mandag oktober 15 , 2018
fredag, 06 april 2018 21:38

Ukens plateslipp uke 14. En fredag godt over middels.

Skrevet av

Fredagen er flott på så mange måter. Snart helg, selvføglelig, men kanskje minst like viktig er det at det er dagen for ukas plateslipp. I denne artikkelen tar vi en prøvesmaking på et knippe av de mest interessante utgivelsene.

Frode Haltli – Avant Folk

Vi starter med det aller mest interessante albumet denne fredagen. Frode Haltli er Norges desidert mest spennende utøver på accordeon, og dette albumet topper merittlisten. På Avant Folk har han samlet 10 strålende musikere, og skapt et helt unikt landskap. Det unike består selvfølgelig ikke i fusjonen mellom ulike musikksjangere, men i måten dette smelter naturlig sammen som et selvfølgelig, men like fullt unikt musikalsk uttrykk.

Jeg fristes til å låne Hubro sin beskrivelse av åpningen på Hug - vuggende, nærmest haltende, som en valsende, litt svimmel elefant – på sokkelesten, ville jeg tilføyd. Men dette er bare et av de mange bildene som males på Avant Folk, et album du ikke må gå glipp av.

Lyden er som forventet utmerket på denne utgivelsen fra plateselskapet Hubro.

 

 

 

Chicago – VI Decades Live (This is What We Do)

Det er ikke hver dag vi får et nytt album fra Chicago, i hvertfall ikke et autorisert album som føyer seg inn i rekken med utgivelser nummerert med romertall. Forrige gang var for nesten fire år siden, og det inspirerte til å starte en artikkelserie om Chicago sine album.

Denne gangen er det et Live-album, og utgivelsen består av fire CDer og en DVD (ja du leste riktig…) Musikken består av konsertopptak av musikk som strekker seg over 6 årtier.

Vi starter med den dårlige nyheten: Lyden er ikke bra. På de to første CDene er lyden såpass laber at vi befinner oss i helt grenseland for hva som er akseptabelt å utgi på CD. Og hadde det ikke vært for at det musikalske er på topp, ville jeg ha gitt tommelen ned. Men dette er musikk fra den absolutte gullalderen til Chicago, en periode som strekker seg over de fem første albumene. Og når musikken er innspilt på den legendariske «Isle of Weight» konserten i 1970, begrenser musikkutvalget seg til de 2-3 første dobbeltalbumene. I tillegg til at låtutvlget er utmerket, får vi høre inspirerte- og innimellom en anelse annerledes fremførelser av de låtene vi har lært oss å sette så umåtelig stor pris på. Inklusiv Introduction, South California Purples, It Better End Soon og ikke minst I`m a Man.

Lyden blir ikke bedre når vi klatrer litt fremover i tid, og det absolutte lavpunktet finner vi på If You Leave Me Now, både hva angår lyd og musikalske kvaliteter. Dette er vel også historisk «the turning point» der Peter Cetera sin nye retning blir introdusert, en retning som sammen med Terry Kath sin tragiske skyteulykke etter hvert fører til at Chicago aldri helt blir det samme bandet som i gullalderen. Og denne versjonen av If You Leave Me Now er så dårlig at man i et svakt øyeblikk kan fristes til å mistenke at det er ment som et ironisk pek mot vokalisten.

Dårlig lyd til tross – dette er et album som er verd å lytte til. I hvert fall hvis også du er ihuga Chicago-fan.

 

 

 

Sound Prints – Scandal

Sound Prints er en kvintett som ledes av veteranene Joe Lovano og Dave Douglas. Dette er kvintettens andre album, og er vel en av de mer konvensjonelle jazzalbumene. Ikke overraskende dominert av Joe Lovano sin saksofon og Dave Douglas sin trompet.

God lyd og flott musikk. Men kanskje ikke grensesprengende spennende…

Utgitt på Greenleaf Music

 

 

 

 

 

Yevgeny Sudbin –

Rachmaninov Piano Concertos 2 & 3

Pianokonsert nr. 2 og 3 har selvfølgelig vært innspilt tidligere. Til det kjedsommelige vil enkelte kanskje hevde, men det er ingen ting som er kjedsommelig med disse tolkingene. Tvert imot demonstrerer Yevgeny Subdin nesten fra første takt på nr. 2 at dette er en svært engasjerende tolking.

Piano konsert nr. 3 er nok egentlig min favoritt, og ble behørlig innprentet som en magisk komposisjon I filmen Shine.

Denne innspillingen er utgitt på BIS, og Subdin har selskap av BBC Symphony Orchestra dirigert av Sakari Orami.

 

 

 

Clarice Jensen –

For This From That Will Be Filled

Clarice Jensen er en veldig spennende Cellist. Hun er kunstnerisk leder i ACME – American Contemporary Music Ensemble, men her utgir hun sitt debut soloalbum. Hun har komponert mye av musikken selv, en musikk som er preket av de store linjene. Til tross for tidvis utstrakt minimalisme er dette svært spennende musikk. Anbefales!

Lest 1543 ganger Sist redigert lørdag, 07 april 2018 07:00
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser