mandag, 06 februar 2023 13:31

Galaxy S23 serien – en ny generasjon mobiltelefoner fra Samsung

Skrevet av

Samsung avholdt sin tradisjonsrike Galaxy Unpacked sist torsdag, og sammen med en ny Book3-serie var det selvfølgelig den nye generasjonen med Galaxy-mobiler som var hovedattraksjonen.

Samsung sitt lanseringsevent Galaxy Unpacked har pågått ubrutt siden 2009, og i 2011 ble Galaxy S2 lansert sammen den første Note-modellen. Etter den tid har det hvert år kommet en ny generasjon med Galaxy-mobiler, der serienummeret naturlig nok økte med «en» for hvert år. Men for tre år siden skjedde det en endring, ved at S10 ble oppgradert til S20, og noen enfoldige av oss tenkte at nå blir det et hopp i benevnelsen på 10 hvert år. Helt til S21 kom i 2021, og det ble klart at dette taktskiftet selvfølgelig handlet om at modellnummeret skulle bli synkront med lanseringsåret.

Galaxy

Med sin Galaxy-serie har Samsung etablert seg bunnsolid som den desidert viktigste og største hovedkonkurrenten til iPhone, og det er disse to som med sine flaggskipmodeller alltid konkurrerer om en plass helt på toppen av pallen. Og så blir det selvfølgelig aldri konsensus om hvem som er best, siden det uvilkårlig vil være en viss asymmetri, der ulike preferanser spiller inn. Det må også nevnes at det fra tid til annen dukker opp mørke hester som ypper seg i tetstriden, som f.eks. nyeste generasjon flaggskip fra Google – Pixel 7 Pro.

Og når Samsung nå har lansert S23-serien kommer ikke denne som lyn fra klar himmel. Nettet, ikke minst dominert av Youtube, har vært proppfull av spekulasjoner og mer eller mindre verifisert rykter, selv om Samsung denne gangen har vært forsiktig med timingen for utlevering av testeksemplar for å demme opp for lekkasjer.

S23-serien

Den nye S23-serien er godt gjenkjennbar fra forrige generasjon, og består også denne gangen av tre modeller – S23, S23+ og flaggskipet S23 Ultra. Og selvfølgelig er det toppmodellen S23 Ultra som vekker aller størst interesse, en modell som har sine mest essensielle nyvinninger konsentrert til noen utvalgte områder.

Designlinjen til flaggskipmodellen har bare små justeringer i forhold til forgjengeren. Disse endringene går i hovedsak ut på litt mindre avrundinger i forhold til en modell som fra før hadde en utpreget rektangulær fasong. I min test av Pixel 7 Pro antydet jeg at jeg var litt usikker på om akkurat dette designet var like tiltalende som de andre Galaxymodellene. Men det har i mellomtiden vokst på meg, og fremstår nå som direkte griselekkert.

En større overraskelse var det nok at også de to mindre Galaxy-modellene nå har adoptert Ultra-modellen sitt designkonsept, i hvert fall hva kameraintegreringen angår. Dermed har de gått bort fra det konseptet som begeistret i forbindelse med Galaxy Unpacked 2021. Men alt har sin tid, og også denne endringen fremstår som forfriskende. En viktig forskjell mellom Galaxy S23 Ultra og de to mindre modellene er likevel at de to minste har langt mer avrundet form enn flaggskipet.

En ganske vesentlig oppgradering er at alle de nye modellene nå har fått Qualcomm sin prosessormodul Snapdragon 8 Gen 2. Dette er en chip som kom i slutten av 2022, og er den heftigste prosessoren til Snapdragon. Den skal bl.a. ha stor betydning for hurtighet i forbindelse med gaming.

Interessant er det også å merke seg at Samsung nå har gått veer til å levere Snapdragon sine brikker på alle modeller uavhengig av region, Og har dermed gått bort fra å levere sine egenutviklede Exynos-brikker i noen områder.

Vi merker oss også at glasset nå er Gorilla Victus 2, mens forrige generasjon hadde Victus+.

Slot Micro-SD er et tilbakelagt stadium også for Samsung, og da er det en veldig god nyhet at det interne minnet er doblet i forhold til forgjengerne på de to største modellene. I tillegg har Samsung et introduksjonstilbud der man kan få en ytterligere dobling av minnet. Og dette gjelder for samtlige tre modeller, noe som gir 256GB for Galaxy S23, og 512GB for S23+ og S23 Ultra.

Galaxy S23 Ultra

Flaggskipet Galaxy S23 Ultra har fått en utrolig heftig bildebrikke på hovedkameraet på 200MP Dette bortimot dobler den allerede imponerende brikken på forgjengeren som har 108 MP. Vi regner med å kunne komme tilbake med en grundig beskrivelse av kameraegneskaper i forbindelse med en test av S23 Ultra.

Også S-Pen er en attraksjon med flaggkipmodellen, en arv fra de nå utgåtte Note-modellene. Og også S-Pen har fått forbedret funksjonalitet.

Priser

  • Samsung Galaxy S23 Ultra er tilgjengelig med veiledende pris fra 15 990 NOK
  • Samsung Galaxy S23+ er tilgjengelig med veiledende cirkapris fra 13 990 NOK
  • Samsung Galaxy S23 er tilgjengelig med veiledende cirkapris fra 10 990 NOK

Basert på disse prisene er det fristende å anta at det vil være den minste og den største modellen som er mest interessant i markedet.

 

Les mer om Galaxy S23 Ultra hos Samsung
Les mer om Galaxy S23/S23+ hos Samsung

 

Du kan se Galaxy Unpacked February 2023 her:

Sist redigert torsdag, 27 juli 2023 13:44
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.