søndag, 23 oktober 2005 23:00

Cyrus CD6 og Cyrus 8

Skrevet av

Britiske Cyrus har i en del år vært uten Norsk importørtør. Men til tross for hva den den papirbaserte Hifipressen i Oslo skriver, har Cyrus vært tilgjengelig hele tiden. I Bergen har BMH vært norsk eneforhandler av Cyrus i det siste, og jeg har fått låne bestselger-komboen på weekendtur i heimen.

Skrevet av Karl Erik Sylthe, den 24.10.05

For BMH har forhandlet Cyrus siden tidenes morgen – nesten. I hvert fall så lenge jeg kan huske, og jeg begynner å bli en gammel mann. Og det var vel under byvandringen arrangert av AV-entusiaster i August at jeg fikk en påminnelse om at Cyrus burde få litt mer oppmerksomhet. For det vi ble servert hos BMH på denne tilstelningen ga absolutt mersmak. Og ja, vi snakker fremdeles om Cyrus…

Ikke minst utallige lovprisinger i Britisk Hifi-presse gjorde at saken måtte undersøkes nærmere. Og BMH stilte velvillig dette settet til disposisjon, til tross for at de ikke er importør. Mange takk til BMH.

For å sondere terrenget litt først, kan vi ta for oss Cyrus sine tre produktnivåer, eller serier. Basisnivået ugjøres av Serie 6, neste er Serie 8, og det ultimate High-end nivået har Cyrus valgt å kalle serie X.

Det kanskje mest karakteristiske ved Cyrus er innpakningen. Produsenten har nemlig valgt å avvike fra de 43 centimetrene som er en slags defacto standardbredde for hifi-komponenter.

I stedet har de utviklet et felles chassis på halvbredde, som alle komponentene får plass inni.

Dette med å etablere sin egen standard er for så vidt noe vi kjenner igjen fra en del andre britiske produsenter, ikke minst skotske Linn. Den åpenbare fordelen dette har i forhold til merkebygging, er at man skaper høy merkelojalitet for kunder som først setter et ben innenfor. Forutsett - selvfølgelig – at man greier å levere.

Medaljens bakside er vel at det blir en litt høyere terskel for de som liker å shoppe fra merke til merke. Men her mener jeg at Cyrus har et litt smart trekk i at to stk. komponenter utgjør standard bredde. Og orden i racket…

Og apropos Rack, Cyrus tilbyr egne rack for sine komponenter, noe som ytterligere er med på å bygge opp under merkelojalitet og samlerinstinkt. Jeg kjenner selv hvordan det begynner å rykke i samlemusklene mine når jeg studerer alle oppgraderingsmulighetene.

For her har vi enda et særtrekk ved Cyrus. Mer enn nesten noen annen produsent jeg kjenner til har Cyrus lagt til rette for oppgraderinger av sine produkter. Ikke bare i form av ekstern påplussing av bokser, men også av fabrikkoppgraderinger til et høyere nivå, uten at merkostnaden er avskrekkende i forhold til om man kjøpte dette produktet fra starten av.

Men selvfølgelig også eksterne oppgraderinger, i form av effektforsterkere for mono-/multiamping, og et trekk vi kjenner igjen fra NAIM – ekstern strømforsyning.

Kort sagt, erkebritisk.Fjernkontrollen

Tror jeg starter med å beskrive fjernkontrollen til dette settet. Jeg ble nemlig vilt begeistret for den. Nei, det er ikke på grunn av designet, som bare er helt middels, og på nivå med en god del andre billge plastfjernkontroller. Utseendet er helt ok, men kunne vunnet en del på litt høyere kvalitetsfølelse og vekt.

Og nei, det var heller ikke noen imponerende ergonomi som gjorde meg så begeistret. Den fungerer helt greit, men hadde vært enda bedre dersom knappene for volumkontroll skilte seg litt bedre ut.

