lørdag, 20 februar 2021 14:41

TEST: Primare I15 Prisma – En moderne integrert med alle rettigheter Spesial

Skrevet av

Primare har integrert sin Prisma streamer i et vidt spekter av sine forsterkere og andre enheter. Vi har testet den i Primare sin mest kompakte integrerte forsterker I15.

På Hortenmessa i 2019 hadde vi i Audiophile.no et hyggelig treff med den da rykende ferske importøren og forhandleren Lydglede, som ble startet noen få måneder tidligere. Lydglede er ledet av Jørgen J. Johansen, en profil som tidligere er kjent fra Soundgarden i Bergen. De startet forsiktig med få merker, men har økt på med et bredere sortiment etter hvert, som de franske høyttalerne Triangle som vi testet en HighEnd stativmodell fra for kort tid siden.

Et av merkede Lydglede hadde med seg fra oppstarten er Primare, og de hadde også fått med seg den høyst engasjerte og engelsktalende markedssjefen til Primare med det norskklingende etternavnet Terry Medalen til Hortenmessa i 2019. Vi fikk en lengre hyggelig prat med Medalen, og det må innrømmes at jeg flakket litt med blikket da han ga uttrykk for at vi sikkert hadde inngående kjennskap til Primare sin streaming-enhet Prisma.

Siden dette møtet har det lagt i mitt bakhode at jeg selvfølgelig må bli oppdatert på Primare sin streamerløsning, og hva er vel da mer nærliggende enn å teste den i en moderne integrert forsterker?

Primare har ellers vært en av de produsentene som har fått hjertet til å banke litt raskere, helt fra jeg for over 17 år siden testet den lekre AV-forsterkeren SPA20. Men Primare sin historie strekker seg helt tilbake til midten av 80-tallet, da Bo Christensen startet et firma som skulle være en annerledes HiFi-produsent. Målsettingen var å skape HiFi-produkter med en eksepsjonell lydkvalitet i et elegant kabinett, og det har de lyktes med hele veien.

Litt Primare-historie

Primare begynte karrieren med 928, en serie med ganske radikalt, minimalistisk og samtidig uhyre moderne design. Enda mer futuristisk var kanskje 200-serien som kom i 1992, selv om enkelt kanskje vil hevde at det var litt over the top.

Men det var vel egentlig med 300-serien i 1994 at Primare sitt designkonsept for ettertiden ble modent befestet, der hovedingrediensene er et tykt frontpanel i aluminium, med en avstandsfuge til resten av kabinettet som er med på å understreke frontens tykkelse, samtidig som det gir et særpreg. Den andre hovedingrediensen i Primare sitt særpreg er de to rattene symmetrisk plassert på hver sin side i frontpanelet. Eller tre, som det var på de første versjonene av 30 og 300-seriene.

15-serien

15-serien er Primare sin innstegsserie, og vi kan vel si at hele serien har beina trygt plantet i den øvre delen av HiFiens mellomklasse. Serien består av hele 7 ulike komponenter, et rikholdig sortiment som åpenbart må være et utslag av at både denne- og Primare sine øvrige serier i utstrakt grad har en modulær oppbygning. Det muliggjør rike variasjoner i hva komponenten skal inneholde av funksjonalitet og vi ser dette kanskje ekstra godt på 15-serien.

Det er tre varianter av den integrerte forsterkeren, der du i tillegg til testeksemplaret I15 Prisma med DAC og Streamer kan velge mellom de to helanaloge forsterkerne I15 og I15 MM, som har et større antall analoge innganger. I tillegg har en av disse to sistnevnte et Phonotrinn for MM-pickuper, men jeg har ikke tenkt å fortelle deg hvilken av dem det er.

SC15 Prisma er etter hva vi kan se helt identisk med den integrerte forsterkeren I15 Prisma, bortsett fra at den ikke har effekttrinn. Den er 1.500,- rimeligere enn I15 Prisma, og har Primare sitt WiSA-system for styring av trådløse, aktive høyttalere.

Og selv om du egentlig har en komplett elektronikk for et kompakt stereoanlegg der du bare trenger å tilsette old scool passive høyttalere med en I15 Prisma, kan det selvfølgelig tenkes at du ønsker flere lydkilder. I Primare sin 15-serie har du valget mellom den rene transporten DD15, eller CD15 Prisma som etter det navnet antyder har både en DAC og streamer innebygget.

