på er at du får melding om aktiv dekodingsalgoritme sammen med volumverdi i den lille ruten på TV når volumet justeres.

Som antydet innledningsvis har Harman/Kardon rett og slett været en skikkelig sinke når det gjelder HDMI. De var sene med å implementere HDMI, og når det endelig kom var det ikke siste utgave med tilhørende funksjonalitet.

På denne nye serien virker det som om H/K virkelig har tatt et oppgjør med dette, og sørget for å være tydelige på at de ligger i tet. Full dekoding av HD-lyd i alle tilgjengelige formater, og en videoprosessor som er kompatibel med full HD, og ivaretar både analog og digitale innsignaler og prosessering av disse, deriblant mulighet for konvertering/oppskalering til 1080p. Og på toppen av dette er H/K antakelig den første som leverer mer enn to HDMI-innganger til denne prisen, selv om de andre nok følger etter. 3 innganger er vel akkurat det som skal til for at mange kjøpere slipper å supplere med ekstern HDMI-svitsj, selv om 4 innganger hadde vært enda bedre.

Som nevnt under testen av AVR340 var trolig Harman Kardon de aller første til å tilby automatiske innstillinger basert på målemikrofon. Dette er selvfølgelig fremdeles på plass, og fungerer utmerket. Prosedyren skiller seg litt fra både AVR340 og AVR635.

Produsenten har gjort et par forenklinger som jeg ikke helt setter pris på. Det første er at avstandsinnstillingen er litt vel grovmasket med sine 30cm. Dette blir rett og slett merkbart unøyaktig. Ellers er det ingen dokumentasjon av EQ-delen av romkorreksjonen, og heller ingen mulighet for å slå den av/på. Dette kjenner jeg igjen fra AVR340, og er et budsjettseriefenomen til forskjell fra de tyngre modellene fra H/K. Men jeg tror H/K hadde stått seg på å droppe akkurat denne forenklingen også på budsjettmodellene.

En liten detalj som kommer inn under kategorien flisespikkeri, er at man ikke har vært helt heldig med struktureringen av forvalg av lyddekoding knyttet til hver enkelt kilde. Her er det en modus som heter Auto Select, og som velger Logic7 Movie dersom det mottas et stereosignal. Dette vil kunne fungere greit for de fleste i forbindelse med for eksempel TV. Men dersom du foretrekker stereo til 2-kanals innsignal, må modus stereo velges, og dette vil også overstyre (nedmikse) for eksempel multikanals DSD eller PCM via HDMI. Dermed blir det mer manuell bruk av lydmodusvelgeren enn det du må med mange andre receivere. Men ok, jeg startet visst med å si at dette er flisespikkeri, og dessuten kan du sette opp to ulike definisjoner av de samme fysiske inngangene dersom du insisterer på å være like makelig som meg.

 

Logic 7

I testen av AVR340 skrev jeg en ganske utfyllende lovprising av Logic7, og jeg mente hvert ord. På AVR255 er det et merkelig fenomen, som jeg også hadde på AVR635 før oppgradering av Firmware. I logic7 Music er/var det en åpenbar bug, som gjør at man periodevis får en pumpende effekt. Dette er mer tydelig på enkelte signal enn på andre, men gjør at Music Mode av Logic 7 ikke er egnet til musikklytting på testeksemplaret, før det eventuelt blir endret i en Firmware-oppgradering. Nå er jo dette formatet en ren bonus på H/K-modeller, og Logic7 Movie er også en svært god algoritme. Men likevel håper jeg at dette kan løses ved framtidig F.W.-oppdateringer. Det kan for øvrig tenkes at fenomenet er eksemplaravhengig.