Det som derimot gjør denne fjernkontrollen unik, er senderstyrken (eller muligens er det mottaksfølsomheten inne i apparatene. I hvert fall greide den på strak arm å betjene apparatene, uten et eneste innfall av nøling, til tross for svært krevende forhold i min nye oppstilling, der racket er delvis skjult bak høyttaler og sofa, og i tillegg har en vinkel som er ca 60 grader avvik fra vinkelrett treff. Universalkontrollen til min tidligere Yamahaforsterker var foreløpig best i klassen i denne øvelsen, men må nå se seg slått av den ellers så anonyme systemkontrollen fra Cyrus. Det vanlige for fjernkontrollen for innlånte produkter er at de sliter fælt, og må ha mange forsøk fra denne vinkelen. Og prøver du med en fjernkontroll fra en litt eldre Denon DVD-spiller, sliter den ofte selv på flat mark.

 

Cyrus CD6Denne Cdspilleren er altså entrylevel i Cyrussortimentet, men så starter da også Cyrus klatringen en godt stykke oppe på stammen. Finishen er som på alle Cyrus-komponentene ganske lekker, syns jeg. Likevel er det på denne spilleren et par forhold som trekker litt ned. CD-skuffen avgir en skikkelig skranglelyd idet den kommer mot deg. Ikke akkurat som å lukke en Mercedesdør.

Det andre forholdet er at når CD-skuffen er ute, dekker den alle funksjonsknappene, slik at det bare er en flik av ”play” og ”eject” som er synlig og tilgjengelig. Ok, det holder akkurat, men det er litt fristende å vente med videre betjening til man er tilbake på plass bak fjernkontrollen. Og i bunn og grunn er vel dette prisen for den kompakte innpakkingen.

 

Cyrus 8Forsterkeren befinner seg altså på et nivå i Cyrushierarkiet som er høyere enn CD-spilleren. Dette samsvarer for så vidt ikke helt med den ”source first” filosofien som en del andre britiske produsenter sverger til, uten at jeg vet om dette også gjelder for Cyrus. Men til gjengjeld syns jeg det virker som en veldig naturlig kombinasjon, gitt de prisdifferansene som er ute og går. For mens Cyrus 8 ikke koster så veldig mye mer enn Cyrus 6, er CD8 nesten dobbelt så dyr som CD6.

Uansett, Cyrus 8 er en integrert forsterker på 2x70W RMS. Ikke all verden, men holder for de aller fleste dersom det er substans i Wattene. Tilstrekkelig med innganger selv om jeg kunne ønsket meg en Riaa-inngang. Dette leverer Cyrus i egen boks med navn Phono X. Det du derimot får i Cyrus 8, er behendig trimmulighet av følsomheten (gain-offset) for hver enkelt inngang, i tillegg til balansekonroll fra fjernkontrollen.

Cyrus 8 har ikke noen ordinær prosessorinngang. Derimot har de et system som går ut på at dersom Cyrus sin egen prosessor er tilkoblet systemet, vil denne overta styringen av volum også for de kanalene som er tilkoblet via Cyrus 8. Veldig fikst, men likevel kunne jeg ønsket meg en ordinær prosessorinngang, eller mulighet for å konfigurere AV-inngangen som Fixed-gain.

To sett høyttalerutganger er kjekt å ha, og med terminaler som er en Britisk traver, og gammel kjenning fra forrige generasjon Linn-forsterkere.

 

Musikk

Denne komboen hadde en visitttid fra fredag til mandag, og dermed atskillig kortere periode enn vanlig testperiode for utstyr, som typisk varer fra to-tre til seks uker. Derfor ble størstedelen av testen foretatt med komponentene samlet, og den individuelle vurderingen er derfor temmelig flyktig. Likevel har jeg fått også en viss separat vurdering. Øvrig utstyr som ble benyttet under utprøvingen er:

-         Sony CDP XA5 ES

-         Linn Chakra C6100

-         Linn Ninka Gulvhøyttalere, aktiv deling

-         Linn Katan, aktiv og passiv deling.

 

For å ta det særtrekket som CD-spilleren serverte uavhengig av forsterkeren, var det faktisk noe av det mest karakterfulle jeg har vært borti på lenge. For dette var faktisk ikke noen gjennomsnitlig forestilling ,verken på godt eller vondt. For å ta først det aspektet som ikke samsvarte med mine preferanser, er det at det mangler noe rafinement. Selvføglelig sammenlgent med de aller beste, men også sammenlignet med enkelte jevnbyrdige konkurrenter. Og med jevnbyrdige konkurrenter mener jeg også DVD-spillere til 10-12 tusen.