Sammen med I15 Prisma er DD15 et nærliggende valg, siden DAC og streamerfunksjonalitet allerede er dekket i forsterkeren. Mens hvis du heller satser på CD15 Prisma som kilde, vil det på en annen side være mer effektivt å velge den helanaloge I15 eller i15 MM. Da får du også et mye større antall analoge innganger, mens antall digitale innganger er betydelig større med komboen I15 Prisma og DD15. Valget er ditt. Prisen for kombinasjonen CD15 Prisma er 1.500,- lavere enn for den andre kombinasjonen, og da er du nesten i mål med å heller velge I15 MM med RIAA.

Til slutt må vi også ta med at 15-serien har et eget separat phonotrinn. R15 kan betjene både MM og MC-pickuper, og har en veil. Pris på 9.995,-.

 

Design

Også den kompakte 15-serien har beholdt dette karakteristiske frontpanelet, mens rattet på I15 har blitt droppet og erstattet av knapper. Serien er smalere enn vanlig fullstørrelse HiFi-komponenter, med en bredde på 350mm, noe som gjør at de lettere kan få innpass i en litt Lifestyle-orientert setting. Også kabinettet sin karakter som gjør at forsterkeren egner seg til å bli betraktet fra flere kanter underbygger dette. Nøyaktig samme bredde som Linn sine nye Majik DSM og Selekt DSM.

Inn- og utganger

På baksiden finner vi et utvalg med inn- og utganger. Disse er ganske digitalt dominert noe som avspeiler typisk bruksområde for en forsterker i denne kategorien. Av rene analoge RCA-innganger er det bare en stk, men i tillegg er det en 3,5mm mini Jack-inngang som valgfritt kan benyttes som en analog inngang eller som en mini-toslink. Det er ellers 3 vanlige toslink-innganger og en S/PDIF-inngang. Personlig hadde jeg nok foretrukket 2+2-fordeling av optiske og coax digitalinnganger, men jeg ble dessverre ikke spurt da forsterkeren ble konstruert…

Det er også en USB-B inngang for tilkobling til MAC eller PC. Og kontakter for 12-volts triggere og overføring av IR-signal suppleres av en RS-232-kontakt for CI-bruk.

Høyttalerterminalene har en fast og god kvalitet, og gjør tilkoblingen til en sensuell fornøyelse. I tillegg til en digital coax-utgang er det et sett med analoge RCA-utganger. Disse kan valgfritt konfigureres som Pre-out eller som Line-out. Et fornuftig valg hvis man ellers har behov for å begrense antall terminaler. Vi har registrert at enkelte av konkurrentene har knepet litt igjen på bruk av pre-out, og det blir en uheldig begrensning dersom man ønsker å benytte en ekstern effektforsterker, eller koble til en aktiv subwoofer. Og skal enheten benyttes som en ren streamer/DAC, er det selvfølgelig sterkt ønskelig med en utgang med fast nivå.

Forsterker og DAC

Primare har hentet DACen fra AKM, en AK4490 som via USB-B inngangen kan ta seg av PCM med en oppløsning opp til 32bit/768kHz, eller DSD 256.

Effektforsterkeren er en klasse-D modul fra Hypex på 60 watt i 8 ohm. Eller 100 watt i 4 ohm.

Første oppsett via Google Home

Jeg fikk en kraftig overraskelse da jeg i innledende øvelse med å sette opp I15 Prisma ble henvist til Google Home appen. På en annen side hadde denne appen allerede funnet Primare-forsterkeren, og at Google Home til å begynne med slet litt med å fullføre prosedyren skyldes at Google Home ettersøkte en annen Google Nest Audio som jeg hadde definert i oppsettet, men som i mellomtiden hadde dratt på et ferieopphold på sommerhuset i Fredrikstad.

Resten av konfigurasjonen ble smidig flyttet over til Primare sin utmerkede og rikholdige app.

Prisma

I første del av testen ble Primare I15 Prisma benyttet som en ren streamer/DAC, tilkoblet mitt oppsett via den analoge utgangen som for anledningen ble satt opp som Line-out. Denne utgangen er konfigurerbar, der valget står mellom pre-out og line-out.

Streamerdelen består av Primare sin streaming-motor Prisma. Dette er en modul som går igjen i mange av Primare sine komponenter, i tillegg til at den også fås som en standalone streamer uten DAC med navnet NP 5 Prisma.

Prisma støtter en lang rekke musikktjenester, i tillegg til at den støtter Bluetooth. Og mange av oss setter ekstra stor pris på at den også nå nettopp har blitt Roon Ready. Spotify  er nok den aller mest benyttede strømmetjenesten, og her er det selvfølgelig snakk om en full Spotify Connect implementering. De andre strømmetjenestene blir formidlet via Chromecast, og dette har noen store fordeler. Og en begrensning.