 

A/D-sjekken

Ved test av surroundreceivere og prosessorer har jeg innført som rutine å sjekke om analoge stereosignal blir konvertert til digitalt signal. Behovet er åpenbart – det er mangelfull informasjon om temaet fra produsenter, og jeg har ikke registrert at noen tidskrift undersøker dette. Og har du en påkostet CD-spiller med god DA-konverter og analogdel, vil det være direkte feil å koble til denne analogt dersom signalet blir A/D+D/A-konvertert.

I AVR255 er det bare en modus som trengs å undersøkes, og det er 2-kanals stereo. Alle andre modi inneholder en form for prosessering som nødvendigvis er nødt til å inneholde konvertering til digitalt signal. I stereo er dette derimot unødvendig, forutsatt at romkorreksjon droppes.

Men A/D-sjekken av Harman/Kardon AVR255 viser at også i stereo-modus blir signalet A/D-konvertert ved bruk av analoge stereoinnganger. I tillegg viser subjektiv lyttetest at romkorreksjon er aktiv også i stereo, noe som ikke bør overraske så lenge signalet blir konvertert.

Eneste unntaket er den analoge 6/8-kanalsinngangen. Her blir signalet beholdt analogt hele veien. Dermed peker denne inngangen seg ut som den riktige analoge stereoinngangen for prioriterte kilder, som en god CD-spiller.

Og samtidig er det ved å AB-teste signal via denne inngangen mot for eksempel et digitalt innsignal at man får et godt inntrykk av hva romkorreksjonen utgjør. Og til musikk i stereo er det ingen tvil om at litt av presisjonen i lydbildet går tapt, samtidig med at klangbalansen oppleves som litt mer nøytral, og mer behagelig.

Sammenlignet med det som ble oppnådd med siste F.W.-utgave for AVR635 er det også ganske åpenbart at sistnevnte har en mer avansert romkorreksjon, som fungerer enda bedre til musikk.Lyden av AVR 255

I testperioden ble AVR255 hele tiden benyttet i mitt nr.2-oppsett som jeg kaller småscenen.

Her har den drevet et høyttaleroppsett bestående av Xavian Mia II stativhøyttalere, Xavian Centro senterhøyttaler, og Xavian Basso subwoofer.

Av en eller annen grunn har det blitt en slags gjenganger i hifi- og hjemmekinopressen at Harman/Kardon sine surroundreceivere er bedre på film enn på musikk, sammenlignet med en del konkurrerende modeller. Dette er jeg dypt uenig i, og jeg tror det ofte forveksles med at H/K har et behagelig lydbilde som ikke overfokuserer på detaljer. Sammenligner vi med AVR340 er det temmelig store likheter, selv om det altså på denne modellen ikke blir den samme uttellingen med Logic7 Music.

Sammenlignet med AVR635 er det likevel ganske tydelig at vi befinner oss i en annen prisklasse. AVR635 hadde en veldig stor autoritet, kombinert med en passe grad av raffinement, som gjorde at småscenen ble hyppig brukt til musikklytting, til tross for at det har sin hovedfunksjon som TV- og filmoppsett. Referanse høyttalerne i dette rommet med bl. Xavian Mia II var en fantastisk god match, og her må AVR255 innse at kjøttvekta rår. Den autoriteten som AVR635 hadde i bassen er erstattet med noe mer upresis bassgjengivelse, selv om nivået er upåklagelig. Og lengre oppover i frekvensområdet er oppløsningen ikke den samme. Men likevel er dette en veldig god lydformidler, og fremdeles vil jeg si at balansen mellom film- og musikkgjengivelsen er god. Nøytral klangbalanse med et snev av hang mot det mørke har den til felles med Yamaha RX-V611, som har rolle som vår-vikar i småscenen. Men den store forskjellen på disse er at RX-V611 helt klart gjør en vesentlig bedre innsats på film enn med musikk i kombinasjon med Xavian-høyttalerne. Men også dette strider med en del gjengse dogmer i pressen. Skal jeg finne en receiver som har en god porsjon lydmessig slektskap med AVR255, tror jeg det er Onkyo sin TX-SR605 som ligger nærmest av de jeg har testet.

