søndag, 21 desember 2014 08:59

Chicago på en søndag - Chicago V

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)

Siste søndag i advent, men likevel har vi bare kommet til Chicago V i den femte luken i Chicagokalenderen.

Albumet Chicago V ble innspilt siste halvdel av 1971, men ble ikke utgitt får sommeren 1972. Chicago V skiller seg noe fra de tre foregående studioalbumene på flere måter. Det er det første single albumet, og det er også det albumet til nå som har mest enhetlig musikalsk karakter. Kanskje har det sammenheng med at Robert Lamm har skrevet 8 av de 10 låtene på originalalbumet.

Det er også et fravær av suiter her, hvis vi ser bort fra Dialogue Part I og II. Dette kan man velge å se som et forvarsel på en retningsendring som skal komme senere.

Musikalsk er det en veldig jevn høy kvalitet, og det at den ikke av alle Chicagotilhengere ikke har en like høy stjerne som de tre første er etter min oppfatning dypt urettferdig. Man kan kanskje trekke en smule for at det ikke er noen fullt så store hits som på spesielt de to første albumene, men dette oppveies av at kvaliteten er enda jevnere på Chicago V. I min verden er Chicago V en av flere potensielle kandidater til tittelen tidenes beste studioalbum av Chicago.

 

Lyden på Chicago V.

Denne anmeldelsen er basert på 24 bit/192kHz filer fra Highresaudio. Lyden er i overkant av kvaliteten å de tre første studioalbumene. Godt stereoperspektiv og bra dynamikk. Men den kanskje viktigste parameteren er at klangen på blåserrekka Fugerer bedre på Chicago V enn på tidligere utgivelser. Fra et Audiofilt standpunkt er derfor kanskje Chicago V det aller beste studioalbumet.

 

LP side 1.

1.      A hit by variese. (5+)
Skrevet av Robert Lamm.

En sterk åpningslåt med bluesinspirert struktur, men uten å være Bluesy. Masse flotte blåserarrangement.

2.      All is Well.(5-)
Skrevet av Robert Lamm.

En litt underfundig låt.

3.      Now That You`ve Gone (5)
Skrevet av James Pankow

 

Terry Kath som hovedvokalist.

 

4.      Dialoge (Part I) (5)
Skrevet ev Robert Lamm

Vokal dialog mellom Terry Kath og Robert Lamm. En av de politisk betonte låtene signert Robert Lamm. Sammen med Dialogue (Part II) er også dette det eneste som kan kalles (mini)Suite.

5.      Dialoge (Part II) (5+)
Skrevet av Robert Lamm

Mindre vocal, og mer dominert av Terry Kath sin gitar. Avslutningen “We can make it hap…” er eksempel på Chicago sine utallige creative varianter.

 

LP side 2.

6.      While The City Sleeps.(5+)
Skrevet av Robert Lamm.

En av albumets beste låter. Typisk urban stemming I Chicagå-låt. God punch. Peter Cetera bruker WahWah på bassen.

7.      Saturday in the Park (4+)
Skrevet av Robert Lamm.

Ikke blant mine favoritter, men likevel kanskje den låten på Chicago V som er mest brukt på senere konserter og samlealbum.
 

8.      State of the Union (5+)
Skrevet av Robert Lamm

Konkurrerer med A hit by Variese og While the City Sleeps om å være albumets beste låt.

Rockete puchy låt, og litt original sound på Peter Cetera sin vokal. Illustrerer også at Cetera egentlig er betre som en litt rocka vokalist, enn soft balladesanger.

9.      Goodbye (5+)
Skrevet av Robert Lamm.

Veldig flott komposisjon og flotte arrangement for blåserne.

 

10.   Alma Mater (5)
Skrevet av Terry Kath.

Flott låt med en noe melankolsk atmosfære. Låten er dominert av Terry Kath sin vokal og Pianoet til Robert Lamm. Terry Kath spiller ellers noe uvanlig på akustisk gitar her.

 

Bonusspor på remastret CD-utgivelse, utgitt 2002.

11.   A Song For Richard And His Friends.(5+)
Skrevet av Robert Lamm.

En krass og dristig kritikk av Nixon sitt regime, som mister noe av brodden I denne instrumentalversjonen i forhold til liveutgaven med vokal, slik den bel fremført i Carnegie Hall i 71. Rent musikalsk er den likevel fremdeles ganske unik, og noe av det flotteste og mest dristige Chicago har laget.

12.   Mississippi Delta City Blues.(5)
Skrevet av Terry Kath.

Denne låten er «tidligere» kjent fra Chicago XI. Her er den åpenbart innspilt i en utgave som ikke ble opprinnelig ugitt.

13.   Dialogue (Part I & II)
Skrevet av Robert Lamm

Singlemixen av det som opprinnelig er delt i to låter. Samtidig kortet ned med et par minutt. Kanskje et litt overflødig bonusspor?

 

 

 

Lest 4481 ganger Sist redigert fredag, 13 desember 2019 07:00
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.