Den store fordelen med at Chromecast er den løsningen som formidler streamingen er at dette er en godt etablert standard. Man benytter hver strømmetjeneste sine egne apper for å velge- og å styre musikken, mens du velger å caste til Primare-enheten. Dette er en enkel og oversiktlig løsning, som fungerer godt. Vi opplever ofte at andre plattformer som må lage sin egen implementering av strømmetjenesten sin app bare lykkes delvis med funksjonaliteten. Med Primare sin løsning benytter du den appen du allerede er godt kjent med.

 

Gapless Playback

Men jeg nevnte at løsningen med Chromecast som plattform for strømmingen også har en begrensning. Den begrensningen heter Gapless Playback. For av en eller annen grunn har ikke Google klart å løse dette med avbruddsfri strømming i Chromecast. Det har betydning på mange liveinnspillinger, og enkelte studioinnspillinger. Og hvis du er misfornøyd med det, nytter det ikke å klage til Terry Medalen. Da gir det litt større muligheter hvis du får sjefen for Google - Sundar Pichai i tale, og snakker han til rette. Men selv ikke det er garantert å føre frem, for det er gjerne noen naturgitte begrensninger i Chromecast-konseptet som krever en liten pause på et sekund eller to mellom hver avspilling. Det har med strukturen i strømmingen å gjøre.

Men det finnes absolutt veier rundt denne utfordringen. Hvis du vil insistere på Gapless Playback kan du velge å strømme de aktuelle innspillingene via Spotify. Eller du kan strømme fra PC eller mobil via Bluetooth eller Airplay, også fra TIDAL eller andre strømmetjenester.

Roon

Og hvis du er en av oss som har hoppet på Roon-toget har du også mulighet for Gapless Playback. I Roon får du to konfigurasjoner av Primare I15 Prisma, der den ene baseres på Chromecast og den andre på AirPlay.  Og sistnevnte konfigurasjon spiller også Gapless, mens Chromecast-konfigurasjonen fremdeles har småpauser.

En annen fordel med Roon er at du også får mulighet for å strømme til de multiromsgruppene du har konfigurert i Google Home appen, i tillegg til alle de andre bonusmulighetene denne plattformen gir.

Lydkvaliteten vurdert som ren Streamer/DAC er god, og er ganske nær det jeg har opplevd med Marantz ND8006. Og funksjonsmessig syns jeg at Primare sin plattform er hakket bedre enn Denon/Marantz sin HEOS-plattform, selv om mangel på gapless playback i noen sammenhenger er en ulempe.

 

Konfigurering av forforsterker

Jeg burde egentlig har visst det på forhånd, men siden det har gått 17 år siden min forrige test av en Primareforsterker hadde det forsvunnet fra min bevissthet. Det jeg snakker om er det overflødighetshornet av konfigureringsmuligheter i setup-menyen.

Mange av våre lesere har sikkert merket seg at vi har en spesiell greie med HT-bypass på stereo forsterkere og forforsterkere. Dette har også Primare, men det stopper ikke der. For i tillegg til at alle analoge og digitale innganger kan konfigureres med «Fixed volume», kan de også sette opp med en auto sensing av innkommende signal, og automatisk bytte over til denne inngangen. Dette er fantastisk praktisk, og lettvint for oss som etter hvert har blitt misunnelig på CEC-funksjonalitet via HDMI i AV-forsterkere, og HDMI-signaler som får forsterkeren til å automatisk hoppe over til riktig inngang når det er krevet.

Og hvis du lurer på hva du skal med mer enn en inngang med fixed volume, er det en nyttig egenskap også hvis du skal koble til andre kilder som har innebygget volumkontroll. I testperioden koblet jeg blant annet til en Sonos Connect, der det er funksjonelt at det er Sonos-systemet som styrer volumet. Ikke minst hvis den er definert i et multiromsoppsett.

Det er likevel en begrensning i Primare sin implementering av Fixed-volume funksjonen kombinert med Auto-sense av innkommende signal. Jeg koblet til min hytte AV-receiver Onkyo TX-NR696 via Pre-out på frontkanalene, og en av konsekvensene med en slik løsning er at det typiske innsignalet er mye lavere enn et typisk linjesignal, siden det allerede har blitt dempet med volumkontrollen i AV-forsterkeren. Og Primare har åpenbart stilt terskelen for signaldeteksjonen til et for høyt nivå til at det blir fanget opp av Auto-sense. Dette fenomenet gjaldt ikke på de digitale inngangene jeg konfigurert med Auto-sense, bare på den analoge inngangen. Jeg regner med at denne terskelverdien er enkel å endre i en firmwareoppdatering.

