fredag, 06 april 2018 21:38

Ukens plateslipp uke 14. En fredag godt over middels.

Skrevet av

Fredagen er flott på så mange måter. Snart helg, selvføglelig, men kanskje minst like viktig er det at det er dagen for ukas plateslipp. I denne artikkelen tar vi en prøvesmaking på et knippe av de mest interessante utgivelsene.

Frode Haltli – Avant Folk

Vi starter med det aller mest interessante albumet denne fredagen. Frode Haltli er Norges desidert mest spennende utøver på accordeon, og dette albumet topper merittlisten. På Avant Folk har han samlet 10 strålende musikere, og skapt et helt unikt landskap. Det unike består selvfølgelig ikke i fusjonen mellom ulike musikksjangere, men i måten dette smelter naturlig sammen som et selvfølgelig, men like fullt unikt musikalsk uttrykk.

Jeg fristes til å låne Hubro sin beskrivelse av åpningen på Hug - vuggende, nærmest haltende, som en valsende, litt svimmel elefant – på sokkelesten, ville jeg tilføyd. Men dette er bare et av de mange bildene som males på Avant Folk, et album du ikke må gå glipp av.

Lyden er som forventet utmerket på denne utgivelsen fra plateselskapet Hubro.

 

 

 

Chicago – VI Decades Live (This is What We Do)

Det er ikke hver dag vi får et nytt album fra Chicago, i hvertfall ikke et autorisert album som føyer seg inn i rekken med utgivelser nummerert med romertall. Forrige gang var for nesten fire år siden, og det inspirerte til å starte en artikkelserie om Chicago sine album.

Denne gangen er det et Live-album, og utgivelsen består av fire CDer og en DVD (ja du leste riktig…) Musikken består av konsertopptak av musikk som strekker seg over 6 årtier.

Vi starter med den dårlige nyheten: Lyden er ikke bra. På de to første CDene er lyden såpass laber at vi befinner oss i helt grenseland for hva som er akseptabelt å utgi på CD. Og hadde det ikke vært for at det musikalske er på topp, ville jeg ha gitt tommelen ned. Men dette er musikk fra den absolutte gullalderen til Chicago, en periode som strekker seg over de fem første albumene. Og når musikken er innspilt på den legendariske «Isle of Weight» konserten i 1970, begrenser musikkutvalget seg til de 2-3 første dobbeltalbumene. I tillegg til at låtutvlget er utmerket, får vi høre inspirerte- og innimellom en anelse annerledes fremførelser av de låtene vi har lært oss å sette så umåtelig stor pris på. Inklusiv Introduction, South California Purples, It Better End Soon og ikke minst I`m a Man.

Lyden blir ikke bedre når vi klatrer litt fremover i tid, og det absolutte lavpunktet finner vi på If You Leave Me Now, både hva angår lyd og musikalske kvaliteter. Dette er vel også historisk «the turning point» der Peter Cetera sin nye retning blir introdusert, en retning som sammen med Terry Kath sin tragiske skyteulykke etter hvert fører til at Chicago aldri helt blir det samme bandet som i gullalderen. Og denne versjonen av If You Leave Me Now er så dårlig at man i et svakt øyeblikk kan fristes til å mistenke at det er ment som et ironisk pek mot vokalisten.

Dårlig lyd til tross – dette er et album som er verd å lytte til. I hvert fall hvis også du er ihuga Chicago-fan.

 

 

 

Sound Prints – Scandal

Sound Prints er en kvintett som ledes av veteranene Joe Lovano og Dave Douglas. Dette er kvintettens andre album, og er vel en av de mer konvensjonelle jazzalbumene. Ikke overraskende dominert av Joe Lovano sin saksofon og Dave Douglas sin trompet.

God lyd og flott musikk. Men kanskje ikke grensesprengende spennende…

Utgitt på Greenleaf Music

 

 

 

 

 

Yevgeny Sudbin –

Rachmaninov Piano Concertos 2 & 3

Pianokonsert nr. 2 og 3 har selvfølgelig vært innspilt tidligere. Til det kjedsommelige vil enkelte kanskje hevde, men det er ingen ting som er kjedsommelig med disse tolkingene. Tvert imot demonstrerer Yevgeny Subdin nesten fra første takt på nr. 2 at dette er en svært engasjerende tolking.

Piano konsert nr. 3 er nok egentlig min favoritt, og ble behørlig innprentet som en magisk komposisjon I filmen Shine.

Denne innspillingen er utgitt på BIS, og Subdin har selskap av BBC Symphony Orchestra dirigert av Sakari Orami.

 

 

 

Clarice Jensen –

For This From That Will Be Filled

Clarice Jensen er en veldig spennende Cellist. Hun er kunstnerisk leder i ACME – American Contemporary Music Ensemble, men her utgir hun sitt debut soloalbum. Hun har komponert mye av musikken selv, en musikk som er preket av de store linjene. Til tross for tidvis utstrakt minimalisme er dette svært spennende musikk. Anbefales!

Lest 3825 ganger Sist redigert søndag, 03 mai 2020 13:37
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.