torsdag, 25 september 2014 08:52

Linn lanserer Exakt Akudorik og Akurate Exaktbox.

Skrevet av

Linn lanserer spennende nye produkter i sitt nye konsept Exakt. Vi snakker om Exakt Akudorik og Akurate Exaktbox.

For et år siden introduserte Linn et helt nytt konsept som de kalte Eksakt, under mottoet the Source is in the Speaker. Dette var koblet til Linn sitt 40 års jubileum, og de startet med produkter i Linn sin absolutte toppklasse – Klimax. Kjernen i Exaktkonseptet er digitale delefiltre, med de fordelene dette gir for tilpassede delefiltre uten mange av de analoge delefiltrene sine ulemper. Linn har i svært mange år vært spesialister på å levere komplette løsninger for analoge aktive delefiltre, enten for implementering i Linn sine effektforsterkere, eller som frittstående løsninger der filtrene er satt inn i en såkalt Tunebox. Sistnevnte løsning gir større fleksibilitet, siden men da kan benytte hva som helst av effektforsterkere, uavhengig av fabrikant. Og det er egentlig dette konseptet Linn nå har videreført i sitt nye konsept Exakt. Her er det digitale delefiltre, og i den ultimate varianten sitter effektforsterkerne integrert i høyttalerne.

Utpå vårparten i år ble Exakt Klimax fulgt opp med Exakt-produkter i litt mer folkelig entusiastklasse, da Akurate-serien med gulvhøyttalerne Akubarik fikk ta del i Exakt. Men fremdeles er vi på et prisnivå som ekskluderer svært mange fra å ta del i Exakt-konseptet.

 

 

Nå har Linn tatt klatret enda et trinn ned på prisskalaen, i det de lanserer nye stativhøyttalere i Akurate-segmentet som er tilpasset Exakt. Det er snakk om Linn Exakt Akudorik, en stativhøyttaler som bygger på den samme 3k-array for mellomtone og diskant som Akubarik. Det mest uortodokse med Exakt Akubaroik er for så vidt ikke selve høyttaleren, men stativet. I dette finner du de digitale delefiltrene og hjernen, samt fire effektforsterkere i hvert stativ. Det som tidligere har blitt kalt for «The Source is in the Speakers» kan nå kalles «The Source i is in the Stands»). Nuvel…

Sammen med et sett Exakt Akudorik høyttalere med stativ må du ha en kilde. Stativet har også fått et eget navn – Dorik. Og hvis vi ser bort fra Klimax-produktene, er det da enten en Akurate Exakt DSM, eller Akurate DSM av nyeste utgave som også har en utgang for Exakt Link – den digitale overføringsprotokollen som benyttes for Exakt-systemet. Akurate Exakt DSM koster noe mindre – ca. £4.000. Men denne har mindre fleksibilitet siden den mangler de analoge utgangene som gjør at den kan benyttes sammen med andre produkter. Dette får du med nyeste versjon av Akurate DSM, som til gjengjeld koster £5,850.

Du kan for så vidt også kjøpe Exakt Akudorik uten de spesielle stativene, hvis du planlegger å benytte de i andre konfigurasjoner enn med Exakt. Eller du ønsker å ta en trinnvis utbygging. Og hvis du ikke liker fargen er det litt betryggende at det er over 200 andre farger og finishvarianter tilgjengelig.

 

 

Men så har vi kommet til det kanskje mest spennende produktet i denne lanseringen. Linn Akurate Exaktbox er litt av en Joker egentlig. Det er et moderne svar på Linn sine Tunebox fra tiden med analoge delefiltre. En Exaktbox er en boks med en mesterhjerne og 10 stk. digitale delefiltre. Inngangen er en Exakt Link, og fremdeles ti analoge utganger der du kan velge mellom XLR og RCA. Dette høres foreløpig kanskje svært uvanlig, men ikke overdrevent spennende ut? Det er nok bare fordi du til nå ikke har fått vite at denne boksen kan konfigureres til å fungere sammen med i prinsippet hva som helst av høyttalere. Allerede på lanseringstidspunktet er det en ganske omfattende liste med høyttalere fra Linn som allerede har ferdig konfigurasjon. Vi snakker om:

Linn Klimax / Artikulat 350A
Linn Klimax / Artikulat 350 Passive
Linn Akubarik / Akurbarik Passive
Linn Akurate 242
Linn Akurate 212.
Linn Komri.
Linn Keltik
Linn Espek.

Bowers & Wilkins Nautilus!

 

Men det jobbes også med disse høyttalerne, som har status «coming soon»

Linn Majik Isobarik
Linn Majik 140
Linn Majik 109
Linn Ninka
Linn Katan
Linn Keilidh

 

 

 

Ellers er det interessant å merke seg at Linn allerede har tatt det første steget i retning av å tilby Exakt tilpasset andre høyttalere enn Linn sine. En konfigurasjon til B&W sine Nautilishøyttalere er allerede på plass, og det jobbes med mange fler.

 

Et komplett oppsett med Linn Exakt Akudorik vil ha en pris på rundt £17.500. Det vil da inneholde en Linn Akurate Exakt DSM og et sett Akudorik med stativene Dorik. Bare høyttalere med stativ vil ligge på ca. £13.500, mens stativene Dorik alene ligger på ca. £9.500. Dorik kan også benyttes i kombinasjon med andre stativhøyttalere fra Linn, som Akurate 212.

Jokeren Akurate Exaktbox vil ligge på ca. £4.000, men er ikke aktuell hvis man kjøper et komplett oppsett som også inkluderer Dorik stativer. Dropper du Dorik, vil derimot Akurate Exaktbox i kombinasjon med nødvendig antall effektforsterkere være aktuell.

Kontrapunkt og Musik-Magazinet importerer Linn til Norge.

 

Les også disse artiklene om Linn Eksakt:

Linn Exakt – the source is in the speaker.

Linn Exakt – fordypning

Linn Exakt demonstreres hos Kontrapunkt

Linn Akurate Exakt.

 

 

 

 

 

 

Sist redigert torsdag, 25 september 2014 09:47
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.