Denne Auto-sense funksjonaliteten kan ellers valgfritt konfigureres til å slå på forsterkeren ved innkommende signal i tillegg til at denne inngangen aktiveres.

Du får også mulighet til å justere følsomheten på innsignalet på hver enkelt inngang i en skala på +- 30dB. Den muligheten deaktiveres for de inngangene du eventuelt velger som fixed volume. Og også balansen kan justeres både globalt og individuelt for hver inngang i 9 steg på 0,5dB. Sistnevnte er spesielt nyttig i forbindelse med vinyl, der det ofte kan være en liten ubalanse i PU.

Det er også en lang rekke andre konfigurasjonsmuligheter som det blir litt for omfattende å komme inn på her. Jeg vil bare nevne at du kan velge om forsterkeren skal slås av etter hhv 10, 15 eller 20 min. uten innkommende signal. Eller om denne funksjonen skal deaktiveres. Og på grunn av den tidligere omtalte følsomheten når den analoge inngangen benyttes som HT-bypass valgte jeg å deaktivere automatisk avslåing. Forsterkeren ville ellers slå seg av automatisk selv om den fikk et dempet signal fra denne inngangen.

Bluetooth

På baksiden av Primare I15 Prisma finner du to antenner, der den ene er for WiFi og den andre for Bluetooth. Dette at forsterkeren også har Bluetooth gir en ekstra fleksibilitet som kan være grei å ha. Den er ikke overdådig når det kommer til utvalget av Blåtann-kodeker – bare SBC er tilgjengelig.  Men på en annen side er det ikke Bluetooth du velger for kritisk lytting, da er det mer aktuelt med AirPlay 2 eller strømming via Chromecast.

AD-testen

Når jeg tester forsterkere med et stort innslag av digitale innganger og annen digital funksjonalitet, pleier jeg ofte å sjekke om produsenten har tatt noen snarveier med de analoge inngangene med en måling. Usikkerheten ligger i hvorvidt det foretas en A/D-konvertering av analoge signaler for å forenkle signalgangen videre, og med dominansen av digitale innganger og annen funksjonalitet kunne man i utgangspunktet ha et snev av mistanke mot Primare I15 Prisma. Men forsterkeren ble blankt frifunnet av latency-målingen, som ellers ville satt et tydelig spor.

Testoppsett

Dette oppsettet ble benyttet i den første del av testen, der I15 Prisma ble benyttet som ren streamer/DAC:

  • Doxa 012 forforsterker
  • Linn Akurate DS som referanse-streamer
  • Linn C6100 sekskanals effektforsterker med aktive delefiltre til Linn Ninka
  • Linn Ninka gulvhøyttalere med aktivt delt triamping

Dette oppsettet ble benyttet i hoveddelen av testen, der I15 Prisma ble benyttet som kombinert streamer/DAC og integrert forsterker:

  • Onkyo TX-NR696 AV-forsterker via Pre-out til HT-bypass
  • Sonos Connect 1 som alternativ kilde
  • Dynavoice DM-6 stativhøyttalere
  • Xavian Mia II Stativhøyttalere

 

Lyden av Primare I15 Prisma

Som tidligere nevnt ble I15 Prisma ført testet som en ren digital kilde sendt til mitt referanseoppsett i Oslo. Her spilte den med en utmerket kvalitet, med klar og svært detaljert lydgjengivelse. Jeg var ikke stand til å merke noe nevneverdig avvik fra en nøytral frekvensgang. Selv om lyden ikke er helt på høyde som streamer/DAC med min Linn Akurate DS0, er den en ganske jevnbyrdig konkurrent med Marantz ND8006, som er en veldig bra CD-spiller/streamer til rundt fjorten tusen.

I hoveddelen av testen fikk Primare I15 Prisma bli med fra Oslo til mitt sommerhus i Fredrikstad, som for tiden også fungerer som periodevis hjemmekontor. Her ble det vekselvis spilt på et par Xavian Mia II stativhøyttalere, og et par Dynavoice DM-6 stativhøyttalere som også er inne til test.

Den ble også koblet til AV-receiveren Onkyo TX-NR696, en god mellomklassereceiver av nyeste generasjon, som venter på å få avløsning i Onkyo sitt sortiment av Onkyo TX-NR6100 om et halvt år. I dette oppsettet ble Primare tilkoblet som frontkanaler, servet via pre-out fra Onkyoen til den analoge RCA-inngangen på I15, for anledningen konfigurert som HT-bypass (Fixed volume).

