lørdag, 16 mai 2020 09:10

Parker – ny eksklusiv høyttalerserie fra Marten. Oppdatert med priser.

Skrevet av

Marten har lansert en ny høyttalerserie. Parker befinner seg midt i hierarkiet til denne svenske høyttalerprodusenten

I utkanten av Gøteborg finner vi den svenske høyttalerprodusenten Marten, en produsent som hadde 20-års jubileum for et par år siden. Marten ble grunnlagt av Leif Mårten Olofsson, og har røtter innen musikkrelatert produksjon fra tidlig 1900-tall, da Leif sin bestefar produserte fioliner inspirert av Stradivarius. Leif selv konstruerte sin første høyttaler på 70-tallet.

Familien Marten

Fra den første høyttalerserien Mingus på 90-tallet har repertoaret nå vokst til seks serier, der Parker kommer inn som den tredje i rekken i Marten sitt hierarki. Denne plasserer seg under den ekstreme HighEnd flaggskipserien Coltrane hvor toppmodellen Coltrane Supreme 2 koster 5,7 mill, og også under nestkommanderende Mingus-serien.

Under Parker finner vi seriene Heritage, Django og Oscar. Og fellestrekket for dem alle er at de har en utsøkt finish i et bokstavelig talt tilbakelent design.

 

Marten Parker

Den helt ferske Parker-serien var opprinnelig tenkt som en oppgradering av Heritage-serien, men ifølge Leif Olofsson ble oppgraderingene for teknologi i konstruksjon så omfattende at de bestemte seg for å heller skape en helt ny serie.

Parker-serien har tre modeller, og med sin sterke musikktilknytning har Marten valgt å gi modellene navnene Quintet, Trio og Duo, navn som avspeiler antall elementer i hver høyttaler. Og apropos navn – vi får neppe noen scoop-pris for å gjette at seriens navn stammer fra Miles Davis sin legendariske sidemann på 40-tallet. Det vil si, det var egentlig omvendt – hvert fall i starten.

Det er benyttet intern kabling av høy kvalitet fra Jorma Design i alle modellene. Og puckene på beina kommer fra IsoAcoustics.

Kabinettene er laget i 35mm M-board, og fås i tre ulike finish - Piano Walnut, Matte Walnut or Piano Black.

Parker Quintet

Flaggskipet i serien er Quintet, en 2,5-veis gulvmodell. Den har helt nye spesielt designede driver, der fire av disse er for bass og mellomtone. Følsomheten er høy – 93dB. Marten hevder at kabinettet er helt resonansfritt.

Høyttalerelementene har keramiske drivere og Neodynium magnet system. De fire mellomtone/basselementene er på 7,5 tommer, med stor membranoverflate. På baksiden av kabinettet befinner det seg fire slavebasser på 9 tommer.

Pris i Norge for Parker Quintet er kr. 315.000,-

Les mer om Parker Quintet hos Marten

Parker Trio

I den minste gulvmodellen Diamond Trio er fremdeles en 2,5-veis konstruksjon, men antall elementer for mellomtone/bass er redusert til 2 stk. Det er de samme 7,5-tommers keramiske driverne som i Quintet.

Diskanten er også den samme 1-tommers keramiske driveren, hvis man da ikke har oppgradert til Diamond Edition. Også antall passive drivere på kabinettets bakside er redusert til 2 stk. 9-tommere.

Følsomheten på Trio er oppgitt til 91 dB.

Prisen i Norge for Parker Trio er kr. 198.000,-

Les mer om Parker Quintet hos Marten

 

Parker Duo

Den minste modellen i Parker-serien er stativhøyttaleren Parker Duo. Og du får ingen premie for å gjette hvor mange drivere den har. Mellomtone/bass er den samme om i de to gulvmodellene, men den må greie seg alene i Duo. Det vil si – også her får den får støtte i bassen fra en 9-tommers slavebass av samme type som sitter på baksiden av Quintet og Trio.

Som tilvalg får du Marten sine egne stativ som passer til Parker Duo, og også disse har de samme puckene fra IsoAcoustics som de to større modellene har.

Følsomheten til stativhøyttalere er omtrent alltid lavere enn på en produsent sine respektive gulvmodeller. Så også i dette tilfellet, hvor følsomhet er oppgitt til 88 dB.

Prisen i Norge for Parker Duo er kr. 110.000,-

Les mer om Parker Quintet hos Marten

Diamond Edition

Det er mulig å oppgradere alle modellene i Parker-serien til en Diamond Edition.  Da får du en pure Diamond tweeter, Jorma Statement internkabler, mer avanserte delefilterkomponenter og forbedrede høyttalerterminaler.

Oppgradering til Diamond Edition kan bestilles ved anskaffelsen av høyttlerne, eller den kan foretas i etterkant. Prisen for oppgraderingen er uansett den samme, og er satt til:

  • Kr. 110.000,- for Parker Duo
  • Kr. 120.000,- for Parker Trio
  • Kr. 130.000,- for Parker Quintet

 

Du kan lese mer om Parker-serien hos Marten

Marten forhandles i Norge av Acoustic Tuning

 

Sist redigert tirsdag, 29 september 2020 15:02
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.