mandag, 20 mars 2006 23:00

Denon PMA-1500AE og DCD-1500AE

Denon har en lang og god forhistorie i å produsere gode produkter i øvre mellomklasse. Deres PMA-1500- og PMA-2000-modeller står i utallige hjem verden over og har vært kjent som solide produkter. Nå er PMA-1500AE her i siste versjon og nå med matchende CD-spiller. Og det er raffinerte saker...

av Stian Gårdsvoll, 21.mars 2006

Jeg har en lang historie med Denon. Min fars arbeidshest gjennom mange år har vært en PMA1315, som fortsatt sliter i tjeneste i familiehjemmet. Selv har jeg eid PMA2000, AVC-A1, AVC-A1D, samt DVD2900 og DVD3910. Denon har for meg alltid gitt mye for pengene og en lydsignatur som jeg har satt pris på - sammen med rik funksjonalitet. Det er greitt for leseren å merke seg at jeg er kanskje preget av generelt gode erfaringer med Denon-produkter.

AE - "Advanced Evolution" - er det siste nye fra Denon. Dette er postfix-et som er lagt til på den nye serien. Den mest iøyenfallende endringen er det designmessige. Mye linjer kombinert med robuste enkeltelementer vitner om en smakfull konstruksjon. Videre er SA-CD inkludert i CD-spilleren og det er AL24-signalbehandling, altså 24bit, 192 KHz PCM. Spilleren har upsampling til denne kvaliteten.

Jeg koblet opp settet til mine Audiovector Mi3 Avantgarde med Kimber kabling både på signal og HT-siden. Gode terminaler gjorde koblingen veldig enkel. Førsteinntrykket var at dette var raffinerte greier. Et veldig "borgerlig" lydbilde som ikke overrasket i noen retning. Kanskje litt besteborgerlig også. Veloppløst, passe dynamisk, passe bra bunndrag og passe av alt. Dette er elegant utført!

I bassen synes jeg settet gjør en hederlig jobb, iallefall til prisen. Bassgjengivelsen er verken så dyp eller så stram som min Lyngdorf TDA2200AD, men god nok for de fleste. Denne antydningen til mykhet gjør at lydbildet er lett og like og det gir en følelse av varme. For varmen følger videre opp i mellomtonen og særlig bass- og barytonner får veldig fin klangbunn. Det fin er at denne touchen av varme ikke går utover følelsen av oppløsning. Jeg synes dog ikke at raspet i stemmer som f.eks. den glitrende Kevin Mahogany kommer helt til sin rett. Ray Charles kunne også fått litt ekstra piff over stemmen. På kvinnevokal som Diana Krall låter det smektende vakkert og mykt uten at jeg noterer meg særlige savn. Sibilantene (s-lyder) er nokså avslepne også.

Jeg koblet så CD-spilleren til min TacT TDA2200AD og sammenlignet denne med Denon DVD3910, begge tilkoblet analogt. DCD1500AE gjorde nok en bedre jobb både på SA-CD og CD, et mykere og mer elegant lydbilde og like god bass som DVD3910. Den var nok hakket mer tilbaketrukket i øvre mellomtone og diskant, men det var marginalt. Forskjellene her var uansett ikke store, men jeg føler meg nokså trygg på dem.

Et interessant moment ble oppdaget da jeg koblet hodetelefonene Beyerdynamics 770 DT til de hhv forsterkeren og CD-spilleren. Her var forskjellen STOR. Sannsynligvis er det fordi hodetelefonutgangen på CD-spilleren bare er en enkel op-amp-løsning mens forsterkeren tar i bruk det kretsløpet som tilhører pre-ampdelen av forsterkeren. Uansett et viktig moment om man vurderer å kjøpe CD-spilleren som hodetelefonkilde. Ikke gjør det uten å kjøpe en separat hodetelefonforsterker av god kvalitet...

Oppsummering
Denon har her levert nok et kvalitetsmessig godt produkt. Det låter pent og greitt, og vil ikke provosere noen. Det provoserer kanskje litt for lite og jeg synes selv at det blir litt for "dannet" innimellom. Jeg kunne ønsket meg litt mer snert og makrodynamikk for å tilfredsstille mine lydpreferanser. Men til knappe 13 000 kroner får man et godt stereosett som vil kunne levere mye musikkglede gjennom mange år. Så får det våge seg om man ikke får et anlegg som "rocks your socks off".


Sist oppdatert : 21.03.2006 21:28:13
Lest 13490 ganger