Ved musikkavspilling ble i hovedsak Prisma benyttet som kilde, selv om både en tilkoblet Sonos Connect 1 og Apple TV også ble forsøkt som sammenligninger.

Forskjellen til spesielt Sonos Connect var ganske tydelig, selv om den var tilkoblet via optisk inngang. Og en Sonos Connect er jo egentlig ganske overflødig også i et oppsett med en Prisma, rent bortsett fra at den kan være kjekk å ha hvis du har programmert en oppvåkning med morgenmusikk eller radio i alle rom via ditt Sonos-oppsett. Og takket være både fixed gain og auto-sense av innsignalet fungerer dette egentlig like knirkefritt som når Sonos Connect er tilkoblet min «Works with Sonos» receiver TX-NR696.

Også sammenlignet med TIDAL på Apple-TV via AV-receiveren ble avspilling fra Prisma vinneren. Her er det en litt annen situasjon, med DA-konvertering i Onkyo-receiveren.

Med avspilling fra TIDAL på Primare sin Prisma streamer og integrerte DAC var det en overraskende høy kvalitet på avpillingen på Dynavoice DM-6. Dette er et par stativhøyttalere som har en klart analytisk karakter, og som også har en bass som går overraskende dypt og har god presisjon. Og Primare-forsterkeren er med på å forsterke denne tendensen. Den har en svært detaljert gjengivelse, og forsterker klarheten og renheten i øvre frekvensområder, og har også en distinkt bassgjengivelse som jeg aldri fikk til å møte veggen til tross for at effekten er begrenset til 60 watt i 8 ohm. Dette er ellers vanligvis mer enn tilstrekkelig med mindre man har spesielle behov for å spille ekstra høyt med tungdrevne høyttalere.

Det er selvfølgelig mulig å forstille seg at denne analytiske karakteren passer alle like godt. Hvis jeg sammenligner med min rundt 20 år gamle Arcam Alpha 8R er det en stor forskjell i karakter. Arcam Alpha har en langt mer musikalsk karakter, og er ellers en klart enklere forsterker som tiden har løpt litt fra. Men den har sine kvaliteter, og yter 2x 50 watt i 8 ohm.

Kombinert med et par utpreget analytiske høyttalere kan noen kanskje ønske seg litt mer rødvin og peiskos enn det Primare I15 byr på. Det er avhengig av dine personlige preferanser, men for meg er Primare I15 sine egenskaper en ubetinget kvalitet, også i kombinasjon med analytiske høyttalere som både Dynavoice DM-6 og Xavian Mia II er.

Mikrodynamikk er en annen egenskap der Primare I15 Prisma gjør det spesielt godt. Det blir ekstra godt eksponert på spor som Parade, Bohemia After Dark, Rubber Shirt og Red And Orange på min dynamiske, personlige spilleliste for testing på TIDAL, som du kan studere nærmere her.

Når jeg sammenligner med avspilling av frontkanalene fra Onkyo TX-NR696 er det en klar forbedring fra Primareforsterkeren avspilt via HT-bypass. Dette illustrerer at det er et nyttig konsept med stereoforsterkere med HT-bypass hvis du vil forbedre kvaliteten på stereoavspilling i et hjemmekinooppsett.

Konklusjon

Med I15 Prisma har Primare laget en usedvanlig vellykket moderne integrert forsterker med streamer og DAC. Det er en enhet som har blåst nytt liv i min entusiasme for Primare, og det er forårsaket både av en uhyre fin kombinasjon av funksjonalitet og fleksibilitet. I tillegg har den en kvalitet på lydgjengivelsen som ligger i overkant av det vi kan forvente med denne prislappen.

Og skulle du etter hvert ha behov for å oppgradere til enda større høyder med en ekstern effektforsterker, er det godt å vite at det kanskje er på stremaer/DAC/forforsterker Primare har lagt ned de aller største ressursene.

Og som en ren bonus har Primare I15 en høy Lifestyle-faktor på grunn av et elegant kabinett som egner seg minst like godt til å være plassert eksponert på toppen av en benk, som inne i et HighEnd rack. En varm og helhjertet anbefaling av Primare I15 Prisma!

 

Veil. pris for Primare I15 Prisma er kr. 16.495,-

Les mer om I15 Prisma hos Lydglede

Les mer om I15 Prisma hos Primare

Takk til Lydglede for lån av forsterkeren.

Lest 2154 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.