 

Konklusjon

Det er ikke tvil om at Harman/Kardon har gjort en kjempejobb med denne modellen. Jeg har nevnt noen få begrensninger her som kan tenkes å slå negativt ut for enkelte, men stort sett er det vel bare begrenset følsomhet for fjernkontrollsignal som vil veie tungt for de med spesielle behov.

Dette er en receiver som prismessig befinner seg i øvre del av budsjettklassen. Men alle sider av dens fysiske framtoning peker på minst en klasse høyere. Den er rett og slett vanvittig lekker, og kan forføre noen og enhver. Også på funksjonssiden ligger H/K nå i helt i tet i prisklassen, og med en lydgjengivelse som hevder seg bra i denne gruppen blir den vanskelig å styre utenom i denne prisklassen.

Og samtidig blir det veldig spennende å følge med på hva Harman/Kardon får til med de to toppmodellene som kommer til høsten, nå når de åpenbart har funnet et vinnende konsept på funksjonssiden der de i tillegg til sine flotte særegenheter også er helt à jour i de obligatoriske øvelsene.

Veil. pris:  kr. 6.595,-

Importør: Harman-Neby AS

 


Spesifikasjoner - oppgitt av importør

Power
• 50W x 7 into 8 ohms, 20Hz – 20kHz, at <0.07% THD, with all channels driven simultaneously
• High-current (±35 amps), ultrawide-bandwidth (10Hz – 100kHz) amplifi er design

Surround Processing
• Full suite of Dolby surround decoding, including Dolby TrueHD and Dolby Digital Plus using an advanced Cirrus Logic® CS 49700 32-bit DSP processor
• Full suite of DTS® modes, including DTS-HD, DTS-HD Master Audio, DTS-ES® 6.1 Discrete & Matrix, DTS Neo:6® and DTS 96/24TM
• Dolby Pro Logic® IIx (Movie, Music and Game modes) surround sound
• Harman-exclusive Logic 7 Movie, Music and Game surround sound processing in 5.1 and 7.1 channels
• Dolby Headphone and Dolby Virtual Speaker surround modes
• Five- and Seven-channel Stereo, Hall and Theater surround modes
• 192kHz/24-Bit DACs

Connectivity
• Three HDMI 1.3a inputs and one HDMI output with 12-bit Deep Color and xvYCC pass-through
• Two assignable, wide-bandwidth (100MHz), HDTV-ready component video inputs and one output
• Subwoofer output for direct connection to a powered subwoofer
• Four A/V inputs with S-video, plus two audio-only inputs
• Eight-channel-direct inputs for use with external surround decoders
• 7.1 Preamp outputs allow the use of external amplifi ers
• Convenient front-panel audio/video input with S-video for use with video games or portable players
• Six digital inputs (two optical and two coaxial on rear panel, and one optical and one coaxial on front panel)
• One coaxial digital output on rear panel
• RS-232 port for fi rmware upgrades
• IR remote extension jacks for control of the amplifi er when placed in a cabinet
• Auxiliary input for connecting portable media players

Ease of Use
• HDMI 1.3a with audio processing and Faroudja DCDi Cinema video processing with upscaling to 1080p
• A/V Sync Delay adjustable for each input
• EzSet/EQ equalization for quick and accurate system setup
• FM stereo/AM tuner with 30 presets and direct-access tuning
• Quadruple-crossover bass manager
• Wide range of low-frequency crossover points (40Hz, 60Hz, 80Hz, 100Hz, 120Hz and 200Hz) available
• Full-color, high-defi nition, graphical on-screen interface, including HDMI and component video
• Programmable power-up volume
• Multiroom audio
• Surround back amplifi er channels confi gurable for use as second-zone amplifi cation
• Seven-device, preprogrammed system remote control

 

 

Sist oppdatert : 29.06.2008 11:45:55
Read 15849 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.