Tar vi for eksempel Denon sin DVD3910, syns jeg denne har en langt bløtere gjengivelse, og dermed kanskje også mer musikalsk? Sammenligner vi med siste signalkilde jeg hadde til utprøving – Thule DVA250B Digit II – blir kontrasten enda større. Det blir også prisforskjellen.

På en annen side var det andre aspektet med CD6 kanskje enda mer uttrykt. Og her var det vanskelig å la være å bli begeistrert. For maken til rytmisk driv og dynamikk skal du lete lenge etter. Særlig til en prislapp i nærheten av denne. Og på dette punktet måtte også Thule-spilleren til over dobbel pris gi tapt.

Så blir det til syvende og sist et spørsmål om smak og personlige preferanser. Kjent situasjon, og egentlig en bit av det som gjør hobbyen så interessant.

Også forsterkeren Cyrus 8 fikk et variert oppsett, ved at den i perioder ble benyttet som ren forforsterker, i kombinasjon med min nye referanse som effektforsterker, Linn Chakra C6100.

Og dette var faktisk en veldig interessant øvelse, fordi det også her ble avdekket ulike karaktertrekk.

For forforsterkerdelen i Cyrus 8 viste seg å inneha svært analytiske egenskaper, og en transparens som overgår det jeg forventer av forforsterkerdelen i en integrert til rett over ti lapper. Virkelig imponerede. Og betryggende – for hva er vel viktigere enn at forforsterkerdelen ikke ødelegger moroa hvis (les: ”når”) man blir bitt av oppgraderingsbasillen, og ønsker å supplere med ekstern strømforsyning, eller ekstra effektforsterker.

Og så skjer det en ganske tydelig forvandling når Cyrus 8 blir benyttet som komplett integrert forsterker. Det klart analytiske preget i forforsterkeren blir supplert med en varme fra effektdelen, som gjør at helheten får en helt annen karakter enn når Chakraen driver høyttalerne. Men samtidig er det også litt av presisjonen og klarheten som forsvinner. Dette er foråvidt helt naturlig – Chakraen koster i ren tokanalsugave nesten det dobbelte av Cyrus 8 som ren effekforsterker, og noe av sammenligningen ble også foretatt med aktiv biamping på chakraen, en øvelse som vil favorisere i seg selv.

Men samtidig er det noe med helheten i Cyrus 8 som tiltaler meg. For denne balansegangen mellom det analytiske i forforsterkerdelen og den lang mer joviale effektdelen, ga en meget velbalansert helhet. En helhet som forøvrig viste seg å være en veldig god match til stativhøyttalerne Katan, som ble benyttet i størstedelen av testen. Og når man i tillegg husker at dette er en svært moderat prislapp på en integrert forsterker, med en ytelse som tangerer High-end, er det veldig lett å la seg forføre.Konklusjon

Kanskje var det synergien mellom CD6 og Cyrus 8 som var det mest tiltalende med dette settet. Kombinasjonen av den friske, om enn noe rampete stilen til CD-spileren ble veldig bra matchet av musikaliteten til Cyrus 8. For selv om det selvfølgelig finnes begrensninger i ytelsen, er det desto større begrensninger i prislappen på denne komboen. Snaut tjue tusen er veldig mye musikk for pengene!

Og så er det veldig lett å la seg rive med av alle disse oppgraderingsmulighetene. Flere ganger tok jeg meg selv på fersk gjerning i å fabulere om ekstern strømforsyning og 150 watts monoblokker. Eller hva med en DAC X for å gi større rafinement til CD-spilleren? Dette settet kan vokse inn i himmelen, eller der omkring

 

Pris CD6: Kr. 8.000,-
Pris Cyrus 8: Kr. 11.500,-

Link til forhandler: BMH
Link til importør: Nord Teledistribusjon
Link til produsent: Cyrus

 

Sist oppdatert : 10.11.2005 11:35:54
Lest 5814 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.